Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η TOTAL ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί η απόφαση. Η Total έχει ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες ότι υπό τις περιστάσεις δεν κρίνει σκόπιμο να κάνει γεωτρήσεις και ότι δεν τη συμφέρει γιατί το ρίσκο της είναι μεγάλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου και νυν Σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Σόλων Κασίνης.  Η Total “δεν έχει αυταπόδεικτα δεδομένα”, καθώς “δεν έχει προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες”, είπε ο κ. Κασίνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την Total.

Εξήγησε ότι αυτού του είδους οι εταιρείες “αξιολογούν ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες”. Η δική μας περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, “φαίνεται, υπό τις περιστάσεις και του βάθους του νερού, ότι δεν αποτελεί για την Total υψίστης προτεραιότητας να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά”. Αλλά ούτε και η διάθεση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου για την γύρω περιοχή τους συμφέρει σαν άμεση προτεραιότητα, πρόσθεσε.

Είπε ότι το βασικότερο στοιχείο της διαφοροποίησης των σκέψεων των εταιρειών αυτού του είδους όπως η Total είναι η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και το γεγονός ότι έχει διαφοροποιηθεί η κερδοφορία τους με αποτέλεσμα να βάζουν προτεραιότητες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Ερωτηθείς κατά πόσον αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν την Total να εγκαταλείψει τα δύο οικόπεδα, ο κ. Κασίνης είπε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό αξιολογεί η εταιρεία αυτή την στιγμή.

“Θα συζητήσει με την Κυβέρνηση κατά πόσον θα μπορούσε να της δώσει παράταση ή μια εναλλακτική λύση”, συμπλήρωσε. Ανέφερε επίσης ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές καταστάσεις δεν είναι εύκολες για αυτού του είδους τις πολυεθνικές εταιρείας κάτι που διαπιστώνεται, όπως εξήγησε, και από το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απόλυση σημαντικού αριθμού εργαζομένων, ενώ κάποια αθέτησε και συμφωνία της για αγορά τεσσάρων γεωτρύπανων. 
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

 



ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ;

 

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ιδιαίτερες. Αν και θυμίζουν άλλες δεκαετίες, το διακύβευμα αυτή τη φορά είναι πολύ μεγαλύτερο. Αντίθετα με αυτό που πολλοί υποστηρίζουν, ο δικομματισμός δεν καταρρέει, το πρόβλημα της κρίσης δεν λύνεται και προφανώς η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάποια “μυστική συνταγή”, η οποία θα αναγκάσει την ευρωπαϊκη ελίτ να αναστρέψει ολόκληρη την οικονομική της πολιτική με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τις τράπεζες.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Επί πολλά χρόνια δανειζόμασταν 10 για να ξοδέψουμε 20. Ζούσαμε έξω από το πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Φέτος, πρέπει να πληρώσουμε περίπου 22,5 δις, κυρίως στο ΔΝΤ και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που επί τόσα χρόνια εξυπηρετούν το χρέος μας. Μέχρι τον Δεκέμβρη, το σχέδιο ήταν απλό. Να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ. για να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια να διευθετήσουμε το ζήτημα του χρέους ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με ανάπτυξη και πλεονάσματα.

Το νέο σχέδιο που πρεσβεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο λέει πως θα εφαρμόσει όταν εκλεγεί, μιλάει για κάτι διαφορετικό. Περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας τόσο ολοκληρωμένης πρότασης, την οποία οι εταίροι μας δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν, χαρίζοντάς μας έτσι τα λεφτά τους για ακόμα μία φορά. Όλα αυτά φυσικά υπό την απειλή της δικής μας κατάρρευσης. «Αν κάνετε αυτό που λέμε, μπορεί και να μη σας σύρουμε στον πάτο». Κατά τα άλλα ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Και τι θα γίνει αν δεν ενδώσουν; Θα υπάρξουν επιπτώσεις. Χονδρικά, η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, χρωστάμε περίπου το 3% του συνολικού χρέους της ΕΕ και δεν υπάρχει πλέον σοβαρός συστημικός κίνδυνος (systemic risk), καθώς επί το πλείστον (>80%) το χρέος μας δεν είναι προς τις αγορές αλλά προς τα κράτη. Για ποια διαπραγμάτευση μιλάμε; Ένα Grexit θα γρατσουνίσει την Ευρωζώνη και θα σκοτώσει την Ελλάδα.  Μάλλον για άγνοια κινδύνου πρόκειται.

Την Κυριακή, όπως όλα δείχνουν, θα βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα δύο πρώτα κόμματα να συγκεντρώνουν γύρω στο 65%. Αυτοδυναμία μάλλον θα υπάρξει, και αν όχι, οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως μπαίνουν στη βουλή ώστε να σχηματιστεί μια συγκυβέρνηση. Η ώρα της διαπραγμάτευσης θα έρθει και οι επιλογές θα είναι ή η τήρηση των συμφωνηθέντων ή η επιστροφή στη δραχμή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Θα υπάρξει ρήξη με τους εταίρους; Θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσιονομικά μέτρα; Μένει να το δούμε. Η μακροημέρευση της νέας κυβέρνησης πάντως φαντάζει τουλάχιστον δύσκολη.
 


ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

 

Το Ιράν θα εξοπλίσει τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Χουσεΐν Ντεγκχάν στο Ιρανικό Πρακτορείο ειδήσεων FARS. «Μια τέτοια κίνηση είναι εντός των δυνατοτήτων μας και θα την κάνουμε», είπε ο Ιρανός υπουργός. Η δήλωση αυτή του Ιρανού αξιωματούχου έρχεται μετά την ισραηλινή επιδρομή στα υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας στρατηγός μαζί με έξι ακόμα μέλη της Χεζμπολάχ.

«Η σιωνιστική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη» είπε ο υπουργός. Το σχέδιο εξοπλισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη έχει τεθεί από το Ιράν, ήδη, από τον περασμένο Νοέμβριο, δια στόματος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Οι Ισραηλινοί δήλωσαν χθες πως κατά λάθος έπληξαν τους Ιρανούς στρατιωτικούς και πως στόχος τους ήταν μόνο η Χεζμπολάχ.
 


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 41 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ

 

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 34 νεκρούς σε 24 ώρες. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι, στρατιωτικοί και πολίτες, σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες αναζωπυρώθηκε, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση πληροφορίες από επίσημες πηγές.

Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπληξε ένα τρόλεϊ στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν το Κίεβο για τον «βάρβαρο» βομβαρδισμό αυτό. Ένας διοικητής των ανταρτών, ο Έντουαρντ Μπασούριν, έκανε από τη δική του πλευρά λόγο για δέκα πρόσωπα τα οποία έχασαν τη ζωή τους στην Γκορλίβκα, μια πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Εξάλλου δέκα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, ενώ οκτώ πρόσωπα σκοτώθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ, ανέφερε η αστυνομία των αυτονομιστών. Εξάλλου ο βομβαρδισμός ενός κτιρίου της αστυνομίας γύρω από το οποίο βρίσκονταν πολλοί άμαχοι τραυμάτισε δύο ανθρώπους στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εσωτερικών του Ντονέτσκ Βιάτσεσλαβ Αμπρόσκιν.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2014, ενώ τουλάχιστον 10.000 ακόμη έχουν τραυματιστεί. «Η κατάσταση χειροτερεύει στ΄ αλήθεια. 

Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, ο Μίχαελ Μποτσίουρκιφ, στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio News, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ

«Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι ένα εκατομμύριο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τη σύρραξη είναι πέντε εκατομμύρια», πρόσθεσε ο Μποτσίουρκιφ.