Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ-ΚΟΥΒΑΣ

 

Τέλος σε μια περίοδο 50 χρόνων ανύπαρκτων διπλωματικών σχέσεων. Με την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας, ως μέρος μια συμφωνίας-ορόσημο, όπως την χαρακτηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, Αβάνα και Ουάσιγκτον κλείνουν μια περίοδο - για πάνω από 50 χρόνια -  ανύπαρκτων διμερών διπλωματικών σχέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για εμπορική συνεργασία, άρση του ταξιδιωτικού εμπάργκο και σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα. "Δίδεται τέλος σε μια παρωχημένη προσέγγιση, που απέτυχε να προωθήσει τα συμφέροντά μας" ανέφερε λίγη ώρα πριν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας επίσημα την συμφωνία. "Αυτά τα 50 χρόνια έδειξαν ότι η απομόνωση δεν αποδίδει".  

Η συμφωνία περιλαμβάνει νέους κανόνες για τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, καθώς και μια γενικότερη χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος παραλλήλισε την κίνηση αυτή με την αντίστοιχη της δεκαετίας του 90 για αποκατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Βιετνάμ. Στην Αβάνα, την ίδια στιγμή της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο προέβαινε σε παρόμοια ανακοίνωση. Ο Ραούλ Κάστρο, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο χωρών, καλωσόρισε τους νέους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση του αμερικανού Alan Gross, ο οποίος συνελήφθη το 2009 με την κατηγορία της κατασκοπίας (προσπάθεια να παρέχει ιντερνετ στους κουβανούς). Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, θα απελευθερώσουν τρεις κουβανούς με την κατηγορία της κατασκοπίας. Χθες, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πάνω από μια ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, την πρώτη μετά το 1959,  σε επίπεδο προέδρων από την εποχή της κουβανικής επανάστασης, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Οι μυστικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στην σημερινή ανακοίνωση κράτησαν πάνω από ένα χρόνο. 

Από τον Ιούνιο του 2013, είχαν ξεκινήσει, με την συμβολή και την βοήθεια των Καναδών και του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή με το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων και στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ραούλ Κάστρο.  Σύμφωνα με αξιωματούχους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την πιο σαρωτική αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κούβα από το 1961, όταν έκλεισε η αμερικανική πρεσβεία και επεβλήθη το εμπάργκο, αλλά και τις πιο δυναμικές αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος, χωρίς να πάρει την έγκριση του κογκρέσου. 

Το CNN, δε, σημειώνει ότι "για έναν πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την υπόσχεση να ασχοληθεί με την Κούβα, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει κληρονομιά στην εξωτερική πολιτική του Ομπάμα". Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


 

ΤΑ ΡΟΥΒΛΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ…

 

Φλεβάρης του 2010. Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει διεθνή υποστήριξη, επισκέπτεται τη Μόσχα. Κι εκεί έκπληκτος ακούει το alter ego του Πούτιν, τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μεντβέντεφ, να του υποδεικνύει να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα κυριαρχούσε η μυθολογία ότι η χώρα μπορούσε να βρει δάνεια από άλλες πηγές, ώστε να αποκρούσει τον «εκβιασμό» των ευρωπαίων.

Διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι ξερόλες - από ψεκασμένους έως ημισοβαρούς έλεγαν ότι μπορούσαμε να βρούμε δάνεια από τη Ρωσία, την Κίνα, τους Άραβες, τον Τσάβες της Βενεζουέλας κτλ. Το παραμύθι κράτησε λίγο. Και μετά ήρθε η τρόικα. Τι νόημα έχει αυτή η υπενθύμιση; Έχει και παραέχει. Όχι μόνο επειδή κάποιοι εξακολουθούν να συντηρούν τέτοιες ψευδαισθήσεις. Αλλά και επειδή αυτές τις μέρες συμβαίνουν κοσμογονικά πράγματα στην ισχυρή - υποτίθεται - Ρωσία του  Πούτιν.

Μια χώρα που έχει πλούσιους πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α)  βλέπει το νόμισμά της να καταρρέει (έχει υποστεί τεράστια πίεση μέσα σε τέσσερις μήνες), τα επιτόκια να εκτοξεύονται, τα συναλλαγματικά της αποθέματα να συρρικνώνονται δραματικά. Επειδή, λοιπόν:

1.Κάποιοι μυθομανείς ή στόκοι εξακολουθούν να συντηρούν το μύθο ότι αν δεν μας δανείσουν οι ευρωπαίοι, μπορούμε να βρούμε ρωσικά ρούβλια, κινεζικά γουάν, αραβικά ριάλια και βενεζουελανικά μπολίβαρ. Και επειδή

2.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα σεβαστό ποσοστό Ελλήνων (στο 25% μετρήθηκε από την GPO) θέλει να φύγουμε από το ευρώ

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: Καλό είναι όλοι αυτοί να ξυπνήσουν. Ρούβλια δεν υπάρχουν και δεν θα μας έρθουν. Δραχμούλες μπορούμε να κόβουμε όσες θέλουμε. Αλλά υποτιμημένες, δηλαδή ξεφτιλισμένες. Αυτό απαντά στο ερώτημα ορισμένων πονηρών δραχμολάγνων «τι χειρότερο θα πάθουμε;». Ευτυχώς, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας (μεταξύ τους και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι στιγμής) έχουν καταλάβει τον ρόλο των δραχμολάγνων.

Επιτρέπεται να τα λέμε αυτά ή μήπως, αν τα λέμε, είμαστε στο μπλοκ των «τρομοκρατών» σαν τον Γιούνκερ, τον Μοσχοβισί και τον Στουρνάρα; Όσοι δεν το επιτρέπουν, κερδίζουν ένα νταούλι κι έναν ζουρνά, για να τρελάνουμε τις αγορές στον ελληνικό χορό. Οι άλλοι ας κατεβάσουν ένα μπουκάλι ρώσικη βότκα, περιμένοντας να ‘ρθουν τα ρούβλια…
 


JAPONICA: ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ 18% ΤΟΥ ΑΕΠ!

 

Σε μια ιδιαίτερη ανάλυση του ελληνικού χρέους προχωρά η Japonica η οποία μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον επενδυτή Paul Kazarian. Όπως συμπεραίνει το fund, το ελληνικό χρέος με την βοήθεια των διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60% «Xρησιμοποίησε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως δικό σου πλεονέκτημα» είναι ο τίτλος της παρουσίασης η οποία θέτει τα εξής ζητήματα:

1.Τα λογιστικά πρότυπα Δημοσίου Τομέα αποτυπώνουν το ελληνικό χρέος στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175%.

2.Το καθαρό επιτοκιακό έξοδο της Ελλάδας στα δάνεια είναι στο 1/3 από αυτό των ανταγωνιστών της (Πορτογαλία, Ισπανία). Δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει στα δάνειά της χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τους τόκους που πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες. Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης σημείωσαν ότι, υπάρχει διαφορετική μέτρηση για το χρέος - στάση η οποία είναι διαφορετική από ό,τι λεγόταν στο παρελθόν.

Το ελληνικό χρέος λοιπόν με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%. Σύμφωνα με το imerisia.gr και πως είπε και στην παρουσίασή του ο μεγαλοεπενδυτής, η «παρούσα αξία του χρέους αναφέρεται ως δίκαιη αξία ή λογιστική αξία η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις παρούσες αξίες αγοράς».

Ένας άλλος ορισμός που δίνει ο κ. Κazarian είναι ότι η οικονομική αξία του χρέους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, με έκπτωση (discounted) στα πιο συγκρίσιμα επιτόκια αγοράς. Ο κ. Kazarian, σύμφωνα με το protothema, συγκέντρωσε τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Από τους ιδιώτες επενδυτές (ομολογιούχους) δόθηκαν 199 δισ. ευρώ και η σημερινή αξία τους μετά το «κούρεμα» είναι 50 δισ. ευρώ.

Στον επίσημο τομέα (σ.σ Τράπεζες όχι κυβερνήσεις) δόθηκαν μέσω διακρατικών δανείων 243 δισ. ευρώ και η αξία τους σήμερα είναι 52 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ζημιές των πιστωτών διαμορφώνονται σε 340 δισ. σε ένα συνολικό ποσό 443 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν αντέξει 340 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
 


Ο ΟΗΕ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα ανανεώσει για έναν ακόμη χρόνο την άδεια που έχουν οι οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών να περνούν τα σύνορα της Συρίας για να παρέχουν βοήθεια σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το ψήφισμα 2165 που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 14 Ιουλίου επιτρέπει στα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες της Συρίας, αλλά η άδεια αυτή λήγει τον Ιανουάριο του 2015.

Σε ένα νέο κείμενο, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να ανανεώσει τις διατάξεις του παρόντος ψηφίσματος «για μια περίοδο 12 μηνών έως την 10η Ιανουαρίου 2016». Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθυμίζουν ότι 12,2 εκατομμύρια Σύροι «χρειάζονται επείγουσα βοήθεια», ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας έφθασε στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες εκ των οποίων περίπου 220.00 βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επίσης εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία του για τα εμπόδια που συνεχίζουν να μπαίνουν στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και απαιτεί ειδικά από τις συριακές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν επίσης την «πλήρη στήριξή» τους στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφάν ντε Μίστουρα και περιμένουν το σχέδιό του για τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Ο ντε Μίστουρα είχε προτείνει στις 30 Οκτωβρίου τη δημιουργία τέτοιων ζωνών σε περιοχές όπως το Χαλέπι ώστε να επιτραπεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.