Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

 

Ο  εκδότης οικονομικής ιστοσελίδας Δρ.Τζίμ Γουίλλι, λέει: «Το δολλάριο είναι ετοιμοθάνατο...Νομίζω πως η νεκρώσιμη πομπή αρχίζει εφέτος. Είπα κατ επανάληψη ότι ο χρόνος δεν θα τελειώσει όπως άρχισε.» Τι θα αρχίσουν οι Αμερικανοί να βλέπουν νάρχεται  με την επιτάχυνση της κρίσης του δολλαρίου; Ο Δρ.Γουίλλι λέει: «Πιστεύω πως θα αρχίσουν να παίρνουν ειδοποιήσεις απόλυσης από τους εργοδότες τους. Πιστεύω πως θα αρχίσουν να βλέπουν υψηλότερες τιμές στά καύσιμα και στα τρόφιμα. Νομίζω πως θα αρχίσουν να βλέπουν προσφορές θέσεων εργασίας από κινεζικές εταιρείες σε αμερικανικό έδαφος. Χάνουμε την χώρα μας...» 

Στά διεθνή ζητήματα, που αφορούν πολιτική και χρήμα, ο Δρ. Γουίλλι, με δίπλωμα PhD στη στατιστική, λέει: «Δεν σας κάνει εντύπωση ότι κάθε μήνα έχουμε και επιτάχυνση των γεγονότων;... Η Ουκρανία ήταν μια παγίδα και οι ΗΠΑ πήγαν και έπεσαν μέσα. Τώρα βλέπουμε τον βάλτο. Μετά θα χάσουμε το ΝΑΤΟ. Στο Ιράκ συνέβη το ίδιο πράγμα. Αλλά στον αραβικό κόσμο μια παγίδα ήταν στημένη και οι ΗΠΑ πηγαίνουν κατευθείαν μέσα σε αυτήν.

Το αποτέλεσμα θα είναι θολό και αβέβαιο, αλλά μπορώ να σου εγγυηθώ πως δεν θα είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση Ομπάμα και για τις σχέσεις της με το Πεντάγωνο...Στην ουσία οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτών των ενεργειών. Αυτοί που εκπαιδεύαμε μυστικά και χρηματοδοτούσαμε μυστικά, ως συμμάχους μας στη Συρία, τώρα επιτίθενται σε άλλους συμμάχους μας στο Ιράκ. ΄Ετσι οι ΗΠΑ είναι και στις δυο πλευρές, μπλεγμένη στη μέση και βαδίζοντας μέσα σε μια παγίδα.» 

΄Ενα μεγάλο θέμα που απασχολεί τον Δρα Γουίλλι είναι ότι ο κόσμος εγκαταλείπει τη χρήση του δολλαρίου στο διεθνές εμπόριο. Είναι μια κίνηση που επιταχύνεται και ο δρ.Γουίλλι υποστηρίζει: «Εξελίσσεται σε παρέλαση και οι ΗΠΑ θα κατορθώσουν να απομονώσουν  τα 90% του κόσμου, και κάνοντάς το θα απομονώσουν τον εαυτό τους. Δεν μπορείς να βάλεις κυρώσεις όλον τον κόσμο που δεν θέλει να χρησιμοποιεί το δολλάριο. Εάν το κάνεις, αυτό που θα κάνεις  είναι να όρίσεις ένα κόσμο εκτός δολλαρίου.  Το αποκρυσταλλώνεις, του δίνεις μορφή και βοηθάς την γέννησή του. Αυτό ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ. Πρέπει να εστιασθούμε στα θεμελιώδη: Το δολλάριο είναι τοξικό...

΄Εχουμε «ποσοτική χαλάρωση» (της νομισματικής κυκλοφορίας) και νομισματοποίηση μη αποστειρωμένων ομολόγων. Με άλλα λόγια χρήση  των πιεστηρίων  εκτύπωσης δολλαρίων για την στήριξη της ζήτησης κρατικών ομολόγων, που είναι τοξικά...Αυτά είναι το ανάποδο από ότι εδίδασκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες επί 70 χρόνια μέχρι το 2008.  Αυτό που κάνει το δολλάριο τοξικό είναι ότι όλες οι αξίες έχουν πλαστή διατίμηση. ΄Εχεις την χρηματιστηριακή  απάτη, η οποία επιτρέπεται σε μεγάλο βαθμό...΄Ετσι έχουμε τα παράγωγα,  χρηματιστηριακή απάτη Γουώλ Στρητ, ποσοτική χαλάρωση, μηδενικά επιτόκια και ατέρμονα πόλεμο σε υπεράσπιση του δολλαρίου. (Σημ.μ. Σαντάμ και Καντάφι είχαν αποχωρήσει του «πετρο-δολλαρίου») Βισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου έχει γίνει σαφές πως έθνη που αναγγέλλουν πως θέλουν να εγκαταλείψουν το δολλάριο κηρύσσονται τρομοκράτες και  εξαπολύουμε πόλεμο εναντίον τους. ΄

Ετσι απλά. Και δεν έπαψα να το λέω εδώ και τρία χρόνια και τώρα αρχίζει να  διεισδύει στα  εγώ ποιός.χοντροκέφαλα που δεν διαβάζουν την ιστοσελίδα.» Ο δρ.Γουίλλι συνεχίζει, προλέγοντας: «Το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη στήνονται σαν χρηματιστικά κέντρα του ρενμινμπί (η γουάν), που σημαίνει  λαϊκό νόμισμα...΄Ωστε η Κίνα στήνει  δέλεαρ στο Λονδίνο, να καταστεί κέντρο του ΡενΜινΜπί για τις συναλλαγές σε κινεζικά ομόλογα. Και το Λονδίνο είναι ενθουσιασμένο...» Στο θέμα περί εφοδιασμού της Ευρώπης με αμερικανικό φυσικό αέριο, ο δρ.Γουίλλι, λέει:

«Μιλάνε για εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά δέν έχουν ούτε την ικανότητα της παράδοσης. Δεν διαθέτουν δεξαμενόπλοια για την μεταφορά υγραερίου. Οι ευρωπαϊκοί λιμένες υποδοχής είναι ακατάλληλοι. Και δεν έχουν αγωγούς αερίου που να διασχίζουν τον Ατλαντικό. Ποιος ηλίθιος επινόησε αυτό το σχέδιο; Θα σου πω εγώ ποιός. Ο τύπος που κάθεται στον Λευκόν Οίκο.» Περί διχοστασίας ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την CIA επί της εξωτερικής στρατιωτικής  πολιτικής, ο δρ.Γουίλλι υποστηρίζει: «΄Εχε υπόψη ότι ολόκληρα τα σχέδια για την Ουκρανία και για τη Συρία  ΔΕΝ εκπονήθηκαν από το Πεντάγωνο. ΄Εγιναν στο Λάνγκλεϋ, από την CIA. Το Πεντάγωνο λέει εμείς δεν στηρίζουμε όλες αυτές τις ενέργειες. Δεν θέλουμε την επέκταση του πολέμου. 

Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία και με την Κίνα.» Καταλήγοντας ο Δρ.Γουίλλι λέει: «Εχάσαμε το έθνος μας, εχάσαμε την βιομηχανία μας,, εχάσαμε την βιωσιμότητά μας, εχάσαμε το κράτος δικαίου που είχαμε  και τώρα βασιζόμαστε σε επιθέσεις εναντίον εθνών που θέλουν να εγκαταλείψουν το δολλάριο. Αυτό που θα πετύχουν οι ΗΠΑ είναι να απομονώσουν τα 90% του κόσμου και επομένως να απομονωθούν. Συμβαίνει ήδη με άλματα...» Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........




ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΜΠΟΙΝΓΚ

 

Πύραυλος χτύπησε το Μπόινγκ 777 της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Andriy Lysenko. "Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται με μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου" στην άτρακτο, διευκρίνισε ο Lysenko.

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, αν και δεν επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για πύραυλο, δεν το διαψεύδουν κιόλας. Η επίσημη ανακοίνωση τους είναι ότι από την ανάλυση των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους αποκαλύπτεται μια "αποσυμπίεση που οφείλεται σε ισχυρή έκρηξη". "Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV. Η Βρετανία έχει επιφορτιστεί με το έργο να μεταφορτώσει τα δεδομένα από τα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν από το σημείο της συντριβής και να παραδώσει τις πληροφορίες στους διεθνείς ερευνητές προκειμένου να τα αναλύσουν.

Έχασαν μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αντάρτες: Oι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία αναγνώρισαν σήμερα ότι έχουν χάσει τον έλεγχο ενός τμήματος της ζώνης στην οποία κατέπεσε το Μπόινγκ των Malaysia Airlines, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν επί του πεδίου και ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν σε πολλές πόλεις που βρίσκονται πλησίον. Ο επικεφαλής των αυτονομιστών, Α. Μποροντάι διέφυγε.

Πάντως οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν στο σημείο της συντριβής καθώς μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού. Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν μπροστά σε μάχες και γύρισαν πίσω.
 


ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΣΤΕΣ;

 

Μεσημέρι Κυριακής και ενώ πίνω τον καφέ μου αντιλαμβάνομαι πως λίγα μέτρα πίσω μου κάποιοι κάνουν χρήση. Στην πλατεία σε σκόρπια σημεία υπάρχουν χρήστες. Άλλοι κοιμούνται στα παγκάκια, άλλοι κουβεντιάζουν, κάποιος γυρνάει για να βρει χρήματα, άλλοι κοιτάνε απλά το κενό και άλλοι... κάνουν επί τόπου χρήση. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα εμφανίζονται 4 αστυνομικοί καβάλα στις μοτοσικλέτες τους που απλά διώχνουν όλους όσους είναι στην πλατεία. Πού θα πάνε... σαφώς και δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Ίσως σε κάποια άλλη πλατεία, ίσως σε κάποια άλλη γειτονιά.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται και κανείς δεν μιλάει. Και γιατί να μιλήσει άλλωστε; Γιατί να μπλεχτεί; Νέα παιδιά σβήνουν τη ζωή τους και πεθαίνουν στις πλατείες. Τα άτομα αυτά έχουν διαίσθηση του κόσμου γύρω τους και απλά θέλουν να ξεφύγουν. Ο υπέροχος κόσμος μας κινείται σε ρυθμούς χρήματος και εικόνας. Δεν έχει χώρο και χρόνο για να λύσει τα προβλήματά του και τα προβλήματα των παιδιών του. Κρίμα. Κρίμα όχι μόνο για αυτά τα παιδιά αλλά και για εμάς που μένουμε πίσω και ζούμε την καλοκουρδισμένη ζωή μας, αγνοώντας και αδιαφορώντας για την κατάσταση του διπλανού μας.

Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι υπάρχουν κάποια αξιόλογα προγράμματα. Αλλά, αλήθεια, σαν κοινωνία είμαστε ανοικτοί απέναντι σε αυτά τα άτομα; Μπορεί η κοινωνία μας να τα εμπιστευτεί και να τα βοηθήσει; Ή μήπως απλά αποσιωπούνται τα πάντα για να φαινόμαστε όλοι (και ακόμα περισσότερο οι πρώην χρήστες) όσο το δυνατόν πιο όμορφα και αγγελικά πλασμένοι; Ταμπού. Αυτό έχει η κοινωνία μας. Πολλά ταμπού. Δύσκολα δεν στιγματίζεται κάποιος.

Και όσον αφορά τη νομιμοποίηση της χρήσης τους, σαν Ελλάδα του 2014 σαφώς και δεν είμαστε έτοιμοι. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης των πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά μακροπρόθεσμα ίσως να έκανε καλό. Ίσως να εκλείψουν όλοι αυτοί που προσελκύονται από το παράνομο και απαγορευμένο των ναρκωτικών. Γιατί ίσως τελικά η ελληνική κοινωνία να θρέφεται από τα ταμπού και τα κόμπλεξ που εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε να διαιωνίζουμε.

 


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ;

 

Στην αρχή της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» (Α. 22), ο Θουκυδίδης αφήνει να εννοηθεί ότι ο λόγος που έγραψε τις ιστορίες του ήταν η πεποίθησή του ότι θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν όλα εκείνα τα οποία σύμφωνα με την ατελή ανθρώπινη φύση θα επαναληφθούν, ώστε να φανούν χρήσιμα στους σώφρονες. Η ζωή αποκάλυψε, ότι η κατανόηση από μόνη της δεν φτάνει. Η γνώση από μόνη της δεν σημαίνει και μάθηση. ΜΑΘΑΙΝΩ σημαίνει ΑΛΛΑΖΩ και όχι γνωρίζω. 

Όταν το καλοκαίρι του 1941 η Βέρμαχτ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση, ο Reichsfuhrer-SS Χάινριχ Χίμλερ εξέδωσε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Ο Υπάνθρωπος» (Der Untermensch), όπου ο Υπάνθρωπος ήταν ο Σλάβος, ο Εβραίος, και ο Τσιγγάνος. Το φυλλάδιο στόχευε να καλλιεργήσει στο γερμανικό λαό το μίσος κατά των λαών της Σοβιετικής Ένωσης και να ενισχύσει το ηθικό των στρατευμάτων. Το περίεργο είναι ότι το φυλλάδιο αυτό βρήκε θετική απήχηση ακόμη και μεταξύ των λαών της Κροατίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας. 

Το φυλλάδιο είχε ελάχιστες πληροφορίες γύρω απ’ τη Σοβιετική Ενωση και τον κομμουνισμό, αλλά καλλιεργούσε περισσότερο τις πρωτόγονες φυλετικές προκαταλήψεις με φωτογραφίες Ρώσων αιχμαλώτων με διαστρεβλωμένα και αποκρουστικά πρόσωπα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με κοινωνική ψυχολογία γνωρίζουν ότι όταν χαρακτηρίσεις ομάδες ανθρώπων ως υπανθρώπους και αγρίους, νομιμοποιείσαι και να τους εξοντώσεις, επιτελώντας ένα κοινωνικό έργο υπέρ της ανθρωπότητας και όχι έγκλημα. 

Αυτό που συμβαίνει τις μέρες αυτές στη Λωρίδα της Γάζας και η γενικότερη εικόνα γύρω από τους φανατικούς ισλαμιστές, αν όχι με την ίδια ωμότητα της Βέρμαχτ του '41, θυμίζει - λίγο πιο εκλεπτυσμένα όμως - την ίδια νοοτροπία. Οι κακοί είναι εδώ οι φανατικοί μουσουλμάνοι, που δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθείς στους πολίτες της Δύσης κι αυτό κάνει ακόμα πιο εύκολο το έργο των προπαγανδιστών, αφού τυχαίνει αυτοί οι μουσουλμάνοι να είναι συγχρόνως και οι πιο φτωχοί και εξαθλιωμένοι από το πολυετές εμπάργκο των Ισραηλινών. 

Εδώ επαληθεύεται ο Ιταλός φιλόσοφος και θεολόγος Τομάζο Καμπανέλα, που το γνώριζε πριν τέσσερις αιώνες και το περιέγραψε στην «Πολιτεία του Ήλιου»: «ο πλούτος και η δύναμη σε κάνουν μεγαλόψυχο και γενναιόδωρο, ενώ η φτώχεια και η αδυναμία σε κάνουν μίζερο και δόλιο». Οι Παλαιστίνιοι ήταν ότι πιο προοδευτικό και καλλιεργημένο είχε ο αραβικός κόσμος. Δεν είναι πια τα πράγματα έτσι κι αυτό ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας είναι οφθαλμοφανές και έχει την εξήγησή του. 

Σε μια στενή λωρίδα πεδινής γης μικρότερης κατά 20 τ.χλμ. από την Άνδρο (η Άνδρος είναι 380 τ.χλμ. η Λωρίδα της Γάζας 360, η Άνδρος έχει 9.221 κατοίκους, δηλαδή 24,3 κατοίκους ανά τ.χλμ., ενώ η Λωρίδα της Γάζας έχει 1.816.379, δηλαδή 5.045 κατοίκους ανά τ.χλμ.),στριμώχνοντας και αποκλείοντας σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπων απ’ τον έξω κόσμο και ελέγχοντας το δίκτυο ύδρευσής, τους καθιστάς εξαρτημένους, αδύναμους, μίζερους, όχι όμως και αξιολύπητους, αλλά επικίνδυνους για την «πολιτισμένη» ανθρωπότητα. 

Κι αυτό θα΄ πρεπε να θυμίζει κάτι σ’ εκείνους που υπήρξαν κάποτε θύματα μιας παρόμοιας πολιτικής και νοοτροπίας αλαζόνων. Η ιστορία διδάσκει μόνο εκείνους που εκτός απ’ τη γνώση, έχουν και την επιθυμία να αλλάξουν, να μετατρέψουν τη γνώση σε μάθηση κι αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει.