Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ

 
Οι συμμαχίες και ρόλος της στην Νοτιοανατολική 
Μεσόγειο θα καθορίσουν το μέλλον της

Η πολιτική τάξη της Ελλάδας είναι αρκετά φοβική για να αντιμετωπίσει δημιουργικά και με ενάργεια όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέτωπο που ξεκινά από την Τουρκία και διατρέχει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Παρά ταύτα, δεν είναι στο χέρι της Αθήνας να καθορίσει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Η νεοοθωμανική Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου δείχνει πολύ πιο αποφασισμένη να συμμετάσχει με την οπτική της αυτοκρατορίας στη διαμόρφωση των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά θα περιγραφούν από την κατάρρευση της χάραξης των Αγγλογάλλων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση των Ισραηλινού υπουργού Αμύνης πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία τα δομημένα κράτη της Μεσοποταμίας από την Ευρωπαϊκή Αποικιοκρατία, δηλαδή το Ιράκ και η Συρία, είναι πλέον παρελθόν που καμία δύναμη και στρατιά δεν θα μπορέσει να ενοποιήσει. Αντίθετα, το δημιούργημα της οργάνωσης ISIS, Χαλιφάτο, προελαύνει επιχειρώντας να αποκτήσει εδάφη και πλουτοπαραγωγικές πηγών, πετρελαιοπηγές, διυλιστήρια «μονοπάτια» εξαγωγής. Από την άλλη πλευρά, η κοινότητα των Κούρδων, διασκορπισμένη σε τέσσερις χώρες, Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Ιράν, επίσης επιχειρεί τη συγκρότηση κρατικού μορφώματος, αρχικά στα εδάφη της Μεσοποταμίας, που θα διορθώσει την παράλειψη της Συνθήκης των Σεβρών για τη συγκρότηση Κουρδιστάν.

Η Τουρκία και το ισλαμικό σουνιτικό καθεστώς γνωρίζουν ότι οι εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή τα αφορούν άμεσα. Απειλούν ουσιαστικά την κρατική συγκρότηση της χώρας και πολύ εύκολα μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να οδηγήσουν σε μια πολύ μικρότερη Τουρκία, τα εδάφη της οποίας θα ορίζονται από την επικράτεια της Ανατολίας, περιστοιχιζόμενης από το κράτος του Κουρδιστάν στην ενδοχώρα και ενός νέου διεθνούς τύπου προτεκτοράτου, ενός νέου Βυζαντίου στο μέτωπο προς τη θάλασσα της Μεσογείου και του Αιγαίου, που θα ξεκινά από την Καππαδοκία και θα φτάνει στη ζώνη της Αττάλειας, όπου θα έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις του Αραβικού Χαλιφάτου, με πρωτεύουσα τη νέα Βαβυλώνα. Η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι ένα εθνικά συνεκτικό κράτος, όπως περίπου η Ελλάδα ή κάποιες άλλες βαλκανικές ή μεσογειακές χώρες, είναι απολύτως λανθασμένη. Ο Κεμάλ και οι νεότουρκοι απέτυχαν να ενοποιήσουν ένα κράτος-έθνος των Τούρκων.

Η σημερινή Τουρκία στηρίζει τη συνεκτική δομή της στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία που κατέκτησε από τους χριστιανούς και επιχειρεί να διατηρηθεί σε ισχύ ως μετριοπαθής σουνιτική περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, για να το επιτύχει αυτό έχει «επενδύσει» τα τελευταία χρόνια στο να μετεξελιχθεί σε ναυτική δύναμη, χτίζοντας μια περήφανη πολεμική αρμάδα. Για να εξέλθει όμως η Τουρκία στη θάλασσα και να εμπεδώσει στον διεθνή άξονα της ισχύος την ταυτότητά της ως ναυτική δύναμη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη μονομέρεια τη εμπλοκής στην ασιατική ενδοχώρα και τη Μεσοποταμία, και να διεκδικήσει παρουσία και παρέμβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό κάνει εισερχόμενη εμβόλιμη στους χρυσοφόρους ορίζοντες της Κύπρου, που συνδέονται με αυτούς του Ισραήλ. Μοιάζει σαν Αττίλας 3, αλλά δεν είναι, αφού τη φορά αυτή η Άγκυρα επιχειρεί όχι την κατάκτηση εδαφών, αλλά την παρέμβαση στην ανοιχτή θάλασσα και τις ζώνες δικαιοδοσίας εκεί, προτού η Ανατολική Μεσόγειος ως ενεργειακή δυνατότητα ισχύος ελεγχθεί και περιχαρακωθεί από το «περιφερειακό κουαρτέτο» Ελλάδα - Κύπρος Ισραήλ – Αίγυπτος, το οποίο, αφού καθιερωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη εμπεδωμένη συγκρότηση σε συμμαχία χριστιανών - Εβραίων  μουσουλμάνων με συμμέτοχους ιστορικά κράτη εκπροσώπους μετά την ίδρυση του Ισραήλ στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δυναμικές αυτές θέτουν την Ελλάδα προ των ευθυνών της ως πραγματικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου με την Κύπρο, η στρατηγική συμμαχία με την Αίγυπτο και η συνεχής αναβάθμιση και εμπέδωση των σχέσεων με το Ισραήλ θα καθορίσουν το μέλλον και όχι τα δημοσιονομικά της αδιάφορης γεωπολιτικά ευρωζώνης.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα ΕΔΩ..........


 




ΙΣΧΥΡΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. – ΗΠΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥΤΙΝ

 

Νέα αντίμετρα κατά  ΗΠΑ – Ε.Ε. αυτή τη φορά πιο σκληρά, εισηγούνται στον πρόεδρο Πούτιν ως απάντηση των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας. Μεταξύ όσων εισηγούνται τα σκληρότερα μέτρα μεσούντως του χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη, είναι και ο ρωσικός γίγαντας της ενέργειας Rosneft. Είναι η εταιρία που προμηθεύει το 30%-70% του φυσικού αερίου και πετρελαίου που καταναλώνουν τα κράτη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant ο επικεφαλής της Rosneft στο πακέτο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε στον πρόεδρο Πούτιν, ζητάει την πλήρη προπληρωμή στο 100% της τιμής, για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ε.Ε. καθώς και την αναστολή των εργασιών της Gazprom για τον αγωγό South Stream και τη στροφή στους αγωγούς της ρωσικής Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι  και μόνον αυτό το μέτρο, θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό σοκ στις βιομηχανίες αλλά και στον παραγωγικό ιστό των χωρών της Ε.Ε. και στη συνέχεια το κόστος θα το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και αυτό γιατί: στην τρέχουσα συγκυρία η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης και στη χειρότερη αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ η ρευστότητα αποτελεί μείζον αν όχι το κορυφαίο πρόβλημα στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Η δε αναστολή των εργασιών του αγωγού South Stream θα προκαλέσει νέο ισχυρό πονοκέφαλο ειδικά στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία οι οποίες είναι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας που θα εκμεταλλεύεται τον αγωγό φυσικού αερίου. Σε αδιέξοδο ωστόσο θα βρεθούν και οι χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, Τσεχία, οι οποίες είναι εξαρτημένες από τον αγωγό της Ουκρανίας και πρέπει να αναμένουν την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
 
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, οι προτάσεις έχουν στόχο να στηριχθεί η οικονομία της χώρας αλλά και να «εισπράξουν» τον αντίκτυπο και οι δυτικές χώρες που υπέγραψαν τις κυρώσεις!

Μπλόκο στα δάνεια: Ωστόσο, ο ρωσικός πετρελαϊκός και ενεργειακός κολοσσός Rosneft, ο οποίος περιλαμβάνεται επίσης στη «μαύρη λίστα» της Δύσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Kommersant, προτείνει επίσης στον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων:

1)να μπλοκάρουν οι αποπληρωμές δανείων που έχουν λάβει αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες από ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

2)πιθανή προσωρινή κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ, ή χώρες της Ευρώπης, ή σε πολίτες της Δύσης που ζουν στην Ρωσία, έως ότου εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των συγκεκριμένων συμβολαίων

3)μορατόριουμ στην εισαγωγή ειδικού εξοπλισμού για πετρελαϊκά πρότζεκτ και έργα φυσικού αερίου, η χρήση των οποίων απαγορεύεται επίσης λόγω των κυρώσεων. Επίσης τον περιορισμό της συνεργασίας στα ρωσικά διαστημικά πρότζεκτ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και την απαγόρευση αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, οι νέες αυτές εξελίξεις βρίσκουν τη Ρωσία με πολύ καλά νέα στο επίπεδο του επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνει εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Την κατατάσσει στην 62η θέση της φετινής λίστας αξιολόγησης για την νέα επιχειρηματικότητα «Doing Business», από την 92η θέση που ήταν το 2013.

Τότε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να μπει έως το 2020 στις 20 χώρες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες στην επιχειρηματικότητα. Η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προσμετρά όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν την ανάπτυξη του επιχειρείν σε 189 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Στη χρυσή πεντάδα των «επιχειρηματικών παραδείσων» παραμένει πρώτη η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από την Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, την Δανία και την Νότιο Κορέα. Οι 189 χώρες αξιολογούνται βάση των επιχειρηματικών κανονισμών που τις διέπουν, σε σύγκριση με τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές.



 


ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ

 

Την επιστημονική πτυχή της ανεπιτυχούς αποστολής ανεφοδιασμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού περιγράφει σε δελτίο Τύπου η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences. Ειδικότερα, χωρίς να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν στο άδοξο τέλος της αποστολής αναφέρει: «Τα νέα διαστημικά πειράματα θα επεκτείνουν τις ερευνητικές δυνατότητες των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως επίσης και οι καινούριες μελέτες με τον εξοπλισμό που θα φτάσει στο διαστημικό εργαστήριο».

Από την έκρηξη που σημειώθηκε, τρία μόλις δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του πυραύλου Antares, ματαιώθηκαν τα επιστημονικά πειράματα και οι μελέτες που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο διαστημικό εργαστήριο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, μεταξύ των οποίων μία έρευνα με αντικείμενο τις «βροχές» διαττόντων αστέρων. Μέσω της συγκεκριμένης έρευνας θα αποκτούσαν περισσότερες πληροφορίες για τα μετέωρα και τον σχηματισμό των πλανητών.

Η δεύτερη μελέτη θα επιχειρούσε να δώσει απάντηση στο κατά πόσο η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ακόμα, η διατροφή των αστροναυτών ήταν το αντικείμενο ενός ακόμη πειράματος το οποίο ματαιώθηκε και σκόπευε να μελετήσει την καλλιέργεια μπιζελιών στο διάστημα.

«Η αλήθεια είναι πως χάθηκε αρκετός επιστημονικός εξοπλισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μάικ Σαφρεντίνι, επικεφαλής του προγράμματος λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.