Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Τι προαναγγέλλει η Τουρκία μέσω του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλείας Σαφής προαναγγελία προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας , όπως αυτή καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Στο επίμαχο κεφάλαιο ''Γ'' που αναφέρεται στην συζήτηση για τις «εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα», αναγγέλλεται καθαρά  ότι  «και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η «
ΤΔΒΚ» της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα.. 

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα από την πλευρά της, επιχειρεί,  με την διατύπωση αυτή,  να εμφανιστεί ότι - τουλάχιστον - έχει στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα και στόχους και ότι για την εφαρμογή του δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Εκτιμάται δε επίσης ότι αποτελεί μια απάντηση - με κλιμάκωση όμως - στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που την κάλεσαν  να σταματήσει την προκλητική της δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ  με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους ''Μπαρμαρός'' και τα πολεμικά πλοία.

Το πλήρες κείμενο της Ανακοίνωσης του ΣΑΕ της Τουρκίας, που δημιουργεί ερωτηματικά και πέραν της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής -,όπως πως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ είναι το εξής :

Α.Στη Σύνοδο του
ΣΕΑ συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν την ασφάλεια της χώρας μας, την ηρεμία του λαού μας και τη δημόσια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας που γίνεται εναντίον των παράλληλων δομών και των παράνομων δημιουργημάτων που δρουν παράνομα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την εικόνα των νόμιμων ενεργειών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε η διαδικασία για τη λύση (σ.σ. του Κουρδικού) που συνεχίζεται στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα αναφορικά με την προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας έναντι των προβοκατόρικων γεγονότων που έχουν σαν στόχο να διαταράξουν τη θετική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η διαδικασία για τη λύση και το κλίμα ηρεμίας.

Β.Συζητήθηκαν ο αντίκτυπος στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της χώρας μας και της περιοχής μας, του κλίματος των συγκρούσεων στη Συρία που τείνουν να ολοκληρώσουν το τέταρτο έτος κατά τρόπο που συμπεριελήφθησαν στις συζητήσεις αυτές και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα στην περιοχή και διεθνώς.

Γ.Εξετάστηκαν κατά τη Σύνοδο οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα. Τονίστηκε ότι και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η «
ΤΔΒΚ» της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα.

Δ.Κατά τη σύνοδο συζητήθηκαν ο αγώνας εναντίον του
ISID – IDIL και των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, η θέση της χώρας μας στο διεθνή συνασπισμό στον εν λόγω αγώνα, καθώς και η ανθρωπιστική μας βοήθεια έναντι των ατόμων που εκτοπίστηκαν, της ήπιας αντιπολίτευσης και πρώτα έναντι των ομάδων αρωγής. Πέραν αυτού εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στην πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και επιβεβαιώθηκε η βούληση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Ε.Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στις διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, η ισχύουσα κατάσταση στην Λιβύη και στην Υεμένη και πρώτα η κατάπαυση του πυρός που εξασφαλίστηκε στη Γάζα, καθώς και οι επιδράσεις αυτών στην περιοχή.

ΣΤ.Αξιολογήθηκαν οι πετυχημένες πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις στο Αφγανιστάν και υπογραμμίστηκε η υποστήριξη της Τουρκίας. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των εκλογών στην Ουκρανία και στην Τυνησία.-

Ρεκόρ  διάρκειας: Να σημειωθεί ότι τόσο  στον έντυπο Τύπο όσο και στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες της  Τουρκίας επισημάνθηκε ότι η τελευταία Σύνοδος του
ΣΕΑ ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, η οποία μάλιστα κατέρριψε και το ρεκόρ της Συνόδου του ΣΕΑ της 28 Φεβρουαρίου του 1997, που ήταν διάρκεια 9 ωρών, εφόσον η τελευταία Σύνοδος κράτησε 10 ώρες και 20 λεπτά. Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........


 


ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΕ ΚΥΠΡΟ - ΑΙΓΑΙΟ!

 

Επιχείρηση μεταστροφής του Ερντογάν και εγκατάλειψης της σκληρής του θέσης όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ  έχουν θέσει σε ενέργεια οι ΗΠΑ δια του  αντιπρόεδρου κ. Τζο Μπάιντεν, βοηθούντων  και πολλών άλλων παραμέτρων που η Αγκυρα δεν μπορεί να μην υπολογίσει: Οι Αμερικανοί  φέρεται να έχουν επεξεργαστεί πρόταση εκτόνωσης  και ''μερικής'' απεμπλοκής της Τουρκίας  που προβλέπει να μην ακυρωθεί  μεν η προκλητική τουρκική NAVTEX που παρανόμως δεσμεύει περιοχές  κυπριακής κυριαρχίας,  αλλά το ερευνητικό σκάφος  «Μπαρμπαρός» που ήδη βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ  και κάνει βόλτες προετοιμασίας,τελικά να μην προχωρήσει στις σεισμικές  έρευνες, όπως έχει προαναγγείλει. 

Το αν ήδη μια τέτοιας κατεύθυνσης πρόταση -που κυκλοφορεί σε διπλωματικούς κύκλους- έχει ήδη αναπτυχθεί από την αμερικανική πλευρά στην Αγκυρα ή θα διατυπωθεί απευθείας από τον κ Τζο Μπάιντεν όταν επισκεφθεί στις 20 Νοεμβρίου την Τουρκία,  δεν φαίνεται να έχει πολύ σημασία. Ούτε αν θα διατυπωθεί ακριβώς πράτα από τις ΗΠΑ, έχει την κύρια σημασία.Αυτό που προέχει είναι να διαφανεί αμέσως η νέα στάση των ΗΠΑ και αυτό κατέστη ήδη σαφές με την γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Λευκό Οίκο αμέσως μετα την μακρά τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Αναστασιάδη, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις ανανεωθείσες εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται την κυριαρχία της Κύπρου και το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών και υποσχέθηκε ότι θα ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να προωθήσουν μία αμοιβαίως αποδεκτή προσέγγιση στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».

Σημειώνεται συναφώς ότι μέχρι τώρα από πλευράς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  οι όποιες τοποθετήσεις έχουν γίνει  ουσιαστικά συγκαλύπτουν τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπότε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτελεί μια σαφή θέση υπέρ την Κύπρου. Αυτά ως προς τις ΗΠΑ που  καθώς δεν πάνε ποτέ ευθύγραμμα, ίσως να έχουν στο νου τους επίσης κάτι να δώσουν ως ''αντιπαροχή'' στην Αγκυρα, αν πειστεί να καλμάρει. Και καθώς δεν αποκλείεται η όποια πρόκληση όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας να είναι  συνειδητά μέρος της τακτικής της Άγκυρας για παζάρια -στον ίδιο ή άλλους τομείς-  , το ζήτημα ''απλουστεύει'' για αυτά τα δύο μέρη.

Το επικίνδυνο για την ελληνική και κυπριακή πλευρά  θα ήταν αν  η όποια ''αντιπαροχή'' μας ακουμπά...Εδώ έρχονται οι άλλοι παράμετροι - που αναφέραμε στην αρχή - και οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο στην επιχείρηση μεταστροφής του Ερντογάν: Κατ αρχήν είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα παρόλο που το παίζει ''άνετη και ωραία'' οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση,γενικά.

Δεύτερον, το Κουρδικό βρίσκεται σε μια λεπτή φάση όσον αφορά και την διαδικασία επίλυσης αλλά και από πλευράς ωρίμανσης της προσπάθειας των κουρδικών δυνάμεων μέσα και έξω από την Τουρκία για να αποκτήσουν οντότητα με νέα - αυτοδιοικούμενα ή και αυτόνομα - χαρακτηριστικά. Από την άλλη η Συρία του Ασαντ, που είναι για την Τουρκία στόχος ανατροπής, φαίνεται να τα βγάζει σιγά σιγά πέρα, στο θέμα του εμφυλίου- τουλάχιστον σε αυτή την φάση, και λόγω του διεθνούς μετώπου  κατα του <<Ισλαμικού Κράτους>>.

Σημαντικές παράμετροι είναι ακόμη η στάση του Ισραήλ  και βεβαίως η συνεχώς επιδεινούμενη σχέση της Αγκυρας με την Αίγυπτο. Παρόλο που η Αγκυρα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τις προάλλες, δείχνει ότι θα τραβήξει στα άκρα το θέμα της ΑΟΖ, η αξιολόγηση όλων των παραπάνω συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι  η κατάσταση γύρω της δεν την ευνοεί, και είναι υποχρεωμένη να δει πριν πολλά άλλα πράγματα, μετρώντας τα καλά... 

Στον άξονα των προτεραιοτήτων της Άγκυρας πολλοί αναλυτές δεν βλέπουν πρώτα τα θέματα της Κύπρου ή της Ελλάδας... Ενισχυτικά προς αυτό σημειώνεται από διπλωματικούς κύκλους  και  η σχέση της Άγκυρας με την ΕΕ, η έκθεση της οποίας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας δεν είναι, ως γνωστόν, καλή. Τα κεφάλαια που είναι μπλοκαρισμένα - ανεξάρτητα Κύπρου - είναι πολλά και πολλές χώρες δεν έχουν διάθεση για ''παραχωρήσεις''. 

Εδώ έρχεται και ''κολλάει'' ο νέος Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πολλά από τα θέματα των πολύπτυχων αρμοδιοτήτων του σχετίζονται ή ακουμπούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το ειδικό του βάρος μπορεί, με όρους καθαρά ευρωπαϊκούς και θεσμικούς, να δίνει την κατάλληλη ''απόχρωση'' ή την ''σκιά '' στις διαπραγματεύσεις.
 


ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ

 

Η αναχώρηση, από την Αθήνα ήταν η προβλεπόμενη και δεν συνοδεύτηκε από καμία αναποδιά ή καθυστέρηση. Όλοι ήρθαν στην ώρα τους και στην καταμέτρηση των αποσκευών δεν υπήρχαν προβλήματα. Ούτε περίσσεψε, ούτε χάθηκε κάτι. Οι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας ελέγξανε και βλέποντας ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις κενές μας αφήσανε να σκορπιστούμε και να καθίσουμε όπου θέλαμε. Το πρωινό ήταν λίγο, αλλά νόστιμο και γενικά επικρατούσε μια καλή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τα πράγματα αλλάξανε στο Λονδίνο όπου κυριολεκτικά κάνανε φύλλο και φτερό τις αποσκευές μας.

Η υστερία με τα υγρά και τις κρέμες, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική παρέλαση χωρίς παπούτσια και χωρίς ζώνες κάτω από τις κάμερες ασφαλείας μας έκοψε λίγο τη χαρά των διακοπών. Περιμένοντας με τις ώρες στις διάφορες ουρές δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω πόσο εκδηλώνεται η θηλυκότητα  μιας γυναίκας όταν αναποδογυρίζεις την τσάντα με τα προσωπικά της αντικείμενα. Όσο πιο άσχημη και πιο άχαρη ήταν, τόσο πιο πολλά κραγιόν και κρέμες κουβαλούσε.

Επίμονα και συστηματικά οι τελωνιακοί άνοιγαν όλα τα σακουλάκια και τις συσκευασίες ομορφιάς. Εγώ είχα την ατυχία να ξεχάσω ότι είχα ένα αντικουνουπικό υγρό, από το Αμαζόνιο, και μια κρέμα  για μυϊκούς πόνους από την Αμερική. Με πήρε και με σήκωσε και έχασα σε κάποια φάση και το διαβατήριό μου μέσα στα άδυτα της τσάντας μου. Με έπιασε πανικός αλλά ευτυχώς βρέθηκε γρήγορα. Όταν καθίσαμε για καφέ ένιωσα ευγνωμοσύνη την Ελλάδα - ένα σάντουιτς ήταν 4 λίρες και το νερό δύο.

Μετά από 12 ώρες με πολύ ύπνο και ιδιαίτερα λίγο φαΐ, φτάσαμε στο Μεξικό και εκεί άρχισε ένα άλλο μαρτύριο. Ο έλεγχος διαβατηρίων από άτομα που μιλάνε μόνο τη γλώσσα τους και σε στέλνουν άνετα να ξανασυμπληρώσεις τα έντυπα, άρα να ξανακαθίσεις στην ουρά, αποδείχτηκε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Το αποκορύφωμα της ταλαιπωρίας μου ήταν όταν είδα ένα μαύρο σκυλάκι και του έκανα γλύκες, δίχως να προσέξω ότι είχε περιλαίμιο και ήταν ειδικό στην αναζήτηση των ναρκωτικών ουσιών.

Έφταιγε φυσικά η φιλοζωία μου και η ζαλάδα του υπερατλαντικού ταξιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν ότι άνοιξαν τις τσάντες μου και μου κατάσχεσαν τα δύο μεγάλα πράσινα μήλα που είχα προμηθευτεί στην Αθήνα. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου τρώγονται, δεν έχουν κάτι. Τίποτα δεν έγινε. Τώρα έμαθα πλέον ότι μέσα στο αεροδρόμιο όταν βλέπεις ένα σκυλάκι δεν είναι για καλό και καλύτερα να μην το χαϊδέψεις αλλά να το αφήσεις στην ησυχία του. Το αποκορύφωμα ήταν όταν πήγα να αλλάξω λεφτά και έπεσα πάνω σε έναν υπάλληλο που ήλεγχε κάθε χαρτονόμισμα.

Προφανώς κάτι ήξερε ο άνθρωπος, αλλά μετά από 24ωρη ταλαιπωρία δεν είχα πλέον δυνάμεις να θαυμάσω την εργατικότητά του και τον ρώτησα αν πάντα δούλευε τόσο γρήγορα. Είχα φυσικά άδικο αφού η ξεναγός μας μου εξήγησε ότι κυκλοφορούν πολλά πλαστά και κυρίως τα δολάρια τα περνάνε από ειδική λάμπα. Νοητά ζήτησα συγνώμη από τον υπάλληλο. Είναι άδικο όταν εσύ ταξιδεύεις για λόγους αναψυχής και ο άλλος εργάζεται σκληρά να δείξεις τέτοια δείγματα γαϊδουριάς.