Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ FBI ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ


Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ προειδοποίησε το μέλη και τα στελέχη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής ότι το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον τους στην αμερικανική επικράτεια, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, ένα κοινό δελτίο πληροφόρησης για θέματα αντικατασκοπίας, το οποίο έχει συνταχθεί από το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και εστάλη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου προτρέπει όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να διαγράψουν από τους λογαριασμούς τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή «βίαιων εξτρεμιστών», ή να αποκαλύψει την ταυτότητα μελών των υπηρεσιών ασφαλείας ή των ένοπλων δυνάμεων, ανέφερε το ABC News.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η κυβέρνηση άφησε να γίνει ότι έχει συλλέξει πληροφορίες κατά τις οποίες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ορίσει στόχους εντός των ΗΠΑ. «Το FBI έλαβε πρόσφατα αναφορές οι οποίες υποδεικνύουν ότι πρόσωπα στο εξωτερικό εντοπίζουν και αξιολογούν άτομα που πιθανόν είναι πρόθυμα και ικανά να διεξαγάγουν επιθέσεις εναντίον νυν και πρώην μελών των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που βρίσκονται εντός της χώρας», ανέφερε το δελτίο, σύμφωνα με μια πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ένας εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την ακρίβεια όσων μετέδωσε το ABC News, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στο Ρόιτερς αντίγραφο του δελτίου.

Ο συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισήμανε πως το δελτίο «ενισχύει τις οδηγίες που είχαν δώσει αρκετές εβδομάδες πριν οι διοικητές» διαφόρων μονάδων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το Πεντάγωνο είχε πρόσφατα δώσει εντολή στα μέλη του προσωπικού να ελέγξουν το περιεχόμενο που αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν τον Οκτώβριο στον Καναδά, όταν έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες.  Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία, τις επιθέσεις αυτές διέπραξαν πρόσωπα που είχαν προσηλυτισθεί στο Ισλάμ, όπως υπενθύμισε ο Γουόρεν.

«Το υπουργείο [Αμύνης των ΗΠΑ] είναι εδώ και καιρό ενήμερο και προσεκτικό για το ενδεχόμενο εκδήλωσης εξτρεμισμού εντός της επικράτειας ΗΠΑ και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και να συμβουλεύουμε το προσωπικό μας να επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση», πρόσθεσε ο Γουόρεν.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε στο Ρόιτερς ότι η προειδοποίηση πιθανόν εκδόθηκε μετά την αύξηση των αναρτήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι εξτρεμιστές και απειλούν τα μέλη και τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ.....

GAZPROM: ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΙΟ

 

O ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου "θα εκμηδενισθεί" προς όφελος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream. "Ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης θα εκμημεδισθεί. Η αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα γίνονται από εναλλακτικές οδούς", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

"Λάβαμε απλώς μία οριστική απόφαση για την δημιουργία εναλλακτικών οδών για τους αγωγούς", πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ότι στη θέση της Ουκρανίας, η Ρωσία ποντάρει στην Τουρκία, "τον νέο στρατηγικό της εταίρο στον τομέα του φυσικού αερίου". "Η Τουρκία θα γίνει μία μεγάλη χώρα διέλευσης: περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της", δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ κάνοντας λόγο για την κατασκευή αγωγού που θα εκκινεί από την Τουρκία και θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη Δευτέρα στην Αγκυρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του προγράμματος South Stream, του ρωσο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος, με τη συμμετοχή επτά χωρών μελών, θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από την ουκρανική κρίση και αρχικά είχε ως στόχο τη διαφοροποίηση των οδών εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχεται το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την ΕΕ.

Ο αγωγός, μήκους 3.600 χιλιομέτρων θα ένωνε τη Ρωσία με τη Βουλγαρία και θα κατευθυνόταν στη συνέχεια προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, με δυναμικό 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
 


ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΕΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

 

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενέκρινε σχέδιο νόμου για νέο εθνόσημο της χώρας. Το προτεινόμενο νέο εθνόσημο αποτελείται από έναν κόκκινο λέοντα σε κίτρινο θυρεό το πάνω μέρος του οποίου περιβάλλεται από ένα στέμμα σε μορφή φρουρίου. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το νέο εθνόσημο της χώρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Για την υιοθέτηση νέου εθνόσημου της ΠΓΔΜ απαιτείται και σχετική αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, η ΠΓΔΜ και η Λευκορωσία είναι οι δύο μοναδικές χώρες στην Ευρώπη στα εθνόσημα των οποίων υπάρχουν ακόμη παραστάσεις εμπνευσμένες από τη σοβιετική εποχή και ιδεολογία και για τον λόγο αυτόν προτείνεται η υιοθέτηση νέου εθνόσημου το οποίο θα αποτελείται από διαφορετικά σύμβολα.

Το 2011 η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αφαίρεσε από το σημερινό εθνόσημο της χώρας το πεντάκτινο κόκκινο αστέρι με την αιτιολογία ότι το αστέρι εκείνο συμβόλιζε μία πραγματικότητα και μία ιδεολογία η οποία είναι πλέον «ξεπερασμένη».
 



ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΧΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ

 

Η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αποτελεί όχημα προσέγγισης και φιλίας των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στην ομιλία του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σύγκλισης του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Μίχαλος στην τοποθέτηση του ανέφερε:

«Η διεύρυνση και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν διαχρονικά όχημα προσέγγισης, ειρηνικής συνύπαρξης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ δύο λαών που ζουν για αιώνες στην ίδια «γειτονιά», μοιράζονται κοινές παραδόσεις και βιώματα. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Κατά την περίοδο 2010 – 2013 ο όγκος του διμερούς εμπορίου σχεδόν διπλασιάστηκε, κάνοντας ένα άλμα από τα 2,2 δις ευρώ στα 4,3 δις ευρώ.

Η Τουρκία αποτελεί σήμερα μια από τις κορυφαίες αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές. Το 2013 οι τουρκικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας σε αξία τα 3,17 δις ευρώ. Σήμερα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ανέρχεται σε 6,6 δις δολάρια, με περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως αυτοί των τραπεζικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο τουρισμός αναδεικνύεται επίσης σε σημαντικό πεδίο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, με τις αφίξεις επισκεπτών να έχουν υπερδιπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του εξερχόμενου τουρισμού από την Τουρκία. Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των Τούρκων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό έχει σχεδόν διπλασιαστεί: από 4 εκατ. το 2004 σε 7 εκατ. το 2014.

Και, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα αποτελεί επιλογή προτίμησης για ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα έχει δεχθεί μέχρι το τέλος του 2014 πάνω από 1 εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες. Από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι οι εκατέρωθεν επιχειρηματικές κοινότητες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό υπόβαθρο συνεργασιών και συμπράξεων. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις οικονομίες των δύο χωρών.

Οι συνθήκες ευνοούν αυτή την προσπάθεια. Από τη μια, η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικό έδαφος μετά από 6 χρόνια ύφεσης, στηριζόμενη στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Από την άλλη, η Τουρκία παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα. Μια γειτονική αγορά με ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά, με πληθυσμό 76 περίπου εκατ. δυνητικών καταναλωτών, το 10% των οποίων ανήκει ήδη στη μεσαία και υψηλή εισοδηματική τάξη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για διεύρυνση και ενίσχυση των συνεργασιών σε μια σειρά από τομείς.

Ένας από αυτούς είναι βεβαίως, οι εξαγωγές, με έμφαση σε κλάδους όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ποιοτική και καινοτόμο παραγωγή, όπως τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, τα δομικά υλικά, τα πλαστικά και τα υλικά συσκευασίας.Υπάρχουν επίσης σημαντικές προοπτικές στη δημιουργία κοινοπραξιών και επιχειρηματικών συνεργιών, με στόχο τη δραστηριοποίηση σε αγορές των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου.

Ευκαιρίες υπάρχουν και σε τομείς όπως οι κατασκευές και η ανάπτυξη υποδομών, η αγορά ακινήτων, το λιανεμπόριο, η ενέργεια και βεβαίως ο τουρισμός, με συνέργιες και κοινά πακέτα για την προσέλκυση επισκεπτών από τις μακρινές αγορές της Άπω Ανατολής, της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής. Η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη στρατηγική τους θέση μεταξύ τριών ηπείρων. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα, με συνένωση δυνάμεων και δημιουργικές συμπράξεις.

Γι’ αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Και είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση η συμβολή τόσο των Συμβουλίων Συνεργασίας, όσο και των διμερών Επιμελητηρίων, με δραστηριότητες που διευκολύνουν τη γνωριμία, τη δικτύωση, την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών».