Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ

 
Στο παιχνίδι της Τουρκικής έντασης και η Αθήνα

Θέμα χρόνου είναι να ενταθεί και όχι να αμβλυνθεί η αντιπαράθεση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, με επίκεντρο τις έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο, η αυξανόμενη τριμερής συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας – Καΐρου και η διένεξη με την Ελλάδα στο Αιγαίο, συνθέτουν ένα σύνολο αλληλεπιδρόντων προβλημάτων που προκαλούν ένταση. 

Η Τουρκία, σύμφωνα μ έγκυρες νομικές πηγές, όχι μόνο απέρριψε τα ελληνικά διαβήματα για τις κινήσεις της στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά, αντίθετα, ζήτησε από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της ως εγγυήτριας δύναμης και να προσέλθει σε τετραμερή διάσκεψη με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που η ίδια η γείτων προκάλεσε! Οι ίδιες πηγές επιμένουν επίσης ότι το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου σύντομα να εκδηλώσει ένα επιθετικό διπλωματικό σχέδιο προς την Αθήνα, σε συνδυασμό με στρατιωτικές πιέσεις, με στόχο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για το Αιγαίο, κάτι που ο Αντώνης Σαμαράς ούτε να ακούει θέλει. 

Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα το Καστελλόριζο θα βρεθεί στο επίκεντρο μίας νέας έντασης, με την Άγκυρα να θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή ευνοούν επιθετικές κινήσεις, πράγμα όμως καθόλου απλό ή ανώδυνο. Διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν κινήσεις όπως αυτές στην Κυπριακή ΑΟΖ να γίνουν και στο ακριτικό νησί μας. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε ούτε την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο όμως δέχτηκε να γίνει το Νοέμβριο και είναι ένα θέμα που ίσως προκαλέσει εκ νέου τριβές. Όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, η επόμενη ανάλογη κρίση με αυτή στην Κυπριακή ΑΟΖ θα εκδηλωθεί στο Καστελλόριζο.

Κλιμάκωση με φόντο το φυσικό αέριο: Προς το παρόν, νότια της Κύπρου υπάρχει μία εστία έντασης με πρωταγωνίστρια την Άγκυρα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα σε ενεργειακούς πόρους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν υπάρχει απολύτως κανένας νόμιμος τρόπος να αποκτήσει πρόσβαση. Θεωρητικά, η στάση της γείτονος υπαγορεύεται στο πλαίσιο της υποστήριξης των ό,ποιων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όμως αυτά μπορούν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι με πολεμικά πλοία ή με παραβιάσεις της ΑΟΖ.

Υπό το πρίσμα αυτό, έγκριτες νομικές πηγές θεωρούν ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων των μεγάλων χωρών δεν είναι καλός οιωνός. Τη χειρότερη στάση τήρησε δε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γραμματέα του ΟΗΕ, Νορβηγός Έσπεν Μπαρτ Άιντε, ο οποίος, μιλώντας για τις ενέργειες της Τουρκίας, έκανε λόγο για «de facto διαφορά Κύπρου – Τουρκίας», μετατρέποντας σε κουρέλια το διεθνές δίκαιο, πράγμα που θα έπρεπε να είχε καταγγελθεί. 

Αναλυτές στη Λευκωσία και νομικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα είναι γεμάτες ένταση όσο προχωρούν οι έρευνες και κυρίως όσο θα πλησιάζει ο χρόνος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η Άγκυρα ήδη απαιτεί στο παρασκήνιο – πέρα από μερίδιο στο φυσικό αέριο - η διακίνηση να γίνεται από αγωγό μέσω Τουρκίας. Στον πυρήνα της, η τουρκική πολιτική είναι ίδια και στο Αιγαίο, όπου με απειλή πολέμου, με κρίσεις τύπου Ιμίων και με πιέσεις στα νησιά προσπαθεί να επιβάλει τη δική της θέση. 

Όπως προαναφέρθηκε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν βέβαιο ότι κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, η Τουρκία θα προβεί σε ίδιου τύπου ενέργειες κοντά στο Καστελλόριζο, υποδηλώνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να εξευρεθεί μία λύση σύμφωνη με την άποψή της ότι το ακριτικό νησί έχει μηδενική επήρεια στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ελληνική απροθυμία για το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής 
Συνεργασίας. 
Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να τροφοδοτήσει έντονες συζητήσεις είναι η (κρυφή) άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συντηρήσει τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. 

Από την πρώτη στιγμή, πριν καν η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέψει στην Αθήνα, οι πάντως γνώριζαν ότι προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε την παραμικρή διάθεση να εργαστεί για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου και, κατά συνέπεια, η θετική στάση στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν εθιμοτυπικού και όχι πολιτικού χαρακτήρα. Με πρόσχημα, μάλιστα, και την κρίση στην Κύπρο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συνεδρίαση των υπουργικών Συμβουλίων δεν θα γίνει ούτε το Νοέμβριο ούτε τον Δεκέμβριο – επί της ουσία ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα γίνει. Προφανώς αυτό θα το εκμεταλλευτεί με τον δικό της τρόπο η Τουρκία… 

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διάθεση να αναπτύξει συγκροτημένη διπλωματική δραστηριότητα προκειμένου να καλλιεργήσει το κλίμα διπλωματικής αντεπίθεσης με στόχο να πάρει η Άγκυρα το μήνυμα ότι οι ενέργειές της έχουν κόστος. Ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ιδιαίτερη ζέση για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας, θεωρώντας ότι η διμερής συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο κινείται πλέον με μία αυτόνομη δυναμική, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες κρατικές παρεμβάσεις.

Από τις πολλές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ελάχιστες έχουν αντίκρισμα ή τηρούνται, με συνέπεια η ατζέντα του Συμβουλίου να έχει βαλτώσει. Αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό και στο γεγονός ότι η διένεξη των δύο χωρών στο Αιγαίο και την Κύπρο λειτουργεί ανασταλτικά για μία γενικευμένη αναπτυξιακή συνεργασία. Είναι άλλο πράγμα όμως η ελληνοτουρκική συνεργασία να υπάρχει και να αναπτύσσεται στοχευμένα και σχεδιασμένα και άλλο η ελληνική κυβέρνηση από τη μία πλευρά να συμφωνεί στην πραγματοποίηση ενός Συμβουλίου και από την άλλη να υπονομεύει την πραγματοποίηση του.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, που οφείλει να σηκώσει το μεγάλο βάρος της προστασίας κα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εμφανίζεται ικανή να διαχειριστεί καμία κρίση είτε μικρής είτε μεγάλης έντασης. Αναπόφευκτα γεννά ερωτήματα το ότι, ενώ η Τουρκία προκαλεί σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο και παραβιάζει εναέριο και θαλάσσιο εθνικό χώρο κλιμακώνοντας τις απειλές, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επανάληψη ορισμένων πάγιων ελληνικών θέσεων στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Επιτροπής για τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, έχει αποδειχτεί ότι δεν συγκινεί την Τουρκία. Αν η Ελλάδα δεν αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά στους διεθνείς οργανισμούς, διμερώς στις μεγάλες χώρες και να αναπτύξει σχέδιο συμμαχιών, ώστε να αναγκάσει την Άγκυρα σε αναδίπλωση, οι εξελίξεις θα είναι δυσμενείς για τα εθνικά μας συμφέροντα.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ.......... 

 



2 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Θυελλώδεις άνεμοι που έφθαναν τα 100 και πλέον χιλιόμετρα την ώρα προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 2 ανθρώπων σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην ανατολική Γαλλία ενώ ενίσχυσαν σημαντικά μια μεγάλη πυρκαγιά σε θαμνώδη έκταση στην Κορσική (νοτιοανατολικά), μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης. Στην Αλσατία μία 57χρονη οδηγός σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητό της στα περίχωρα του Στρασβούργου. Στην Σαμπάν-Αρντέν, μια άλλη γυναίκα ηλικίας 44 ετών καταπλακώθηκε από ένα δέντρο που είχε ξεριζωθεί καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό της. 

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Αλσατίας κλήθηκε και επενέβη περισσότερες από 200 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα στα δρομολόγια του σιδηροδρομικού δικτύου για πολλές ώρες στην περιοχή όπως και στη γειτονική περιοχή της Λορένης προτού η κυκλοφορία επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι σφοδροί άνεμοι επίσης ενίσχυσαν στην βόρεια Κορσική μία πυρκαγιά σε θαμνώδη έκταση που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στη μεγαλύτερη φωτιά που σημειώθηκε την τρέχουσα περίοδο στο νησί καθώς επεκτάθηκε σε σχεδόν 6.000 στρέμματα. Νωρίτερα σήμερα η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Ο αέρας, με ριπές ανέμου που έφθασαν τα 169 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε πολλές ζημιές στην πόλη Μπαστιά. Σφοδροί άνεμοι έπληξαν επίσης γειτονικές χώρες της Γαλλίας. Χθες το βράδυ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από πτώσεις δέντρων ή κλαδιών στο Βέλγιο και τα δημόσια πάρκα των Βρυξελλών έκλεισαν ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. Ζημιές υπήρξαν και στη νοτιοδυτική Γερμανία όπου ένας οδηγός αυτοκινήτου και ένας ποδηλάτης τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

 


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

 

Με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκριση της στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη της προς τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που παρουσίασε νωρίτερα ο νέος της πρόεδρος.

Τρείς προτάσεις ψηφίσματος  από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς  με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ καταψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισεκ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος νέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας.

«Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισεκ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Καθώς δεν έκανε χρήση της δευτερολογίας του, ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν δεν απάντησε στο ερώτημα της Ομάδας των Πρασίνων σχετικά με το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα του αναπτυξιακού πακέτου και δεν σχολίασε την καταγγελία ότι, αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το ένα τρις ευρώ.Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική ξεκαθάρισε ειδικά για τα θέματα δικαιοδοσίας πως η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα περιορίζεται από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους επενδυτές στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ.

 


“Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ”- ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΩΜΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

 

Ωμή πρόκληση οι δηλώσεις Νταβούτολου ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δήλωσή του που μεταδίδεται από το πρακτορείο “Ανατολή” ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η “ΤΔΒΚ”. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί». Πρόσθεσε δε ότι: 

«Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι». «Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δε γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι “έχουμε το δικαίωμα ερευνών στον νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς”, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» λέει η δήλωσή του.

 «Κρατήσαμε τη διαδικασία λύσης και τις συνομιλίες σε ένα επίπεδο, ώστε το κυπριακό, να λυθεί από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκυπρίους, από κοινού. Εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε την ενότητα του νησιού» υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι στις ενεργειακές πηγές που μπορεί να βρίσκονται στην οικονομική ζώνη της Κύπρου «έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι». Ζητήσαμε «οι πηγές αυτές του πλούτου να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη» επαναλαμβάνει ο Αχ.Νταβούτογλου.

Επιπλέον, κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονόπλευρα αυτούς τους πόρους. «Περιμέναμε με υπομονή, η ιδέα αυτή να ωριμάσει και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Κάναμε, μάλιστα, μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε και στους Ελληνοκυπρίους το νερό, που έρχεται με αγωγό από την Ανατολία.

Δηλαδή, ενώ εμείς είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα το νερό που προέρχεται από την Ανατολία και μας ανήκει, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τις πηγές φυσικού αερίου και τους ενεργειακές πηγές που ανήκουν και στους Τουρκοκυπρίους» καταλήγει ο Τούρκος πρωθυπουργός», επαναλαμβάνοντας:

 «Η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια, έχει τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».