Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ 530 Π.Χ ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

 

Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαριων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο, ο οποίος αναφέρει ότι "το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.". 

Ξεδιπλώνοντας το "κουβάρι" της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.

"Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει.

Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία. Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη. Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι.

Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη" επεξηγεί ιστορικά ο κ. Τσίνσιφος, αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας.

Εννέα Οδοί και Σφίγγα: Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, "οι Εννέα Οδοί, όπως απεδείχθη νομισματικά, υπήρξε έδρα του βασιλιά των Ηδωνών Γέτα. Οι μύθοι με τον Διόνυσο, τους Ήδωνες και τον βασιλιά Λυκούργο, που αιωρούνταν πάνω από το Παγγαίο, εκπορεύτηκαν από τις Εννέα Οδούς, που κατ' εξοχήν ήταν το κέντρο της Διονυσιακής λατρείας.

Εδώ θεοποιείται η Σφίγγα, που όπως αναφέρεται από ιστορικά στοιχεία προηγήθηκε και αυτής του δωδεκαθέου. Γεγονός είναι ότι από τον 6ο π.Χ. αιώνα και μετά, έμεινε να λατρεύεται σε ελάχιστα φανερά σημεία. Ο μύθος γι' αυτήν μπορεί να γεννήθηκε στη Θήβα του Οιδίποδα, όμως νομισματικά τουλάχιστον δεν υπήρξε και έτσι, φαινομενικά, δεν υπάρχει σύνδεση της Σφίγγας με τη Θήβα του 5ου π.Χ. αιώνα και μετά.

Τα φανερά σημεία λατρείας της, που είναι γνωστά έως σήμερα, είναι η Χίος, όπως αποδεικνύει όλη η νομισματική της παραγωγή, η Νάξος, όπως απέδειξε με το άγαλμα της Σφίγγας, που οι κάτοικοί της απέστειλαν στους Δελφούς και η πόλη Γέργη της Τρωάδας, της Μικράς Ασίας, όπου επίσης όλη η νομισματική της παραγωγή βασίστηκε στη Σφίγγα.

Η λατρεία της Σφίγγας ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί που παραγόταν. Έτσι, στη Θήβα, ανακαλύπτουμε τον Διόνυσο, τον αμφορέα για το κρασί και το σταφύλι σαν σύμβολο. Στη Νάξο πάλι, τον Διόνυσο, σκεύη για κρασί και σταφύλια και ούτω καθεξής. Στα φανερά σημεία λατρείας της Σφίγγας πλέον, συγκαταλέγεται η Αμφίπολη, από την εποχή ακόμα που το όνομά της ήταν Εννέα Οδοί.

Οι δυο Σφίγγες στο μνημείο του λόφου Καστά δεν εκπλήσσουν με την εμφάνισή τους εκεί, γιατί το πανάρχαιο νομισματικό θέμα της πόλης ήταν η Σφίγγα. Η ελληνική σφίγγα, υπήρξε νομισματικό θέμα των Εννέα Οδών. Η Σφίγγα λοιπόν φαίνεται να είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της Αμφίπολης, αφού και όταν ακόμα άλλαξαν θεματολογία στα νομίσματά τους, η σφίγγα παρέμεινε πάνω σ' αυτά, πλέον σαν σύμβολο. 

Το 530 π.Χ., περίπου μέσα σ' έναν οργασμό νομισματοκοπίας στο Παγγαίο, οι κάτοικοι των Εννέα Οδών επιλέγουν την σφίγγα και την αγελάδα μόνη της ή με το μοσχαράκι της, σαν θέματα για τα νομίσματά τους.Οι αποτυπώσεις στα νομίσματά τους ομολογούσαν τη θεότητα που λάτρευαν, ως οπαδούς του Διόνυσου, αλλά και την ασχολία τους που ήταν κυρίως η κτηνοτροφία.

Όπως φαίνεται πολύ αργότερα, οι Αμφιπολίτες, δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη σφίγγα σαν σύμβολο, όμως η κύρια απόδειξη για την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών με τη σφίγγα, έρχεται από την αποκωδικοποίηση των οπισθοτύπων. 

Στην πρώτη πλευρά των ασημένιων νομισμάτων, που έχουν βρεθεί και χρονολογούνται από 520 π.Χ. μέχρι και το 470 π.Χ. φαίνεται η Σφίγγα, ενώ το οπισθότυπό της, η πίσω πλευρά του νομίσματος, φανερώνει τον τόπο κοπής του νομίσματος- στην προκειμένη περίπτωση τις Εννέα Οδούς. Με θέμα τη Σφίγγα καλύφθηκαν πέντε νομισματικές υποδιαιρέσεις, ενώ άλλες πέντε καλύφθηκαν με την αγελάδα. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα με τη Σφίγγα δεν ήταν άγνωστα, αλλά λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης, χαρακτηρίζονται έως σήμερα ανεξακρίβωτα Θρακο-μακεδονικά. Από το 520 π.Χ., που έχουμε τη νομισματική απόδειξη των Εννέα Οδών, έως και το 357 π.Χ., που κόβονταν τα Αμφιπολίτικα νομίσματα, η Σφίγγα είχε παρουσία στην Αμφίπολη.

Μετέπειτα χρόνια: Το μοναδικό διάστημα που απουσίασε νομισματικά, ήταν η περίοδος κατάληψής της από τους Αθηναίους (438 - 422 π.Χ.). Το 438 π.Χ., που ο Άγνων ο οικιστής ίδρυσε την Αμφίπολη στη θέση των Εννέα Οδών, ο χρυσούς αιών στην Αθήνα, ήταν στο αποκορύφωμά του.

Έως τότε, το μισό Παγγαίο, από τα μεταλλεία που αφαίρεσαν το 464 π.Χ. από τους Θασίτες, δούλευε για τους Αθηναίους. Μετά την ίδρυση της Αμφίπολης, όλο το Παγγαίο ήταν δικό τους. Το χρήμα έρεε άφθονο και ένας από τους διαχειριστές αυτού στο Παγγαίο, ήταν ο Άγνωνας.

Ο Άγνωνας είναι μια πολύ λίγο γνωστή ιστορική προσωπικότητα, που με την ενέργειά του να ιδρύσει πόλη με το όνομά του 'Αγνώνεια', πολύ κοντά στην Αμφίπολη, έδειξε τουλάχιστον μια τάση επίδειξης, που εκδηλώθηκε μέσα από οικοδομική δραστηριότητα. Ο Θουκυδίδης κάνει αναφορά για 'Αγνώνεια οικοδομήματα', που μετά την απελευθέρωσή τους το 422π.Χ., οι Αμφιπολίτες καταστρέφουν με μανία.

Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 404 π.Χ., η Αμφίπολη θα γνωρίσει μεγάλη οικονομική ακμή. Στα τετράδραχμα, που θα εκδώσουν οι Αμφιπολίτες, χρησιμοποίησαν σύμβολα, τα οποία γι' αυτούς είχαν σημασία. Μέσα σε αυτά υπήρχε η Σφίγγα, που παρέπεμπε στις Εννέα Οδούς, υπήρχε και ο τρίποδας που παρέπεμπε στο μαντείο του Διονύσου, το σταφύλι, το στάχυ, η μέλισσα κ.ά.".

Όπως υποστηρίζει ο νομισματολόγος Αστέριος Τσίντσιφος, "οριστικά οι εμφανίσεις της Σφίγγας στα νομίσματα θα σταματήσουν με τη μακεδονοποίηση της Αμφίπολης το 357 π.Χ.. Αυτό προκύπτει από τις δεκάδες αμφιπολίτικες κοπές νομισμάτων του Μεγάλου Αλέξανδρου αργότερα, στις οποίες ούτε μία έχει σαν σύμβολο τη Σφίγγα. Αντίθετα, τα περισσότερα από τα άλλα σύμβολα των Αμφιπολιτών (δάδα, τρίποδας, μέλισσα, δελφίνι κ.ά.), μεταφέρθηκαν στα τετράδραχμα του Αλέξανδρου".

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, μερικά από τα αρχαία ασημένια νομίσματα, που απεικόνιζαν τη Σφίγγα και έφεραν την ταυτοποίηση των Εννέα Οδών πουλήθηκαν σε μεγάλους οίκους δημοπρασιών της Ευρώπης, με πώληση του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 14,40 γραμμαρίων, να πωλείται στη Γερμανία στον οίκο δημοπρασιών Lanz του Μονάχου.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2005, έναντι 3600 ευρώ και του ανεξακρίβωτου τετράδραχμου ασημένιου νομίσματος, βάρους 12,90 γραμμαρίων, να πωλείται στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, στο Μόναχο, στον οίκο δημοπρασιών Hirsch, έναντι 4000 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο νομισματολόγος, εξακριβωμένα ασημένια αμφιπολίτικα τετράδραχμα νομίσματα που χρονολογούνται από το 390 π.Χ μέχρι το 360 π.Χ., όπου συναντάμε τις τελευταίες εμφανίσεις της Σφίγγας σαν σύμβολο, σε μικρογραφία δίπλα στο Απόλλωνα, πουλήθηκαν: το ένα 14,40 γραμμαρίων, στον οίκο δημοπρασιών Leu της Ζυρίχης.

Στις 16 Μαΐου του 2001 έναντι 390.000 ελβετικών φράγκων, ενώ το δεύτερο εξακριβωμένο τετράδραχμο 14,43 γραμμαρίων δημοπρατήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2011, στη Νέα Υόρκη, στον οίκο δημοπρασιών CNG, στην τιμή των 700.000 δολαρίων.

 


Ο ΡΩΣΟΣ ΤΙΓΡΗΣ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το παιχνίδι εναντίον της Ρωσίας. Πολιτική είναι η τέχνη να σχεδιάζεις και να προγραμματίζεις με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα όλες τις απαραίτητες δράσεις, να αγωνίζεσαι για το καλό της κοινωνίας. Πολιτική είναι η τέχνη να κυβερνάς και να αντιμετωπίζεις με τόλμη τα προβλήματα των πολιτών, να φροντίζεις για την ευνομία και ευμάρεια της κοινωνίας, αλλά παράλληλα να προστατεύεις αυτήν από ιδεολογήματα και ιδεοληψίες που διχάζουν την κοινωνία και καταστρέφουν την ενότητα και την οντότητα της Πολιτείας. 

 Ως γνωστόν, εις την αρχαιότητα δεν υπήρχαν ιδεολογίες, αλλά προσωπικότητες που κρίνονταν όμως απευθείας από τους πολίτες, δηλαδή την ίδια την κοινωνία. Η εμφάνιση των ιδεολογιών καπιταλισμός, κομμουνισμός, φασισμός, ως πολιτικά συστήματα διακυβέρνησης, είναι σύγχρονα εφευρήματα τα οποία, ως γνωστόν, διχάζουν τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και προκαλούν άπειρα δεινά εις την ανθρωπότητα. Ο καπιταλισμός προάγει την ανάπτυξη και τον πλούτο, που παράγει η εργασία του ανθρώπου. 

Όμως η άδικη κατανομή αυτού και η συγκέντρωση εις τα χέρια των ολίγων, οφειλόμενη εις την έλλειψη της ορθής σκέψης, της γνώσης, της ικανότητας, της πολιτικής αγωγής, του ήθους των επαγγελματιών πολιτικών, οι οποίοι χρησιμοποιούν την ιδεολογία ως άλλοθι των ολέθριων λαθών αλλά και ως ασπίδα προστασίας των, θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια του καπιταλισμού.Ο κομμουνισμός θεωρείται εξαρχής αποτυχημένος, διότι έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν την ίδια την φύση του ανθρώπου, να δημιουργεί ελεύθερα, απρόσκοπτα, και να παράγει πλούτο βάσει της ατομικής δυνατότητος και ευφυΐας του καθενός. 

Ο δε Φασισμός είναι προϊόν της αποτυχίας των 2 προαναφερθέντων ιδεολογιών και άκρως αντίθετος με αυτήν την ελευθερία του ανθρώπου. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί τους (ΝΑΤΟ), με τον τεράστιο πλούτο που παρήγαγαν, παρέσυραν σκόπιμα την Σοβιετική Ένωση με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας σε ένα ανελέητο και πολυδάπανο ανταγωνισμό εξοπλισμών, ο οποίος είχε το αναμενόμενο επακόλουθο, την κατάρρευση της δεύτερης. 

Η ανάδειξη του Boris Jelzin εις την ηγεσία της Ρωσίας ο οποίος έφερε την ελευθερία αλλά ταυτόχρονα και το χάος αποτέλεσε μία νέα σκοτεινή περίοδο κοινωνικών τώρα αναταράξεων και οικονομικών ατασθαλιών και σκανδάλων, με την ανάδειξη, από το τίποτε, απειράριθμων Ολιγαρχών, εις την οποία πρωτοστατούσε η κόρη του Jelzin Tatjana Djatschenko, η αποκαλούμενη «Καρδινάλιος του Κρεμλίνου». Παράλληλα ο Boris Jelzin ανέχτηκε την επέκταση του ΝΑΤΟ εις την Ανατολική Ευρώπη, εις τις πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας με την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων, με κατεύθυνση προς την Ρωσία. 

Και λίγο μετά ενέδωσε εις την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον ανηλεή 78ήμερο βομβαρδισμό της Σερβίας (6.3.-9.6.1999) από το ΝΑΤΟ – την πρώτη επίθεση εναντίον μίας ευρωπαϊκής χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο - και την ίδρυση του μουσουλμανικού κρατιδίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εις την καρδιά της Ευρώπης. Την 31.12.1999 με την ανάδειξη του Wladimir Putin εις την ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε η Ρωσία το πρόσφατο παρελθόν της και χαράσσει την σημαντικότερη περίοδο εις την σύγχρονη ιστορία της. 

Με την οργάνωση της διοίκησης και της οικονομίας, την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και με την προσπάθεια εκμετάλλευσης των τεράστιων, αστείρευτων άλλων ορυκτών πλούτων οι οποίοι επί δεκαετίες παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι. Παράλληλα ενίσχυσε την θέση της Ρωσίας εις το διεθνές πολιτικό και διπλωματικό στίβο. Ο χαρακτηρισμός του από τα διεθνή ΜΜΕ ως «Νέο Τσάρο της Ρωσίας» ή την «Τίγρη Πούτιν» εμπεριέχει αισθήματα θαυμασμού της προσωπικότητας του ηγέτη της Ρωσίας, αλλά εις τους αντιπάλους του αισθήματα έχθρας και μίσους. Οι οποίοι θα προτιμούσαν εις την θέση του ένα ανίσχυρο, ανίκανο και υπάκουο υποχείριο, όπως π.χ. ήταν σε αυτούς ο Boris Jelzin

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) εις την πραγματικότητα θεωρείται ένα συνονθύλευμα πολλών χωρών με οικονομίες διαφορετικών ταχυτήτων, με κοινωνικές ανισότητες, με αντικρουόμενα εθνικά συμφέροντα, διαπληκτιζόμενες πολιτικές και κομματικές ιδεολογίες, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Μειονεκτήματα αλλά και εμπόδια τα οποία αποτρέπουν την εμπέδωση μίας ενιαίας, ισόρροπης οικονομίας αλλά και την άσκηση μίας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Η θεωρούμενη πρωτεύουσα της Ε.Ε. Βρυξέλες παρομοιάζεται με μία άθλια αρένα εντός της οποίας οι ηγέτες των μελών της διαπληκτίζονται καθημερινώς και ανηλεώς για τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπούν. 

Ένας μακροχρόνιος, άθλιος, άνισος αγώνας μεταξύ των άσπλαχνων ισχυρών και των ανίσχυρων, τον οποίο δυστυχώς πληρώνουν οι αδύναμοι. Το έλλειμμα Ιδεών, Αρχών και Αξιών, αλλά και ικανών πολιτικών προσωπικοτήτων και ηγετών καθιστά ανέφικτο όχι μόνον το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως μία ενιαία κρατική οντότητα με κοινά σύνορα και κοινή εξωτερική πολιτική και διεθνή εκπροσώπηση, αλλά παράλληλα καθιστούν την Ε.Ε. έρμαια και υποχείρια των διεθνών αντιπάλων, των ανταγωνιστών της, αλλά και των αιμοσταγών χρηματαγορών.

Η ανυπαρξία της κρατικής οντότητας, αυτής της πραγματικής ενότητας, εις την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, χρησιμοποιείται από τις Η.Π.Α. για να επεμβαίνει εις την Ευρώπη. Να επιβάλλει, να εκβιάζει και να προασπίζεται την καταρρέουσα πλέον παγκόσμια κυριαρχία της. Τεράστια και αναρίθμητα ήταν και είναι τα λάθη των Η.Π.Α. μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τις προκλητικές διπλωματικές επεμβάσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις σε απειράριθμες χώρες του πλανήτη. Συμπεριφορές οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούν την βασική και γενεσιουργό αιτία της παγκόσμιας τρομοκρατίας. 

Πρόσφατα η διάλυση της κρατικής οντότητας της Γιουγκοσλαβίας και τον ανηλεή 78ήμερο βομβαρδισμό της Σερβίας, με την «αναγκαστική συμμετοχή» 12 ευρωπαϊκών κρατών π.χ. μελών του ΝΑΤΟ. Ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης, ο οποίος ισοπέδωσε μία ευρωπαϊκή χώρα, με ζημίες άνω των 100 δις δολαρίων, απλώς για την ίδρυση ενός μουσουλμανικού κρατιδίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εις την καρδιά της Ευρώπης. Η σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ για την επέμβαση της Ρωσίας εις την Κριμαία, και εναντίον των αυτονομιστικών κινήσεων των Ρωσοφώνων της Ανατολικής Ουκρανίας δεν οφείλεται εις την δήθεν υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. 

Αλλά εις την εκ των υστέρων αναγνώριση του δικού τους ολέθριου λάθους να υποστηρίξουν την αυτονομία και την ίδρυση ενός μικροσκοπικού κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Εκ των πραγμάτων οι ΗΠΑ είναι τώρα αναγκασμένες να αντισταθούνε με κάθε μέσο κατά οιασδήποτε αυτονομιστικής εξέγερσης, για να αποτρέψουν μεταστάσεις αυτού του φαινομένου σε άλλες χώρες π.χ. Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, την Σκωτία, την Ανατ. Ρουμανία, τους Βαλόνες του Βελγίου, του Νότιου Τιρόλου της Ιταλίας, την νήσο Κορσική της Γαλλίας, τους Ούγγρους της Σλοβακίας και Τρανσιλαβίας κ.α. 

Αλλά και να προστατεύσουν κυρίως τον ίδιο τον εαυτόν τους, τις Ομοσπονδιακές Πολιτείες σε πολλές τις οποίες υπερτερούνε οι έγχρωμοι και λατινοαμερικανικοί πληθυσμοί. Ένας θανάσιμος κίνδυνος για την εθνική οντότητα των Η.Π.Α. Η κλιμακούμενη επίθεση των Η.Π.Α. αλλά τώρα και της Ε.Ε. με τις διάφορες κυρώσεις και ανόητες πολιτικές κατά της Ρωσίας, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η Ε.Ε. η οποία συμμετέχει σε αυτό το άθλιο παιχνίδι θέτει εις κίνδυνο όχι μόνον το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά αναγκάζει την Ρωσία σε μία σφοδρότατη αντίδραση κατά των Η.Π.Α.  

Η πρόσφατη συνάντηση (11.Ιουλίου 2014) του Πούτιν με τον Φίντελ Κάστρο εις την Αβάνα, και η διαγραφή των χρεών της Κούβας απέναντι της Ρωσίας ύψους 35,2 δις δολαρίων, η οποία πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη από τα διεθνή ΜΜΕ, προμηνύει την επόμενη κίνηση και αντεπίθεση του «ρωσικού τίγρη Πούτιν».  Την αποστολή και εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων εις την Κούβα, εάν η ΗΠΑ δεν αποσύρουν το πυραυλικό τους σύστημα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο στοχεύει και απειλεί επικίνδυνα την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας αλλά και την παγκόσμια ειρήνη. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ BLOOMBERG

 

Ταφόπλακα στο ελληνικό success story και την πολυδιαφημισμένη εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία βάζει με δημοσίευμά του το Bloomberg, κάνοντας λόγο για τη λήξη του «πρωταγωνιστικού» ρόλου του ελληνικού χρηματιστηρίου στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. «Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2013 μετά την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης στην ιστορία αναδιάρθρωσης χρέους, πλέον έχει γίνει μια από τις χειρότερες στον κόσμο, καταγράφοντας πτώση 21% λόγω της πτώσης τραπεζικών μετοχών.

Η πτώση στις τιμές περιορίζουν της αποδόσεις που προσέγγιζαν το 200% από τον Ιούνιο του 2012, λόγω επενδύσεων από hedge funds όπως το Paulson & Co και το Third Point LLC» αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Βloomberg οι μετοχές με αποτιμήσεις τριπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είχαν σημειώσει υπερβολικά μεγάλη άνοδο, η οποία δεν δικαιολογείται από μια οικονομία που τώρα ετοιμάζεται να βγει από μια εξαετή ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Saxo Bank, Peter Garnry. Οι επενδυτές ψάχνουν αλλού στις αναδυόμενες αγορές για ευκαιρίες, καθώς οι κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, δημιουργούν εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Η Ελλάδα ήταν το trade πέρυσι, όμως δεν νομίζω ότι θα είναι το trade του χρόνου», δήλωσε στο Bloomberg ο Garnry. «Οι επενδυτές που ψάχνουν για καλές αποδόσεις, θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού». Το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 Γενικών Δεικτών παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην εισαγωγή τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τις ποινές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, απειλούν να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, γράφει το πρκατορείο.

«Ο κίνδυνος να στραβώσουν τα πράγματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι αρκετά σημαντικός», σύμφωνα με τον Matthew Beesley της Henderson Global Investors Holdings. «Γι” αυτό όταν αγοράζεις ελληνικές μετοχές, θέλεις να είσαι σίγουρος ότι αγοράζεις αυτές τις επιχειρήσεις με discount».