Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΡΗΤΟΡΕΣ Η ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ;

 

Οι πολιτικοί είναι ένα είδος που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα. Συνήθως προσπαθώ να τους αποφύγω. Δεν με ενδιαφέρουν, ούτε σαν είδος ούτε σαν περιεχόμενο. Ξέρω ότι στερούνται πολλές αρετές. Δεν έχει νόημα να σπαταλήσω ψυχική ενέργεια. Πριν από λίγες ημέρες ξεχάστηκα και άφησα μία εικόνα να παίξει για λίγη ώρα. Στην τηλεόραση. Δεν πρόσεξα, αφηρημένη στο να συνδυάσω σωστά. Τις χάνδρες μου. Σε ένα παράθυρο ήταν κρεμασμένος ένας πολιτικός. Έρμαιο στα χέρια του δημοσιογράφου. Μάταια προσπάθησα να μπω στο νόημα των λόγων που άκουγα.

Επιδεκτικά, με πολύ στόμφο και υπερβολική ασάφεια. Κατανάλωσα φαιά ουσία. Ο κόπος μου πήγε χαράμι. Τίποτα! Άκρη δεν έβγαλα! Ο δημοσιογράφος επέμενε σε μία συγκεκριμένη ερώτηση. Σχετικά με το ποια επιλογή θα κάνει τις επόμενες ημέρες. Εκεί, στη Βουλή. Εκεί που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Εκεί που πολλοί γίνονται επαναστάτες, δηλώνουν άρνηση όμως μπροστά στην κάλπη υπακούν, γίνονται αρνάκια και βουβά στρατιωτάκια. Ο εκπρόσωπος του λαού μιλούσε, με βροντερή φωνή.

Έλεγε, έλεγε, αλλά απάντηση δεν έδινε. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος, έτσι η εκπομπή έκλεισε χωρίς ο πολιτικός να διασαφηνίσει τη στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. Σκέφτηκα ότι έτυχε. Ίσως και εγώ να μην κατάλαβα. Συμβαίνει συχνά να μην μπορείς να βρεις τις σωστές φράσεις και τις σωστές απαντήσεις. Πολλές φορές υπάρχει και μία συναισθηματική φόρτιση - άσε που υπάρχουν, ευτυχώς ακόμα, μερικοί άνθρωποι που είναι ντροπαλοί. Από τη φύση τους.

Σε λίγες ημέρες τον ξανάδα. Σε άλλο κανάλι. Σε ένα πάνελ με άλλους πέντε. Σε άλλη πολιτική εκπομπή. Μία φάτσα που δύσκολα ξεχνάς. Ύφος σοβαρού και ανεξάρτητου πολιτικού. Η ίδια ερώτηση είχε την ίδια «ανταπόκριση». Τα λόγια, χωρίς περιεχόμενο, πέφτανε σαν χαλάζι. Ίδιες δικαιολογίες, με την ίδια αναποφασιστικότητα. Διατυπωμένη με άλλα λόγια. Αναρωτήθηκα ποιος ήταν ο λόγος που κουβαλήθηκε αφού δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Τι το καινούριο είχε να προσφέρει; Αυτοί που τον καλέσανε κάνουν τη δουλειά τους. Ζούνε από τις ειδήσεις και από τα σχόλια, αλλά αυτός; Γιατί χαραμίζεται; Η ξύλινη γλώσσα αποτελεί αγαπημένο είδος για τους πολιτικούς. 

Παρουσιάζουν τα μελλοντικά τους πλάνα. Επέκτασης της πολιτικής τους δραστηριότητας. Σίγουροι και αποφασιστικοί. Δεν τους ενδιαφέρουν η αποδοχή του κόσμου. Η γλώσσα ροδάνι. Λόγια πολλά, όνειρα, ανέφικτα, σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία. Θεωρίες με ξένες ορολογίες, παραδείγματα από χώρες μακρινές. Εσύ χάνεις την μπάλα. Την έχουν στείλει στην εξέδρα. Κατάλαβα ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Οι πολιτικοί θέλουν μόνο να εντυπωσιάσουν. Όχι να πείσουν να αναλάβεις δράση. Γιατί κάποιοι επιμένουν στις σοφιστείες και τα μεγάλα λόγια αντί να έχουν μια σαφήνεια στον λόγο τους;

Άλλο ο ποιητικός λόγος και άλλο ο πολιτικός. Θέλουν την προσοχή σου. Ο ποιητής απευθύνεται στην ευαισθησία σου. Ο δεύτερος ζητεί τη συμμετοχή σου, την ενεργή σου δράση. Γιατί το κάνουν; Ενώ ξέρουν πως πρέπει να ειπωθεί κάτι, σε μπλέκουν σε λαβύρινθους χωρίς να έχεις ούτε μία δάδα στο χέρι σου. Θολούρα και όχι ευθύτητα. Ρήτορες ή τσαρλατάνοι; Γενικολογίες και αοριστίες για να τσιμπήσεις; Τι θα κάνεις;

 


Ο ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ... TURBO

 

Επιστήμονες αποκάλυψαν ότι ένας "διακόπτης" στον ανθρώπινο εγκέφαλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να του δώσει μια "έξτρα ώθηση", επιτρέποντας την αποθήκευση περισσότερων πληροφοριών και τη βελτίωση της μνήμης γενικότερα. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο McGill εντόπισαν ένα μόριο, το οποίο "βάζει φρένο" στην επεξεργασία του εγκεφάλου και όταν απομακρυνθεί, βελτιώνεται τόσο η λειτουργία όσο και η ικανότητα ανάκλησης της μνήμης.

Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε ό,τι αφορά τις νευροαναπτυξιακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι η παραγωγή νέων μορίων είναι απαραίτητη για την "αποθήκευση" αναμνήσεων στον εγκέφαλο. "Αν μπλοκαριστεί η παραγωγή αυτών των μορίων, δε συντελείται η δημιουργία νέων αναμνήσεων" εξήγησε ο Dr. Keith Murai στη Daily Mail.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν, ότι ο εγκέφαλος έχει μια πρωτεΐνη-κλειδί, η οποία περιορίζει την παραγωγή των μορίων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μνήμης. Όταν κατασταλεί αυτή η πρωτεΐνη-‘φρένο’, τότε ο εγκέφαλος είναι σε θέση να αποθηκεύει περισσότερες πληροφορίες" συνέχισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ευρήματα αυτά παρέχουν βασικές γνώσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

"Εντοπίσαμε ένα νέο μονοπάτι, το οποίο ρυθμίζει άμεσα το πώς διακινούνται οι πληροφορίες και το οποίο θα μπορούσε να σχετίζεται με την κατανόηση και θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου" κατέληξε ο ερευνητής.
 


ΚΟΜΠΑΝΙ: ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Αίσθηση προκαλούν οι νέες σοβαρές καταγγελίες των Κούρδων ότι οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολιορκίας της Κομπάνι, εξαπέλυσαν επίθεση μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Κούρδων η επίθεση ξεκίνησε με επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστή που οδήγησε το αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο εκρηκτικά, στα σύνορα της Τουρκίας με την Κομπάνι μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Την καταγγελία την δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Βρετανία σε κοινή ανακοίνωση με τον Ναουάφ Χαλίλ, κορυφαίο αξιωματούχο του κόμματος Δημοκρατική ενότητα για το Κουρδιστάν.

«Το Ισλαμικό κράτος πραγματοποιεί επιθέσεις από 3 σημεία. Τώρα επιτέθηκαν και από 4ο σημείο, από την Τουρκία» δήλωσαν στους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τον μαύρο καπνό από την έκρηξη σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.
 


ΙΤΑΛΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΜΕ 11 ΘΑΝΑΤΟΥΣ

 

Στην Ιταλία καταγράφηκαν 11 περιστατικά θανάτων τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με την χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου Fluad, αναφέρει το ρεπορτάζ της ελληνικής υπηρεσίας της DW. Ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε την απαγόρευση της διάθεσης δυο παρτίδων του εν λόγω εμβολίου για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε.

Και στις 11 περιπτώσεις τα άτομα που έχασαν την ζωή τους ήταν ηλικιωμένα και η τελική απάντηση για το αν υπάρχει άμεση σχέση με το εμβόλιο θα δοθεί το νωρίτερο σε ένα μήνα. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κατασχεθούν και άλλες παρτίδες του εμβολίου. Το θέμα πάντως αποτελεί πρώτη είδηση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εισαγγελία της πόλης Σιένα διενεργεί έρευνα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το εμβόλιο Fluad έχει διατεθεί σε νοσοκομεία και δημόσια ιατρεία της χώρας, όχι όμως και σε φαρμακεία. Οι ύποπτοι θάνατοι σημειώθηκαν, μεταξύ των άλλων, στην Σικελία, στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας, αλλά και την κεντρική Ιταλία.

Η εταιρία Novartis απαντά ότι το εμβόλιό της είναι ασφαλές και ότι αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά ελέγχων, στο διάστημα των τελευταίων 17 ετών. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, προτίθεται να θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή, για παροχή πληροφοριών στους πολίτες.

Οι γιατροί του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, πάντως, καλούν τους ασφαλισμένους να συνεχίσουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, διότι μόνον πέρυσι, από επιπλοκές της γρίπης, έχασαν την ζωή τους 8.000 άτομα.