Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ

 

Μετά τη μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή, όπως προστάζει το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς, προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο και ανήγγειλε στον Κάρολο Παπούλια, τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη Εθνικών εκλογών για την 25η Ιανουαρίου 2015. Στα πολύ λίγα που κατέγραψαν τα ανοικτά μικρόφωνα, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε αναφορά δυο φορές στην Πατρίδα. Ο δε σημερινός ΠτΔ, Κάρολος Παπούλιας αντιφώνησε: «Εύχομαι το καλύτερο για την Πατρίδα μας».

Δυστυχώς, τολμούν αυτοί οι δυο θεομπαίχτες και πατριδοκάπηλοι απερχόμενοι πολιτικοί να μιλούν για Πατρίδα! Τολμούν, και χρησιμοποιούν τον όρο Πατρίδα αυτοί που αποδέχτηκαν η Ελλάδα να γίνει το πειραματόζωο της ΕΕ. Τολμούν, να μιλούν για Πατρίδα αυτοί που μετέτρεψαν την Ελλάδα από ισότιμο εταίρο της ΕΕ σε έναν ανυπόληπτο δανειολήπτη. Που ψήφισαν και ενέκριναν τα Μνημόνια και τους Νόμους της κατάλυσης της Εθνικής κυριαρχίας. Που ψήφισαν και ενέκριναν την κατάργηση της ελληνικής νομοθεσίας και της δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων υπέρ των δανειστών της Πατρίδος μας. Που ψήφισαν και ενέκριναν δεκάδες αντισυνταγματικούς νόμους με διαδικασίες Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτοί οι κατάπτυστοι λοιπόν, ομιλούν για τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Όταν συγκαταλέγονται στους κύριους εκφραστές της απόλυτης επιβολής του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Μιας πολιτικής θεωρίας που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο το δόγμα του σοκ ή της θεραπείας σοκ, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι μια οικονομική κρίση ή ένα γεγονός καταστροφής ή πολέμου είναι η ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ένα κράτος προς όφελος των ολίγων. Που εδράζει την επιτυχία της στο γεγονός ότι ο φόβος και οι ενοχές για τα αποτελέσματα της κρίσης ή της καταστροφής κάνει τους πολίτες ανεκτικούς και απαθείς σε επαναλαμβανόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι κάτι άλλο χειρότερο έρχεται.

Αυτές οι έρπουσες πολιτικές φυσιογνωμίες δεν είναι εκείνες που αποδέχτηκαν πιστά και υλοποίησαν τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού, μέσω της πειθήνιας υποταγής των εκβιαστικών προσταγών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της ΕΕ της Μέρκελ; Δεν είναι οι ίδιες που δημιούργησαν τη μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και την αντιμετωπίζουν ακριβώς με πρακτικές του δόγματος του σοκ; Δεν είναι οι ίδιες πανάθλιες μουτσούνες – καρικατούρες που επιδιώκουν μέσω αυτής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα, να επιβάλουν μαζί με άλλους όμοιούς τους παγκόσμια, την επιβουλή ενός νέου ακραίου καπιταλισμού της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο;

Αυτός, ο νεοφιλελευθερισμός που γεννήθηκε ως ιδεολογική και πολιτική αντίληψη τη δεκαετία του ’40 από τον Οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, γιο Ουγγροεβραίων μεταναστών, βασίζεται στο δόγμα για περισσότερο ελεύθερη αγορά, δηλαδή περισσότερο καπιταλισμό και λιγότερο κράτος. Για τον λόγο αυτό μαρξιστές διανοητές θεωρούν τον νεοφιλελευθερισμό ως το μέσον μετάβασης των κοινωνιών στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Αυτή την ιδεολογία της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των ελεύθερων αγορών, πολλοί οικονομολόγοι την ονόμασαν «ο καπιταλισμός της καταστροφής».

Οσονούπω, το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού διατυμπάνιζε ψευδώς, πως η παγκόσμια επιβολή του κινήματος θα ήταν ειρηνική. Αντίθετα, επανειλημμένα εκμεταλλεύτηκε τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλει τις ακραίες πολιτικές του. Ο νεοφιλελευθερισμός έβαλε τις βάσεις στις ΗΠΑ μετά την πτώση της προεδρίας του Κάρτερ, επί προεδρίας Ρόλαλντ Ρίγκαν (ο Φρίντμαν ήταν βασικός οικονομικός σύμβουλός του) και την ανάληψη της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Αποθεμάτων από τον Πολ Βόλκερ. Η επιτυχία της πολιτικής Βόλκερ άνοιξε το δρόμο για την παγκόσμια απήχηση και υιοθέτηση των ιδεών του Νεοφιλελευθερισμού. 

Όπως επίσης, στη Μεγάλη Βρετανία επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία εφάρμοσε πιστά έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό και γιαυτό της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός της «σιδηράς κυρίας». Στο πλαίσιο αυτού του νεοφιλελευθερισμού έγινε και ο πόλεμος στα νησιά Φώκλαντ. Αυτή η ισοπεδωτική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού προκάλεσε και τη γενική απορύθμιση των αγορών και την οικονομική κρίση του 2008. Συνεπώς, στόχος του νεοφιλελευθερισμού και των εξουσιοδοτημένων εργαλείων τους είναι μετά την απόλυτη εξαθλίωση των πολιτών και την πώληση σε τρίτους της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ο τεμαχισμός της πατρίδας μας σε μικρά κρατίδια, δηλαδή η κοσοβοποίησή της.

Ωστόσο, αυτοί οι πολιτικοί λύκοι ενδεδυμένοι με μανδύα αρνιού, διατυμπανίζουν πως είναι Πατριώτες και τις πράξεις τους οδηγεί το συμφέρον της Πατρίδος! Αλλά τι δουλειά έχουν οι νεοφιλελεύθεροι με την Πατρίδα; Γιατί, Πατρίδα είναι η προάσπιση της γης των προγόνων μας. Της γης που προασπίσθηκαν με το αίμα τους, μένοντας πιστοί στην φιλοπατρία τους, που πρώτοι οι Έλληνες ανάπτυξαν στα πέρατα του κόσμου ως ανώτερη αρετή. Γι΄ αυτό και όλοι οι πόλεμοι του Ελληνισμού ήταν αμυντικοί και έγιναν για την ανάκτηση ή την προάσπιση της Ελευθερίας, όπως η Επανάσταση του ΄21 ή ο πόλεμος κατά του φασιστικού άξονα το ΄40.

Γιατί οι πραγματικοί Έλληνες, αγαπούν την Πατρίδα τους, δεν την παραδίδουν βορά στα αρπαχτικά όρνεα των δανειστών τοκογλύφων.
 
Γιατί, η μήτρα της Ελληνίδας μάνας γεννά Σπαρτιάτισσες, οι οποίες θα παραδίδουν την ασπίδα στα παιδιά τους παροτρύνοντάς τα «ή ταν ή επί τας».
 
Γιατί, γεννά Σουλιώτισσες, οι οποίες θα σέρνουν το χορό του Ζαλόγγου προκειμένου να μην υποταχτούν στον κατακτητή.
 
Γιατί, γεννά γυναίκες Ηπειρώτισσες «ξαφνιάσματα της φύσης, εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις».
 
Γιατί, γεννά Κολοκοτρωναίους, Καραϊσκάκηδες, Μποτσαραίους.
 
Γιατί γεννά Φεραίους που θα βροντοφωνάζουν «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».
 
Γιατί, όσοι αγαπούν την Πατρίδα τους, όταν αυτή κινδυνεύει προτάσσουν το “ίτε παίδες Ελλήνων”. Στέλνουν μήνυμα στον εχθρό λέγοντας: “μολών λαβέ”. Δεν νοιάζονται για το πλήθος του εχθρού και βροντοφωνάζουν “αέρα”! Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


 


 


ΣΤΟΥΣ 170.000 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 17- 24 ΕΤΩΝ

 

Η μετάβαση των νέων, ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών, από την ανεργία στην απασχόληση θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, για το 2015. Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η οποία επέτεινε ένα εγγενές στοιχείο της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι νέοι ηλικίας 15-24, εμφανίζουν υψηλότερο επίπεδο ανεργίας από το γενικό ποσοστό. Ένας στους δύο νέους παραμένει εκτός αγοράς εργασίας σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τη μικρή πλην σταθερή αποκλιμάκωση που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός πως ο πληθυσμός των νέων σε ηλικία ανέργων που ανέρχεται περίπου στις 170.000 χιλιάδες αποτελεί μικρό ποσοστό του συνόλου των ατόμων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και αγγίζουν το 1.280.000, η ανεργία των νέων παραμένει ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα υψηλής πολυπλοκότητας, που συσχετίζεται άμεσα με το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης, τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης και του τρόπου που αυτά διασυνδέονται με την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας.

Οι επιπτώσεις της απαράδεκτα υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα για ευρωπαϊκή χώρα εντός του συστήματος της Ευρωζώνης είναι πολλαπλές και έχουν κοινωνική και οικονομική διάσταση:

•Υπάρχει ο κίνδυνος, η βραχυπρόθεσμη ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί η όποια απόκτηση γνώσεων, προσόντων και δεξιοτήτων. Συνεπώς, οι πιθανότητες ένταξης στην αγορά εργασίας μειώνονται προϊόντος του χρόνου της ανεργίας.

•Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να αξιοποιήσουν το πιο δυναμικό ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας είναι πολύ λίγες. Πολλοί νέοι με υψηλό επίπεδο σπουδών και τεχνογνωσίας εγκαταλείπουν τη χώρα για να κατακτήσουν μια ελκυστική θέση εργασίας στο εξωτερικό.

Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο της μετανάστευσης σε τρίτες χώρες του πιο καλά εκπαιδευμένου ανθρωπίνου δυναμικού, δηλαδή της διαρροής των εγκεφάλων (Brain-Drain). H οικονομία και η ανταγωνιστικότητά της πλήττονται ευθέως από την εξέλιξη αυτή, καθώς η παραγωγή της καινοτομίας για την κατάκτηση ξένων αγορών προϋποθέτει υψηλό επίπεδο σπουδών και τεχνογνωσίας, το οποίο η χώρα μας αποστερείται. Επιπροσθέτως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω και της ανατροπής της δημογραφικής πυραμίδας.

Η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της επεσήμανε ότι λόγω της αύξησης της ανεργίας, κυρίως των νέων, της μείωσης του ενεργού πληθυσμού και της γήρανσης, το μερίδιο του ηλικιωμένου πληθυσμού (55 - 64 ετών) στην Ελλάδα θα αυξηθεί από το 18,5% του πληθυσμού το 2013 στο 19,1% το 2015, φτάνοντας στο 20,2% το 2060 (αύξηση 1,7% την περίοδο 2013 - 2060, ενώ ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων θα αυξηθεί από το 31% του πληθυσμού το 2013 στο 61% το 2060 (αύξηση 30%) και ο δείκτης συνολικής οικονομικής εξάρτησης, δηλαδή τα άτομα ηλικίας 15 - 74 που δεν εργάζονται σε σχέση με τους εργαζομένους, θα μειωθεί κατά 64% το 2015.

 


Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ GREXIT ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ 260 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

 

Με τον τίτλο «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», εξηγεί ότι τελικά οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να προβούν σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, για να μην χάσου πάνω από 260 δις. ευρώ σε περίπτωση ενός Grexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Έλληνες εδώ και καιρό δεν είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν την απαραίτητη μεταρρυθμιστική πορεία των διεθνών δανειστών – ασχέτως εάν ο πρωθυπουργός λέγεται Τσίπρας ή Σαμαράς.

«Ποια θα είναι η συνέχεια; Περισσότερο από 260 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 80% του συνολικού ελληνικού χρέους βαραίνουν πλέον δημόσιους δανειστές, ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα χανόταν. Αυτό θα έπρεπε η Μέρκελ να το εξηγήσει στον Γερμανό φορολογούμενο, ο οποίος σηκώνει το κύριο βάρος. Ο Τσίπρας & ΣΙΑ το γνωρίζουν αυτό. Βρίσκονται σε θέση ισχύος. Αντί Grexit, θα υπάρξει, άρα, ένα επιπλέον κούρεμα χρέους και νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα», τονίζει.

Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της που έρχεται σε συνέχεια του δημοσιεύματος του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και θεωρεί πλέον μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ως διαχειρίσιμη, τονίζει ότι: «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα «Grexit» δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης η Die Welt σημειώνει ότι: «Η Ευρωζώνη δεν μπορεί, σύμφωνα με τις συνθήκες, να αποκλείσει ένα μέλος. Η ΕΚΤ, όμως, θα μπορούσε να περιορίσει τόσο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα θα έπρεπε τελικά να εισαγάγει νέο νόμισμα. Η απειλή από το Βερολίνo θα ήταν λοιπόν εφαρμόσιμη».

Ωστόσο, στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστούν όσο πιστεύει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς, η ομπρέλα διάσωσης της Ε.Ε. δεν αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα, περιορίζει ωστόσο τον κίνδυνο μιας επίδρασης-ντόμινο. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία» τονίζεται στο άρθρο.

Η Die Welt, υποστηρίζει ακόμη ότι «οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας», καθώς «δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της Ε.Ε., τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».

 


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλει ότι η Τουρκία υπονομεύει την επανένωση της Κύπρου, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα προκειμένου το νησί να μετατραπεί σε παράγοντα πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή. Σε άρθρο του στην κυπριακή «Καθημερινή» ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως η Τουρκία όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά υπονομεύει την επανένωση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση. «Σε μια περίοδο πραγματικής αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξής της ως παράγοντα σταθερότητας, η Άγκυρα επιλέγει να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, την οποία η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής αγωνίζονται να οικοδομήσουν» αναφέρει στο άρθρο του.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως ο φυσικός πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας. «Ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και τα ωφελήματα στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων» υπογραμμίζει ο κ. Αναστασιάδης, αναφέροντας πως μπροστά στην τουρκική πρόκληση, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει αποφασιστικά.

«Με πνεύμα σύνεσης θα πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, καθώς και των χωρών οι οποίες σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει. Το άρθρο του κ. Αναστασιάδη δημοσιεύθηκε υπό τη σκιά απειλών από την Άγκυρα ότι θα επαναρχίσει τις έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου σε περίπτωση νέας γεώτρησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι οι διοικητές του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και του Στόλου, αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ, πήγαν με ελικόπτερο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ανήμερα των Χριστουγέννων και παρακολούθησαν από απόσταση την έναρξη νέας γεώτρησης στο κοίτασμα Αμαθούσα του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξίας ENI-KOGAS

Στο άρθρο του στην «Καθημερινή», ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει επίσης πως το 2015 θα είναι χρονιά θετικής ανάπτυξης της οικονομίας. «Ευθύνη και αποστολή για το 2015 είναι να προωθηθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα οι τομές που απαιτούνται, για να γίνει ο τόπος πιο ανταγωνιστικός, πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός». Αναφερόμενος στον πυλώνα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γείτονες χώρες. Αυτό, ανέφερε, θα δώσει ώθηση στην Κύπρο για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.