Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 
 ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 4,5% ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Προβάδισμα 4,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στο γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάϊ, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,5%, από 29,5% στην προηγούμενη μέτρηση και η ΝΔ 27% από 25% στην προηγούμενη μέτρηση.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 6,5% ενισχυμένο κατά 1,5% από την προηγούμενη μέτρηση, και το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή στο 6% ενισχυμένα και τα δύο κόμματα κατά 1% από την προηγούμενη μέτρηση. Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5%.

Στην ερώτηση ποια θεωρείτε ως την καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα μετά τις εκλογές το 31% των ερωτηθέντων απαντά τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το 18,5% τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
 


WSJ: EΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ GREXIT

 

Η ελληνική κρίση δοκιμάζει τα όρια της ευρωζώνης, υποστηρίζει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Simon Nixon. Η εκλογή Τσίπρα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι επιλογές της κυβέρνησης και ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ από... ατύχημα. Από τότε που ξεκίνησε να υπάρχει η ευρωζώνη, η επιβίωσή της βασίζεται σε ένα παράδοξο. Από τη μια πλευρά, η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται από την πίστη των αγορών στο γεγονός ότι είναι μη αναστρέψιμο.

Για να αποκατασταθεί αυτή η πίεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε το 2012 πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μη διαλυθεί το μπλοκ. Από την άλλη πλευρά, η σταθερότητα στην ευρωζώνη απαιτεί επίσης η πιθανότητα εξόδου να είναι πραγματική, έστω και μόνο ως ένας τρόπος για να επιβληθεί η πειθαρχία στα κράτη μέλη, ιδιαίτερα σε αυτά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει τα όρια αυτού του παραδόξου. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, πόσο μάλλον οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας. Ακόμα και το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και το οποίο φλέρταρε με μια πολιτική αποχώρησης από το ευρώ το 2012, τώρα αναγνωρίζει πως το Grexit θα ήταν καταστροφικό.

Η αποχώρηση από το ευρώ και η άρνηση πληρωμής των υφιστάμενων χρεών δεν θα αναβιώσουν μαγικά την οικονομία. Η κυβέρνηση πιθανότατα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει πιο σφιχτή, αντί πιο χαλαρής, δημοσιονομική πολιτική, καθώς το τωρινό μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί γρήγορα σε έλλειμμα, εν μέσω υποχώρησης της εμπιστοσύνης και των πιστώσεων, που θα ρίξουν και πάλι την οικονομία σε ύφεση. Ούτε είναι πιθανό η υποτίμηση να φέρει μεγάλη ανακούφιση.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, που αύξησαν τις εξαγωγές τους καθώς ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητα, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μέχρι στιγμής λάβει μικρή ώθηση από τη σημαντική εσωτερική υποτίμηση της χώρας. Αυτό υποδηλώνει πως τα διαρθρωτικά εμπόδια και όχι οι τιμές είναι αυτό που κρατά πίσω την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Ακόμα χειρότερα, η υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, πιθανότατα υπερπληθωρισμού, εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της ή να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα, και αναγκαστεί να βασιστεί στο τύπωμα χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός που θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα της χώρας. 

Η οικονομική αστάθεια θα απέτρεπε τις ξένες επενδύσεις που είναι η καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας για να βγει από την κρίση. Αυτά μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα ρίσκα που θα άξιζε να τα πάρει η χώρα εάν υπήρχαν ρεαλιστικές προοπτικές πως μια ελληνική κυβέρνηση μετά την έξοδο από το ευρώ θα μπορούσε να εφαρμόσει τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Όμως αυτό φαίνεται απίθανο. Το Grexit θα μπορούσε να είναι μια νίκη για όλα εκείνα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που έχουν αντισταθεί στη μεταρρύθμιση, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.  Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


 


ΜΕ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ CHARLIE HEBDO

 

Θα περιέχει σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ το επόμενο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που έχει ονομαστεί φύλλο «των επιζώντων». Το φύλλο το οποίο προετοιμάζουν όσα μέλη της συντακτικής ομάδας γλίτωσαν από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη και ως συνήθως θα υπάρχουν σατιρικά σκίτσα και «προφανώς» θα περιλαμβάνει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσε ο δικηγόρος της Charlie Hebdo, στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Ειρωνευόμαστε τους εαυτούς μας, τις πολιτικές, τις θρησκείες», υπογράμμισε ο Ρισάρ Μαλκά. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «δεν έχουμε το δικαίωμα να επικρίνουμε έναν εβραίο επειδή είναι εβραίος, έναν μουσουλμάνο επειδή είναι μουσουλμάνος, έναν χριστιανό επειδή είναι χριστιανός. Όμως μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε και τα χειρότερα, που τα λέμε, για τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και το ισλάμ, διότι πέρα από την ενότητα των ωραίων συνθημάτων, αυτή είναι η πραγματικότητα της Charlie Hebdo».

Το φύλλο που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη και έχει ονομαστεί «των επιζώντων», θα έχει τιράζ ενός εκατομμυρίου αντιτύπων και θα «μεταφραστεί σε 16 γλώσσες», διευκρίνισε ο χρονικογράφος της Charlie Hebdo, Πατρίκ Πελού.
 


ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Αρνείται η Γερμανία ότι οφείλει να καταβάλει στην Ελλάδα αποζημιώσεις για αυτά που έκλεψαν οι ναζί από την Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 και το οποίο αποκαλείται «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο».

Μετά τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν στο σύνολό τους ρυθμιστεί. «Αναφορικά με το θέμα δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ. «Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του.

Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε για να διευκρινίσει ότι αυτή είναι η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος.Ταυτόχρονα ο κ. Γιέγκερ, αναφέρθηκε και στη σύμβαση του 1960, υποστηρίζοντας ότι με αυτήν, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990 δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων.

Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. «Γι” αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.