Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

168 «ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ» ΚΑΙ 131 «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Στην δεύτερη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή σήμερα Τρίτη για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία ψήφισαν 299 βουλευτές, ο μοναδικός υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας έλαβε 168 ψήφους, 131 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και μια απούσα βουλευτής η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό και καθώς απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, θα πραγματοποιηθεί και τρίτη ψηφοφορία τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στην οποία χρειάζονται 180 ψήφοι για την εκλογή. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν λάβει τις 180 ψήφους, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015.

Υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Κώστας Γιοβανόπουλος, ο οποίος απουσίαζε στην πρώτη ψηφοφορία.

«Ναι» στον Στ. Δήμα ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη και Παναγιώτης Μελάς.

Ψήφο στον Σταύρο Δήμα έδωσαν και οι Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή.

«Παρών» ψήφισε η Νίκη Φούντα, που λίγο νωρίτερα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ.

«Παρών» για δεύτερη φορά ψήφισαν ο Βύρων Πολύδωρας, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Μίμης Ανδρουλάκης.
 


FT: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ

 

Ο πρωθυπουργός ανακατεύει την τράπουλα λέει η βρετανική εφημερίδα, μετά από το χθεσινό διάγγελμα. Ως «υπό πολιορκία πρωθυπουργός» χαρακτηρίζεται από τους Financial Times ο Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο με τον τίτλο «Ο Σαμαράς ανακατεύει την τράπουλα».  Περιγράφοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι Financial Times εστιάζουν στο διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά και επισημαίνουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε την Κυριακή πρόταση συναίνεσης της τελευταίας στιγμής προκειμένου να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την κυβερνητική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά έρχεται τη στιγμή που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη. Αναλύοντας το περιεχόμενο του διαγγέλματος Σαμαρά αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι FT εκτιμούν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θέλει να διαπραγματευτεί μια σημαντική διαγραφή του χρέους.

Μόνο με μια επιτυχή εκλογή Προέδρου θα αποκατασταθεί η σταθερότητα, δίνοντας στην Ελλάδα την δυνατότητα να λήξει το μνημόνιο και να διαπραγματευθεί η χώρα μια πιστωτική γραμμή με τους διεθνείς δανειστές με λιγότερο δυσμενείς όρους, είπε ο κ. Σαμαράς, αναφέρουν οι FT. Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποδεχθεί ένα κύριο αίτημα των ανεξάρτητων μετριοπαθών αριστερών και να ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή γενικών εκλογών εντός του 2015, μολονότι η θητεία του λήγει στα μέσα του 2016.

Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και το κεντροαριστερό κόμμα Ποτάμι καλωσόρισαν την κίνηση του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς την σημαντική στήριξη από το μετριοπαθές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα λείπουν ακόμη αρκετές ψήφοι για τις 180 που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί. Ένας αναλυτής δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση (Χαϊκάλη-Αποστολόπουλου), είναι σίγουρα μια σκιά στην εκλογική διαδικασία, και λογικά αποθάρρυνε κάποιους ανεξάρτητους από το να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα».Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....




ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΣΜΕΡΓΚΑ ΣΤΟ ΣΙΝΤΖΑΡ

 

Ενώ οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά προωθούνται όλο και πιο βαθιά στην πόλη Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, αντιμετωπίζουν πεισματώδη αντίσταση από τους τζιχαντιστές. Η πόλη Σιντζάρ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο. Ο πληθυσμός της, στη συντριπτική του πλειοψηφία Κούρδοι Γιαζίντι, την εγκατέλειψαν γινόμενοι πρόσφυγες.

Οι Πεσμεργκά επιχειρούν την ανακατάληψη της πόλης τις τελευταίες ημέρες. Οι τζιχαντιστές για να τους σταματήσουν χρησιμοποιούν ελεύθερους σκοπευτές. Τουλάχιστον δύο Πεσμεργκά έχουν σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές και 25 τραυματίστηκαν στις τελευταίες μάχες.

Μέσα από το κέντρο της πόλης Σιντζάρ υψώνονται πυκνοί καπνοί. Οι Πεσμεργκά λένε ότι οι τζιχαντιστές καίνε λάστιχα αυτοκινήτων και πετρέλαιο ώστε να δημιουργήσουν παραπέτασμα καπνού που τους καλύπτει τόσο από τις αεροπορικές επιδρομές όσο και από τα κουρδικά πυρά.
 


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ... ΑΝΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

 

Προεκλογικό άρωμα έχει η τροπολογία που προωθεί στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η οποία φέρνει αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις κατοικίες, τα Ι.Χ. και τον Φ.Π.Α. επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία περιλαμβάνει:

- Την επέκταση του μέτρου της απόσυρσης για ένα ακόμη έτος. Δίνεται η δυνατότητα απόσυρσης και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει τα έτη 2001 και 2002.
 
- Την παράταση του μέτρου της καταβολής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Ο φορολογούμενος θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους από το μήνα που παρέλαβε τις πινακίδες.

- Την αναστολή για δύο χρόνια του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμής αγοράς (κτήσης) και την τιμή πώλησης ενός ακινήτου. Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν από την 1/1/1994.
 
- Την κατάργηση του τεκμηρίου αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα - απούλητα ακίνητα. Μέχρι σήμερα, κατασκευαστές που έχουν αποπερατώσει κατοικίες μετά το 2006 υποχρεούνται να πληρώσουν στο Δημόσιο ΦΠΑ 23%, ακόμη και εάν δεν έχουν πουλήσει τις συγκεκριμένες κατοικίες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι σήμερα βρίσκονται αδιάθετα στην αγορά περίπου 200.000 σπίτια, η διάταξη αυτή «στραγγάλιζε» τον κλάδο των κατασκευαστών.

- Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης: Αυξάνεται από τις 60 στις 90 ημέρες το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί μια ενδικοφανής προσφυγή στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επεναξέτασης, για φορολογικές διαφορές.

- Επενδυτικά αγαθά επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε χρήση δεν θα χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.