Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

AΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Το άγχος του διαμελισμού της Τουρκίας επανέρχεται όπως φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο. Έτσι, άλλο ένα επώνυμο και πολύ γνωστό πρόσωπο στην Τουρκία βγήκε δημόσια να διακηρύξει ότι η χώρα του αναμένεται να διασπαστεί τα επόμενα χρόνια με όλες τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Πρόκειται για τον πολύ γνωστό και παλαίμαχο Τούρκο δημοσιογράφο, Fatih Altaylı, της εφημερίδας Habertürk, ο οποίος εκτός από την αρθογραφία του στην εφημερίδα έχει και πολιτική τηλεοπτική εκπομπή στο ομώνυμο ειδησεογραφικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Fatih Altaylı σε ένα καινούργιο άρθρο του «φωτιά», υποστηρίζει ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες διάσπασης και διαμελισμού της Τουρκίας, στην αρχή το λιγότερο σε δυο κομμάτια. Η αρχή αυτής της διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια, όπως υποστήριξε ο Τούρκος αρθρογράφος, έγινε με την ντεφάκτο δημιουργία ανεξαρτήτου κουρδικού κράτους το οποίο είναι μια από τις «παράπλευρες επιπτώσεις» των πολεμικών συγκρούσεων με τους Τζιχαντιστές.

Αλλά ο Fatih Altaylı δεν είναι ο πρώτος επώνυμος Τούρκος που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβλέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την διάσπαση της Τουρκίας. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο πολύ γνωστός Τούρκος ιστορικός, Halık İnalcık, είχε δηλώσει ότι η επαναφορά της χερσονήσου της Κριμαίας στην Ρωσία μετά την γνωστή κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενομένη κάθοδο και κατάληψη από τους Ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, γεγονότα που θα έχουν σαν συνέπεια την διάλυση της Τουρκίας.

Ο Halık İnalcık επισήμανε τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία από αυτές τις εξελίξεις και ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κρίση έχει σαν βασικό στόχο την ίδια την Τουρκία και την παρουσία της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα και κυρίως στην τουρκική κυριαρχία των Στενών και του Βοσπόρου. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, ο βασικός στόχος των Ρώσων είναι η Κωνσταντινούπολη, η τσαρίνα των πόλεων και ο Βόσπορος, το παλιό όνειρο των Ρώσων από την εποχή των Τσάρων.

Ο Τούρκος ιστορικός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία, καταλήγοντας πως η ουκρανική κρίση θα έχει σαν μεγαλύτερο θύμα όχι κανένα άλλο, αλλά την ίδια την Τουρκία, μια Τουρκία που σήμερα σπαράσσεται από έντονες εσωτερικές και διασπαστικές διαμάχες οι οποίες κλυδωνίζουν αυτό το ίδιο το οικοδόμημα της Τουρκικής Δημοκρατίας.Οι εξελίξεις μάλιστα, όπως υποστήριξε, θα είναι ραγδαίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα οδηγήσουν στην διάσπαση της χώρας.

Παράλληλα ένας άλλος γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, ο Ruşen Çakir, της τουρκικής εφημερίδας Vatan, είχε γράψει πριν από λίγους μήνες ένα άρθρο με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «Korkutan Senaryo», δηλαδή, «Τρομακτικό Σενάριο», που αναδημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα MilliGazete.Στο άρθρο αυτό ο αρθογράφος υποστήριξε ότι η Τουρκία οδηγείται σε μια πολύ σκληρή σύγκρουση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε πολυδιάσπαση, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή ενώ είναι σε εξέλιξη πολύ σημαντικά ζητήματα.

Εκτός όμως από αυτές τις εσωτερικές προβλέψεις για διάσπαση της Τουρκίας, είχαμε τους τελευταίους μήνες και ανάλογες «εξωτερικές» εκτιμήσεις. Σε μια πρόσφατη έκθεση προς την αμερικανική προεδρία για την Τουρκία, που συνέταξαν οι πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, Morton Abramowıtz και Eric Edelman (οι όποιοι θεωρούνται στις ΗΠΑ σαν οι πιο άριστα ενημερωμένοι για τα τουρκικά πράγματα), προβλέπεται, σύμφωνα με ένα σχετικό και αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Cumhurriyet, ότι ο Ερντογάν, που τον αποκάλεσαν σαν ένα «Ισλαμιστή Φράνκο» (πρώην δικτάτορας της Ισπανίας), θα είναι ο μοιραίος ηγέτης της Τουρκίας που θα οδηγήσει την χώρα του στην οριστική διάσπαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι εκτιμήσεις του Michael Rubin, κορυφαίου στελέχους του αμερικανικού πανίσχυρου, CFR, «Συμβούλιου Εξωτερικών Σχέσεων». Ο Michael Rubin έκανε την εκτίμηση ότι ο Ταΐπ Ερντογάν θα είναι ο μοιραίος ιστορικά άνθρωπος που θα διαλύσει την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι ο Michael Rubin εκτός από του ότι είναι κορυφαίο μέλος του «Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων» των ΗΠΑ, ένας πανίσχυρος παράγοντας διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, διατέλεσε βασικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας, ενώ ήταν μέλος της πρώτης συμβουλευτικής κυβέρνησης του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή.

Για όλα αυτά οι απόψεις του θεωρούνται κάτι παραπάνω από σοβαρές και προβληματίζουν έντονα την τουρκική επικαιρότητα. Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα επηρεάσουν την δική μας χώρα οι πιθανές διαγραφόμενες εξελίξεις μιας αποσταθεροποίησης, μέχρι και διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας. Εκείνο που σίγουρα θα μας προβληματίσει, είναι κυρίως ποιοι παράγοντες θα παίξουν βασικό ρόλο σε μια τέτοια διαδικασία. 

Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια ξενόδουλη κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των ξένων αφεντάδων της ενώ δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει και πολύ περισσότερο να εκτιμήσει τις εξελίξεις. Αυτό είναι ότι πιο άσχημο αλλά και επικίνδυνο για την Ελλάδα σε μια τέτοια περίοδο πολύ σημαντικών και ιστορικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας.Τα γεγονότα τρέχουν και εμείς ή παραμένουμε παθητικοί θεατές, ή το πιο χειρότερο, συντασσόμαστε με τους δυνάστες μας που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Ξυπνήστε Ρε!   
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ.......... 


  


ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΡΟ ΣΕ ΠΛΑΝΗΤΗ 729 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΙΛΙΑ ΜΑΚΡΙΑ


Υδρατμοί ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά – ή αν το θέλετε σε χιλιόμετρα, περίπου 1.173 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά- από τη Γη. Ο πλανήτης αυτός έχει μέγεθος περίπου σαν αυτό του Ποσειδώνα και είναι ο μικρότερος και ο ψυχρότερος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, για τον οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι περιέχει μόρια H2O (νερού) – τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη αυτή, οδηγεί ένα βήμα μπροστά τη μελέτη των μακρινών εξωπλανητών, οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να "αποκαλύψουν" στοιχεία ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική, που ονομάζεται φασματοσκοπία μετάδοσης (transmissionspectroscopy), για να αναγνωρίσουν τα σημάδια των υδρατμών. Προηγουμένως ήταν δυνατή μόνο η μέτρηση των ατμοσφαιρικών συνθέσεων εξωηλιακών πλανητών μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό του Δία.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας DailyMail, πιστεύουν ότι ο πλανήτης αυτός –γνωστός ως HAT-P-11b- βρίσκεται πολύ κοντά στο αστέρι-ξενιστή, με θερμοκρασία περίπου 600 βαθμών Κελσίου, για να αναπτυχθούν ακόμη και τα πιο πρωτόγονα μικρόβια. Ισχυρίζονται ακόμη ότι μπορεί να έχει ένα βραχώδη πυρήνα,τυλιγμένο με ένα παχύ αέριο υδρογόνου και η ατμόσφαιρά του να είναι χωρίς σύννεφιασε μεγάλο υψόμετρο.

Ωστόσο, τα δεδομένα που συνέλεξαν τα τηλεσκόπια HubblekaiSpitzer της NASA δείχνουν, ότι περιέχει ακόμη και σημάδια από υδρατμούς (εξάτμιση νερού). Ο καθηγητής DrakeDeming από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ειδικός στη μελέτη"εξωπλανητών" που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ήλιους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δήλωσε ότι το νερό αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής-αν και η παρουσία του και μόνο δεν είναι αρκετή.

"Τα μόρια του νερού είναι διάσπαρτα στο σύμπαν. Όπου υπάρχει υδρογόνο και οξυγόνο σχηματίζεται φυσικά" είπε και συνέχισε: "Ακόμη και κάποιοι ήλιοι είναι ψυχροί αρκετά για να περιέχουν υδρατμούς, παρότι είναι προφανές ότι είναι πάρα πολύ ζεστοί για να υπάρξει ζωή εκεί".Οι αστρονόμοι θέλουν να εξετάσουν την ιδέα ότι άλλοι πλανήτες δημιουργήθηκαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως ο δικός μας. Στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα, τα σωματίδιασκόνηςκαιπάγουέφερανηλεκτρικά φορτία που τα ανάγκασαν να μείνουν ενωμένα. 

Νωρίς σε αυτή τη διαδικασία, οι γιγαντιαίοι πλανήτες που δημιουργήθηκαν μακριά από τον ήλιο είχαν αρκετή βαρυτική έλξη για να προσελκύσουν μεγάλες ποσότητες αέριου υδρογόνου. Όμως το νερό παγώνει έξω από τις ατμόσφαιρες των γιγαντιαίων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπου εμφανίζεται μόνο σε βαθιά επίπεδα που είναι δύσκολο να παρατηρηθούν. Οι πιο κοντινοί, μικρότεροι πλανήτες, όπως ο Άρης, η Αφροδίτη και η Γη είχαν νερό στις αρχές εξέλιξής τους, παρότι μόνο η Γη διατηρεί νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά της.

Όσο πιο μικρός είναι ένας πλανήτης, τόσο πιο πιθανό είναι τα πιο βαριά μόρια, όπως οι υδρατμοί να υπάρχουν σε αφθονία μαζί με το υδρογόνο."Οι ιδέες μας γύρω από το σχηματισμό πλανητών αναπτύχθηκαν με βάση αυτά που συνέβησαν στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά δε γνωρίζουμε αν άλλα πλανητικά συστήματα συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο" είπε ακόμη ο καθηγητής. Ο ίδιος εξήγησε ότι η ανακάλυψη υδρατμών και υδρογόνου στον HATP-11b είναι ένα "κομμάτι-κλειδί στο παζλ αυτό" που συνάδει με τις βασικές ιδέες των αστρονόμων γύρω από το σχηματισμό των πλανητών.



ΔΟΕ: ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ


Οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις αρχίζουν να επεκτείνουν τα ασφαλιστικά τους συστήματα. Ένας στους δυο ηλικιωμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο, δεν παίρνει καμία σύνταξη. Αυτό το σοκαριστικό στοιχείο αναδεικνύει νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι ακόμη και πολύ μεγάλης ηλικίας είναι αναγκασμένοι να εργάζονται όπου και όσο μπορούν για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Ακόμη και το 52% των ηλικιωμένων, που παίρνει μια σύνταξη, η προστασία που έχει είναι ανεπαρκής. Η έρευνα της ΔΟΕ αφορά 178 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από 45 χώρες έχουν φθάσει σε ένα επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης 90% και πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιτύχει να φθάσουν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς καθολικής ισχύος, ή σχεδόν. "Πολυάριθμες αναπτυσσόμενες χώρες επεκτείνουν σθεναρά τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα — μια τάση πολύ θετική", διαπιστώνει η Ισαβέλ Ορτίθ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΔΟΕ. 

Στην Ευρώπη, η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και περικοπής των δημοσίων δαπανών "έχει συμβάλει στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού", τονίζεται στην έκθεση. Επισημαίνεται επίσης ότι τουλάχιστον 123 εκατ. πρόσωπα στην ΕΕ πλήττονται από την κατάσταση αυτή, ήτοι το 24% του πληθυσμού.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Κίνα, όπου η ασφαλιστική κάλυψη έχει φθάσει από το 25% που ήταν το 2000 στο 70% και πλέον το 2012. Το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κυμαίνεται από το 0 έως το 2% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ στις χώρες της δυτικής Ευρώπης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 11% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ.

EΦΗΒΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ


Η 15χρονη Sabrina Selimovic, από τη Βοσνία, μετανάστευσε με την οικογένεια της στην Αυστρία για να γλυτώσουν τον πόλεμο. Πριν από λίγο καιρό η Σαμπρίνα εξαφανίστηκε. Μέρες μετά, χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι της. Ο πατέρας της άκουσε την κόρη του στην άλλη άκρη της γραμμής να του ζητά την άδεια να παντρευτεί έναν Τσετσένο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πατέρας της αρνήθηκε βεβαίως και απαίτησε να γυρίσει σπίτι η κόρη του. Ήταν η τελευταία φορά που την άκουσε. Η 15χρονη παντρεύτηκε τον Τσετσένο και μάλιστα είναι πλέον έγκυος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Η Σαμπρίνα είναι μόνον μια από τις εκατοντάδες περιπτώσεις νεαρών κοριτσιών και γυναικών από την Ευρώπη που εγκαταλείπουν το σχολείο, το σπίτι και τη χώρα τους και ταξιδεύουν στη Συρία και το Ιράκ για να παντρευτούν τζιχαντιστές, να γεννήσουν τα παιδιά τους και να βοηθήσουν έτσι τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους. Πιστεύουν ότι έτσι υπηρετούν και το Ισλάμ.

Τα κορίτσια αυτά στρατολογούνται μέσω διαδικτύου κυρίως. Περίπου το 10% όσων εγκαταλείπουν την Ευρώπη και άλλες δυτικές χώρες για να ενταχθούν στους κόλπους του ΙΚ είναι γυναίκες. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 13 (!) έως και 24 ετών. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτά τα κορίτσια πέφτουν θύματα πλάνης, τους παρουσιάζεται μια ζωή στο χαλιφάτο που "μοιάζει με τα παραμύθια του Ντίσνεϊ". Η πραγματικότητα είναι άλλη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές επιδίδονται σε σκληρότατα σεξουαλικά εγκλήματα, σε βιασμούς και εξαναγκασμό γυναικών να γίνουν σεξουαλικές σκλάβες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κοριτσιών που εγκαταλείπει τη χώρα του για να ενταχθεί στο ΙΚ είναι από τη Γαλλία. Όπως εξηγεί στο Guardian o επικεφαλής των Υπηρεσιών Παρακολούθησης και Ασφαλείας της Γαλλίας "ακόμη και αν πεθάνει ο άνδρας τους θα τους δοθεί η τιμητική διάκριση της συζύγου του μάρτυρα". Και αυτό φαντάζει γοητευτικό.Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες (τα νούμερα είναι ασαφή) άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, εγκαταλείπουν την Ευρώπη, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως πλέον το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο.


ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ


Η γνωστή παγκοσμίως εταιρεία μεταφοράς χρημάτων PayPal εγκαινίασε στην Ελλάδα ένα νέο τρόπο πληρωμής στο διαδίκτυο δίχως τη χρήση πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, η υπηρεσία top-up της PayPal επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό σε ένα λογαριασμό PayPal ώστε να προχωρήσουν ακολούθως σε διαδικτυακές πληρωμές, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μέσω της τράπεζας Eurobank ενώ η PayPal σκοπεύει να προσθέσει και άλλες τράπεζες στο δίκτυο συνεργατών.Καθώς η PayPal δεν κοινοποιεί προσωπικά οικονομικά στοιχεία όταν εξουσιοδοτεί τις διαδικτυακές συναλλαγές, η πληρωμή μέσω PayPal εξακολουθεί να είναι μια πιο ασφαλής μέθοδος πληρωμής, αφού τα στοιχεία της κάρτας ή της τράπεζας δεν παραμένουν στη διάθεση της ιστοσελίδας της εκάστοτε επιχείρησης.

Με την χρήση της τραπεζικής υπηρεσίας top up και της πληρωμής μέσω PayPal, καθίσταται ευκολότερη η διαχείριση προσωπικών εξόδων, αφού στο τέλος του μήνα οι χρήστες δεν λαμβάνουν λογαριασμούς καρτών με "χρεώσεις-έκπληξη".Η Γιάννα Γεβτουσένκο, επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της PayPal στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που λανσάρουμε τις υπηρεσίες top up και στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτόν, οι Έλληνες κάτοχοι λογαριασμού θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους, κάνοντας παράλληλα χρήση της απλούστατης και ιδιαίτερα ασφαλούς μεθόδου πληρωμής σε εκατομμύρια ιστοσελίδες ανά τον κόσμο».