Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΛΕΙΟΥ

 
 ΤΑ ΜΜΕ ΑΥΞΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και  οφείλουν να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες! Αίσθηση αλλά και έντονη-εντονότατη θα λέγαμε  ανησυχία προκαλούν τα όσα αποκαλύπτει,   αναφορικά με την λειτουργία των Ελληνικών συστημικών και μη  ΜΜΕ ο καθηγητής  του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του τμήματος ΜΜΕ κ. Γεώργιος Πλειός στην αποκλειστική  και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στο GreekAmericanNewsAgency.

Τα όσα αναλύει παρουσιάζοντας την  όντως όζουσα, σκανδάλων διαπλοκής και άθλιας  συναλλαγής, μεταξύ των γνωστών (παλαιών και νέων)  βαρόνων αλλά και νεό εκδοτών δημοσιογράφων με την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας, καταδεικνύουν την όντως βαριά σκιά που ακολουθεί το σύνολο του επαγγελματικού Τύπου στην Ελλάδα αφενός και αφετέρου αποδεικνύουν την πράγματι όπως περιγράφεται, πολύ δυσμενή  κατάσταση που επικρατεί σε κάθε επίπεδο – για  εργοδότες, εκδότες αλλά  και εργαζόμενους δημοσιογράφους -  στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα.

Τα όσα λέει σε αυτή την συνέντευξη παρέμβαση ο κ. Πλειός σε ένα υγειές και σκεπτόμενο περιβάλλον θα έπρεπε αν μη τι άλλο να  δημιουργούν παράλληλα  μεγάλο και βαθύ προβληματισμό για τον ρόλο που διαδραματίζουν στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα την τελευταία 5ετια, τουλάχιστον οι γνωστοί και προβεβλημένοι δημοσιογράφοι εσχάτως και νεό εκδότες... 

Ο κύριος Πλειός μιλάει για συστηματική προπαγάνδα,  αλλά και (προ) σχεδιασμένη μαζική επιχείρηση ψυχολογικού βιασμού και εκβιασμού των πολιτών. Κάνει λόγο για προσπάθεια κατατρομοκράτησης  ενώ η πολιτική  χειραγώγηση δια της σχεδιασμένης παραπληροφόρησης είναι πλέον κάτι (δια)δεδομένο!  

Τα όσα αναφέρει στην ανάλυση του για την κατάσταση στο χώρο του τύπου και για την διαφθορά  που έχει ενσκήψει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα σε εκδότες MEGAλοδημοσιογράφους αναγνωρίσιμους και μη αλλά και σε απλούς εργαζόμενους-  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδα  επαναφοράς στην νομιμότητα και τις διεθνείς αξίες που πρέπει να διέπουν τον δημοσιογράφο αλλά και την  χρήση  δημοσιογραφικών κανόνων  δεοντολογίας  με στόχο αφενός  την προστασία του πολίτη και την ανάδειξη-παρουσίαση-προβολή της αλήθειας και αφετέρου την κριτική στην οποιαδήποτε μορφή εξουσίας που είναι η κατ εξοχήν αποστολή του επαγγελματία δημοσιογράφου,αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ανατροπή...

Το σημείο όμως που αναμένεται να προκαλέσει κυριολεκτικά πολιτικό σεισμό είναι η αποκάλυψη πως  το κρυφό  χρέος της Ελλάδος – προς τρίτους – άνω των 36 δις  που οφείλουν, εδώ και μια 20ετια, όλοι   οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στα δημόσια ταμεία και  τις κρατικές πλέον χρηματοδοτούμενες από τους φόρους των Πολιτών, συστημικές τράπεζες,  ήταν η βασική αιτία και η  οικονομική διαφορά που διόγκωσε και εκτίναξε στα ύψη το συνολικό χρέος της χώρας προς τους δανειστές – τις διεθνείς αγορές δηλαδή οδηγώντας την Ελλάδα στο ΔΝΤ και την εποπτεία της Ε.Ε. !

Μια «λεπτομέρεια» που όμως ουδείς αναφέρει...   Μετά τα όσα ανέφερε για τις δομικές  και  γενεσιουργές  αιτίες  των προβλημάτων  στον Ελληνικό Τύπο γενικά σε κάθε επίπεδο-εργοδότη και εργαζόμενου. Ο καθηγητής ΜΜΕ & Επικοινωνίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Κύριος  Γιώργος Πλειός, προχωρά  τις σκέψεις, τον προβληματισμό  και τον συνολικό  συλλογισμό του ως προς τις ευθύνες των δημοσιογράφων (έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου τηλεόραση και ραδιόφωνο )  ως διαμορφωτών γνώμης και άποψης  απέναντι στον Πολίτη.  

Αναφέρετε επίσης στις ευθύνες των ιδιωτικών καναλιών και ΜΜΕ ενώ εξηγώντας παράλληλα πως πληρώνονται και μάλιστα αδρά μέσω της διαφήμισης που πληρώνει ο πολίτης - καταναλωτής προϊόντων, άρα οφείλει το ΜΜΕ κατ επέκταση και ο δημοσιογράφος να σέβεται τον τελικό αποδέκτη που είναι πάλι ο  πολίτης που τον πληρώνει! «πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται οι δημοσιογράφοι που δεν σέβονται τους πολίτες» λέει αναλύοντας το βάθος των ευθυνών ειδικότερα για τους δημοσιογράφους κυρίως  της ιδιωτικής   τηλεόρασης .  
Ο Γιώργος Πλειός αναφέρεται επίσης και στο διαρκώς αυξανόμενο διογκούμενο κύμα αντιδράσεων μέσω των νέων μορφών  εναλλακτικής δημοσιογραφίας (socialmedia) και μάλιστα με σκληρή αλλά εποικοδομητική κριτική για την κατάσταση στην χώρα. Αίσθηση και έντονο προβληματισμό, στις τάξεις  σχεδόν όλων των παραδοσιακών αλλά και νεοφανών  εκδοτών, δημοσιογράφων, πολιτικών και φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους κύκλους γνωστών  οικονομικών μεγάλο παραγόντων της Ελλάδος,  προκαλούν εδώ και ημέρες, παρά την προσπάθεια αποσιώπησης από τα γνωστά συστημικά και ελεγχόμενα ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά  ΜΜΕ, τα όσα  είπε (σχεδόν κατήγγειλε ).  

Τα όσα επισημαίνει αλλά και αποκαλύπτει  ο διακεκριμένος καθηγητής αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει και των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που εκτυλίσσονται ώρα με την ώρα στην Ελλάδα με αφορμή την εκλογή προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε γκρίζο φόντο – αν όχι  πολύ σκοτεινό με όσα φαίνεται από το αόρατο βάθος του παρασκηνίου και του παρακράτους να έρχονται εθνικές εκλογές. Εκλογές που θα σημάνουν μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια με δυο ενδεχομένως και με τρεις εκλογικές  αναμετρήσεις ώστε στο  τελικό κάδρο να εμφανιστεί ως τετελεσμένο αναγκαστικό αποτέλεσμα αυτό που ήδη δρομολογείται ερήμων των πολιτών, σε ξένα κέντρα εντός και εκτός ευρωζώνης.  

Ο ρόλος των ΜΜΕ σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι  πολύ ιδιαίτερος και ζωτικής σημασίας γι΄ αυτό και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα τα όσα λέει ο καθηγητής Γιώργος Πλειός σε αυτή την συνέντευξη του. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συνέντευξη έχει ληφθεί από τον Μάϊο του 2014  όμως για πολύ ευνόητους λόγους και όχι τυχαία  παρέμεινε στο  Hold καθώς τα όσα μας  είπε σε συνδυασμό με την ροή πληροφοριών που είχαμε από τον Απρίλιο του 2014 όσοι κάνουν πολιτικό και  οικονομικό ρεπορτάζ ας θυμηθούν τι είχαμε τον συγκεκριμένο μήνα.

Είχαμε αποκαλύψει ότι   κάτω από άκρα μυστικότητα προετοιμάζονταν ο κρατικός μηχανισμός για εθνικές εκλογές  αφενός, και αφετέρου  τα όσα λέει ο Γιώργος Πλειός  σκιαγραφούν αυτή την δυσώδη και ζοφερή τραγικά καθοριστική για το μέλλον της χώρας παρέμβαση μέσω των ΜΜΕ στα πολιτικά δρώμενα, άλλων ξένων  παραγόντων προκειμένου να επηρεάζουν κάθε φορά το τελικό πολιτικό  (και πού συχνά εκλογικό) αποτέλεσμα.Ο Γιώργος Πλειός μιλάει για τις καταγγελίες που είχαν κάνει δυο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδος ο Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τον ρόλο γνωστών και πολύ  συγκεκριμένων εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων  που δρουν στην Ελλάδα. 

Τα όσα λέει επισημαίνει, και από κάποιο σημείο και μετά, αποκαλύπτει πραγματικά (θα έπρεπε τουλάχιστον στους νουνεχείς σκεπτόμενους αλλά και υποψιασμένους Πολίτες να) προκαλούν και όχι αδικαιολόγητα ΣΟΚ!  

 Ο κ. Πλειός πέρα από τα όσα  αναλύει για τον θεσμικό θεμιτό ή αθέμιτο ρόλο των ΜΜΕ συνδέοντας  την  εμπλεκόμενη θεσμική διαδικασία  συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής δικαιοσύνης, αποτελούν μια κραυγή απελπισίας για το πολιτικό σύστημα για αυτό και  αναφέρεται σε αλλαγή θεμελιωδών  στοιχείων του πολιτεύματος (εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας) ώστε να γίνει ομαλά σταδιακά και με θεσμική και νομική κατοχύρωση  η απεμπλοκή από την σκοτεινή διαπλοκή. 
     
Διαπλοκή που πάντα έριχνε την βαριά σκιά της, τουλάχιστον μετά το 1989 που σημειώθηκε αυτή  η «έκρηξη» στην πρώτη και πρώιμη φάση της η λεγόμενη ελεύθερη τηλεόραση και ραδιοφωνία. Δείτε το Video της Συνέντευξης εδώ.....
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....


Η ΟΜΑΔΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

Χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια όπλα με αυτά εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη. Τα δύο καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην τρομοκρατική ενέργεια κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, χρησιμοποίησαν και τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δράστες της επίθεσης στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο Παλαιό Ψυχικό, επι της οδού Μαραθωνοδρόμων 1. Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που διενεργήθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, όπως γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για την επίθεση κατά του Γερμανού πρέσβη, που είχε σημειωθεί στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, είχε αναλάβει η οργάνωση «ΟΛΑ» (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών). Σε εκείνη την περίπτωση, οι δράστες ήταν τέσσερις, επέβαιναν σε δίκυκλα και πυροβόλησαν τουλάχιστον είκοσι φορές την καγκελόπορτα της κατοικίας, επι της οποίας βρέθηκαν καρφωμένες σφαίρες.

Όσον αφορά την σημερινή επίθεση, έπειτα από αυτοψία στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, περισυλλέγησαν 54 κάλυκες από καλάσνικοφ, διαμετρήματος 7,62 mm. Ο αριθμός των καλύκων υποδηλώνει αυτομάτως ότι οι δράστες έχουν αδειάσει δύο γεμιστήρες. Επειδή είναι σχεδόν απίθανο να άλλαξαν γεμιστήρα εν μέσω της επίθεσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δύο όπλα τύπου καλάσνικοφ. 

Παράλληλα, το γεγονός ότι κάλυκες βρέθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την Οδό Σόχου, απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας, οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι δράστες πυροβόλησαν από το ανερχόμενο ρεύμα της λεωφόρου. Καταγράφονται επίσης σημάδια από σφαίρες σε τοίχους και τζάμια της πρεσβείας, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες ήταν πιθανότατα τέσσερις και επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο τύπου «βαν», με το οποίο και διέφυγαν.

Μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας. «Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε ο υπουργός, φτάνοντας λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής στο κτίριο της πρεσβείας επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 1 στο Π. Ψυχικό. «Η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα».

Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους» και επανέλαβε ότι η ελληνική κοινωνία στέκεται απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντηθεί με τον ομόλογό του Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς επίσης με ανώτατους Αξιωματούχους και Επικεφαλής Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Την επίθεση καταδίκασε με δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέφερε: «Κάθε τρομοκρατικό χτύπημα, χτυπά κατάστηθα τη Δημοκρατία, χτυπά κατάστηθα την ίδια τη χώρα. Η καταδίκη της τρομοκρατίας αποτελεί αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτονόητη πράξη υπεράσπισης της πατρίδας μας. Η Κυβέρνηση δίνει με αποφασιστικότητα και αυτή τη μάχη, έως ότου σιγήσουν τα όπλα του τρόμου».

«Ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ισραήλ, με ανάρτησή της στο Twitter, εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛΑΣ στον χειρισμό της υπόθεσης».

"ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΑ" Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας των χωρών όλου του κόσμου, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται στο Περού... η Αυστραλία. Η Αυστραλία κατατάσσεται στην προτελευταία θέση – στην τελευταία θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία - στον πίνακα αξιολόγησης των χωρών ως προς τη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Υψηλά επίπεδα εκπομπών αερίων και έλλειψη προόδου σε θέματα που αφορούν την εθνική πολιτική και την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαπίστωσε ο δείκτης απόδοσης για την κλιματική αλλαγή, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Η Αυστραλία "κατρακύλησε" στον πίνακα εξαιτίας της κατάργησης του φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ, σημειώνει δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Ο πρωθυπουργός της χώρας πρόσφατα δέχτηκε τα «πυρά» του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και άλλων ηγετών στη Σύνοδο των G20, όταν εμφανίστηκε να αποφεύγει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Άμποτ, από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τόνισε ότι η Αυστραλία δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη και ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 5%.