Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

 

Διδάσκουν στα σχολεία τους οτι Φλώρινα και Πρέβεζα είναι δικές τους! Όπως αναφέρει η βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα himara.gr το επίσημο αλβανικό σχολείο θέλει να διαποτίσει τις νέες γενιές με τη λογική της Μεγάλης Αλβανίας. Έτσι οι νεαροί Αλβανοί, μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο “αιμοσταγείς” Έλληνες πραγματοποίησαν “εθνοκάθαρση” στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».

Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως… έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Ελλάδα το πράττει, χωρίς να θέσει κανένα απολύτως όρο).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από το νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται για τις «αλβανικές περιοχές» (treva sέμειναν εκτός αλβανικού κράτους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της “Μακεδονίας” και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».

Ωστόσο οι συγγραφείς του βιβλίου φτάνουν ακόμα παραπέρα την πολεμική τους καθώς σημειώνουν πως η Ελλάδα πραγματοποίησε «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό των Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν… Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».

Να σημειωθεί πως στο βιβλίο Γεωγραφίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, παρά μόνο πως στη χώρα οι διάφορες μειονότητες (Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι) αγγίζουν συνολικά το 2%, ενώ τους Βλάχους, που στην πλειονότητα τους έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, τους χαρακτηρίζει «πολιτιστική μειονότητα».   
Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΕΦΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Την 3η Σεπτεμβρίου 2014 είναι σίγουρο ότι το πανελλήνιο εμπέδωσε ποιος ίδρυσε πότε, ποιο κόμμα και τώρα αυτό το κόμμα ποιον έχει αρχηγό, ποιον πιθανόν θα ήθελε να έχει και αυτός που είχε πιθανόν να θέλει να ξαναγίνει, γιατί αυτός που έχει τώρα, ήθελε κάποτε να γίνει αρχηγός αλλά δεν έγινε. Πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά όλα αυτά αλλά μάλλον πέρασε στα ψιλά γράμματα (έως αόρατα) το σημαντικότερο από τα γεγονότα στη ζωή ενός νεαρού και ατίθασου κράτους. Το πρώτο του σύνταγμα. Βέβαια μακράν του επιθυμητού, με τα σημερινά βέβαια δεδομένα, αλλά το παιδί για να περπατήσει πρέπει πρώτα να μπουσουλίσει!

Τα γεγονότα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ήταν αποτέλεσμα μιας (ακόμα) οικονομικής κρίσης στον απόηχο της τότε ευρωπαϊκής. Ο Όθωνας, βασιλιάς και απόλυτος άρχων από το 1833, δήλωσε αδυναμία να εξοφλήσει τα χρέη με αποτέλεσμα να απαιτηθούν από τις προστάτιδες δυνάμεις δραστικές περικοπές. Οι στρατιωτικοί των Αθηνών βαδίζοντας στα ανάκτορα ανάγκασαν τον 28χρονο μονάρχη να διορίσει πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μεταξά, τον αρχηγό του ρωσικού κόμματος (ναι, του ξανθού γένους εσαεί σωτήρα των Ελλήνων...) και υποσχέθηκε τη σύγκληση συντακτικής βουλής.

Το νέο σύνταγμα ανακηρύχθηκε τελικά στις 18 Μαρτίου 1844, χαρακτηρίσθηκε δε «Σύνταγμα-συμβόλαιο», «Σύνταγμα-συνθήκη» ή, τέλος, «Σύνταγμα-συνάλλαγμα». Το πρόσωπο του ανώτατου άρχοντα χαρακτηριζόταν ιερό και απαραβίαστο. Ο μονάρχης διόριζε τους υπουργούς και διατηρούσε το δικαίωμα του veto. Δημιουργήθηκε Γερουσία με μέλη διοριζόμενα από το ίδιο αλλά τα οποία δεν μπορούσε να παύσει.

Το δεύτερο σώμα του νομοθετικού, αποτελούσε η Εθνοσυνέλευση, η οποία εκλεγόταν από καθολική διευρυμένη ψηφοφορία των αντρών (οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1934 για τις δημοτικές και το 1956 για τις βουλευτικές). Από την άλλη όμως καθιερώθηκε η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αναγνωρίστηκαν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, το απόρρητο των επιστολών και το άσυλο της κατοικίας. Το ακροτελεύτιο άρθρο 107 καθόριζε ότι «η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων».

Η είσοδος της χώρας στην περίοδο της «Συνταγματικής Μοναρχίας» φυσικά δεν εξασφάλισε και την πολιτική σταθερότητα (το-ορθώς- αιώνιο ζητούμενο στο καθημάς πολιτικό γίγνεσθαι). Στα επόμενα 10 χρόνια εναλλάχτηκαν 10 πρωθυπουργοί και το 1854, οι αγγλο-γάλλοι κατέστησαν σαφείς και άνευ ουδεμίας αμφιβολίας τας επιθυμίας των, αποβιβαζόμενοι στον Πειραιά και επιβάλλοντας τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο ως πρωθυπουργό. Το πρώτο αυτό Σύνταγμα (επί συνόλου τεσσάρων - 1844, 1864, 1952 και 1975) τελείωσε την παρουσία του στη ελληνική πολιτική ζωή μαζί τον Όθωνα το 1862, χρονιά την οποία ο τελευταίος εγκατέλειψε την Ελλάδα μαζί με τη δυναστεία του.

Συγκριτικά, στη γειτονία μας, το 1843, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια δεν υφίστανται ως κρατικές οντότητες και μόνο η Σερβία απέκτησε το δικό της συνταγματικό «βρέφος» το 1839. Σίγουρα, η σύγχρονη πολιτική επικαιρότητα βρίθει από άκρως σημαντικά και ενδιαφέροντα γεγονότα, όμως η γέννηση του πρώτου μας δύστροπου και όχι ιδιαίτερα όμορφου Συντάγματος αξίζει τουλάχιστον την προσοχή μας.

 


ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΚ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση σήμερα για τη συγκρότηση, το συντομότερο δυνατόν, ενός μεγάλου συνασπισμού που θα "καταστρέψει" το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σε μια συνάντηση που είχαν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, με τους ομολόγους τους εννέα άλλων χωρών στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ.

"Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο προκειμένου να συγκροτήσουμε έναν μεγάλο συνασπισμό που θα αποδυναμώσει και τελικά θα καταστρέψει την απειλή την οποία εκπροσωπεί το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσαν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί στη συνάντηση που είχαν με τους ομολόγους τους της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Αυστραλίας, της Δανίας και του Καναδά.

Ο Κέρι είπε ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο συζήτησαν την πιθανότητα συγκρότησης ενός τέτοιου συνασπισμού. "Όλοι μπορούν να κάνουν κάτι" είπε ο Κέρι. "Μπορούν να συμβάλουν είτε με πυρομαχικά και όπλα είτε με τεχνογνωσία. Μπορούν να συμβάλουν με συμβούλους", τόνισε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 16 Σεπτεμβρίου.

 


ΑΛΒΑΝΙΑ: ΠΩΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας Αντριάν Φουλάνι συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 713 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 6,63 εκ. δολάρια) από έναν υπάλληλο του ιδρύματος, όπως ανέφερε πηγή της εισαγγελίας. "Ο διοικητής συνελήφθη με δικαστική εντολή με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας για το θέμα της κλοπής από την τράπεζα" είπε στο πρακτορείο Reuters ο Άλμπι Σεράνι, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Φουλάνι, που σύμφωνα με τις αρχές είχε αφήσει κενά στην εποπτεία του θησαυροφυλακίου λόγω έλλειψης προσωπικού και κανονισμών, συνελήφθη στο γραφείο του στην τράπεζα και εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 7 ετών. Πριν από πέντε εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην Κεντρική Τράπεζα, ο Αντριάν Μπιτράι, παραδέχτηκε ότι επί τέσσερα χρόνια έκλεβε χρήματα, παίρνοντας τα καινούρια χαρτονομίσματα που έφταναν από την Ελβετία και αντικαθιστώντας τα με παλιά βιβλία. Ο Φουλάνι, που εξελέγη για μια δεύτερη επταετή θητεία στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη το 2011, υπερασπίστηκε τότε το έργο του τονίζοντας ότι η ίδια η τράπεζα αποκάλυψε την κλοπή.

Εκτός του Φουλάνι χθες συνελήφθη και ένας γενικός επιθεωρητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Ελιβάρ Γκολέμι. Συνολικά για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 19 άτομα. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα ο Μπιτράι έκλεψε 570 εκατομμύρια λεκ σε καινούρια χαρτονομίσματα και άλλα 143 εκατομμύρια σε παλιά χαρτονομίσματα που επρόκειτο να αποσυρθούν από την κυκλοφορία. Η εισαγγελία κατηγορεί τον Φουλάνι ότι επί πολλά χρόνια δεν είχε προτείνει κάποιον για αναπληρωτή του, δημιουργώντας ένα κενό στην ιεραρχία και κατά συνέπεια στην εποπτεία της ασφάλειας του θησαυροφυλακίου. 

Επίσης, ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας δεν κατάφερε να εγκριθούν κανονισμοί για τη λειτουργία του θησαυροφυλακίου, γεγονός που οδήγησε στην κλοπή των χρημάτων.Ο Μπιτράι ομολόγησε ότι έκλεβε καθημερινά χρήματα την περίοδο του Μουντιάλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, στην κατάθεσή του στις εισαγγελικές αρχές είπε ότι δρούσε προς το τέλος του ωραρίου του, όταν οι άλλοι υπάλληλοι ήταν κουρασμένοι. Κρατούσε ο ίδιος και τα τρία κλειδιά του χρηματοκιβωτίου ενώ κανονικά θα έπρεπε τρεις υπάλληλοι να έχουν από ένα κλειδί ο καθένας.