Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 
    Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΙ ΤΗΝ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

 
Προκειμένου να καλύψει την κυβίστηση που θα κάνει, εφόσον εκλεγεί φυσικά πρωθυπουργός, θα γεμίσει τη Βουλή με εξεταστικές επιτροπές, θα στήσει λαϊκά δικαστήρια, θα γεμίσουν οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες με Ειδικά Δικαστήρια, θα πλακώνονται στο κοινοβούλιο και ο κόσμος θα χαζεύει μη ρωτώντας και πολλά. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι τις κάλπες που μας ανάγκασαν να στήσουμε οι άθλιοι του πολιτικού συστήματος θα είναι σκέτη «κόλαση». Όμως, αν κάποιοι πιστεύουν ότι στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 επιστρέφουμε στο 2008 γελιούνται. 

Όσοι νομίζουν ότι θα γίνει ένα όψιμο χριστουγεννιάτικο θαύμα και θα αλλάξουν στην Ελλάδα ως δια μαγείας τα πάντα, τότε θα πρέπει να τους κοιτάξει κανείς ψυχίατρος. Στις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα γιορτινά τραπέζια μπορεί κανείς να καταλάβει τη «σχιζοφρένεια» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό. Δε λέμε ότι όσοι στηρίζουν τον Σαμαρά έχουν δίκιο ή είναι πιο λογικοί από τους άλλους. Όμως, δύο είναι τα στοιχεία που εξάγονται από τις κουβέντες με Συριζαίους:

1.Υπάρχουν εκείνοι που θα ψηφίσουν Τσίπρα διότι πιστεύουν ότι θα κάνει κωλοτούμπα, δεν θα εφαρμόσει ούτε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ούτε της κάτω Ραχούλας και επομένως γιατί να μην υπάρξει μια νέα κυβέρνηση που δεν βαρύνεται από τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια;

2.Υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν πως ήρθε η ώρα της Αριστεράς, ακόμη κι αν χρειαστεί να επέλθει η σύγκρουση με όλους. Ήρθε η ώρα για να βγούμε από το ευρώ, να ζούμε με τα δικά μας, να παράγουμε όσα καταναλώνουμε, να συμμαχήσουμε με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βενεζουέλα και η Κούβα και γενικώς να διώξουμε τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς και τους λοιπούς οικονομικούς ιμπεριαλιστές. Είναι εκείνοι που ζουν στο δικό τους σύννεφο και ας τους αφήσουμε εκεί γιατί είναι ευτυχισμένοι.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, βεβαίως, που λένε ότι βαρέθηκαν τους Σαμαρά και Βενιζέλο, δεν αντέχουν άλλο να τους κοροϊδεύουν, δεν μπορούν να βλέπουν άλλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υποχωρήσεις και γενικώς θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αδυνατώντας να εκτιμήσουν τους κινδύνους που επακολουθούν. Το «γκάλοπ» των γιορτών, λοιπόν έδειξε ότι με μεγάλη πλειοψηφία ο κόσμος θα ψηφίσει Τσίπρα διότι πιστεύει ότι θα κάνει τα ίδια με τον Σαμαρά, άντε το πολύ να δείξει ότι είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής.

Και προκειμένου να καλύψει την κυβίστηση που θα κάνει, εφόσον εκλεγεί φυσικά πρωθυπουργός, θα γεμίσει τη Βουλή με εξεταστικές επιτροπές, θα στήσει λαϊκά δικαστήρια, θα γεμίσουν οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες με Ειδικά Δικαστήρια, θα πλακώνονται στο κοινοβούλιο και ο κόσμος θα χαζεύει μη ρωτώντας και πολλά. Διότι όταν δεν μπορείς να δώσεις στο λαό άρτον τι θα του δώσεις; Φυσικά θεάματα, και από τέτοια η ελληνική κοινωνία ξέρει. 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν γίνει κυβέρνηση, και προκειμένου να απομονώσει τους Τόλιους και τους Λαφαζάνηδες και να προσκυνήσει τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε θα κάνει την Ελλάδα Κολοσσαίο. Θα ικανοποιήσει με τον τρόπο αυτό όσους τον ψηφίσουν γνωρίζοντας πως δεν θα αλλάξει τίποτε αλλά και εκείνους που θα δυσαρεστηθούν επειδή η «επαναστατική γυμναστική» τελειώνει μόλις αναλάβει την εξουσία και τα βρει μπαστούνια. Όλα τα δημοσιεύματα από ξένες εφημερίδες, κυρίως από τις γερμανικές, φαίνεται να κάνουν κακό στον Τσίπρα και την παρέα του, όμως, κατά τη γνώμη μας τον ευνοούν.

Όλοι μιλούν για Grexit, όλοι τρομάζουν τον κόσμο, όλοι λένε ότι έρχεται bank run και ο κόσμος τι λέει; Ε, για να μη γίνουν όλα αυτά και προκειμένου να πάρει την εξουσία η Αριστερά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Τσίπρας θα σφαχτεί σαν αρνί στην ποδιά της Μέρκελ. Ουσιαστικά τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι ασφυκτικές πιέσεις γίνονται προκειμένου ο Τσίπρας ευκολότερα να κάνει την κωλοτούμπα του. Και να μπορεί να λέει στους ψηφοφόρους του: «Τι θέλετε, δεν τα βλέπετε, αυτοί θα μας χρεοκοπήσουν».

Και το επόμενο βήμα του θα είναι να στήσει κρεμάλες στο Σύνταγμα για τους «μνημονιακούς που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση». Αυτό το σκηνικό θα στηθεί την επόμενη των εκλογών και αν οι 22 μέρες από σήμερα είναι εφιαλτικές τότε εκείνες που θα ακολουθήσουν θα είναι κολασμένες. Δυστυχώς, η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και κανείς δεν κάνει την κίνηση να βρεθεί μια μίνιμουμ συνεννόηση.

Όσο όμως οι υβριστές της Αριστεράς δεν ορρωδούν προ ουδενός τόσο θα παίζουν στα ζάρια το μέλλον της Ελλάδας. Κι αν πρόκειται να κάνουν την κωλοτούμπα τους αργότερα θυσιάζοντας τους Λαφαζάνηδες, γιατί να μην το πουν από τώρα ώστε να γλιτώσουμε καμιά εθνική τραγωδία;
 


SPIEGEL: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους Γερμανούς και τους λοιπούς Ευρωπαίους για τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχαιρετήσει αναγκαστικά την Ευρωζώνη. Σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται και το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που μεταφέρει την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης γι' αυτό το ακραίο σενάριο. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ή Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για αυτό το, απευκταίο, σενάριο. 

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία  βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το “Der Spiegel” τα βήματα που έχει κάνει η Νομισματική Ένωση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος από το 2011 και μετά, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τραπεζική ένωση έχουν θωρακίσει την Ευρωζώνη και πλέον μια έξοδος της Ελλάδας από αυτήν δεν θα απειλήσει τη συνοχή της.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πώς μπορεί ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να ξεκαθαριστεί» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο υποστηρίζει πως η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο.  Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθο με τίτλο «Το ελληνικό χρέος είναι σχετικά φθηνό», επιδιώκει να καταρρίψει το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για δεύτερο κούρεμα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και συγκρίνει το επιτόκιο που πληρώνουν Ελλάδα και Γερμανία για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους τους.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει: «…Ο Αλέξης Τσίπρας απαιτεί τη μείωση του χρέους, που επωμίζεται η Ελλάδα, σε πιο ανεκτά επίπεδα. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι τα αιτήματά του είναι μια λαϊκιστική πολεμική ενόψει εκλογών. Διότι τα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα με τα επιτόκια και την αποπληρωμή έχουν μειωθεί εδώ και καιρό σε ανεκτά επίπεδα. Παρά το δυσθεώρητο χρέος των 322 δισεκατομμυρίων ευρώ (175% του ΑΕΠ) η Ελλάδα πληρώνει το χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους (3% του ΑΕΠ). 

Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας σημειώνεται ότι η χώρα καλείται να καταβάλλει 2,4% τόκους για την αποπληρωμή του χρέους, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται στο μεταξύ από πιστώσεις (στήριξης) διεθνών πιστωτών. Σε αντίθεση η Γερμανία καταβάλλει επιτόκιο περίπου 2,7% για την αποπληρωμή του χρέους της.

ΙΤΑΛΙΑ: ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ 360 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Το πλήρωμα του φορτηγού είχε εγκαταλείψει το σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο. Στο πλοίο επέβαιναν δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Μετά από μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να οδηγήσουν το φορτηγό με ασφάλεια σε λιμάνι της Καλαβρίας. Σε διάστημα 15 ημερών τρία πλοία που μετέφεραν περίπου 2.000 μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές.

«Το μεταναστευτικό κύμα συνεχίζεται και κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι και Κούρδοι. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ευπαθείς ομάδες, όπως παιδιά, εγκυμονούσες και ηλικιωμένοι. Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα είναι τόσο σημαντικές», δήλωσε η Τζιοβάνα Nτι Μπενεντέτο από την οργάνωση «Save The Children».

Το φορτηγό Εzadeen ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία την 1η Οκτωβρίου. Ένα μήνα μετά βρέθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στη συνέχεια έμεινε για κάποιες ημέρες κοντά στις τουρκικές ακτές, πριν εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα 40 μίλια από την νότια Ιταλία. 

Οι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής κατάφεραν να φθάσουν στο σκάφος με τη συνδρομή ελικοπτέρου και να ανακτήσουν τον έλεγχό του. Οι 360 μετανάστες που πέρασαν τρεις μήνες στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονται πλέον σε κέντρα υποδοχής και είναι καλά στην υγεία τους. 


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

 

Η αίσθηση ότι βυθίζεται κανείς στον «υπόκοσμο της πολιτικής», στην διαπλοκή, στις ανομολόγητες σχέσεις και πολιτικά στραβοπατήματα κορυφώνεται, όταν στην κουβέντα και την προσπάθεια μιας πολιτικής ανάλυσης, εισάγεται ένα αγαπημένο υλικό στην ανάλυση όλων των πολιτικών φαινομένων σήμερα, τα συμφέροντα. Οι σχέσεις πολιτικής και συμφερόντων αποκαλύπτουν μια «ζοφερή παθολογία» του πολιτικού φαινομένου στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και αναδεικνύουν και πτυχές που οδηγούν στην πραγματική κατανόηση των σχέσεων πολιτικής και κοινωνίας, οδηγώντας μας πραγματικά στον πυρήνα της πολιτικής διαδικασίας.

Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που διαδραματίζουν στην πολιτική ζωή και τη πολιτική διαδικασία, τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα, είτε επίσημα είτε άτυπα, καθορίζουν τον ρυθμό και το περιεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων. Στις μέρες μας όμως, η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, αναφορικά με τη σχέση οργανωμένων συμφερόντων και εθνικών κρατικών δομών, έχει περάσει από τα στενά επιστημονικά πλαίσια. Δημιουργώντας μια, θα λέγαμε, «νέα κατηγορία»». Μια κατηγορία που ανάγει τη σχέση αυτή στη σφαίρα της μυθοπλασίας και της συνωμοσιολογίας.

Αναζητώντας πίσω από κάθε πολιτική διαδικασία, πλασματικούς σκοπούς και πλαίσια αναφοράς. Πολλές φορές  δημιουργήματα προσωπικής φαντασίας. Με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της ορθότητας του επιχειρήματος του ομιλητή. Σε μια σοβαρή πολιτική ανάλυση, οφείλουμε να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στην παράνοια και σε μια ανεκτίμητη πηγή ερεθισμάτων, διάκριση ανάμεσα στην ψυχολογική καταδίωξη και την απλή λογική. Όλο και συχνότερα στην δημόσια σφαίρα κάποιοι επιχειρούν απόπειρες συντονισμού της κατηγορίας αυτής. Κάτω από καλά καμουφλαρισμένα μέσα και προσωπεία δημοσιογραφίας. Μέσα «ενημέρωσης» και ταυτόχρονα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Φυσικά, από όλους τους χώρους!

Καθημερινά, όλο και περισσότερο ο λαϊκισμός κυριαρχεί στην δημόσια συζήτηση. Το φαινόμενο αυτό κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλες τις πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου. Από την μία άκρη έως την άλλη. Στην Αριστερά, την Δεξιά, το Κέντρο, οι φωνές που αλλοτριώνουν την αλήθεια προς όφελος τους συνεχώς πληθαίνουν. Ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής ζωής της χώρας επιμένει να θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής παρέμβασης, τον τυχοδιωκτισμό. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της επιλογής. 

Η απαλλαγή προσωπικών ευθυνών και η μετάθεση τους σε πλασματικά δημιουργήματα, καλά κρυμμένα πίσω από υποτιθέμενα συμφέροντα κάνουν θραύση σε συζητήσεις «κορυφής και καφενείου», σε επιστημονικά πάνελ, ακόμη και στη Βουλή. Κάτι που αδιαμφισβήτητα οδηγεί σε μια χαμηλή ποιότητα δημοκρατικής λειτουργίας. Αποτέλεσμα της απομάκρυνσης  από στοιχεία πραγματισμού, σε συνδυασμό, με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει, το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης, στους θεσμούς και στους ανθρώπους που απαρτίζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Οι στάσεις, οι πεποιθήσεις , οι αντιλήψεις και οι διαστρεβλωμένες άξιες φανερώνουν μια λάθος πολιτική κουλτούρα που έχει δομηθεί στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Η προεκλογική περίοδος έδωσε απλά την ώθηση στους παίχτες να άρχισαν να κινούνται. Το σύντομο διάστημα μέχρι τις κάλπες επιφυλάσσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.