Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΩΝ

 

Το νησί της Αφροδίτης, το αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Το όνομα που η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση αρνείται να αναφέρει περισσότερο ακόμη και από το μέσο Έλληνα. Τα μνημονιακά χρόνια σήμαναν το τέλος της επιδίωξης ενός ενιαίου χώρου για τον Ελληνισμό. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Κύπριους για αυτό: Η Κύπρος έχει προδοθεί από τους Ελλαδίτες δύο φορές. Την πρώτη από το πρακτόρεμα της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών που άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα και τη διχοτόμηση της Νήσου και τη δεύτερη με την εξαγωγή χρηματοπιστωτικής διαφθοράς και κακών πρακτικών από την Ελλάδα στη νήσο που οδήγησε αυτή τη φορά σε εισβολή όχι από τους Τούρκους αλλά από την τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο.

Και εκεί η κοινή μοίρα που δημιουργήσαμε τελειώνει. Γιατί ενώ η Ελλάδα με το απίστευτο κατ’ αναλογία με το ΑΕΠ χρέος της μετατράπηκε σε χωματερή χρέους, η Κύπρος με το κατά απόλυτα νούμερα μικρό χρέος μετατράπηκε σε οικόπεδο, ενεργειακό οικόπεδο. Χωρίς να έχει λυθεί κανένα από τα μεγάλα ζητήματά της, ο διεθνής παράγοντας προχωρά στην εκμετάλλευση των ενεργειακών οικοπέδων της, παρέχοντας για όσο κρατά η εκμετάλλευση αυτό που η Ελλάδα δε θέλει και μπορεί πλέον να παρέχει: σχετική ασφάλεια απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ξανάγιναν πλήρη προτεκτοράτα, με τη διαφορά ότι η Κύπρος πήρε και κάποια μικρά ανταλλάγματα για τη Μεγάλη Προδοσία: μια μικρή συμμετοχή από τα κέρδη της άντλησης των κοιτασμάτων η αξία των οποίων μάλλον ξεπερνά το χρέος της και μια σχετική ασφάλεια με διμερείς διακηρύξεις της ΑΟΖ της, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της κυρίως με το Ισραήλ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ούτε καν αυτό ισχύει: Η ελληνική ΑΟΖ βρίσκεται μονάχα στα χαρτιά, τα ενεργειακά οικόπεδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Και τα δύο θέματα αυτά μαζί δεν αποτέλεσαν παρά ένα πυροτέχνημα κυβερνητικής προπαγάνδας που κράτησε λιγότερο ακόμη και από το φωσκολικής αντίληψης σήριαλ «Αμφίπολη». Οι κυβερνώντες και οι εξουσιαζόμενοι στην Ελλάδα πάσχουν από αμφιπολική διαταραχή, πολύ σοβαρότερη της διπολικής. Δεν υπάρχει πλέον επιδίωξη ενός χώρου ενιαίου για τον ελληνισμό που θα οριοθετείται από την Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ. Η απάθεια της ΕΕ στα θέματα των συγκεκριμένων ΑΟΖ είναι χαρακτηριστική και αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χώρο οικονομικών και μόνο συμφερόντων και όχι μια ενιαία πολιτική και γεωπολιτική οντότητα. 

Σε παλαιότερο άρθρο μας είδαμε ποιες εταιρίες καβατζάρισαν τα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου. Ας τις ξαναδούμε λίγο καλύτερα: Οι δύο ισραηλινές εταιρίες, η Delek και η Avner είναι στην ουσία, μία η Delek, μια εταιρία που καλύπτει ενεργειακές ανάγκες σχεδόν αποκλειστικά του Ισραήλ και που έχει την πλειοψηφία των μετοχών της AvnerNoble καλύπτει κυρίως Αμερική, ο νέος παίχτης, η Kogas που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική ENI καλύπτει ενεργειακές ανάγκες σχεδόν αποκλειστικά της Νότιας Κορέας ενώ η Total Γαλλίας και γενικότερα Ευρώπης. Βλέπουμε δηλαδή μια καλή κατανομή ΗΠΑ και συμμάχων στα ενεργειακά οικόπεδα της Κύπρου, ενώ προφανής είναι η επιδίωξη τους για απεξάρτηση από την ενέργεια της φλεγόμενης Μέσης Ανατολής.

Που αφήνει αυτό την Κύπρο; Έχει προβλεφθεί ενεργειακή ανεξαρτησία της Κύπρου; Φυσικά και όχι. Η ενέργεια της Κύπρου θα πάει για τις εσωτερικές ανάγκες άλλων χωρών και το μικρό «νοίκι» στην Κυπριακή κυβέρνηση δε θα αφήσει κάποια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον που θα έρθει όταν τα ενεργειακά οικόπεδα θα έχουν στραγγιστεί.Τι κοινό έχουν όμως αυτές οι ετερογενείς εταιρίες; Κάποια από τα ισχυρότερα funds με αμερικανική «υπηκοότητα» όπως η Fidelity group έχει μετοχές στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες εταιρίες. Η κορυφαία της πλουτοκρατίας «αμερικανική» Vanguard έχει μετοχές σε όλες. Και σε όλες ανεξαιρέτως συμμετέχει έστω και με ποσοστά μικρότερα του 1% η … Blackrock.  

Η εταιρία που πληρώθηκε αδρά για να κάνει εκτιμήσεις και να έχει συμβουλευτικό ρόλο για τις οικονομίες Ελλάδας Κύπρου, έχει μέρισμα σε όλες τις ενεργειακές εταιρίες που τοποθετήθηκαν στα οικόπεδα της Κύπρου. Σε αυτά τα πολυπλόκαμα δίκτυα έχουμε πιαστεί και αυτή είναι πάντα η μοίρα των προτεκτοράτων: να καλύπτουν πρώτα τις ανάγκες των επικυρίαρχων και να ζουν από τα ψίχουλα που απομείνουν κατά το μοίρασμα της πίττας.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........




ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΧΟΜΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ


Μετά από 3,5 χρόνια ανελέητου εμφύλιου πολέμου, η πολύπαθη πόλη Χομς βομβαρδίζεται για ακόμη μια φορά. Αυτή τη φορά όχι από τις δυνάμεις του Άσαντ ή τους αντικαθεστωτικούς αλλά από αμερικανικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών πυρήνων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της αποσχισθείσας από την Αλ Κάιντα οργάνωσης στην περιοχή Χάμαντ, στο ερημικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς. Στόχους αποτέλεσαν επίσης στην περιοχή εγκαταστάσεις του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου αλ Νόσρα, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση. 

Δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους ενέτειναν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική επαρχία Ράκα, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Ακούστηκαν τουλάχιστον 31 ισχυρές εκρήξεις στη Ράκα και στα περίχωρά της ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, σύμφωνα με την οργάνωση. Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ και αραβικών κρατών επέδραμαν πάνω από χωριά κοντά στην κουρδική πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, ανέφερε το Παρατηρητήριο. 

Τα πλήγματα είχαν στόχο να εμποδιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη καταλάβει δεκάδες χωριά γύρω από την Κομπάνι προκαλώντας μαζική έξοδο των κατοίκων προς την Τουρκία. Οι ΗΠΑ και οι άραβες εταίροι τους ξεκίνησαν προχθές αεροπορική εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών η οποία έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στη Συρία τους τελευταίους μήνες. Οι βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αποτελούν επίσης στόχο αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών.

Η εδαφική επέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ έχει προκαλέσει φόβους στη διεθνή κοινότητα για την ανάδυση ενός περιφερειακού θύλακα τζιχαντιστών.Χθες, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών. Στο μεταξύ, η Συρία, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, έχει πει πως μια στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.

Σηκώθηκαν βομβαρδιστικά από την Κύπρο. Εν τω μεταξύ, μαχητικά της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) πέταξαν πάνω από το Ιράκ, έτοιμα να πλήξουν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λιγότερο από 24 ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε το βρετανικό κοινοβούλιο σε αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Τα αεροσκάφη, τύπου Tornado GR4 που εκτοξεύθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, "ίπτανται πάνω από το Ιράκ και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο μάχης" αν αναγνωριστούν στόχοι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΟΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

 

Το νερό που υπάρχει στους ωκεανούς της Γης είναι πιο παλιό από το σχηματισμό του Ήλιου, γεγονός που όπως αποκαλύπτουν μερικοί επιστήμονες σημαίνει ότι, αυξάνονται οι πιθανότητες να εντοπιστεί εξωγήινη ζωή σε άλλους πλανήτες. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει, ότι το νερό μπορεί να είναι ένα κοινό συστατικό στα σύννεφα σκόνης και αερίων από τα οποία "γεννιούνται" τα ηλιακά συστήματα, και όχι απαραίτητα μόνο "δική μας" ιδιαιτερότητα.

Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πιθανότητα να βρεθεί ζωή σε εξωπλανήτες, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια πέρα από τον Ήλιο, αναφέρουν ερευνητές. Ο Ήλιος εκτιμάται ότι είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, όμως το νερό στη Γη μπορεί να δημιουργήθηκε πολύ πιο πριν, καθώς μικροσκοπικοί κρύσταλλοι πάγου "επιπλέουν" στο Διάστημα.

"Γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της ζωής στη Γη, όμως είναι πιθανό το νερό της Γης να προήλθε από τις ειδικές συνθήκες του πρώιμου ηλιακού συστήματος και κατά συνέπεια, αυτές οι συνθήκες μπορεί να εμφανιστούν και κάπου αλλού" εξήγησε ο καθηγητής Tim Harries από το πανεπιστήμιο του Έξετερ, μιλώντας στη Daily Mail.

"Προσδιορίζοντας την αρχαία κληρονομιά του νερού της Γης, μπορούμε να δούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα δεν είναι μοναδικός και ότι οι εξωπλανήτες μπορούν να σχηματιστούν σε περιβάλλοντα με αφθονία σε νερό. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα κάποιοι εξωπλανήτες να μπορούν να εμφανίσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τους υδάτινους πόρους για την εξέλιξη της ζωής" συνέχισε. 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε αρχαία κομμάτια πάγου που έχουν διατηρηθεί σε κομήτες και αστεροειδείς από τις πρώτες ημέρες του ηλιακού μας συστήματος. Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή ήταν σε θέση να δείξουν ότι το νερό στους ωκεανούς και τα δείγματα από μετεωρίτες και κομήτες έφεραν το ίδιο χημικό αποτύπωμα σχηματισμού, προτού πάρει "σάρκα και οστά" το ηλιακό σύστημα. Το νερό περιείχε επίπεδα δευτέριου – ένα "βαρύ" στέλεχος υδρογόνου με επιπλέον νετρόνια στον πυρήνα του- το οποίο θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από διαστρική προέλευση.

Αυτό σήμαινε ότι τουλάχιστον κάποια ποσότητα από το νερό του ηλιακού συστήματος και αυτού της Γης χρονολογούνται πριν από τη "γέννηση" του Ήλιου. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ilsedore Cleeves, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δήλωσε σχετικά: "Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι κάποιο από το νερό του ηλιακού συστήματος πρέπει να “κληρονομήθηκε” από τη “γέννηση” του Ήλιου και, ως εκ τούτου χρονολογείται πριν από τον Ήλιο".

"Αν ο σχηματισμός του ηλιακού μας συστήματος ήταν τυπικός, αυτό υποδηλώνει ότι το νερό είναι ένα κοινό συστατικό κατά τη δημιουργία όλων των πλανητικών συστημάτων" πρόσθεσε η ίδια. Μέχρι σήμερα, ο δορυφόρος Kepler έχει ανιχνεύσει σχεδόν 1.000 επιβεβαιωμένους εξωηλιακούς πλανήτες.