Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ

 

Το Μαξίμου αναδεικνύει την επιχειρηματολογία στελεχών ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει χρεοκοπία Μετά τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της πόλωσης, με το Μαξίμου να αναδεικνύει δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να επιχειρηματολογήσει πως εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει χρεοκοπία.

Ο Αντώνης Σαμαράς κόβει σήμερα στις έξι το απόγευμα την πίτα της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Μία εκδήλωση, που λόγω της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να αποτελέσει αφορμή και για πολιτικά μηνύματα. Πολλοί βουλευτές ωστόσο διαφωνούν - σιωπηλά - με τη μονομερή έμφαση στη στρατηγική του φόβου, καθώς εκτιμούν άν συνεχιστεί μία καθαρά αρνητική καμπάνια χωρίς θετικά μηνύματα, θα γυρίσει μπούμερανγκ.

“Μόνο με την απειλή της χρεοκοπίας δεν μπορούμε να πάμε στις κάλπες. Πρέπει να πούμε συγκεκριμένα πράγματα, για παράδειγμα μείωση φορολογίας με χρονοδιαγράμματα. Να δείξουμε στο κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων, που έχει βαρεθεί την κινδυνολογία σε βαθμό που πλέον να μην τρομάζει ακόμη και στον υπαρκτό κίνδυνο, ότι εάν κερδίσουμε εμείς θα διαπραγματευτούμε πολύ πιο ουσιαστικά από το ΣΥΡΙΖΑ”, λένε.

Ο κ. Σαμαράς πάντως ενδεχομένως έχει τους λόγους του να κραδαίνει την απειλή της χρεοκοπίας και να θέτει ως κύριο διακύβευμα της κάλπης την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με τις τελευταίες παρεμβάσεις του για το 2014 στην εκτελεστική γραμματεία και με το σχόλιο του για τις δηλώσεις των Ντόλιου- Μηλιού.

Το... υποσυνείδητο μήνυμα αυτής της στρατηγικής συνοψίζεται στη λογική “να σώσουμε τουλάχιστον ό,τι έχουμε”, σε αντίθεση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει στο “θα προσπαθήσουμε και ό,τι καταφέρουμε”. Στην πραγματικότητα εκτιμούν έμπειρα γαλάζια στελέχη, η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής θα κριθεί από το εάν η Ν.Δ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα καταφέρει να θέσει την ατζέντα κυρίως τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες της προεκλογικής περιόδου.

Αυτή τη στιγμή άλλωστε οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν μία τάση μείωσης της ψαλίδας, όμως μετά του Αγίου Ιωάννη - όταν δηλαδή θα έχει περάσει η περίοδος των εορτών - θα αρχίσει να διαμορφώνεται μία πιο ουσιαστική εικόνα και το πραγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κορυφωθεί η προεκλογική αντιπαράθεση.Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

 


ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ 2015 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Τις προκλήσεις που «βλέπει» για το νέο έτος, 2015, για την Ευρώπη αναλύει η Deutsche Welle. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να τονωθεί με επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναζητήσουν μια κοινή, ξεκάθαρη στρατηγική στην ουκρανική κρίση.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας στην ΕΕ, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015. «Παράλληλα όμως ο στόχος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών παραμένει», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προφανώς για να μετριάσει τις υπερβολικές προσδοκίες χωρών, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Παρά το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για το νέο έτος οικονομική ανάπτυξη μόλις 1,1%.

Από την πλευρά της η ΕΚΤ θα συνεχίσει και φέτος την καταπολέμηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. Οι κίνδυνοι υπερτερούν, επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση της Φρανκφούρτης. Πονοκέφαλο για την κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να προκαλεί ο χαμηλός πληθωρισμός. Η ΕΚΤ προτίθεται να ρίξει στην αγορά μεγάλες ποσότητες χρήματος, όποτε υπάρξει ανάγκη. Την ώρα που η Ιταλία πιέζει προς μια νέα παρέμβαση της ΕΚΤ, η Γερμανία προτιμά, ως συνήθως, μια πιο συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική.

Δεν αποκλείεται ο καινούργιος χρόνος να φέρει την επιστροφή της ευρωκρίσης. Μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα ίσως να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. «Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει ένα λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές», είχε προειδοποιήσει απροκάλυπτα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακόμα πιο σαφής η ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Goldman-Sachs: «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήσει την απειλή του και σταματήσει να εξυπηρετεί το χρέος και επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές, ενδέχεται η ΕΚΤ να αναγκαστεί να κρατήσει κλειστές τις ελληνικές τράπεζες για αρκετές μέρες».
 


GOOGLE: Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΚΑΡΦΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 16.550 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

 

Ο «μεγάλος αδελφός» της google, το γνωστό σε όλους μας Google Earth κάρφωσε στην Εφορία 16.550 φοροφυγάδες. Σύμφωνα με τον BusinessInsider, οι ελληνικές φορολογικές αρχές αποφάσισαν και μάλιστα από το 2010 να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες από το Google Earth, ώστε να διαπιστωθεί ποιες πισίνες δεν είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με ιστοσελίδα, οι ελληνικές αρχές αξιοποιώντας τις εικόνες του δορυφόρου, αποκάλυψαν 16.550 περιπτώσεις ιδιοκτητών στην Ελλάδα που απέκρυπταν το πραγματικό μέγεθος των σπιτιών τους και είχαν αδήλωτες πισίνες.

Οι ελληνικές κρυφές πισίνες των φοροφυγάδων βρίσκονται στο νούμερο 8 της λίστας με τα 10 μεγαλύτερα εγκλήματα της χρονιάς, που εξιχνιάστηκαν με εικόνες από το δορυφόρο.
 


ΝΑΥΑΓΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

 

Στην πολιτική τα περισσότερα είναι θέμα ισχύος. Άλλα μπορείς να πετύχεις την ώρα που έχεις διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια σου, και άλλα (δηλαδή λιγότερα) όταν τα έχεις πετάξει ή έχουν αποδυναμωθεί. Αυτό ίσως να ισχύει και στην περίπτωση της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΔΗΜΑΡ, από την ώρα που βρέθηκαν οι «121» και δεν σχηματίσθηκε προεδρική πλειοψηφία. Η ενημέρωση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρά. 

Η τυπική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο, αναφέρει πως «οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί». Πληροφορίες από την Αγ. Κωνσταντίνου φέρουν τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δηλώνει ότι «εξεπλάγη» με την τροπή των πραγμάτων και «αιφνιδιασμένος» με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δεν αποδέχθηκε την αυτοτέλεια του κόμματος και δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» - αν και δεν είναι σαφές τι σημαίνει μονομερείς ενέργειες για κάθε πλευρά. Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα των στελεχών της ΔΗΜΑΡ επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες, ενώ διαφορετική λέγεται πως είναι η αντίληψη του βουλευτή Γιάννη Πανούση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το πλαίσιο για τις συνεργασίες έχει τεθεί από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα στο «Σινέ Κεραμεικός»:

-αποδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (άρα όχι ειδική προγραμματική συμφωνία που επεδίωκε η ΔΗΜΑΡ).

-δέσμευση ότι θα τηρούν άπαντες, συνεργαζόμενοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τον κώδικα δεοντολογίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (για να αποφευχθούν παραγοντισμοί και ενοχλητικά φαινόμενα πολυγλωσσίας).

-υποψηφιότητα με σταυρό, και όχι στο Επικρατείας (ώστε να εργαστούν όλοι για την επιτυχία του εγχειρήματος).

-οι 50 από τις 425 θέσεις στα ψηφοδέλτια να καλυφθούν από στελέχη άλλων κομμάτων, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις αυτές είχαν γίνει γνωστές στη ΔΗΜΑΡ από τη Δευτέρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν και σε συναντήσεις υψηλότατου επιπέδου που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. Παρά ταύτα στην Αγ. Κωνσταντίνου είχε καλλιεργηθεί αισιοδοξία ότι τουλάχιστον 15 στελέχη της (εκ των οποίων περίπου οι μισοί θα ήταν απερχόμενοι βουλευτές) θα φιλοξενούνταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνεται ότι για την συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ θα υπήρχαν συζητήσεις, αλλά και αντιδράσεις, και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου συνεδριάζει η ΚΠΕ και το Διαρκές Συνέδριο.  Επομένως ο Αλ. Τσίπρας θα έπρεπε να αναλάβει και ένα εσωκομματικό κόστος την ώρα που θέλει ενωμένο και συσπειρωμένο το κόμμα του.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από την πλευρά των κορυφαίων στελεχών της «αριστερής πλατφόρμας» (π.χ. Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης) τους τελευταίους μήνες δεν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις στις κεντρικές επιλογές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη ΝΔ.