Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Στο φως ψηφιδωτό Που εντυπωσιάζει με τον θεό Ερμή Θαυμασμό προκαλούν τα νέα ευρήματα- συνεχίζεται η σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης από τον δεύτερο χώρο-αποκαλύφθηκε το κατώφλι της θύρας που οδηγεί στον τρίτο  Εντυπωσιακών ευρημάτων συνέχεια στην Αμφίπολη! Οι φωτογραφίες του ψηφιδωτού δαπέδου που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Καστά και δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκαλούν, για μια ακόμη φορά, θαυμασμό.

Το δάπεδο αποκαλύφθηκε - στο μεγαλύτερο μέρος του - με την σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος έξι  μέτρων από την θόλο. Κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα διαφόρων χρωμάτων, φέρει παράσταση εξαίρετης τέχνης η οποία είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος, χρονολογείται, δηλαδή, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων, αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου ήρθε στο φως το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο στο κάτω μέρος του. Τέλος, κάτω ακριβώς από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, εντοπίστηκαν δύο ακόμη τμήματα από μαρμάρινα θυρόφυλλα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

Προχωρεί η ανασκαφική έρευνα στον λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Συνεχίζεται η  σταδιακή αφαίρεση  μέρους της επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος.

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη  από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων  αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι  της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του. Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........


 


Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

Όσο πιο περίεργος είναι κανείς για ένα θέμα, τόσο πιο εύκολα θα αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neuron, παρέχει μια πιο βαθιά γνώση γύρω από το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, όταν κάτι μας προκαλεί την περιέργεια. Τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη γενικότερη διαδικασία μάθησης και μνήμης, τόσο σε υγιείς ανθρώπους, όσο και σε αυτούς που υποφέρουν από νευρολογικές ασθένειες.

"Τα ευρήματά μας έχουν, δυνητικά, πολύ εκτεταμένες επιπτώσεις για το κοινό, επειδή αποκαλύπτουν πληροφορίες γύρω από το πώς μια μορφή εσωτερικής παρακίνησης – δηλαδή η περιέργεια - επηρεάζει τη μνήμη. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τρόπους για τη βελτίωση της διαδικασίας της μάθησης στην τάξη και σε άλλα περιβάλλοντα" ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Matthias Gruber από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα sciencedaily.com, η μελέτη αυτή αποκάλυψε τρία σημαντικά ευρήματα:

Πρώτον, όπως αναμενόταν, όταν οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά περίεργοι να βρουν την απάντηση σε ένα ερώτημα, ήταν σε καλύτερη θέση να κάνουν κτήμα τους αυτήν την πληροφορία.Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν όμως το γεγονός, ότι όσο αυξανόταν η περιέργειά τους, εμφάνιζαν καλύτερη εκμάθηση άσχετων πληροφοριών, τις οποίες συναντούσαν μπροστά τους, αλλά για τις οποίες δεν επιδείκνυαν ιδιαίτερη περιέργεια. 

Επιπλέον, ήταν σε καλύτερη θέση να συγκρατούν τις πληροφορίες που μάθαιναν με καθυστέρηση 24 ωρών. "Η περιέργεια μπορεί να βάζει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση που του επιτρέπει να μαθαίνει και να διατηρεί οποιαδήποτε πληροφορία, σα μια δίνη που ρουφάει οτιδήποτε την ενδιαφέρει να μάθει, αλλά και τα πάντα γύρω από αυτή" εξήγησε ο Dr Gruber.

Δεύτερον, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την ανταμοιβή.  "Δείξαμε ότι το εγγενές κίνητρο χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στα εξωγενή κίνητρα" ανέφερε ο ίδιος. Αυτό το κύκλωμα ανταμοιβής βασίζεται στη ντοπαμίνη, έναν χημικό νευροδιαβιβαστή, που μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νευρώνων.

Τρίτον, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όταν η περιέργεια ενεργοποιεί τη διαδικασία της μάθησης, συντελείται αυξημένη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων αναμνήσεων, καθώς επίσης και αυξημένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ιππόκαμπου και του κυκλώματος ανταμοιβής.

"Έτσι, η περιέργεια ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο σύστημα ανταμοιβής και ο ιππόκαμπος φαίνεται να θέτει τον εγκέφαλο σε μια κατάσταση, κατά την οποία είναι πιο πιθανό να μάθει και να διατηρήσει τις πληροφορίες, ακόμη και αν οι πληροφορίες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ή σημαντικές" είπε από την πλευρά του ο Dr. Charan Ranganath.

Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο κίνητρο και τη μνήμη θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για τους ηλικιωμένους ασθενείς, αλλά και όσους υποφέρουν από καταστάσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

 


ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ «ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟ» ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

 

Είναι σαφές πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην περιοχή, θεωρώντας πως αποτελεί ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Τούτο θα επιτευχθεί, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επιστρατεύοντας ένα πιεστικό δίλημμα, το οποίο θα θέσουν οι Τούρκοι προσεχώς προς τη Λευκωσία: «Είτε θα τα χάσετε όλα είτε θα πάρετε τα μισά».

Η επιτυχία του τουρκικού σχεδιασμού δεν είναι εξασφαλισμένη για την Άγκυρα, καθώς είναι προφανές πως η κατάσταση στην περιοχή είναι ρευστή, συνεχώς μεταβλητή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι. Σήμερα ευνοείται η Άγκυρα ενώ προ εξαμήνου διαφαινόταν μια αναβάθμιση της Λευκωσίας, που είχε ενεργοποιήσει και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν βαπτίσει την Κύπρο ως «στρατηγικό εταίρο» τους στην περιοχή. Τα διαδραματιζόμενα, όμως, στην περιοχή, ο πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους, άλλαξαν τα δεδομένα, τις ισορροπίες και τους ρόλους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι πρόδηλο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να σταματήσει τον προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας και να δημιουργήσει «γκρίζες ζώνες». Είναι σαφές πως παρακολουθώντας τα βήματα της Λευκωσίας στο πεδίο της ενέργειας, γινόταν αντιληπτό από την Τουρκία πως δημιουργούνταν νέα δεδομένα. Οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρίτες χώρες για πώληση φυσικού αερίου θα δημιουργήσουν, σύμφωνα με την Άγκυρα, «τετελεσμένα» στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας συνδέονται και με τις εξελίξεις στο θέμα των συμφωνιών και στόχος της είναι να τις αποτρέψει. Την ίδια ώρα, ισχυρά κράτη ενώ είναι πρόδηλο ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να προκληθούν νέες εστίες ανωμαλίας στην περιοχή, λόγω των εξελίξεων σε άλλα μέτωπα, αποφεύγουν να αντιδράσουν.Ξένες διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι «μπορεί αυτή η κρίση και η ένταση να επισπεύσει κάτω από κάποιες συνθήκες και την επίλυση του Κυπριακού». Επί του παρόντος αυτό δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα λόγω των προκλήσεων η διαδικασία έχει ανασταλεί και η επανάληψή της, δεν θα είναι δύσκολο εγχείρημα.

Η Λευκωσία, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς «η απρόβλεπτη Τουρκία είναι σήμερα προβλέψιμη και αποφασισμένη να επιβάλλει τετελεσμένα».Η Κυπριακή Δημοκρατία ανέμενε διαφορετική αντίδραση και στήριξη από τρίτους. Βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με κυβερνήσεις και είναι προφανές πως ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει οτιδήποτε ισχυρό από αμερικανικής πλευράς. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες και τις υψηλές προσδοκίες, η δημόσια στάση των Αμερικανών παραμένει ουδέτερη και χλιαρή.

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται, πάντως, σε ανοικτή γραμμή με Τελ Αβίβ και Κάιρο, χώρες της περιοχής, που μπορούν, όπως εκτιμάται, να βοηθήσουν. Με το Ισραήλ, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και κάποια πρακτικά βήματα, που θα στείλουν μηνύματα. Πάντως, είναι σαφές πως η κρίση αυτή δεν μπορεί εύκολα να εκτονωθεί. Κυρίως γιατί η Άγκυρα φαίνεται πως θα τεντώσει στο σχοινί και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει τούτο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει για τον διεθνή παράγοντα ένας «αστάθμητος παράγοντας», ο οποίος μπορεί να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή διαφορετικά. 

Όπως αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες, την έξοδο του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, την αποφάσισε ο ίδιος προσωπικά και την εντάσσει στην προσπάθεια να «κερδίσει πόντους» εντός και εκτός Τουρκίας. Ο Ερντογάν θεωρεί πως οι εξελίξεις τον ευνοούν να προκαλέσει κρίση έχοντας αντίπαλο τον «πιο αδύνατο κρίκο της περιοχής». Την ίδια ώρα γνωρίζει ότι τον έχουν ανάγκη στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και αυτό θα το διαπραγματευτεί σκληρά.