Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

MH17: ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

 

Και άλλες σορούς περισυνέλεξαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες από το σημείο που συνετρίβη η πτήση MH17 της Malaysia Airlines. Όπως ανακοινώθηκε και αυτές οι σοροί θα σταλούν στην Ολλανδία για αναγνώριση. Οι προσπάθειες της διεθνούς αποστολής που είναι αρμόδια να περισυλλέξει τις σορούς και τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων της συντριβής της πτήσης MH17 έχουν καθυστερήσει εξαιτίας των μαχών που μαίνονται στην περιοχή μεταξύ του ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών.

Περισσότερες από 200 σοροί έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ολλανδία, όπου θα γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων, όμως πολλοί από τους νεκρούς εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο όπου συνετρίβη στις 17 Ιουλίου το Boeing 777. "Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ότι οι σοροί μπορούν τώρα να σταλούν στην Ολλανδία", σχολίασε ο επικεφαλής της ομάδας επαναπατρισμού Πίτερ Γιαπ Άλμπερσμπεργκ, δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή του αεροπλάνου που προκάλεσε τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων, μεταξύ αυτών 195 Ολλανδοί και 28 Αυστραλοί.

Η αποστολή κατάφερε χθες Πέμπτη να φτάσει στο σημείο της συντριβής για πρώτη φορά από το Σαββατοκύριακο. Η διεθνής αποστολή, που είχε τη βάση της στο Ντονέτσκ, αποφάσισε να αλλάξει βάση και πλέον μεταφέρθηκε στο Σόλενταρ, βορειοδυτικά του σημείου της συντριβής. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ....

 




ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ!


Έχουν βγει κάποιοι και αναπαράγουν κάποιες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Αργεντινή. Δεν είναι ο ρόλος μου, ούτε έχω διάθεση να υπερασπιστώ τον Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε δεν νομίζω ότι το χρειάζεται. Θα υπερασπιστώ όμως την Αργεντινή που διάφορα παπαγαλάκια μιλούν για χρεοκοπία της. Η κυβέρνηση της Αργεντινής επέλεξε την επιλεκτική χρεοκοπία (δηλαδή, επέλεξε να μην πληρώσει μόνο το συγκεκριμένο κερδοσκοπικό fund) μετά από μια απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ και την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των εν λόγω κερδοσκόπων.

Οι πανηγυρισμοί κάποιων εδώ, δεν φανερώνουν τίποτε άλλο παρά την ανικανότητα και την αμάθεια που τους διέπει. Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Η Αργεντινή έχει μόνο 7% ανεργία, χρωστάει μόνο το 58 % του ΑΕΠ της κι έχει αυτήν την στιγμή 13% ανάπτυξη. Οι φωστήρες που φωνασκούν για να μην γίνουμε Αργεντινή, έχουν καταφέρει 25% και βάλε ανεργία, χρέος 180% περίπου του ΑΕΠ και ανάπτυξη κάτι σαν τις θερμοκρασίες της Σιβηρίας τον χειμώνα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αργεντινής για να τα καταφέρει όλα αυτά είπε πολλά ΟΧΙ στους κερδοσκόπους ενώ οι δικοί μας εδώ λένε μόνο ναι. Στο περίφημο PSI, που τόσο επαίρονται κάποιοι εδώ, δεν συμμετείχαν κάποια ξένα κερδοσκοπικά funds (μόνο ένα με 4,5 δισ. ομόλογα), αντίθετα κουρέψαμε τους συνταξιούχους και τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Αν λοιπόν είχα να διαλέξω μεταξύ της οικονομίας της Ελλάδας και της Αργεντινής, ασφαλώς και θα διάλεγα τη δεύτερη. Και θα τη διάλεγα για ακόμα ένα λόγο, γιατί έχει μια κυβέρνηση που δεν φοβάται τη σύγκρουση και λέει όχι στα κερδοσκοπικά funds, αυτά που οι δικοί μας τα προσκυνάνε εις βάρος του λαού και της χώρας.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΞΕΩΝ

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βιβλίο "Capital" του Γάλλου Οικονομολόγου Thomas Piketty, σύμφωνα με το οποίο, οδεύουμε ολοταχώς προς την κοινωνία των δυο τάξεων. Συγκεκριμένα, από το 1975 μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται η ολίσθηση της κοινωνίας σε καθεστώς Ολιγαρχίας, υπό την έννοια της υπερβολικής συγκέντρωσης κεφαλαίου σε ολοένα και λιγότερους. Η συγκυρία αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη πλέον επιρροή των εχόντων στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Σύμφωνα και με τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Πώλ Κρούγκμαν, ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, δεν επηρεαζόταν η διακυβέρνηση από τόσους λίγους. Είναι αστείο να πιστεύουμε ότι θα «φτιάξουν» τα πράγματα, ή ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας... Είναι επίσης τραγελαφικό να θεωρούμε ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα που να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική υπέρ των πολλών. Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Από την αρχαιότητα, η σύλληψη και εγκαθίδρυση ενός δίκαιου αλλά και βιώσιμου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, αποτελεί θέμα προβληματισμού και συζήτησης για πολλούς.

Ο Πλάτωνας και μύριοι ακόμα φιλόσοφοι, στοχαστές, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί, οικονομολόγοι, έχουν προτείνει κατά καιρούς τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να πορευθεί η ανθρώπινη κοινωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ιδέες δεν έχουν μπορέσει - κυρίως λόγω της ανθρώπινης φύσης - να ευδοκιμήσουν. Κατά καιρούς όμως, μικρές καταρχήν ομάδες ανθρώπων καταφέρνουν να συγκροτήσουν δίκαιες, προοδευτικές και κυρίως, βιώσιμες μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Κοινό χαρακτηριστικό των προσπαθειών αυτών, είναι η επιδίωξη της βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το σύνολο των συμμετεχόντων. Προέχει η ευημερία του συνόλου και μόνο.

Πράγματι, πως είναι δυνατόν μια κοινωνία να ευημερεί όταν έστω και ένα μέλος της βρίσκεται σε ένδεια; Πως είναι δυνατόν να θεωρείται υγιής μια κοινωνία όπου οι πολίτες δεν απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο διαβίωσης, περίθαλψης και παιδείας; Ο Τζωρτζ Όργουελ είχε αναρωτηθεί κάποτε: τι σημασία έχουν οι θετικοί οικονομικοί δείκτες, αν οι πολίτες δεν είναι ευτυχισμένοι; Πρέπει να αναζητηθούν και εφόσον οι συνθήκες τα επιτρέπουν, να υιοθετηθούν κοινωνικές πρακτικές που θα βασίζονται στην συλλογική προσπάθεια αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών για όλους. 

Ήδη, θα πρέπει η νέα γενιά να γαλουχηθεί με έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και στην αλληλεγγύη. Όπως ακριβώς λειτουργεί μια εκτεταμένη οικογένεια, όπου όλοι βοηθούν τον άλλον, και μεριμνούν για την βελτίωση των συνθηκών για όλους, όπως λειτουργεί μια μικρή κοινότητα ή μια γειτονιά, όπου κοινό συμφέρον όλων είναι η ανάπτυξή της και η αλληλοϋποστήριξη, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να δουλεύει και το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επαναστατικής κοινωνικής δομής που εφαρμόζεται περίπου έναν αιώνα τώρα, στο σύγχρονο Ισραήλ είναι το κιμπούτζ. Εκεί όλοι εργάζονται για το κοινό καλό και κάθε μέλος λαμβάνει τα αγαθά που χρειάζεται βάσει των αναγκών του. 

Αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή στα κιμπούτζ είναι η ομοψυχία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων. Η συνολική ευημερία είναι αυτοσκοπός. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί ριζικές αποφάσεις για το μέλλον και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αφήσουμε στα παιδιά μας την δικαιότερη οικονομική και κοινωνική δομή. Μακάρι να μην επαληθευτεί ο Thomas Piketty...

 


ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

 

Σαν τεράστιο τάνκερ ή αεροπλανοφόρο που αργεί να στρίψει, η Ευρωζώνη χρειάστηκε δύο χρόνια, από τη δραματική δήλωση Ντράγκι τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τη νέα του παρέμβαση στις αρχές Ιουνίου του 2014, αλλά και την ανάδειξη Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής για να σταλθεί το μήνυμα ότι η Γερμανία αποδέχεται τη στροφή από τη μονομερή λιτότητα σε σταδιακή και προσεκτική πορεία προς την ανάπτυξη. Δυστυχώς για το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, το πλοίο της Ευρωζώνης αρχίζει τη διόρθωση πορείας την ώρα που εισέρχεται σε θύελλα:

Πρώτον, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες του Νότου και της Γαλλίας σε οριακό σημείο.

Δεύτερον, η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί να πλήξει το διμερές εμπόριο και την ενεργειακή συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία, να διογκώσει τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει στην καρδιά της Ευρώπης ένα νέο μέτωπο εισροής προσφύγων λαθρομεταναστών.

Τρίτον, η Ευρύτερη Μέση Ανατολή από τους τζιχαντιστές της ISIS στο Ιράκ και στη Συρία μέχρι και τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα αλλά και την κατάσταση πλήρους αναρχίας στη Λιβύη και την Υποσαχάρια Αφρική θα πολλαπλασιάσει τόσο το κύμα προσφύγων στον Νότο της Ευρώπης όσο και αναπόφευκτα την εξαγωγή ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας.

Σήμερα η ΕΕ - Ευρωζώνη του 2014 είναι πολύ πιο παθητική απέναντι στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ από ό,τι υπήρξαν Γαλλία και Γερμανία την άνοιξη του 2003 εν όψει της εισβολής Μπους στο Ιράκ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με Μόσχα, Βερολίνο και Παρίσι σύρονται στις επιλογές της Ουάσιγκτον, ενώ στη δεκαετία του 1980 επί Ρίγκαν είχαν περιφρουρήσει ως κόρη οφθαλμού τη διμερή συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση.

Είναι φανερό ότι η ακινησία που επέβαλε για τέσσερα και πλέον χρόνια το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και η προτεραιότητα διασφάλισης πλήρους πρωτοκαθεδρίας της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης έπληξαν μοιραία και την όποια δυνατότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπου διακυβεύονται ζωτικά της συμφέροντα. Έτσι τον Σεπτέμβριο οι εστίες ανάφλεξης δίπλα στην Ευρώπη θα σκιάσουν τα όποια βήματα επανεκκίνησης της ανάπτυξης αποφασιστούν μετά τη συμπλήρωση της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας στα τέλη Αυγούστου.

 


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;


Ιός Έμπολα: Καλές οι οδηγίες αλλά τι συμβαίνει με τους εν Ελλάδι λαθρομετανάστες; Τον πανικό έχει σκορπίσει στην παγκόσμια κοινότητα η ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Στη Δυτική Αφρική ο ιός Έμπολα θερίζει. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ξεψυχήσει μέχρι στιγμής, ενώ οι εικόνες που αντικρίζει κανείς σε πολλές χώρες της Αφρικής θυμίζουν κάτι από την εποχή του «Μαύρου Θανάτου» στο Μεσαίωνα. Όταν μία άλλη ασθένεια, αυτής της βουβωνικής Πανώλης, σκόρπισε το θάνατο από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πτώματα αποσυντίθενται σε δρόμους της Λιβερίας. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα πτώματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, επιπλέουν σε ποτάμια με αποτέλεσμα να μολύνουν το νερό. Σε Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει δραματικά. Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στην Ευρώπη και την Αμερική η ανησυχία είναι επίσης διάχυτη. Οι βρετανικές Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μετά και τον θάνατο επιβάτη από τον ιό, ο οποίος λίγο πριν είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν Βρετανοί πολίτες.

Αρκέστηκαν σε οδηγίες προς ταξιδιώτες: Στην Ελλάδα οι ελληνικές Αρχές αρκέστηκαν στην έκδοση οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όσους ταξιδιώτες επισκέπτονται χώρες της Αφρικής. Σε αυτές περιγράφονται επίσης τα συμπτώματα του ιού και συνιστούν τη χρήση μάσκας. Επίσης σε άλλη ανακοίνωση που εξεδόθη αναφέρεται ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός για την Ελλάδα. Πόσο σίγουροι είναι όμως ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετό για την προστασία του κοινωνικού συνόλου;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μεταξύ άλλων διαθέτει και τα πρωτεία της λαθρομετανάστευσης. Οργανωμένα κυκλώματα μεταφέρουν στην Ελλάδα μετανάστες, οι οποίοι παράνομα εισέρχονται στη χώρα μας. Δίχως σε πολλές περιπτώσεις να περάσουν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται συνήθως όλοι μαζί σε κάποιο διαμέρισμα, μέσα σε άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας. Το κατά πόσο κάποιος από τους ανθρώπους αυτούς μπορεί και να μεταφέρει τον ιό είναι κάτι που μέχρι στιγμής οι αρμόδιες Αρχές δεν μπήκαν στον κόπο να εξετάσουν αλλά ούτε και να αποκλείσουν.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά: «Ο Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι η πολιτική πρόληψης είναι αυτή η οποία θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί, ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους καταστάσεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας, για τη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί. Ο Ιατρικός Σύλλογος προσκαλεί και προκαλεί να δοθούν τα στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να έχουμε τις ανάλογες εξελίξεις» σημειώνει και συμπληρώνει: «Είμαστε η χώρα με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών».

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό το οποίο εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να εξετάσει το ζήτημα αυτό κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα από αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα.