Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

 

Ανέκδοτο υλικό που είχε συλλεχθεί για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο ασκεί έντονη κριτική για τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι διαχειρίστηκαν την κρίση χρέους Την εξαιρετικά ωμή πλευρά της πολιτικής αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος θυμάται ότι τον Φεβρουάριο του 2010 οι Ευρωπαίοι ήθελαν «να δώσουν στους Έλληνες ένα μάθημα» και να τους «τσακίσουν». Ο κ. Γκάιτνερ ασκεί οξύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι την κρίση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι του ήταν αδιανόητο ότι θα επέτρεπαν να εξελιχθούν τα πράγματα τόσο άσχημα όσο τελικά έγιναν.

Τον Φεβρουάριο του 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στον Καναδά. Την εποχή εκείνη δεν είχε συμφωνηθεί ακόμη η οικονομική διάσωση της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι η Ευρωζώνη σύντομα θα διέτρεχε υπαρξιακό κίνδυνο. «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μας είπαν ψέματα. Είναι χάλια, είναι σπάταλοι, εκμεταλλεύτηκαν την όλη κατάσταση και θα τους τσακίσουμε». Αυτό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του G7 από την πλευρά των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, όπως την περιγράφει ο Γκάιτνερ στους βοηθούς του, που κρατούσαν σημειώσεις για την προετοιμασία του βιβλίου του με τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises«, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι μέλη του G7 είναι οι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. «Αυτή ήταν η στάση όλων τους», θυμάται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος ανακαλεί πως προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς ότι:  «Μπορείτε να τους πατήσετε (σ.σ. τους Έλληνες) στον λαιμό αν θέλετε. Αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα στείλετε σε αντιστάθμισμα και ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο ότι θα διατηρήσετε τη συνοχή του όλου πράγματος (σ.σ. της Ευρωζώνης) και δεν θα το εγκαταλείψετε». Ο Γκάιτνερ συνεχίζει λέγοντας: «Άκουσα όλα αυτά τα αιμοδιψή πράγματα περί ηθικού κινδύνου και τους είπα: Εντάξει. Αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους (σ.σ. με τους Έλληνες) δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα καθησυχάσετε με λίγο περισσότερη αξιοπιστία, ότι δεν θα επιτρέψετε την εξάπλωση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα. 

Θα απαιτηθεί... μεγάλη προσοχή και προσπάθεια ώστε να το καταφέρετε, να είναι η δέσμευσή σας αξιόπιστη όσο θα δίνετε ένα μάθημα στους Έλληνες».Ο Τίμοθι Γκάιτνερ ομολογεί στη συνέχεια ότι ποτέ δεν φαντάστηκε πως η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στο ελληνικό ζήτημα θα ήταν τόσο κακοσχεδιασμένη και ότι θα σπαταλούσαν τρία χρόνια με σπασμωδικές αντιδράσεις. «Υποτίμησα πλήρως την πιθανότητα ότι θα αντιδρούσαν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) σπασμωδικά επί τρία χρόνια. Μου ήταν αδιανόητο ότι θα επέτρεπαν να γίνει τόσο άσχημο το πράγμα όσο τελικά έγινε. Αλλά είχα την προειδοποίηση από αυτή την αρχική συζήτηση». Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ, οι Ευρωπαίοι κατηγορούσαν τους Έλληνες ότι τους είπαν ψέματα και ότι με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να δανειστούν πολλά χρήματα, πράγμα που τους είχε εξοργίσει και τους είχε κάνει εκδικητικούς. 

Παρέβλεπαν ότι το σφυροκόπημα της Ελλάδας θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη έκρηξη αφού είχε ήδη συσσωρευτεί πολύ εύφλεκτο υλικό. Σημειώνεται ότι στο βιβλίο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, τον Ιούλιο του 2012, κατά την οποία ο τότε Γερμανός ομόλογός του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Όπως εξηγεί, η ιδέα του κ. Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. 

Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας. «Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό», υπογράμμιζε ο κ. Γκάιτνερ. Σήμερα, οι σημειώσεις του αποκαλύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα και εξίσου σκοτεινά μυστικά. Όπως για παράδειγμα ότι στη γνωστή συνάντηση του G20 στις Κάννες, τον Νοέμβριο του 2011, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέγγισαν ιδιαιτέρως τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και του ζήτησαν να συνωμοτήσει μαζί τους προκειμένου να ανατρέψουν τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν πρέπει να έχουμε αίμα στα χέρια μας», είχε συμβουλεύσει τότε ο Γκάιτνερ τον Ομπάμα και πράγματι ο Αμερικανός ηγέτης είχε απορρίψει το σχέδιο. 

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κατέρρευσε μερικές ημέρες μετά τις Κάννες. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε τον Ιούλιο του 2012 την περίφημη ατάκα ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» ώστε να διαφυλάξει την ενότητα της Ευρωζώνης χωρίς να έχει συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ και χωρίς να έχει πάρει την έγκρισή τους. 

Η φράση, που στην ουσία σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δανείσει ως ύστατη καταφυγή εάν παρουσιαστεί η ανάγκη, θεωρείται ευρέως ότι έσωσε την Ευρωζώνη από τη διάλυση. Ο Ντράγκι έκανε τη δήλωση στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2012, διότι έβλεπε ότι όλοι οι επενδυτές θεωρούσαν αναπόφευκτη τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........





ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΜΨΑ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΕΣ…


Παρότι μου έδωσε την αφορμή, δεν απευθύνομαι μόνο στον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο που τόλμησε να μιλήσει για «εθελοντική» εργασία εκπαιδευτικών με αντάλλαγμα, αντί μισθού, κάποια μόρια (!), έστω κι αν η δήλωσή του, όχι απλά υπερέβη τα εσκαμμένα αλλά έδωσε ένα…σάλτο και βρέθηκε απέναντι! Απευθύνομαι στους απανταχού τυχοδιώκτες-ευδοκιμούντες σε φθίνοντα, καταρρέοντα οικοσυστήματα-που η παρασιτική επιβίωσή τους δημιουργεί πλέον επικίνδυνη τοξικότητα στο κοινωνικό περιβάλλον. 

Που η ύπαρξή τους από θέση ισχύος είναι άρρηκτα δεμένη με την έννοια της εκμετάλλευσης του αδύναμου, σε οποιαδήποτε μορφή και επίπεδο. Μια εκμετάλλευση ωστόσο, πλασαρισμένη τόσο έντεχνα και ντυμένη τόσο κομψά, που μοιάζει σχεδόν… ελκυστική! Φαντάζομαι δημιουργικούς γλωσσοπλάστες να καταναλώνουν αρκετές εργατοώρες, προκειμένου να διαστρεβλώσουν καθαρούς όρους ή να εφεύρουν θολούς νεολογισμούς, αντίστοιχους των χρησμών της Πυθίας, άνευ υπαρκτού περιεχομένου. Που όμως το παραπλανητικό, σοφιστικέ άκουσμά τους, ηχεί κομψά και εύηχα σε αυτιά ήδη αποσυντονισμένα και μυαλά παραζαλισμένα. 

Η υψηλή ραπτική του σικάτου πανωφοριού, είναι αδύνατο να σου αφήσει την παραμικρή υπόνοια για τα θλιβερά κουρέλια που καλύπτει…«Δεν μίλησα για εθελοντισμό, αλλά για… αδάπανη εργασία» θα ισχυριστεί ο εμπνευσμένος Υπουργός απέναντι στις εύλογες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών. Όντως, στην παρούσα… κολεξιόν, ο μετρ μεγαλουργεί. Με ένα πανωφόρι επιλεγμένο προσεκτικά, διπλής όψης, κατάλληλο για ποικίλες καιρικές- πολιτικές συνθήκες, τις οποίες άλλωστε γνωρίζει άριστα ο δημιουργός. 

Κατά την προσφιλή τακτική, είναι πολύ πιθανό το ρηθέν να εκτοξεύτηκε ως πυροτέχνημα για να αλιεύσει αντιδράσεις, να βολιδοσκοπήσει το τοπίο, να προετοιμάσει σταδιακά το έδαφος…Δεν παύει όμως να συνιστά μια χυδαιότητα, αφενός διότι απαξιώνει θλιβερά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο–κοινωνικό δικαίωμα, αυτό της εργασίας, και αφετέρου διότι «ντύνει» την αθλιότητα με παραπλανητικό–κομψό «ένδυμα», αυτό ενός ιδανικού σαν τον εθελοντισμό, βαφτίζοντάς το υποκριτικά «αδάπανη εργασία». 

Αν επιχειρούσαμε μια πρόχειρη καταγραφή των ευφάνταστων ευφυολογημάτων της τελευταίας πενταετίας, προκειμένου να ντυθούν κομψά τα πλέον σκληρά μέτρα και η πλέον στυγνή εκμετάλλευση, θα καταρτίζαμε κατάλογο μακροσκελή. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου η πλουσιότατη ελληνική γλώσσα με τις λεπτές αποχρώσεις εννοιών, δίνει άπειρες διεξόδους σε κυνικούς χρήστες για παραπλάνηση και υποτίμηση της κοινής νοημοσύνης.

Βέβαια η ξεκάθαρη έννοια του εθελοντισμού δεν ανήκει στην κατηγορία των «γλωσσοπλασιών», όμως οι παραπλανητικές συνώνυμές της «αδάπανη εργασία» ή «αμισθί παροχή» ή «ανταλλακτική υπηρεσία» ή «ανταποδοτική εργασία» ή… επιχειρούν να καλύψουν έντεχνα το άθλιο προφανές: «θέλουμε εργαζόμενους να δουλεύουν αμισθί»! Τόσο απλά και τόσο κυνικά. Η έννοια του εθελοντισμού καθεαυτού, παρότι αισχρά κακοποιημένη και παρερμηνευμένη, δεν παύει να διακρίνεται από μια τεράστια ειδοποιό διαφορά, προκύπτουσα από την ίδια την ετυμολογία εκ του ρήματος «θέλω».

Ο εθελοντής δεν αμείβεται υλικά για τις υπηρεσίες του ούτε τις ανταλλάσσει ανταποδοτικά, διότι τις παρέχει ΕΚΟΥΣΙΑ με τη μορφή προσφοράς. Αν ζητήσεις από έναν αυθεντικό εθελοντή να κοστολογήσει την προσφορά του, θα σου απαντήσει ότι κανένα υλικό αντίτιμο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το πολύτιμο ηθικό, το μόνο που εισπράττει και αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό του εθελοντισμού ως ιδανικό.

Και έρχονται κατά καιρούς οι λογής τυχοδιώκτες να ευτελίσουν τον όρο και να μετατρέψουν την εκούσια προσφορά είτε σε εκβιαστικό καταναγκασμό, είτε σε φτηνό ανταλλακτικό παζάρι. Να υποκαταστήσουν εν ολίγοις, την αμειβόμενη επαγγελματική εργασία με τη δωρεάν. Το αυτονόητο, συνταγματικά κατοχυρωμένο, ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα στη δουλειά με…δουλεία, βαφτισμένη χυδαία «εθελοντισμό». Από πότε ο εθελοντής «προσφέρει» έναντι ανταλλάγματος ή με το πιστόλι στον κρόταφο, ω αχρείοι;

 


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Στη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις θα προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου η Βουλή. Στόχος είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος και η προβολή μέσω επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι οι οφειλές είναι απαιτητές, είναι νόμιμες και η Γερμανία αρνείται να τις καταβάλει. Οι προπαρασκευαστικές διεργασίες του συνεδρίου θα εξετασθούν την προσεχή Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή η οποία έχει καλέσει σε ακρόαση τον καθηγητή νομικής κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Σημειώνεται πως ο κ. Φλογαΐτης μετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μαζί με τους καθηγητές Προκόπη Παυλόπουλο και Στέλιο Περράκη.  

Στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται από την Επιτροπή της Βουλής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου έχουν προσκληθεί καθηγητές πανεπιστημίου, πολιτικοί και διπλωμάτες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα.  Ήδη έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τζουζέπε Τεζάουρο. Σημειώνεται πως με πρόσφατη απόφασή του, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας αναγνώρισε σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων να διεκδικήσουν  αποζημιώσεις από τη Γερμανία . Αυτό ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών , όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.  

 


ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΡΕΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ: ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Άνευ προηγουμένου είναι οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Μιλώντας σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε πως οι εργασίες του Μπαρμπαρός στην ανατολική Μεσόγειο γίνονται για ολόκληρη την Κύπρο «είτε βρεθεί (πετρέλαιο) στο βορρά, είτε στο νότο, είτε στην ΑΟΖ που έχει αναγνωριστεί, είτε που δεν έχει αναγνωριστεί».

«Γι αυτό και το σεισμογραφικό μας Μπαρμπαρός συνεχίζει αυτές τις εργασίες μέσα στη δική του περιοχή. Και πάλι είναι μια εργασία που γίνεται για ολόκληρη την Κύπρο» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός για να πουλήσει τρέλα στην συνέχεια αφού όπως δήλωσε δεν το βρίσκει σωστό να μετατραπεί αυτή «προσπάθεια» του Μπαρμπαρός σε… κρίση.

«Το βλέπουμε ως μια θετική εργασία η οποία στηρίζει την πολιτική σταθερότητα και την ενισχύει. Δεν το βρίσκουμε σωστό να μετατραπεί αυτό σε κρίση» πρόσθεσε.