Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ;


Τηλεμαϊντανοί και τηλεπαπαγάλοι βάλθηκαν να μας πείσουν για την αγέρωχη και πατριωτική εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης της συμφοράς. Θεωρούν μεγάλο επίτευγμα την έλευση του Νταβούτογλου στην Αθήνα. Θεωρούν μεγάλη υποχώρηση της Άγκυρας αυτήν την επίσκεψη.

Ξεχνούν όμως ότι το «μπαρμπαρός» εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ξεχνούν ότι πολεμικά της Τουρκίας βρίσκονται, με κανόνες εμπλοκής, κοντά στις Κυπριακές ακτές.

Ξεχνούν ότι τα Τουρκικά πολεμικά κόβουν βόλτες δίπλα στα Ελληνικά νησιά.

Ο χαρακτηρισμός της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία επαφίεται στον κάθε Έλληνα. Μερικοί χαρακτηρίζουν την εξωτερική μας πολιτική σαν πολιτική ενδοτισμού, άλλοι σαν προδοτική, άλλοι σαν πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων. Η δική μου γνώμη είναι ότι οι κυβερνόντες είτε πάσχουν από βλακεία είτε έχουν χάσει προ πολλού τον πατριωτισμό και πετούν την Ελληνική υπερηφάνεια στα σκουπίδια.

Όφειλαν, αφού ήθελαν την επίσκεψη Νταβούτογλου, να απαιτήσουν το προφανές. Την αποχώρηση του «μπαρμπαρός» από την Κυπριακή ΑΟΖ και του Τουρκικού ναυτικού απ’ την περιοχή. Αφού γίνει αυτή η αποχώρηση τότε και μόνον τότε θα καταστεί χρήσιμη για τα Ελληνικά συμφέροντα η άφιξη του Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Χωρίς την αποχώρηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας αλλά και του ερευνητικού σκάφους απ’ την Κυπριακή ΑΟΖ απλά νομιμοποιούν ντε φάκτο το δικαίωμα της Τουρκίας να παραμένει στην περιοχή καταπατώντας την Κυπριακή ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τόσο δύσκολο είναι να σκεφτούν και να  ζητήσουν απ’ τους Τούρκους πρώτα την αποχώρηση και μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου;

Η αποδοχή της επίσκεψης Νταβούτογλου χωρίς την αποχώρηση των Τουρκικών πολεμικών και του «μπαρμπαρός» αποτελεί μέγιστο σφάλμα στην εξωτερική μας πολιτική. Ο Νταβούτογλου θάρθει στην Αθήνα ενώ παραμένουν τα Τουρκικά σκάφη κοντά στην Κύπρο και το ερευνητικό «μπαρμπαρός» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τι θα συζητήσουν με τους Έλληνες αξιωματούχους; Την αποχώρηση των Τούρκων; Την διακοπή των ερευνών από τους Κυπρίους μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ; Το μοίρασμα των κοιτασμάτων; Τι;

Πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα αποχωρήσουν χωρίς ανταλλάγματα; Η πρόσφατη ιστορία δεν τους δίδαξε τον τρόπο σκέψης και δράσης των Τούρκων; Η υποχωρητικότητα των Ελληνικών κυβερνήσεων και το δόγμα «δεν διεκδικούμε, δεν παραχωρούμε» μας έχει βλάψει τα μέγιστα σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα.

Ακόμη μια φορά θα βρεθούμε στην δυσάρεστη και επιζήμια, για τα εθνικά μας συμφέροντα, θέση να παραχωρήσουμε. Το τι θα παραχωρήσουμε δεν είναι γνωστό και ίσως δεν μαθευτεί τουλάχιστον άμεσα. Προβλέπεται άλλη μια διπλωματική ήττα και περεταίρω υποχώρηση στα Ελληνοτουρκικά.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........

 


ΝΕΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που εκπροσωπούν είτε τη χώρα τους είτε την ΕΕ, που θυμίζουν ένα άτυπο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, κάθε άλλο παρά συναινετικό και ειρηνικό θα λέγαμε. Η ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει ήδη δημιουργήσει παντού εχθρούς, φίλους, ίντριγκες και πεδία αντιπαράθεσης τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη.

Διαφαίνεται σταδιακά, ότι η κάθε χώρα θέλει να προωθήσει την δική της agenda κυρίως σε αναπτυξιακά θέματα και προϋπολογισμού, αδιαφορώντας για το πώς θα υπάρξει ένα συνολικό βιώσιμο πλάνο στην ΕΕ που θα προσφέρει ευημερία. Η πρόσφατη μάλιστα κόντρα του Γιούνκερ, ως νέου επικεφαλής, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, αλλά και με τον Ν. Κάμερον της Μεγάλης Βρετανίας, έστω και για διαφορετικούς λόγους, επιτείνουν το άσχημο κλίμα που υπάρχει.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιουργούν, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή, ρήγματα στην ΕΕ. Ενας από αυτούς, είναι η πολιτική της ΕΚΤ και η παρουσία του Μ. Ντράγκι που θέλει με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την αγορά ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης να στηρίξει με κάθε τρόπο την συνοχή της Ευρωζώνης.

Αυτή η πολιτική είναι ήδη κόκκινο πανί για το Βερολίνο, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι προηγείται η δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή και καμία χαλάρωση δεν θα γίνει ανεκτή. Λάδι στη φωτιά βέβαια ήρθε να ρίξει μια νέα έρευνα για το Λουξεμβούργο, του οποίου πρωθυπουργός ήταν ο Ζ. Γιούνκερ την περίοδο 1995-2013.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν μυστικές συμφωνίες πολυεθνικών εταιριών με το Δουκάτο, ώστε να υπάρξει φοροαποφυγή αρκετών δισ. ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε και μόνο αυτό το γεγονός όπλισε τα χέρια των επικριτών και ευρωσκεπτικιστών ώστε να διεκδικήσουν είτε μεγαλύτερη αυτονομία στην πολιτική των χωρών τους, είτε να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς πλέον φαίνεται ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που ήταν και είναι ο μεγαλύτερος στόχος, γινόταν ανεκτή από συγκεκριμένα κράτη-μέλη. 

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν τα διάφορα κινήματα διαμαρτυρίας σε κράτη και κυρίως στις αδύναμες χώρες του Νότου, εναντίον τόσο των κυβερνητικών πολιτικών όσο και της ίδιας της ΕΕ. Μάλιστα οι δημοσκοπικές τάσεις σε πολλές χώρες, φέρνουν τα αριστερά κόμματα σε θέση ισχύος, δημιουργώντας ανησυχία στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση των όσων έχουν συμφωνηθεί στο σύμφωνο σταθερότητας αλλά και στα υφιστάμενα Μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι τριγμοί και οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, πολλαπλασιάζονται καθημερινά, γεγονός που αποτυπώνεται στο χάσμα στην κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή έκφραση των χωρών που την αποτελούν. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε σημαντικές ανατροπές στη δομή της Ευρώπης και αν αυτό θ’ αποτελέσει ένα θετικό σοκ ή έναν οιωνό διάλυσης του ευρωπαϊκού οράματος.

Η γνώμη μου είναι ότι μειωμένο πολιτικό κεφάλαιο για την ΕΕ σημαίνει αδύναμη παρουσία κάθε κράτους-μέλους στο διεθνές γίγνεσθαι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους ευρωστία. Εν κατακλείδι, η ΕΕ πρέπει να βρει άμεσα ένα μοντέλο συνεννόησης και αυτοπροστασίας ώστε να παίξει τον ρόλο για τον οποίο συστάθηκε, δηλαδή να υπερβεί τα σύνορα των κρατών, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
 


ΟΤΑΝ ΤΟ FBI ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ MARTIN LUTHER KING ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ

 

Ένα ντοκουμέντο, το οποίο πρόσφατα αποκάλυψε μια ιστορικός του πανεπιστημίου Yale, αποδεικνύει ότι το FBI είχε επιχειρήσει να πείσει τον μαύρο ηγέτη να δώσει τέλος στη ζωή του. «Δεν σου μένει παρά ένα και μοναδικό πράγμα να κάνεις, ξέρεις ποιό είναι» γράφει το ιστορικό σημείωμα. Αυτή η κατηγορηματική φράση, η οποία εμπεριέχεται σε ένα γράμμα που εστάλη στον μαύρο ηγέτη και Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  Martin Luther King, πριν από 50 χρόνια, είχε έναν στόχο: να τον απαξιώσει και να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Η ιστορικός  Bervely Gage αποκάλυψε την επιστολή και την έδωσε στους New York Times για να την δημοσιεύσει. «Ψάχνοντας για μια βιογραφία του Χούβερ, έμεινα κατάπληκτη βρίσκοντας την πλήρη επιστολή ανάμεσα στα επίσημα αρχεία του κράτους» δηλώνει η καθηγήτρια. Είναι ήδη γνωστό ότι το FBI, λίγες ημέρες μετά την ιστορική ομιλία του «I have a dream», στις 28 Αυγούστου 1963, σε ένα σημείωμα εξηγούσε γιατί ήταν απαραίτητο να τον κατασκοπεύσουν:

«Θα πρέπει να τον θεωρούμε στο εξής, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει στο παρελθόν, ως τον νέγρο τον πιο επικίνδυνο του κόσμου» εξηγεί το σημείωμα των μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως, το τότε αφεντικό του FBI, ο John Edgar Hoover, βάζει σε λειτουργία ένα σύστημα κατασκοπίας για τον μαύρο πάστορα, αποφασισμένος να αποδείξει ότι πρόκειται για «επικίνδυνο κομμουνιστή». Αλλά, έκπληξη, το γραφείο του FBI αντί για σχέσεις του με τον κομμουνισμό συγκεντρώνει πολλά βίντεο με σεξουαλικές σχέσεις του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όπως εξηγεί σήμερα η ιστορικός καθηγήτρια.

Αυτές οι σεξουαλικές σχέσεις δεν δημοσιεύτηκαν πουθενά αλλά τις χρησιμοποιούσε το FBI για να εκβιάζει τον Κινγκ. «Σας έχουμε γράψει σε βίντεο, όλα τα σεξουαλικά σας όργια και τις απιστίες σας, ακόμη και τις παλιότερες, είστε ένα ανώμαλο τέρας και διαβολικό...Τα πτυχία σας, το Βραβείο Νόμπελ (τι φάρσα) και άλλα αξιώματα δεν σας σώζουν. Κινγκ, σας το επαναλαμβάνουμε, είστε τελειωμένος» γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή του FBI.

Ο βιογράφος του Κινγκ Ντέιβιντ Κάροου αναφέρει ότι είχαν στείλει αυτή την επιστολή στο σπίτι του, μαζί με μια κασέτα με τις σεξουαλικές του παράνομες σχέσεις. Το δέμα άνοιξε η σύζυγός του, η οποία νόμιζε ότι ήταν κασέτες από τις ομιλίες του.


 


ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

 

Tην 32η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη του περιοδικού «Nature» αναφορικά με την συμβολή ων χωρών στην παγκόσμια έρευνα υψηλού επιπέδου. Ο νέος δείκτης του περιοδικού προσδιορίζεται με βάση τις δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα. 

Ως κριτήριο χρησιμοποιείται πρωτίστως ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία, αναλύοντας την προέλευση (χώρα και ερευνητικός φορέας) των συγγραφέων κάθε επιστημονικής δημοσίευσης και σταθμίζοντας την ειδική βαρύτητα κάθε άρθρου. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία και Βρετανία, ενώ από τις γειτονικές χώρες η Τουρκία είναι στην 38η θέση, η Κύπρος στην 53η θέση και η Βουλγαρία στην 56η. 

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ο νέος δείκτης μετρά και την «οικονομική αποδοτικότητα» της επιστημονικής έρευνας, ενώ, με αυτό το κριτήριο η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια από τις πιο παραγωγικές και αποδοτικές χώρες. Αυτό γιατί οι υψηλού επιπέδου επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις συγκριτικά χαμηλές εθνικές δαπάνες για την Έρευνα. 

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα εμφανίζεται πιο αποδοτική επιστημονικά από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Αυστρία κ.α. Τέλος, ο δείκτης καταγράφει ότι ο αριθμός των κορυφαίων ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων το 2013 εμφάνισε κάμψη σε σχέση με το 2012.