Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

O… ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ (ΤΕΩΣ) ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΟΜΙΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

 

Ο γνωστός… Μπακούνιν του Συνδέσμου Βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, άεργος, γνωστός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ και ένθερμος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα, όπως αποδεικνύεται σήμερα, πρωταγωνιστεί μέσω off shore εταιρειών σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση φοροαποφυγής. Και όσο και εάν όλες αυτές οι ενέργειες είναι ενδεδυμένες με τον μανδύα της νομιμότητας, υπάρχει μείζον ζήτημα (τουλάχιστον) ηθικής τάξης για την κομπραδόρικη εγχώρια οικονομική ελίτ, η οποία “γράφει” σκόπιμα επιχειρηματικές ζημιές στην Ελλάδα, για να έχει ασύλληπτα κέρδη σε παράδεισους φοραπαλλαγών όπως είναι το Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι αίφνης… ανακάλυψαν στα γεράματα τον Σοσιαλισμό και τα ιδανικά του, στοιχίζονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως έχει καταγγελθεί είναι αυτοί που “σπρώχνουν” και την χώρα προς τον εφιάλτη της Δραχμής. Προφανώς για να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι λόγω της αμύθητης περιουσίας που διαθέτουν στο εξωτερικό…Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ στο Δουκάτο της φοροαποφυγής. Ελληνικό «χρώμα» έχει η πρόσφατη αποκάλυψη των στοιχείων  «φωτιά» που έκανε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων για τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες μεγάλων εταιρειών με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χρησιμοποίησε έναν δαίδαλο εταιρειών στο Μεγάλο Δουκάτο για να πληρώσει λιγότερους φόρους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τον Αύγουστο του 2008, δύο νέες εταιρείες ιδρυόταν, η Dinavest και η Demergon Funds με έδρα το Λουξεμβούργο, στην ίδια ακριβώς διεύθυνση, ενώ εμφανιζόταν να έχουν και την ίδια εκπρόσωπο. Σκοπός της Dinavest ορίστηκε η διαχείριση κεφαλαίων της Demergon Funds η οποία διέθετε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ.

Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν μια κυπριακή εταιρεία, η Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου. Την ίδια ημέρα που δημιουργήθηκαν, συνήφθη μεταξύ της Dinavest και της Demergon συμφωνία για την αμοιβή της πρώτης για το έργο που θα προσέφερε στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της δεύτερης.

Τι έλεγε ο Δασκαλόπουλος για την φοροδιαφυγή. Με την κρίση προ των πυλών, ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ ασχολήθηκε επισταμένως με τη φορολογική πολιτική. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 ο Σύνδεσμος εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν ότι «στο σκέλος των εσόδων πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Τους επόμενους μήνες η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα ήταν τα θέματα που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. «Αυτό που απαιτείται τούτη την ώρα είναι ένας συναγερμός ηθικής και πολιτικής ανανέωσης» ήταν η επίσημη δήλωση του κ. Δασκαλόπουλου κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ τον Μάϊο του 2009.

Σύμφωνα με το Βήμα, από τα έγγραφα που αποκτήθηκαν από το ICIJ γίνεται σαφές ότι η PwC υπέβαλε στις 29 Ιουλίου 2009 μια προτεινόμενη συμφωνία στις φορολογικές αρχές Λουξεμβούργου για λογαριασμό της Dinavest. Σε αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα ότι και η Dinavest και η Demergon Funds «ανήκουν στον όμιλο Damma». Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι πρόεδρος της Damma Συμμετοχών, η οποία έχει την έδρα της στο Χαλάνδρι. Στη φορολογική συμφωνία δεν ξεκαθαριζόταν πουθενά αν στον όμιλο ανήκει και η Damma Συμμετοχών. 

Παρ’ όλα αυτά, το όνομα της Συμμετοχών εμφανιζόταν στο παράρτημα των εγγράφων που διέρρευσαν από το Λουξεμβούργο. Στη συμφωνία αναφερόταν ότι η Dinavest για να παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης προς την Demergon επωφελείται όσον αφορά «την τεχνική, επαγγελματική και οικονομική βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους και συνεργάτες του ομίλου Damma». Αυτό σήμαινε πρακτικά, όπως αναφέρει το Βήμα ότι το έργο της διαχείρισης θα πραγματοποιείτο και με τη συνδρομή των υπαλλήλων του ομίλου Damma.

Στο παράρτημα της συμφωνίας περιγράφονται αναλυτικά οι τομείς εξειδίκευσης του προσωπικού της Damma Συμμετοχών στην Ελλάδα. Από τις περιγραφές της Dinavest και της Demergon Funds στο ίδιο παράρτημα φαίνεται ότι η μόνη εταιρεία που θα μπορούσε να προσφέρει «βοήθεια από υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους» είναι η Damma Συμμετοχών, η οποία, σύμφωνα με γραπτές δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου, το 2013 απασχολούσε περί τα 40 άτομα.

Πώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ πλήρωνε λιγότερους φόρους.Η βοήθεια, σύμφωνα η φορολογική συμφωνία μεταξύ Dinavest και των αρχών του Μεγάλου Δουκάτου, λογίζεται για «φορολογικούς σκοπούς στα χέρια της Dinavest ως αποσβέσιμο άυλο περιουσιακό στοιχείο», το οποίο σημαίνει ότι η αξία αυτής της βοήθειας διαγράφεται από τα βιβλία της εταιρείας ανά έτος. Λίγο πιο κάτω αναφερόταν το εξής: «Ως συνέπεια  ο όμιλος Damma μπορεί να αναγνωρίσει ένα άυλο περιουσιακό στοιχείο για φορολογικούς σκοπούς».

Τη μέθοδο της φορολογικής ελάφρυνσης μέσω «αποσβέσιμων άυλων» πρότεινε το 2012 σε παρουσίαση για τις φορολογικές ευκαιρίες στο Λουξεμβούργο η BDO, η πέμπτη μεγαλύτερη διεθνώς λογιστική εταιρεία. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αναφερόταν ότι «η ετήσια απόσβεση εκπίπτει από τη φορολόγηση και μειώνει τη φορολογική βάση της επιχείρησης».Ένα από τα σημεία που έπρεπε οπωσδήποτε να προσέξουν όσοι θα εφάρμοζαν τη μέθοδο ήταν το εξής: 

«Απαραίτητη είναι η επίτευξη φορολογικής συμφωνίας με τις Αρχές ώστε να διασφαλιστούν τα φορολογικά οφέλη» αναφερόταν στην παρουσίαση που επικαλείται η εφημερίδα. Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωση της Dinavest σύμφωνα με το Βήμα, καθώς η συμφωνία υποβλήθηκε από την PwC για λογαριασμό της εταιρείας στον Μάριους Κολ, τον επικεφαλής του Γραφείου 6 των Φορολογικών Αρχών του Λουξεμβούργου που είναι υπεύθυνο για τη φορολόγηση των εταιρειών.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο γραφείο έδωσε έγκριση την ίδια ημέρα, παρά τους πολύπλοκους υπολογισμούς που έπρεπε να γίνουν και κυρίως παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνο για τα φορολογικά ζητήματα χιλιάδων εταιρειών που έχουν έδρα το Μεγάλο Δουκάτο. Η Dinavest ήταν η μόνη εταιρεία στο «τρίγωνο» με τις Demergon Funds και Damma Συμμετοχών η οποία δεν φαίνεται να έχει σχέσεις με τον κ. Δασκαλόπουλο. 

 

Ανάμεσα στους διευθυντές της κυπριακής Denchevo, της βασικής μετόχου της Dinavest, υπάρχει το όνομα του γενικού διευθυντή της Damma Συμμετοχών κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος εμφανίζεται και στο ΔΣ της Demergon. Σε ερωτήματα του ICIJ προς την Damma Συμμετοχών σχετικά με το πού παράγεται το έργο της διαχείρισης της Dinavest, καθώς και γιατί η εταιρεία έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου. 

Ο Παντελής Οικονόμου απάντησε τα εξής:«Γνωρίζουμε την Dinavest λόγω του ότι αποτελεί έναν από τους πολλούς συνεργάτες μας διεθνώς. Η Dinavest είναι εταιρεία της οποίας η διοίκηση ασκείται στο Λουξεμβούργο, όπου και η έδρα της. Η οργάνωση που εκπροσωπείτε θα πρέπει να απευθυνθεί επισήμως απευθείας στη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας».  
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........



 


ΝΕΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Η συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην οποία ηγετικό ρόλο έχουν οι ΗΠΑ, εξαπέλυσε νέες αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. 

 Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, τέσσερις αεροπορικές επιδρομές χτύπησαν στόχους στην περιοχή του κοιτάσματος πετρελαίου Αλ Τάνακ και ένα σημείο ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 2 άνθρωποι.

Επίσης, μαχητικό αεροσκάφη της συμμαχίας πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην πολιορκημένη κουρδική πόλη Κομπάνι. Ακόμα, το Ισλαμικό Κράτος από την πλευρά του, βομβάρδισε το Σάββατο καταυλισμό εκτοπισμένων με αποτέλεσμα 2 άνθρωποι να σκοτωθούν και 4 να τραυματιστούν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 


ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

 

Πανιταλική διαδήλωση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι εγγεγραμμένοι στα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, Cgil Cisl και Uil βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη. Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστο πενήντα χιλιάδες άτομα, οργανώθηκε για να γίνει και πάλι σαφής η αντίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία αποφάσισε το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, για πέμπτη συνεχή χρονιά.

«Η διαδήλωση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει σαφείς δεσμεύσεις τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ακολουθήσει πανεθνική απεργία», δήλωσε η γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Σουζάννα Καμούσσο. «Σήμερα ελπίζουμε να καταφέρουμε να ξεβουλώσουμε τα αυτιά της κυβέρνησης και να εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων» πρόσθεσε η επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Άννα Μαρία Φουρλάν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιταλικά συνδικάτα απορρίπτουν και τη μεταρρύθμιση του εργασιακού την οποία προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται και χωρίς βάσιμη αιτία, με μόνη υποχρέωση, για τις επιχειρήσεις, να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι «η εργασία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε πεδίο μάχης». Συγχρόνως, όμως, επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού θα εγκριθεί ως έχει, και ότι το σχετικό «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει δοθεί, το αργότερο, μέχρι την πρώτη του ερχόμενου Ιανουαρίου.

 


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ! ΟΡΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. H Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον

Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: “οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει”.

Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης μετά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία.