Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

 

Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει σημαντικές ρυθμίσεις για την οικονομική ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών που τα τελευταία 4,5 χρόνια υπέστησαν πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αλλά και των επιχειρήσεων που επίσης έχουν πληγεί βαρύτατα από την οικονομική κρίση. Βασικό διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές για την αναγκαία χαλάρωση της πολιτικής ασφυκτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και την εφαρμογή ευνοϊκών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Αποτελούν, αναμφίβολα, οι επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών, οι οποίες είναι φέτος καλύτερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, με συνέπεια να εκτιμάται πλέον ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που έχει προβλεφθεί. Αυτό σημαίνει ότι το επιπλέον αυτό ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις.

Με απλά λόγια, το σημαντικό είναι ότι, εάν χρειαστεί, πολλές από τις ρυθμίσεις ελάφρυνσης μπορούν να νομοθετηθούν και μονομερώς, χωρίς δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην άρνησή τους για την εφαρμογή διατάξεων που θα αποκαθιστούν αδικίες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου.

Είναι ενθαρρυντικό ότι ο πρωθυπουργός επισημαίνει το τελευταίο διάστημα σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα εξέρχεται πλέον από τα Μνημόνια και εισέρχεται σε μια περίοδο ανάπτυξης. Αυτό όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί επίσης, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, όσο και στην πραγματική οικονομία, η οποία αναμένει να αναπνεύσει βαθιά με την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη θέσπιση κινήτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, πράγμα που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και καινούργια εισοδήματα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας περνά υποχρεωτικά μέσα από τον τερματισμό της ακραίας λιτότητας και την προώθηση μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.  
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........

 


Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ... ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

 

Θετικοί εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ιρλανδία πρόωρα τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης που ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες η χώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θέλει να επωφεληθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που της προσφέρονται στις αγορές, κάτω του 2%, όταν το επιτόκιο για τα δάνεια από το ΔΝΤ αγγίζει το 5%, κι έτσι ζητά να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια αυτά, ελπίζοντας να εξοικονομήσει περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, βάσει της δανειακής σύμβασης, η Ιρλανδία δεν επιτρέπεται να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνειά της προς έναν μόνο από τους δανειστές της, εκτός κι αν το δεχθούν οι υπόλοιποι δανειστές – δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καλά νέα για την Ιρλανδία είναι ότι, σύμφωνα με πηγές του Reuters, το κλίμα γύρω από το αίτημα αυτό στην Ευρώπη είναι θετικό. “Οι συνάδελφοί μου είναι ομόφωνα θετικοί γι' αυτό... Είναι καλό για το ιρλανδικό χρέος, είναι καλό για το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Ιρλανδίας, και είναι καλό για μας”, δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εξάλλου, και ο νέος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, που ενημερώθηκε για το ιρλανδικό αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι, αν τελικά το ιρλανδικό σχέδιο εγκριθεί, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο στην Ευρωζώνη, και το παράδειγμα της Ιρλανδίας να ακολουθήσει η Πορτογαλία, αν και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επικοινωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις πορτογαλικές αρχές.

 


ΕΕ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε απόψε επισήμως τις νέες κυρώσεις που είχαν προταθεί κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της στάσης της στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες ημέρες. Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας μετά από ολοήμερο θρίλερ, αφού στην πρωινή συνεδρίαση δεν υπήρχε ομοφωνία και οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών συνεδρίασαν εκτάκτως το απόγευμα.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή , ότι η συνάντηση αφορούσε "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα, σε συνομιλία που είχε ο Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για την επίτευξη ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαριούπολη, το ΝΑΤΟ συμφώνησε να προμηθεύσει με οπλισμό απευθείας την Ουκρανία. 

"Επετεύχθη συμφωνία διαχείρισης με μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ για την άμεση παράδοση σύγχρονων όπλων, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και να κερδίσουμε" αναφέρεται στην προεδρική ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti Επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να παραδοθεί σε ρωσικά χέρια.

 


ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ

 

Στο μέτωπο της Ουκρανίας οι ΗΠΑ ξεκίνησαν με μια μικρή ομάδα πρόθυμων συμμάχων (Πολωνία και Βαλτικές Χώρες), και στη συνέχεια διασφάλισαν σε διαφορετικό βαθμό για κάθε χώρα την ευθυγράμμιση των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Σήμερα η διαφοροποίηση της Γερμανίας ή της Ιταλίας ή ακόμη και της Γαλλίας όπως απέδειξε το πάγωμα της παράδοσης του Μιστράλ στη Ρωσία είναι για το ορατό μέλλον αδύνατη. Εντελώς διαφορετική η εικόνα στη Μέση Ανατολή, όπου οι χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ περιμένουν στήριξη -Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Τουρκία- έχουν η καθεμία τη δική τους ατζέντα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος για το μέλλον αλλά και βαριές ευθύνες για τη δημιουργία και ανάπτυξη του σουνιτικού ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Ετσι όπως έχει διαχυθεί ο ισλαμικός τρόμος των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, δυσχεραίνεται αν δεν ακυρώνεται η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να διαμορφώσει και να ελέγξει ως επιδιαιτητής περιφερειακές ισορροπίες ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες. Είναι αδύνατον να υπάρξει πλήρης απομόνωση των τζιχαντιστών όσο η Αγκυρα, το Ριάντ και τα Εμιράτα αλλά και η Γαλλία θα έχουν ως κύριο στόχο την ανατροπή του Ασαντ στη Συρία, που εκ των πραγμάτων είναι σήμερα το πιο ισχυρό ανάχωμα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Πανστρατιά της Δύσης και των συμμάχων στην περιοχή και πλήρης απομόνωση των τζιχαντιστών δεν θα είναι δυνατή όσο θα υπάρχει ως επιλογή και το σενάριο της αποσταθεροποίησης της Ρωσίας στην Τσετσενία, στο Νταγκεστάν και στην Κεντρική Ασία μέσω του Ισλαμικού Ριζοσπαστισμού.
 
Οι ΗΠΑ διστάζουν, αμφιταλαντεύονται για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που οι σημαίες της Τζιχάντ σηκώνονται από το Πακιστάν μέχρι και τη Σομαλία. Ενας ολοκληρωτικός πόλεμος κατά των τζιχαντιστών θέλει ξεκάθαρες επιλογές και συμμαχίες, σαφείς κόκκινες διαχωριστικές γραμμές, θέλει οριστικό και μη αντιστρέψιμο τερματισμό της ολέθριας σχέσης των ΗΠΑ, του Ριάντ και του Ισλαμαμπάντ που διαμορφώθηκε μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν στα τέλη του 1979. Καμιά από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν φαίνεται να έχει ωριμάσει. Οι τζιχαντιστές βλέπουν τη Γαλλία με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας να εξοπλίζει τον Στρατό του Λιβάνου με προφανή στόχο τη Χεζμπολά, βλέπουν αναλύσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που μιλούν ακόμη για ανατροπή του Ασαντ και χαμογελούν ειρωνικά.