Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

 

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συντριβή αεροσκάφους στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο μικρό αεροπλάνο επέβαινε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος είναι πιθανότατα νεκρός. Το αεροσκάφος, ένα ιδιωτικό τζετ Cessna 560XL, έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, κοντά σε ένα σχολείο στο λιμάνι της πόλης Σάντος, στο Σάο Πάολο.

"Υπάρχουν θύματα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πόσα" δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι μια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στο σημείο, εμποδίζει την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική του Σάο Πάολο υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων G1. Πηγές από το Βραζιλιάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSB) δήλωσαν στο Reuters ότι ο ηγέτης τους επέβαινε στο αεροσκάφος ενώ το GloboNews TV ανέφερε ότι ο Κάμπος σκοτώθηκε κατά τη συντριβή, χωρίς να αποκαλύψει πού ήρθαν οι πληροφορίες. 

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους και η κατεστραμμένη στέγη ενός σπιτιού ενώ φλόγες και καπνοί ξεπηδούν από πολλά σημεία.  Σύμφωνα με αξιωματούχους από την Πολεμική Αεροπορία της Βραζιλίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με το αεροσκάφος, όταν απέτυχε να προσγειωθεί στην Guaruja, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.   Ο 49χρονος Κάμπος, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Περναμπούκο, συγκέντρωνε ποσοστό 10% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, η επικρατέστερη νικήτρια των οποίων θεωρείται η πρώην σύμμαχός του και απερχόμενη πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 



ΛΕΗΛΑΣΙΑ 12,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ «ΜΑΪΜΟΥ» ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

 

Γυμναστές που εργάζονταν σε... εταιρεία με είδη υγιεινής, οικοδόμοι που είχαν προσληφθεί ως πωλητές σε βιβλιοπωλείο, κομμωτές που απασχολούνταν σε καταστήματα ενδυμάτων και καθαριστές που είχαν αναλάβει δουλειά σε επιχείρηση ξυλείας.

Λεηλασία 12,5 εκατ. στο ΙΚΑ με «μαϊμού» ασφαλισμένους.  Κάτι... σάπιο υπήρχε στις προσλήψεις και τη δραστηριότητα πέντε εταιρειών που διαχειριζόταν ένας 54χρονος λογιστής στην Αττική. Όπως αποκάλυψε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ο λογιστής με 17 ακόμη άτομα είχε «στήσει» ειδικό μηχανισμό εξαπάτησης του ΙΚΑ και του Δημοσίου, προκαλώντας ζημιά που ξεπερνά συνολικά τα 12,5 εκ. ευρώ. Θύματα των επιτηδείων υπήρξαν και εργαζόμενοι που δεν λάμβαναν επιδόματα, ακόμη και μισθούς, ενώ λόγω της ακύρωσης των ενσήμων εικονικής ασφάλισης, απώλεσαν δικαιώματα ως προς παροχές, συνταξιοδότηση και άλλα. Το κόλπο είχε στηθεί από το 2010, με οργανωμένη δράση από τα μέλη του κυκλώματος που χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά και ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές προκειμένου να αποπροσανατολίζουν και να δυσχεραίνουν τις έρευνες και τους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Η μέθοδος. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος σύστησαν εξ αρχής εικονικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταβιβάστηκαν σε πρόσωπα -κυρίως αλλοδαπούς- που χρησιμοποιήθηκαν ως «αχυράνθρωποι». Μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψης, το οποίο διαχειριζόταν ο 54χρονος λογιστής, οι 5 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών, ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό άλλων επιχειρήσεων, μεμονωμένα ή κατά περίπτωση. Όπως προέκυψε, επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους, οι οποίοι στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν από διάφορες εταιρείες καθαρισμών, καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων.
 
Με αυτή τη διαδικασία, οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού τους και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας αυτή τους την υποχρέωση στις ανενεργές επιχειρήσεις, που ασφάλιζαν εικονικά προσωπικό. Από τον έλεγχο των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες αυτές ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή κατέβαλαν ελάχιστο τμήμα αυτών.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ιδιαίτερα τεχνάσματά τους γίνονταν αντιληπτά από τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΙΚΑ και αναστελλόταν η δυνατότητα ασφάλισης εργαζομένων μέσω υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα μεθοδευμένα «μετέφεραν» μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού στην επόμενη επιχείρηση, η οποία για τον ίδιο σκοπό είχε εξαρχής ιδρυθεί ή είχε μεταβιβασθεί, ως πηγή διοχέτευσης εικονικών ασφαλίσεων. Και έτσι γινόταν η «ανακύκλωση» μισθολογίων, ώστε το νήμα της ασφάλισής τους να χάνεται...

Παρακράτηση. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν αρκούνταν μόνο στα κέρδη που απέκτησαν παρανόμως από την αποφυγή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, από τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Η έρευνα έδειξε ότι σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι απασχολήθηκαν ως καθαριστές, οι «υπεύθυνοι» δεν τους κατέβαλλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα που δικαιούνταν. Υστερα από πιέσεις των εργαζομένων, τα μέλη του κυκλώματος τούς πλήρωναν ελάχιστα χρήματα, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματική τους εργασία, ενώ τους υπόσχονταν ότι στο μέλλον θα τους εξοφλήσουν, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
 
Με την τακτική αυτή, οι κατηγορούμενοι απέφευγαν, εκτός των άλλων, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους μισθωτών υπηρεσιών, ενώ διαπιστώθηκαν και περαιτέρω παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας σε βάρος των εργαζομένων.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
Θύματα και οι εργαζόμενοι

Από τη δράση του κυκλώματος με τις εικονικές εταιρείες εκτιμάται ότι προκλήθηκε ζημία για το ΙΚΑ, που αφορά μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 5.000.000 ευρώ. Επίσης, οι εκκρεμείς οφειλές των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων προς την Εφορία (ΦΠΑ κ.α.) ανέρχονται στο ποσό των 7.800.000 ευρώ περίπου. Μεγάλη ήταν η ζημιά όμως και σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας, η οποία απασχολήθηκε από συνεργείο καθαρισμού και ασφαλίσθηκε εικονικά. Οπως διαπιστώθηκε, οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα, επιδόματα και άλλες παροχές, ενώ ακυρώθηκαν τα ένσημά της (λόγω της εικονικής ασφάλισης), με συνέπεια όχι μόνο να διακοπεί η προσωρινή της σύνταξη, αλλά και να μην μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί, λόγω έλλειψης ενσήμων!

Θύματα της σπείρας ήταν και εργαζόμενοι γυμναστές, που ασφαλίσθηκαν εικονικά από τις επιχειρήσεις εμπορίου ξυλείας και ειδών υγιεινής και στη συνέχεια από γυμναστήριο, το οποίο είχε κλείσει. Στέλεχος, οικονομικός διευθυντής, διευθυντής προσωπικού και λογιστής της αλυσίδας γυμναστηρίων ήταν ο 54χρονος λογιστής.

 


ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ – O ΕΜΜΕΣΟΣ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

 

Γενικά μιλώντας, στον καπιταλισμό ο κάθε εργαζόμενος «πουλάει» την εργατική του δύναμη σε αυτόν που του υπόσχεται ότι θα του προσφέρει εργασία, γνωρίζοντας ότι με αυτό θα «χάσει» τη συμμετοχή του στα κέρδη, αδυνατώντας να πουλήσει την εργασία του μόνος. Στον 20o αιώνα, λόγω του κομμουνιστικού «αντίπαλου δέους», αυτή η αδικία είχε αμβλυνθεί με τις εργατικές διεκδικήσεις που είχαν κερδηθεί με πολλούς αγώνες.

Στη νεοφιλελεύθερη νέα τάξη, όμως, η εργασία δεν είναι αυτή που θεωρείται προϊόν, αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος! Επιστρέφουμε δηλαδή στη Φεουδαρχία, όπου οι σκλάβοι είχαν δικαίωμα στη ζωή μόνο όσο προσέφεραν εργασία, ως εργαλεία, και όχι ως πολίτες. Ο θεσμός, λοιπόν, της ενοικιαζόμενης εργασίας είναι το νέο δουλεμπόριο, κατά το οποίο ο ενοικιάζομενος δεν εργάζεται για το δικό του συμφέρον, αλλά για τον Εργολάβο/ΜΚΟ στους οποίους τον ενοικιάζει κατά το δοκούν ως νταβατζής.

Μάλιστα, στην τελευταία ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πέρασε απαρατήρητο, πίσω από το ζήτημα με το γάλα, το γεγονός πως και το Δημόσιο πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ). Με πρόφαση δήθεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά με σκοπό την κατάργηση όλων των δημοκρατικών θεσμών και αυτής ακόμη της Εθνικής Κυριαρχίας, είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής – δηλαδή Γερμανικής – Ένωσης η δημιουργία περιοχών στην εδαφική Επικράτεια της χώρας, όπου οι νόμοι δεν θα ισχύουν ή θα ισχύουν a la carte, δηλαδή θα λειτουργούν αποκλειστικά για το κέρδος.

ΕΟΖ και με τη βούλα. Η αρχή έγινε με τον Νόμο 3907/2011, άρθρο 37, παρ. 5: «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης, σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας».

Παρατηρείται μια πρώτη αναφορά σε «συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας», που τότε βέβαια ακουγόταν απλά σαν περιορισμός στον τόπο κατοικίας. Ωστόσο, επανήλθαν τον Μάρτιο του 2012 με τον Νόμο 4052/1-3-2012/αρ. φύλλου 41, με τον όχι ιδιαίτερα λειτουργικό τίτλο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Μεταξύ του EFSF (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης Μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος, και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».

Σε αυτό τον νόμο, βάσει του άρθρου 84, οι παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, η επιστροφή των οποίων έχει ανασταλεί, μπορούν να απασχολούνται μόνο εφόσον τους επιτραπεί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 3907/2011.

Δηλαδή τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως μεταναστών θα μπορούν να μετατραπούν σε στρατόπεδα εργασίας, ώστε να «καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες». Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το πλαίσιο απασχόλησης λαθρομεταναστών για ένα πιάτο φαγητό, κάνοντας «λάστιχο» βασικούς μισθούς και άλλα ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αφού είναι προσωρινή – θεωρητικά – εργασία. Ενώ δημιουργούν και τον εσωτερικό «ανταγωνισμό» με τους χιλιάδες άνεργους πολίτες της χώρας που έμμεσα θα εκβιάζονται, είτε να αποποιηθούν τα όποια δικαιώματά τους για να εργαστούν κι αυτοί σε συνθήκες γαλέρας, είτε να παραμείνουν στα αζήτητα.

Αφού πέρασαν το εργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τώρα μένει να ορίσουν και τις γεωγραφικές περιοχές που θα εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από τις 5 Μαΐου 2014 έχει και επιτροπή που μελετάει τον ορισμό των ΕΟΖ, όπως βλέπουμε από την απόφαση που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την αμοιβή αυτών των επιτροπών.

Όπως διαβάζουμε στο έντυπο, γίνονται συνεδριάσεις για την «επεξεργασία της Γνώμης Πρωτοβουλίας (Ν. 2232/1994) της Ο.Κ.Ε., με θέμα «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες». Ποιοι δήμοι και ποιες περιφέρειες θα είναι αυτές, μπορούμε να φανταστούμε με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Αυτές οι Δημοτικές, Περιφερειακές Εκλογές ήταν ίσως οι σπουδαιότερες των τελευταίων 20 χρόνων. Ό,τι έχει ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου τώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις τοπικές κοινωνίες στις περιφέρειες και τους δήμους.

Η Ανεργία δεν ήταν αποτέλεσμα της Κρίσης, ήταν αυτοσκοπός της – η ελευθερία και η δημοκρατία στο νεοφιλελεύθερο Κράτος είναι ανάλογα της οικονομικής αντοχής του κάθε Πολίτη. Η ανέχεια και τα αδιέξοδα στην υγεία, την παιδεία, την διατροφή και τα χρέη εξανεμίζουν κάθε δυνατότητα αντίδρασης και οδηγούν στην αναγκαστική μισθοδουλεία, που θα σερβιριστεί σαν «φιλάνθρωπες νέες θέσεις εργασίας» και «ανάπτυξη». Άλλωστε, οι σκλάβοι δεν είναι άνεργοι…
 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί επισκέπται της Ιστοσελίδας μας,
Κάποιο ανθρώπινο αλλά θλιβερό για μένα περιστατικό
με κράτησε μακριά σας αυτές τις μέρες γι’ αυτό ζητώ
την κατανόησή σας.
Π.Β