Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ

 

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο. Σωστά έκανε η κυβέρνηση που έφερε σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσο για το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα που επέλεξε ως υποψήφιο, εμάς δεν μας πέφτει λόγος να κρίνουμε την επιλογή της. Αυτόν ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς, αυτόν επέλεξε.

Φυσικά και ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ποιον δεξιό πολιτικό θα προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί αυτός γνωρίζει ποιους στόχους θέλει να πετύχει εντός της δεξιάς παράταξης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε εμείς ως πολιτικοί αναλυτές είναι πως η επιλογή Δήμα, κατά κανέναν τρόπο, δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως απόπειρα διεύρυνσης προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση εκτιμά πως έχει ούτως ή άλλως συσπειρώσει πάνω από 180 βουλευτές σε εντελώς άλλη βάση από την ιδεολογικοπολιτική, οπότε όποιον και να πρότεινε ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρόθυμοι και συσπειρωμένοι 180 θα τον ψήφιζαν οπωσδήποτε, όποιος και αν ήταν. Στις 29 Δεκεμβρίου θα γνωρίζουμε τι θα έχει γίνει και θα βγάλουμε ορισμένα τουλάχιστον συμπεράσματα.

Για την ώρα πάντως από πουθενά δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μπορεί να συγκεντρώσει 180 βουλευτές γύρω από την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, πριν κλείσει ο Δεκέμβρης και η χρονιά, θα ξέρουμε αν όντως η χώρα έχει μπει και σε τυπικά προεκλογική περίοδο, με εκλογές την 1η Φεβρουαρίου 2015, σε λιγότερους από δύο μήνες από τώρα.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αν όντως προκύψουν, θα είναι πάντως αυτές που θα λύσουν όλα τα πολιτικά προβλήματα, εναρμονίζοντας την κυβέρνηση με τη λαϊκή βούληση. Όταν ο λαός εκλέγει κυβέρνηση της αρεσκείας του συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θεωρεί ο ίδιος σωστό.

Ο λαός λοιπόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα αναλάβει δια της ψήφου τις ευθύνες του και φυσικά θα υποστεί και τις συνέπειες των επιλογών που θα κάνει. Δεν υπάρχει δείκτης ισχυρότερος από τις βουλευτικές εκλογές για να αποφανθεί κανείς αν όντως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου βρίσκεται σε τόσο ριζική διάσταση με τη λαϊκή βούληση όσο φαίνεται.

Δεν υπάρχει επίσης η παραμικρή αμφιβολία ότι στις επερχόμενες, κατά τα φαινόμενα, εκλογές θα κριθεί σε επίπεδο βουλευτών αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μονοπωλεί την εκπροσώπηση του χώρου της Κεντροαριστεράς ή αν θα υπερκεραστεί από το Ποτάμι.

Θα αποδειχθεί και σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών αν η ΔΗΜΑΡ έχει εκπνεύσει πολιτικά, αν οι ΑΝΕΛ έχουν κερδίσει ή έχουν χάσει τη μάχη του πολιτικού ψυχορραγήματος, αν το χωρίς βουλευτές μέχρι στιγμής Ποτάμι θα αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και ποιου εύρους.

Ακόμη και η ΝΔ ενδέχεται να κλονιστεί βιαιότατα και να φτάσει μέχρι του σημείου να αντιμετωπίσει πρόβλημα μετάλλαξης σε άλλο δεξιό κόμμα, με άλλο όνομα, αν όντως οι κάλπες βγάλουν τη Δεξιά και το κυρίαρχο επί σαράντα χρόνια κόμμα της να ηττάται με μη ανεκτό ποσοστό.

Θα αποδειχθεί εμπράκτως τι ποσοστό θα κατορθώσει να ανακτήσει το ΚΚΕ από το άθλιο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2012. Θα φανεί επίσης η έκταση των απωλειών που θα έχει η Χρυσή Αυγή λόγω της φυλάκισης της ηγεσίας της και την ως εκ τούτου οργανωτική αποσάθρωσή της.

Τέλος θα φανεί αν στο πολύ σκληρότερο πλαίσιο των εθνικών βουλευτικών εκλογών και όχι σε εκείνο των ευρωεκλογών της πλάκας, μπορούν να υπάρξουν μικρά κόμματα και οργανώσεις.

Θα επαναληφθεί δηλαδή το κατεδαφιστικό "μπάχαλο" των εκλογών του Μαΐου 2012, οπότε τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό... 19,02% και έτσι ήρθε το "εξωκοινοβούλιο" πρώτο (!!!) κόμμα;

Θα συρρικνωθεί μήπως το ποσοστό τους στα μεγέθη του Ιουνίου 2012, όταν όλα αυτά τα κομματίδια και οι οργανώσεις πήραν, έναν μόλις μήνα μετά τον θρίαμβό τους, μόνο 5,98%;

Προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει απολύτως κανένας σήμερα. Το βέβαιο όμως είναι ότι αυτή τη φορά θα έχουμε ανατροπή εκ βάθρων, κυριολεκτικά εκ βάθρων, του σκηνικού της Μεταπολίτευσης. Η κατεδάφισή του άρχισε με τις "δίδυμες" εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και τώρα δεν θα μείνει λίθος επί λίθου! Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....  
Διαβάστε επίσης Μεγάλη τελευταία Δημοσκόπηση της ALCO ΕΔΩ.....  



ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

 

Η ελληνοτουρκική συνεργασία, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων και στο πλαίσιο αυτό τόνισε στον κ. Νταβούτογλου ότι «η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπονομεύει αυτήν την προοπτική καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, πρόσθεσε, «υπογράμμισα ότι η εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της Κύπρου καθώς, όπως έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά, η κυπριακή πολιτική ηγεσία, τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού».
 


ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, αυτή τη φορά, η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς θα έπρεπε να έχει γίνει διαγραφή του χρέους της από το 2010.

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η κ. Σάντλερ, τόνισε ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε επιμείνει ώστε από το καλοκαίρι του 2010 να υπάρξει διαγραφή χρέους της Ελλάδας με διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές, αφού βεβαίως είχε γίνει διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής του παλαιού της χρέους.

Η κ. Σάντλερ, μάλιστα τόνισε ότι το ΔΝΤ υποχώρησε από τις αρχές του, λόγω πολιτικών πιέσεων που δέχτηκε και ανέφερε ότι όλοι γνώριζαν ότι οι προβλέψεις που έκαναν τότε για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.. Επιπροσθέτως η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ για την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «δεν έχει νόημα να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι».

Στο δια ταύτα η κ. Σάντλερ ισχυρίζεται ότι μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδα και απέτυχε να εμποδίσει την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τέλος η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ΔΝΤ εκφράζει τις αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.