Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 
  Πατήστε ΕΔΩ....
 


ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

 

Το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών θα διαμορφωθεί από τον συνδυασμό μίας σειράς παραγόντων που αφορούν από τη συμμετοχή των εκλογέων, έως και την κοινωνική σύνθεση των πολιτών που θα οδηγηθούν τελικά στην κάλπη. Βασικός παράγοντας που θα κρίνει τη μάχη της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου θα είναι οι αναποφάσιστοι, οι νέοι ψηφοφόροι αλλά και το ποσοστό που θα λάβει η… αποχή. Τα κλειδιά για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου θα είναι:

1.Η συμμετοχή των ψηφοφόρων: στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό που άγγιζε το 60% . Σε αυτήν την εκλογική μάχη η συμμετοχή θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσο θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες σε νομούς που βρίσκονται κοντά στην Αττική και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο καιρός της ερχόμενης Κυριακής που θα διευκολύνει ή όχι τους ψηφοφόρους να ταξιδέψουν, προκειμένου να ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους.

2.Η ψήφος των ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Συνολικά ένας στους 5 ψηφοφόρους είναι πάνω από 71 ετών, οι οποίοι πλησιάζουν τα 2 εκ. πολίτες γεγονός που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη κατηγορία κυρίαρχη για τον καθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Οι νέοι ψηφοφόροι 18 ετών υπολογίζονται σε 273.941 πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι κλίνουν προς την ΝΔ και είναι ευεπίφοροι σε μηνύματα φόβου για το μέλλον της χώρα.

3επαναπατρισμός των ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά από τη ΝΔ και υπό προϋποθέσεις (συνδυασμός ποσοστού πρώτου κόμματος και κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής) να χτυπά και την αυτοδυναμία, έχει δημιουργήσει ένα δημοσκοπικό ρεύμα επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμμα προς τα μικρότερα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΚΚΕ), προκειμένου να συμβάλουν στην είσοδό τους στη βουλή με στόχο τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

4.Οι επιδόσεις ΑΝΕΛ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι ΑΝΕΛ έχουν μία ανοδική πορεία που δήμοσκοπικά τους εμφανίζει στο 3% ενώ το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται από 2,2 έως και 2,7%, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το τελικό του ποσοστό λόγω της ανισοκατανομής της δύναμής του. Εάν και τα δύο κόμματα ενταχθούν στο κοινοβούλιο, τότε η απομακρύνεται αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος που σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

5δύναμη της Χρυσής Αυγής: η εκλογική καταγραφή του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής (4 - 4,5% σύμφωνα με τους δημοσκόπους) είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια σε έρευνες κοινής γνώμης, καθώς ένα τμήμα των ψηφοφόρων της δε δηλώνουν την πρόθεσή τους στις δημοσκοπήσεις.

Εάν επιβεβαιωθεί η έκφραση της κρυφής ψήφου της Χρυσής Αυγής, τότε αναμένεται να υπάρξουν ανατροπές στην κατάταξη των μικρότερων κομμάτων που θα καθορίσουν την Τρίτη θέση στην τελική κατάταξη.
 


DEUTSCHE WELLE: Η ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

 

Το Grexit δεν το θέλει κανείς. Αλλά τί θα γίνει μετά τις εκλογές; Θα συνεχίσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή θα ζητήσει διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους, διερωτάται η Deutsche Welle. Ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών στην Ελλάδα, η Ε.Ε. θέλει να παραμείνει η χώρα στην οικογένεια του ευρώ.

Η θέση αυτή διατυπώθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα» τόνισε. «Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και δεν πρόκειται να της υποδειχθεί να το κάνει».

«Ακούγονται χαριτωμένα τα περί κουρέματος». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, που κατέστησε σαφές ότι δεν αμφισβητείται η ένταξη στην Ελλάδα στο ευρώ, όπως είχε γίνει στο απόγειο της κρίσης, το 2011 και το 2012. Ο Μοσκοβισί πρότεινε στους Έλληνες να συνεχίσουν στην ίδια ρότα των μεταρρυθμίσεων, γιατί έχει φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. «Εκείνο που περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι σε κάθε περίπτωση και εφικτό και δυνατό», είπε.

Οι Βρυξέλλες δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα οι δύο πλευρές, όπως στη παραμονή στο ευρώ, οι θέσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν. Εκείνο που προβληματίζει πολιτικούς και οικονομολόγους είναι το αίτημα τμήματος πολιτικών του κόμματος, όπως του ευρωβουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου, για διαγραφή τμήματος του ελληνικού χρέους.

«Διαγραφή του χρέους ακούγεται χαριτωμένα, όταν δεν είσαι δανειστής», υποστηρίζει ο Γκούντραμ Βολφ από τη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών «Bruegel». «Από το μέτρο θα ευνοούνταν η Ελλάδα. Αλλά εάν υποτεθεί ότι γίνει μονομερώς, τότε η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβασή της στις αγορές με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα».

Έτοιμη η Ευρωζώνη για κούρεμα; Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Μιλώντας στο Spiegel, ο Σόιμπλε προειδοποίησε τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από όσα μπορούν να εφαρμόσουν στη συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται πλέον στα χέρια κρατών και τυχόν κούρεμα θα ζημίωνε τους ευρωπαίους φορολογουμένους.

«Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαγραφή χρέους, αυτό θα σήμαινε ότι μέρος των αξιώσεων που έχουν η Γερμανία, η Ιταλία ή Ισπανία από την Ελλάδα θα διαγράφονταν οριστικά», σημειώνει ο οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει διαπραγματεύσεις για το χρέος παρά τις υπενθυμίσεις ότι κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τις συμφωνίες που συνήψε η προηγούμενη.

Ωστόσο, υπάρχουν και ελαφρές διαφοροποιήσεις στις απόψεις που έχουν εκφραστεί σχετικά. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, υποστήριξε για παράδειγμα, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνομιλήσει μετά τις εκλογές με τη νέα κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Ιρλανδός ομόλογός του υπονόησε τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, όπου να συζητηθεί και η μείωση του χρέους της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Ο Γκούντραμ Βολφ παραθέτει σειρά σοβαρών επιπτώσεων σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε μονομερώς στη μη εξυπηρέτηση του χρέους της. Εν κατακλείδι πάντως η Ε.Ε. ίσως να αναγκάζονταν να καταλήξει σε συμβιβασμό με την Αθήνα υπό τη μορφή χαλάρωσης των αυστηρών όρων και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μέχρι το 2050.

ΔΝΤ: «Το χρέος παραμένει χρέος»: Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Διότι για τις πιστώτριες χώρες, όπως άλλωστε και σε περίπτωση κουρέματος, αυτό θα σήμαινε αναγκαστική διαγραφή των αξιώσεών τους. Οι επιπτώσεις στις άλλες 18 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης από το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά οι ειδήμονες θεωρούν ότι θα κλονίζονταν η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος και θα πλήττονταν η πιστωτική αξιοπιστία της Ελλάδας διεθνώς.

Για το ΔΝΤ, που έχει δανείσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε κρίση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιστροφή των πιστώσεων. «Κοινές σκέψεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά τελικά το χρέος παραμένει χρέος», ξεκαθάρισε στους Irish Times η Κριστίν Λαγκάρντ. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....



 


ΑΣ ΠΟΥΜΕ 6 ΑΛΗΘΕΙΕΣ…

 

Λίγες ώρες έχουν απομείνει πριν την προσέλευση των πολιτών στις εκλογικές κάλπες και οι πολιτικοί σχηματισμοί δίνουν και παίρνουν σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Το κάθε πολιτικό σχήμα προσπάθησε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να σκιαγραφήσει την πολιτική που θα εφαρμόσει σε περίπτωση που του ανατεθεί η κυβερνητική εντολή της χώρας. Είδαμε αποχωρήσεις, πολιτικούς να αλλάζουν ιδεολογικό χώρο και ακούσαμε απόψεις που θα τις χαρακτηρίζαμε ως τραβηγμένες. Παρόλα, αυτά, θεωρώ, πως πρέπει να αναφερθούμε σε κάποιες αλήθειες:

Αλήθεια(1):Η Ελλάδα το 2009 ήταν μια χώρα σαν να έβγαινε από εμφύλιο πόλεμο (δημοσιονομικά πάντα). Η κρίση ήταν αναπόφευκτη και η ελληνική οικονομία μέχρι τα τέλη της περασμένης δεκαετίας ήταν παντελώς ανίκανη να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της και να πληρώσει τα κρατικά της ομόλογα. Άρα, το ότι θα έμπαινε σε κάποιον διακανονισμό που θα ρύθμιζε τα της οικονομίας ήταν απαραίτητος. Δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως το Μνημόνιο (διακανονισμός) έφερε την κρίση.

Αλήθεια(2):Ο διακανονισμός αυτός εκφράστηκε μέσω του Μνημονίου. Το Μνημόνιο σε καμία περίπτωση δε μας το επέβαλαν οι Ευρωπαίοι. Το Μνημόνιο φέρει την υπογραφή της ελληνικής πλευράς όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας. Το εάν δεν ήμασταν τόσο καλοί διαπραγματευτές δεν ευθύνεται κανένας.

Αλήθεια(3):Η Ελλάδα κατάφερε εν τέλει να μειώσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα μέσα από ένα πρόγραμμα περικοπών. Αλλά τα μείωσε με ένα πολύ άνισο τρόπο. Και τι εννοώ; Οι θυσίες και οι περικοπές είχαν απήχηση στον απλό πολίτη και στη μεσαία αστική τάξη (στον συνταξιούχο, στον μικρομεσσαίο επιχειρηματία, στο γείτονα της διπλανής πόρτας)

Αλήθεια(4):Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας. Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κατάφερε να καταργήσει την αβεβαιότητα που υπήρχε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει δημόσιες επενδύσεις που θα αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν έχει αυτόνομους οικονομικούς πόρους. Δεν έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν θετική ώθηση στην οικονομία, σταθερότητα στις συναλλαγές μας και τη λέξη δουλειά στους πολίτες.

Αλήθεια(5):Είναι λανθασμένες και επικίνδυνες οι απόψεις που ακούγονται περί επιστροφής στη δραχμή. Η Ελλάδα όταν μπήκε στο ευρώ δεν ήταν έτοιμη να υιοθετήσει ένα τόσο ακριβό νόμισμα. Τώρα, όμως, το ευρώ φαντάζει ως η σανίδα σωτηρίας μέσα στον ωκεανό που πρέπει να ακουμπήσουμε πάνω για να σωθούμε. Κακά τα ψέματα: Ελλάδα χωρίς Ευρώ= Δρόμος Χωρίς Επιστροφή.

Αλήθεια(6):Ανεύθυνη διατύπωση συνιστά από κάποιους πολιτικούς ότι θα διορίσουν λαό σε κρατικές θέσεις. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για ανασυγκρότηση και να δούμε τα λάθη μας. Στη κατάσταση που βρισκόμαστε, μια ανανεωμένη εκδοχή του υπερτροφικού και αντιπαραγωγικού κράτους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας θα μας σκότωνε σαν οικονομία.

Αυτές είναι οι αλήθειες. Η λέξη μεταρρύθμιση είναι το αντίδοτο και σε επίπεδο κοινωνικό, αλλά και σε επίπεδο οικονομικό. Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τι τον συμφέρει στην πραγματικότητα! Δεν πρέπει να αφήνει ο πολίτης κανέναν να τον εξουσιάζει χωρίς να έχει γνώση. Ο ελληνικός λαός έχει καταφέρει σε κρίσιμες στιγμές να ορθώνει ανάστημα, έτσι πρέπει να κάνει την Κυριακή, να δει το συλλογικό συμφέρον του (αυτό που τον συμφέρει πραγματικά) και όχι αυτό που θέλουν κάποιοι να του το μπολιάσουν.