Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ;

 

Στη σκιά των πληροφοριών και των σεναρίων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να προβεί σε…ιστορικό συμβιβασμό την επόμενη των εκλογών και εάν κερδίσει, ενδεχομένως να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόσωπο από την κεντροδεξιά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η συνάντηση των δυο πολιτικών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολλά λέγονται και γράφονται για την άριστη επικοινωνία που διατηρεί ο κ. Αβραμόπουλος με το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον διαχωρίζει, όπως και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Ο κοινοτικός επίτροπος, που παραμένει αντιπρόεδρος της Ν.Δ., δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση στήριξης του κόμματός του, στάση που έχει ενοχλήσει πολλούς στη σημερινή ηγετική ομάδα, αλλά ο ίδιος με διπλωματικό τρόπο, επικαλέστηκε τη θεσμική του ιδιότητα προκειμένου να λάβει αποστάσεις από την εκλογική μάχη.

«Έχοντας πάντα και την ιδιότητα του στελέχους της Ν.Δ., ευχήθηκα στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές, πάντοτε σημειώνοντας ότι πρέπει να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σε μια δήλωση που ήταν αρκετά μετριοπαθής, όπως συνήθως και ο δημόσιος λόγο του από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκε.

Σχετικά με τα σενάρια που τον εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα, ενώ σημείωσε: «Είμαι επίτροπος της Ε.Ε. και συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία».

Το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στο Βήμα fm, αφού υπερασπίστηκε την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, υποστήριξε ότι «αυτό το υποτιθέμενο φλερτ», όπως το χαρακτήρισε, με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θύμισε ότι είναι Επίτροπος της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ν.Δ., γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

«Αδαπάνως γίνεται, για να δείξει ότι έχει μετακινηθεί (ο ΣΥΡΙΖΑ) τόσο πολύ από τις θέσεις του, ούτως ώστε προτείνει και τον Αβραμόπουλο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχουν ήδη επιλέξει ποιος θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος και δεν μας το λένε. Όλες οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα είναι ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η θέση μας είναι ο κ. Δήμας. Η θέση του κόμματός μας. 

Είναι μια πάρα πολύ επιτυχημένη επιλογή και προς το συμφέρον της χώρας να έχει έναν Πρόεδρο με αυτά τα χαρακτηριστικά.» τόνισε ο κ. Σταμάτης και στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να στηρίξει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε: ««Ποτέ, ποτέ, ποτέ! Για να το κλείσουμε οριστικά. Διότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ο Πρόεδρος.».

Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Νίκος Βούτσης, εξέφρασε, μιλώντας στον Ρ/Σ Alpha 9.89 την εκτίμηση στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου, λέγοντας: «Ο κ. Αβραμόπουλος φρόντισε να έχει τις φυσιολογικές σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που δεν καλλιέργησε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Ο άνθρωπος έκανε σωστά τη δουλειά του».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, όπως κατέγραψε και το Βήμα της Κυριακής, ισχυρό είναι το σενάριο μετά τις βουλευτικές εκλογές, να βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός ιστορικού πολιτικού συμβιβασμού με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα είναι έντονο είναι το πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα κεντρικά πρόσωπα της κεντροδεξιάς που διαφοροποιούνται, τόσο με τη στάση τους όσο και με τις απόψεις τους από τη στρατηγική της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ υπό τον κ. Σαμαρά.

Στο παρασκήνιο της πολιτικής, μακριά από τις εφήμερες αντιπαραθέσεις της προεκλογικής περιόδου, που δεν αφήνουν περιθώρια για συνεννόηση και συναντίληψη χώρων με εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία και ιδεολογία, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το πόσο είναι εφικτή μια υπερβατική συμφωνίας που θα εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα ιστορική περίοδο. 

Η νέα Βουλή και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα κληθεί να λύσει, ενδεχομένως με υπερπαραταξιακή ματιά, την προεδρική εξίσωση, καθώς εκκρεμεί το κρίσιμο συνταγματικό θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, μια εξέλιξη που θα αποτελεί ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, καθώς επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και τη νίκη της δεξιάς, ένα αριστερό κόμμα θα ηγηθεί της χώρας. Ως εκ τούτου θα ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, θα είναι αυτός που θα προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....
 




ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΟΣ GREXIT

 

Πέντε ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες και τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στο επίκεντρο, ενώ, οι όποιοι φόβοι για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν φαίνεται να υποχωρούν. Χαρακτηριστικά είναι τα σημερινά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ που καταγράφουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, παραθέτοντας εκτιμήσεις και απόψεις για την «επόμενη ημέρα». Η Wall Street Journal, σε άρθρο της, επικεντρώνεται στις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση ως «πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα».

Όπως επισημαίνεται, «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι: εκπόνηση ενός σχεδίου που θα εντυπωσιάσει τους επενδυτές, έγκρισή του από τα συντηρητικά μέλη της και κυρίως βοήθεια για να βγει από την ύφεση η Ευρώπη», προσθέτοντας, ότι «η συνεδρίαση βρίσκει την Ευρώπη στο χειρότερο σημείο της. Το ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2008 και η ανεργία επιμένει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας διψήφιους δείκτες και προκαλώντας επώδυνες καταστάσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Σύμφωνα με το άρθρο, «στην Ελλάδα μάλιστα, η οποία οδεύει σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του ακροαριστερού κόμματος που σκοπεύει να αναστρέψει πολλά από τα προγράμματα λιτότητας που αναγκάστηκε να αποδεχθεί η χώρα, ως προϋπόθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας». Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «το διακύβευμα είναι σοβαρό όχι μόνο για την ευρωζώνη, αλλά και για άλλες χώρες εκτός ευρώ. Ήδη, η Ελβετία, με την προοπτική εφαρμογής του προγράμματος της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ταβάνι που είχε θέσει για την ισοτιμία ευρώ - ελβετικού φράγκου, ενώ και η Δανία προχώρησε σε μια, μη σχεδιασμένη απόφαση να μειώσει τα επιτόκιά της.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για μεγάλης κλίμακας αγοράς ομολόγων είναι τόσο παγιωμένες, ώστε ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε ένα ασυνήθιστο σχόλιο χθες, αναφέροντας ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ θα αποφασίσει να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα, με την ΕΚΤ που διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της να αρνηθεί, να σχολιάσει». Στο αμερικανικό δίκτυο αναλυτές υποστηρίζουν ότι «για την Ελλάδα το να εγκαταλείψει το χτυπημένο από τον αποπληθωρισμό ευρώ και να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα ή ακόμη και να επιστρέψει στη δραχμή, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη κίνηση». 

«Τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητα, ένα τεράστιο βάρος του χρέους του ιδιωτικού τομέα και μία περιορισμένη πολιτική στήριξη για αμείλικτη λιτότητα. Με την απουσία μιας ανακούφισης του χρέους, είναι δύσκολο (η Ελλάδα) να λύσει αυτά τα τρία ζητήματα μέσα στην ευρωζώνη και με το να την εγκαταλείψει και με το να επιτρέψει μια υποτίμηση του νομίσματος, η Ελλάδα θα μπορούσε γρήγορα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
  
«Οι αναταράξεις από τις ελληνικές εκλογές θα έχουν σημαντική επίδραση στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο», υποστηρίζεται σε δημοσίευμα-άρθρο του περιοδικού εξωτερικής πολιτικής "National Interest", σημειώνοντας, ότι «αυτό που καθιστά τόσο σημαντικές τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι η αλληλεπίδραση του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα με τις γενικότερες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «το καθοριστικό ερώτημα είναι: πού θα γύρει η ισορροπία εξουσίας μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης; Εάν, δηλαδή, η Γερμανία και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να υποχωρήσουν στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια καταστρεπτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή εάν η σκληρή πραγματικότητα της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει από το ριζοσπαστικό προεκλογικό του μανιφέστο;

Πολλά», όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, «θα εξαρτηθούν από την ευελιξία που θα δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην εξουσία». Επίσης, σημειώνεται, ότι «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ταρακούνημα στην Ευρώπη, οδηγώντας τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, στην υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αντίθετα θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διάλυση της ευρωζώνης».

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη, ότι «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα για τον τρόπο προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η επιτυχία του κόμματος θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην έναρξη ενός ευρύτερου και πιο συμμετοχικού διαλόγου σε όλη την Ευρώπη. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μήπως οδηγηθούμε στο εντελώς αντίθετο, με τις ευρωπαϊκές ελίτ να διαμορφώνουν μια αμυντική αντίδραση για την απομόνωση των λαϊκιστικών κινημάτων».
 


ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ;

 

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων ετών, που αφορούν την αγορά συναλλάγματος και κυρίως την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, πήρε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), αιφνιδιάζοντας πλήρως τόσο τις αγορές, αλλά και το ευρωσύστημα και τις νομισματικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό που πρακτικά έγινε, είναι η άρση του κατώτατου ορίου της ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, από το 1,20, το οποίο είχε θεσπιστεί από τον Σεπτέμβριο του 2011, ώστε να προστατευθεί η ελβετική οικονομία από την ύφεση.

Με βάση λοιπόν την συγκεκριμένη απόφαση, υπήρξε μεγάλη πτώση της ισοτιμίας, μέχρι και τα 0,85 φράγκα ανά ευρώ, που σημαίνει τεράστια υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του φράγκου. Οι συνέπειες από αυτή την απόφαση, είναι άμεσες τόσο στη νομισματική σταθερότητα της Ευρωζώνης, όσο και στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο με σημαντική επιβάρυνση στο άληκτο κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε να πούμε ότι η περίοδος 2008-2010 ήταν η χρυσή εποχή για στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, λόγω της ισοτιμίας αλλά και των χαμηλών επιτοκίων.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο ύψους 1 εκατ. ελβετικών φράγκων το 2009, με την ισοτιμία στο 1,48 τότε, ήταν 676.000 ευρώ. Σήμερα το ίδιο δάνειο, αν και αποπληρώνεται κανονικά επί 5 χρόνια, ανέρχεται περίπου σε 1.500.000 ελβετικά φράγκα, διότι στο μεταξύ η ισοτιμία διαμορφώθηκε κάτω από 1,15, μπήκε πλαφόν στο 1,20 το 2011 και κινείται πλέον σε χαμηλά επίπεδα μετά την υποτίμηση του ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν τριπλασιασμό του δανειακού κεφαλαίου, αν συνυπολογίσουμε τις δόσεις που έχουν ήδη καταβληθεί.

Το παραπάνω χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποδεικνύει με επώδυνο θα έλεγα τρόπο, ότι όσο ευνοϊκές και αν είναι οι εκάστοτε συνθήκες, όταν έχουμε να κάνουμε με σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οφείλουν όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί, και φυσικά οι εποπτικές αρχές να διασφαλίζουν την πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια του καταναλωτικού κοινού. Ο συνδυασμός επιτοκιακού κινδύνου αλλά και συναλλάγματος, καθιστούσε πάντα τα συγκεκριμένα δάνεια αυξημένου ρίσκου και άρα με κίνδυνο εμφάνισης νέων κόκκινων δανείων στο μέλλον, όπως τελικά έγινε και στη χώρα μας, καθώς καμία τράπεζα στον κόσμο, δεν μπορεί να εγγυηθεί υπέρ ενός δανειολήπτη συνδυασμό απωλειών από τις μεταβλητές κινδύνου, πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου.

Μάλιστα όσον αφορά την Ελλάδα, το πρόβλημα αφορά περίπου 70.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι όπως αναμενόταν και κατόπιν νομικών οδηγιών, έχουν ως στόχο τη δημιουργία συλλόγου ώστε να διεκδικήσουν την μεταφορά των δανείων σε ευρώ ή σε κάθε περίπτωση να πετύχουν μια ευνοϊκή ρύθμιση που θα κάνει το χρέος τους βιώσιμο. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, ότι το άνοιγμα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες από δάνεια σε ελβετικό φράγκο είναι αρκετά μεγάλο και ανέρχεται σε 8,8 δισ. ευρώ.

Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτει, πως ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει από εξωγενή παράγοντα, και μάλιστα νομισματικής πολιτικής, δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί από μόνο μία χώρα. Απαιτείται συντονισμένη πολιτική, από την ΕΕ και την ΕΚΤ ώστε να προφυλάσσεται η ευρωζώνη από παρόμοιες μεταβολές συναλλαγματικής πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά, είναι και η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ όσον αφορά το ευρύ πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, όπου υπό προϋποθέσεις θα συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες, αντλώντας σημαντική ρευστότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση, για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων, ιδίως για το θέμα της Ελβετίας, για την αποφυγή νομισματικών κρίσεων. Μήπως ήρθε η ώρα η Ελβετία να ενταχθεί στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM), που αποτελεί τον προθάλαμο της ευρωζώνης; Με αυτόν τον τρόπο, εναρμονίζονται οι πράξεις νομισματικής πολιτικής και αποκτά αυξημένη εποπτεία η ΕΚΤ προς τις ελβετικές αρχές, διασφαλίζοντας τόσο ρευστότητα στην ΕΕ αλλά και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικότερα φαινόμενα ύφεσης και αποπληθωρισμού.
 


ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε νέες του προκλητικές δηλώσεις ανέφερε πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από την πολιτική της στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικό αέριο που δεν ανήκει στη χώρα του και θέλει να το κλέψει από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι θα μετατρέψει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο «ειρήνης»!

Βεβαίως σε ποια ακριβώς «ειρήνη» αναφέρεται όταν απειλεί τη Συμμαχία των Αρχαίων Λαών της Ανατολικής Μεσογείου με πόλεμο, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει. Ερντογάν είναι, ό,τι θέλει λέει και κυρίως ό,τι θέλει κάνει. Εδώ είναι αποδεδειγμένα ο βασικός υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους και συνεχίζει να εμπαίζει την παγκόσμια κοινότητα ότι δήθεν «συμμετέχει» -νοητά φυσικά» στον συνασπισμό ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν θα υποχωρήσουμε από την πολιτική μας και θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δίκαιο της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ψευδοκράτος) ενάντια στην άδικη και αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να μετατρέψουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε σύμβολο ειρήνης», είπε σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέδριο με τίτλο Σύνοδος Αγορών Ενέργειας, το οποίο διοργάνωσε η Ένωση Εμπειρογνωμόνων Ενέργειας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το 2023 η Τουρκία θα καταναλώνει δύο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνει σήμερα. «Αυτή η κατάσταση δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα προγράμματα ενέργειάς μας. Βλέπουμε ότι μέχρι το 2023 είμαστε σε θέση να επενδύσουμε 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας μου είχαμε ενθαρρύνει και τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει για τις ενέργειες της χώρας μας. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από 32% στο 68,5%. Σήμερα έφτασε το 75% και συνεχίζει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος για την πυρηνική ενέργεια είπε ότι είναι αποφασισμένοι. «Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα, το έθνος μας και απέναντι στη φύση και θα κινηθούμε ανάλογα. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το δρόμο της ανάπτυξης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ενοχλήθηκαν με το ενεργειακό πρόγραμμα ΤΑΝΑΡ (Αγωγός Φυσικού Αερίου Ανατολίας) και τα πυρηνικά προγράμματα Άκκουγιου και Σινόπη. Για το κεφάλαιο ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι τυχαίο που έχει μπλοκαριστεί. «Τους ρωτάμε τι έλλειψη υπάρχει και δεν υπάρχει απάντηση. Πού έχουμε κολλήσει τους ρωτάμε και δεν υπάρχει απάντηση. Όπως έκαναν και με τα άλλα κεφάλαια», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως όποιο κεφάλαιο και να είναι μέσα σε 2-3 μήνες το διευθετούν.

«Επειδή η Τουρκία είναι έτοιμη γι” αυτά ενώ εκείνοι δεν είναι», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ΕΕ έκανε το ίδιο και με το ενεργειακό πρόγραμμα Ναμπούκο αλλά σύντομα θα αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο του ΤΑΝΑΡ και εκείνο θα συνεχίσουν να βλέπουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προχωρά βήμα με βήμα προς τους στόχους τους 2023. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στα 77 εκατομμύρια ανθρώπους μας.

Έχουμε ευθύνη απέναντι σε εκατοντάδες εκατομμύρια αδελφούς μας από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική που έχουν δεσμούς με εμάς και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μας.  Έχουν περάσει οι μέρες που με 3-5 βόμβες η Τουρκία έβγαινε από τις ράγες. Εκείνη ήταν η παλιά Τουρκία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτές τις εξαγγελίες Ερντογάν οφείλει να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα τεθούν αυτά τα ζητήματα, ευχόμαστε δίχως… στρακαστρούκες στην ανατολική Μεσόγειο.