Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

 

Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια για να παρακολουθήσουμε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη, όπως  συνηθίζεται στις αρχές του Σεπτέμβρη. Δεν χρειάζεται όμως και μεγάλη προσπάθεια για να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για ομιλίες ανθρώπων, που έχουν μικρή επάρκεια για τα θέματα, που μια περίεργη τύχη τους ανέθεσε να διαχειριστούν. Αυτό δεν είναι περίεργο. Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, προσαρμόστηκε στις συνθήκες που διαμόρφωσε η Μεταπολίτευση.

Μια και τα χρήματα που εισέρευσαν στην Ελλάδα μετά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, ήταν πάρα πολλά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο οποίο υπάγεται και η λεγόμενη Διαπλοκή, απέκτησε σαν βασικό έργο του, την εξαγορά ψηφοφόρων, μέσω προσλήψεων στο Δημόσιο και την εξεύρεση καλών ευκαιριών με μεγάλες μίζες. Όλα τα άλλα αφέθηκαν τελείως στην τύχη τους. Έτσι ήταν πολύ φυσικό, κάποια στιγμή η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, μια και οι ιθαγενείς ψηφοφόροι, έχουν ελάχιστη σχέση, με την κριτική σκέψη.

Έτσι όταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα κλήθηκε να διαχειριστεί την κρίση που το ίδιο δημιούργησε, βρέθηκε τελείως απροετοίμαστο. Άλλη δουλειά είχαν μάθει να κάνουν οι άνθρωποι και άλλη τους προέκυψε. Είναι σαν να βάζεις έναν οδηγό τραμ ας πούμε, να οδηγήσει διαστημόπλοιο. Θα το ρίξει στα βράχια. Ή σε κάποιο ουράνιο σώμα τέλος πάντων. Το Πασόκ και η Νέα Δημοκρατία που κλήθηκαν να χειριστούν αυτά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ήταν κόμματα παρηκμασμένα και χρεοκοπημένα και ηθικά και πρακτικά.

Συνολικά χρωστάνε και τα δυο μαζί κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Κανονικά έπρεπε να τα έχουν κλείσει και οι διαχειριστές στους να βρίσκονται στην φυλακή. Αλλά βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όπου και η Δικαιοσύνη, μέρος κι αυτή του συστήματος εξουσίας, λειτουργεί, ανάλογα με το όνειρο που είδε το προηγούμενο βράδυ. Έτσι αντί να εξορθολογήσουν και να περιορίσουν άμεσα το Δημόσιο, ως θα όφειλαν - αλλά ποιος επιχειρηματίας τα βάζει με τους πελάτες του;

Προτίμησαν να διαλύσουν την οικονομία στο σύνολό της, με οριζόντιες μειώσεις και κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες φορολογίες, που δημιούργησαν και ενάμιση εκατομμύριο ανέργους. Η απίθανη ασχετοσύνη τους να δημιουργήσουν οικονομία, γίνεται κατανοητή και από ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε μια χώρα με τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον κόσμο, μόλις φέτος τα Μουσεία, επεξέτειναν το ωράριό τους μέχρι το απόγευμα.

Τέλος πάντων. Στην τωρινή συγκυρία, ο σε γενικές γραμμές πολύ μέτριος Αντώνης Σαμαράς, που διακρίθηκε για την πολιτική ευελιξία του στο παρελθόν, κατάφερε κουτσά στραβά, να δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αφού φορολόγησε ότι κινείται. Και μετά από αυτό αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά, αποτελειώνοντας και την μεσαία τάξη, με αυτόν τον εγκληματικής εμπνεύσεως ΕΝΦΙΑ - που το εμπνεύστηκε ο γνωστός βάτραχος.

Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι πιθανόν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται κυρίως γι’ αυτή τη χαρούμενη ανεμελιά, που θυμίζει τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν πλησίαζε την εξουσία. Θα διαπραγματευτεί «επιθετικά» με τους δανειστές, θα διαλύσει σε βάθος χρόνου το ΝΑΤΟ, πιθανόν να αναστήσει και τον Έλβις Πρίσλευ.

Αλλά όπως είπαμε στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνον έξοδα. Εξ άλλου ως λαός, με αυτό το ληθαργικό σύνδρομο που μας ταλαιπωρεί, μάλλον με τον άτυχο Μάϊκλ Σουμάχερ μοιάζουμε. Όλα όμως γίνονται λίγο πιο κατανοητά, αν καταλάβει κανείς, ότι το πολιτικό σύστημα, παρά τις φαινομενικές αντιθέσεις του, ήταν και παραμένει ενιαίο. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΣΚΩΤΙΑ: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΜΙΝΟ - EΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ;

 

Σιγήν ιχθύος από τη διεθνή κοινότητα για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία που πλησιάζει. Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν για το αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια το ενδεχόμενο μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις του δυτικού κόσμου (σταθερά παγκόσμια δύναμη από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης), να διασπαστεί, δεν είναι καλό μήνυμα. Με τη μεγαλύτερη αγωνία κοιτά τις εξελίξεις η Ισπανία. Παρά το "όχι" της ισπανικής κυβέρνησης η επιθυμία για δημοψήφισμα απόσχισης στην Καταλονία δεν έχει σβήσει.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός της περιοχής, Αρτούρ Μας, προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι "δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της" λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;"Ακόμη, μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν "κόκκινο πανί" για τους Φλαμανδούς στο Βέλγιο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς τους Σκωτσέζους ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν μέλη της Ε.Ε. μόνοι τους.

Πέραν του καταλανικού ζητήματος, πολλοί φοβούνται ότι μία ανεξαρτησία της Σκωτίας θα σήμαινε και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός Κάμερον έχει δεσμευτεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2017, αποδυναμώνοντας την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τους ηπειρωτικούς της εταίρους. Σε off the record δηλώσεις τους, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι μία Βρετανία, ακρωτηριασμένη από το ένα τρίτο του εδάφους της και χωρίς το 8% του πληθυσμού της θα ήταν περισσότερο εσωστρεφής και λιγότερο πρόθυμη να εμπλακεί σε στρατιωτικές συμμαχίες στο εξωτερικό. 

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βερολίνο επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ κάνοντας μάλιστα υποχωρήσεις για να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα του Κάμερον.

 


ISIS: ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ "ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

 

Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να υποστηρίξει "με όλα τα απαραίτητα μέσα", περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τη λήξη της διεθνούς συνάντησης για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ, που έγινε σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.   Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 30 περίπου χωρών  και οργανισμών - 10 από αυτές Αραβικές- με κεντρικούς συμμάχους τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. 

Το Ιράν δεν θέλησε, ενώ συγχρόνως δεν ήταν και επιθυμία του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, να συμμετάσχει παρά τη σχετική προσπάθεια της Γαλλίας. Σε κοινή δήλωση αναφέρεται ότι "όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να εκδιωχθεί το Ντάες (σ.σ.: το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) από τις περιφέρειες στις οποίες έχει εγκατασταθεί στο Ιράκ". "Για το σκοπό αυτό, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον του Ντάες με όλα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένης μιας κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας".

Η στήριξη αυτή θα προσφερθεί "βάσει των αναγκών που ανακοινώνονται από τις ιρακινές αρχές, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας των άμαχων πληθυσμών", διευκρινίζεται στην τελική ανακοίνωση."Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης, απευθύνοντας έκκληση στους εταίρους της Γαλλίας, Δυτικούς και Αραβες, να σταθούν "ξεκάθαρα, με πίστη και δύναμη στο πλευρό της ιρακινής ηγεσίας".

Την ίδια ώρα, δύο γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα Ραφάλ προχώρησαν σήμερα στις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ, ενόψει ενδεχόμενων πληγμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που σχηματίζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.




"ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ BOEING" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

 

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το εξαφανισμένο Boeing το Μαλαισιανών αερογραμμών, μετά τη δήλωση "βόμβα" του αρχηγού της Αστυνομίας της Ινδονησίας ότι γνωρίζει τι συνέβη στο εξαφανισμένο Boeing που εκτελούσε την πτήση MH 370.

Αυτή τη δήλωση φέρεται να την έκανε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν υψηλά στελέχη της αστυνομίας και παράγοντες της αεροπορικής εταιρείας, Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης: "Μίλησα με τον αρχηγό της Αστυνομίας της Μαλαισίας. Εγώ γνωρίζω τι συνέβη πραγματικά με την πτήση MH 370."

Τα σχόλιά του έχουν σημάνει συναγερμό καθώς πυροδοτούνται εκ νέου τα σενάρια συνωμοσίας ότι οι αρχές γνώριζαν εξαρχής τι συνέβη με το αεροσκάφος το οποίο εξαφανίστηκε πριν από έξι μήνες μαζί με του 239 επιβάτες του