Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΣΤΟΝ Π.ΧΑΪΚΑΛΗ

 

Ως ύποπτος για την τέλεση αξιόποινης πράξης καλείται εντός της ημέρας από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο το πρόσωπο που κατονόμασε ο Παύλος Χαϊκάλης ότι αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει για να ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ύποπτος έχει εξαφανιστεί. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος, για την καταγγελία του Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας του, είπε (χωρίς να τον κατονομάσει) πως τον γνώρισε στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Τότε ο ίδιος έλεγε ότι ήταν στέλεχος της γερμανικής Deutsche Bank. Ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά πως όταν συστήθηκαν μεσολάβησε ο κ. Σταμάτης για να του υποδείξει πως ο ύποπτος ήταν γνώστης της υπόθεσης των CDS και θα μπορούσε να καταθέσει. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedln δηλώνει πως διετέλεσε σύμβουλος και των Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και σύμβουλος σε τράπεζα.

Η ΝΔ απάντησε με φωτογραφίες. Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας του Παύλου Χαϊκάλη. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έδωσε φωτογραφίες του Πάνου Καμμένου με τον άνθρωπο που προσπάθησε να δωροδοκήσει τον κ. Χαϊκάλη για να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ύποπτος ήταν ο βασικός μάρτυρας κατά του Αντρίκου Παπανδρέου στην υπόθεση των CDS, ενώ ήταν και έμμισθος οικονομικός σύμβουλος του Πάνου Καμμένου, αναφέρει το κόμμα της ΝΔ. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ είναι από τις 22 Μαρτίου του 2013, από συνάντηση αντιπροσωπειών των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Παρόντες από τους ΑΝΕΛ ήταν ο Πάνος Καμμένος, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς και ύποπτος, στενός συνεργάτης τότε του προέδρου των ΑΝΕΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η ΝΔ από την πλευρά της κάνει λόγο για μία «χαζοχαρούμενη σκευωρία» και πως η υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας Χαϊκάλη θα πέσει στο κενό όπως έγινε και με την περίπτωση της Σταυρούλας Ξουλίδου.
 


Ο ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ

 

Θα ασχοληθούμε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πως τα μελλοντικά ενεργειακά έργα που προορίζονται να κατασκευαστούν σε αυτή μέχρι το 2020 καθιστούν την περιοχή ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζουν την περιοχή και συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Θα αναφέρουμε συντόμως τα ενεργειακά έργα και την συμβολή τους στην περιφέρεια αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Επίσης μετά θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής και της Καβάλας για το πώς αυτές οι περιοχές μπορούν να ωφεληθούν από αυτά τα έργα και τι πρέπει να κάνουν παράλληλα ώστε να επωφεληθούν περισσότερο από τα έργα που είναι προγραμματισμένα να γίνουνε.

Ας εξετάσουμε τα ενεργειακά έργα που είναι προγραμματισμένα να κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέχρι το 2020 το κάθε ένα ξεχωριστά.

Αγωγός TAP
Ο αγωγός TAP σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στις αγορές της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης μέσω της διασύνδεσης με άλλους αγωγούς όπως Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) που θα αναλύσουμε παρακάτω. Ακόμη ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 870 χλμ και χωρητικότητα 10 δις. Κυβικά μέτρα. Βέβαια τις τελευταίες μέρες ανακοίνωσε η BP μία από τις εταιρείες της κοινοπραξίας του αγωγού ότι σκοπεύει να επισπεύσει την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού στα 20 δις, κυβικά μέτρα γύρω στο 2020 και μετά ενώ προοριζότανε να γίνει αρκετά αργότερα.

Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) 
Ο αγωγός IGB θα έχει μήκος 180 χλμ και θα αρχίζει από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Stara Zagora της Βουλγαρίας. Ο αγωγός σε πλήρη λειτουργία θα είναι χωρητικότητας 5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Επίσης έχει εγκριθεί από την ΕΕ ποσό της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του έργου.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (IGI) 
Ο αγωγός IGI θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ, θα ξεκινάει από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Θεσπρωτία και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο Οτράντο Ιταλίας. Ο αγωγός μπορεί να φτάσει σε χωρητικότητα και τα 15 δις. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επίσης έχει εγκριθεί από την ΕΕ ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του έργου.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα 
Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την χώρα γιατί μετατρέπεται το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη. Η αποθήκη θα είναι χωρητικότητας 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (όταν η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Ελλάδος είναι 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου). 

Το εκτιμώμενο κόστος είναι σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα αλλά και με μελέτες που έχουνε γίνει 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής το έργο έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και ψάχνονται τρόποι χρηματοδότησής του. Τέλος σύμφωνα να τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας που κατατέθηκε στην βουλή παρατείνεται για χρόνο μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 2015, η άδεια εκμετάλλευσης της Energean Oil and Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) για το κοίτασμα.

Energean Oil and Gas 

Η Ενεργειακή Αιγαίου είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Θάσο. Πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε ως ανάδοχος για αναζήτηση υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου ως μέλος διεθνών κοινοπραξιών. Επίσης η εταιρεία επένδυσε την εξαετία 2007-2013 220 εκατομμύρια δολάρια στα κοιτάσματα του Πρίνου με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, την οποία πέτυχε. 

Επίσης η εταιρεία μέσω της αγοράς ιδιόκτητου γεωτρύπανου και του πλοίου υποστήριξης Valiant Energy καθίσταται πρωτοπόρος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Ακόμη η εταιρεία έχει ανακοινώσει την έναρξη ενός νέου επενδυτικού προγράμματος των US$225 εκατ. για την άντληση 30 εκατ. διαπιστωμένων βαρελιών πετρελαίου, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή της Καβάλας γιατί σύμφωνα με την εταιρεία θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επεκτείνεται η παραγωγή στον Πρίνο για 15 χρόνια ακόμη με αποτέλεσμα και περισσότερα έσοδα για το δημόσιο.

ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης 

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.
 
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και με ορίζοντα να αρχίσει σύντομα η κατασκευή του, μόλις ολοκληρωθούν βέβαια και οι τελευταίες μελέτες όπως η Μελέτη Βασικού Σχεδιασμού του έργου. Ο πλωτός σταθμός Aegean LNG συνιστά ένα νέο πλωτό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) που θα χωροθετηθεί στην περιοχή του Κόλπου της Καβάλας.

  Σύμφωνα με την μελέτη εφικτότητας, ο σταθμός θα περιλαμβάνει: 

-Αποθηκευτική δυναμικότητα LNG 150.00 m3
-Εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης δυναμικότητας 3-5 bcm
-Θαλάσσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων, τερματικού ελιμενισμού, σκάφος προς σκάφος και σκάφος προς ακτή συστημάτων μεταφοράς καθώς και των υπολοίπων σχετικών εγκαταστάσεων, που κρίνονται απαραίτητες για την λειτουργία του FSRU ανεξαρτήτου καιρικών φαινομένων. 

Ο Σταθμός θα έχει την δυνατότητα να δέχεται μεταφορικά σκάφη LNG με χωρητικότητα μεταφοράς έως περίπου 216.00 m3. Το έργο είναι σημαντικό, αλλά σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα στο έργο αντιδράει η τοπική κοινωνία της Καβάλας. Όμως σύμφωνα με επίσημή ανακοίνωση της ΔΕΠΑ με ημερομηνία 05/12/2014 ο σχεδιασμός του έργου συνεχίζεται κανονικά και επίσης συμπεριλήφθηκε ως υποψήφιο για την διατήρηση της συμμετοχής του στη δεύτερη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

Ετήσια κατανάλωση Φυσικού Αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση  

Σε αυτό το κομμάτι του άρθρου μας θα σας παραθέσουμε κάποια στοιχεία όσον αναφορά κατανάλωση φυσικού αερίου σε κάποιες γείτονες χώρες αλλά και γενικά στην ΕΕ για να καταλάβουμε αν οι ποσότητες που θα εισάγονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι σημαντικές για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια.
 
Ετήσια Ευρωπαϊκή Κατανάλωση Φυσικού Αερίου: 443 δις κυβικά μέτρα για το 2012 (από CIA The World Factbook)
Ετήσια Κατανάλωσης Φυσικού αερίου στην Ελλάδα: 4,2 δις κυβικά μέτρα για το 2012 (από CIA The World Factbook)
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στην Αλβανία: δεν υπάρχουνε επίσημα στοιχεία ή προφανώς χρησιμοποιούνε ελάχιστες χώρες
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στην Βουλγαρία: 2,5 δις κυβικά μέτρα για το 2010 (από CIA The World Factbook)
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στην Ρουμανία: 13,48 δις κυβικά μέτρα για το 2012 (από CIA The World Factbook). Στην περίπτωση της Ρουμανίας έχουμε παραγωγή 10,63 δις κυβικά μέτρα για το 2012, οπότε οι πραγματικές ανάγκες της χώρας είναι 2,85 δις κυβικά μέτρα το χρόνο περίπου.
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στην Σερβία: 2,9 δις κυβικά μέτρα για το 2013 (από CIA The World Factbook)
Ετήσιες Εισαγωγές Φυσικού αερίου στην Ουγγαρία: 10 δις κυβικά μέτρα για το 2012 (από CIA The World Factbook)
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στα Σκόπια: 160 εκατομμύρια δις κυβικά μέτρα για το 2013 (από CIA The World Factbook)
Ετήσια Κατανάλωση Φυσικού αερίου στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 260 εκατομμύρια δις κυβικά μέτρα για το 2013 (από CIA The World Factbook)
Ετήσιες Εισαγωγές Φυσικού αερίου στην Κροατία: 1,1 δις κυβικά μέτρα για το 2013 (από CIA The World Factbook)
Ετήσιες Εισαγωγές Φυσικού αερίου στην Ιταλία: 68 δις κυβικά μέτρα για το 2012 (από CIA The World Factbook)
 
Συμπεριλαμβάνουμε στους μελλοντικούς πελάτες που θα μπορούσαν να εισάγουν φυσικό αέριο από τις ενεργειακές υποδομές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ακόμη να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις που αναφερόμαστε σε ετήσιες εισαγωγές οι χώρες έχουνε και εσωτερική παραγωγή. Όσον αναφορά την Ιταλία θα πάρουμε υπόψη τον αγωγό TAP KAI IGI, με λίγα λόγια η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ιταλία με 26 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Ακόμη να αναφέρουμε ότι μελλοντικοί πελάτες μπορούν να είναι όλα τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης μόλις υλοποιηθούν και οι κατάλληλες υποδομές. Στην ανάλυση μας δεν συμπεριλαμβάνουμε την Τουρκία γιατί έχουμε σαν κύριο στόχο-πελάτη την ΕΕ. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

 






ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ


 

Απειλές για τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα αποκάλυψε πως δέχεται η Τουρκοκύπρια, Ντογούς Ντεργιά, που μίλησε στη Βουλή του παράνομου καθεστώτος των Κατεχόμενων, αποκαλύπτοντας πως κατά την εισβολή του 1974, ο τουρκικός στρατός είχε βιάσει Ελληνοκύπριες γυναίκες.

Η Ντογούς Ντεργιά, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), δέχθηκε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, και ωμούς εκβιασμούς ότι, αν δεν σταματήσει να μιλά γι’ αυτά τα θέματα, θα πέσει και η ίδια θύμα βιασμού.

Στην ομιλία της η Ντογούς Ντεργιά ανέφερε μεταξύ άλλων: "Οι Ελληνοκύπριοι έζησαν τον πόνο των αγνοουμένων, των νεκρών και της προσφυγιάς. Ήταν θύματα βιασμών. Η Εκκλησία επέτρεψε το 1974 τις εκτρώσεις, ακριβώς λόγω των βιασμών από τον τουρκικό στρατό".

Για αυτό, πρόσθεσε, "την ώρα που φωνάζουμε για το δίκαιο και τον πόνο μας, να μην ξεχνούμε το δίκαιο και τον πόνο άλλων ανθρώπων".