Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;


Βυθίζεται στην φτώχεια και στην ανέχεια ο ελληνικός λαός- Συγκλονιστικά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Όλο και πιο βαθιά βυθίζονται στη φτώχεια και την ανέχεια οι Έλληνες πολίτες, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι… τέλειωσε η κρίση. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, είναι συγκλονιστικά, δείχνοντας ότι συνεχίστηκε και αυτή τη χρονιά η «κατρακύλα» στα εισοδήματα των μισθωτών.

Απόδειξη, οι διαρκείς «αφαιμάξεις» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, που κοντεύουν να καταστούν μηδενικοί, αλλά και η αδυναμία όλο και περισσότερων, να απολαύσουν, έστω και ολιγοήμερες, διακοπές. Σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών καταγράφει έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο, ένας στους τρεις δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών διαβίωσης, ενώ οι μισθωτοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ακόμα και για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Ο ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ 22% χρειάστηκαν να δανειστούν. Η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1001 ευρώ, ηλικίας 35- 44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Στο σύνολό της σχεδόν (82%), η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.

Αυτό το καλοκαίρι θα πάνε διακοπές 38% των μισθωτών. Συγκριτικά λιγότερο θα πάνε διακοπές γυναίκες, μισθωτοί άνω των 55 ετών, όσοι κατοικούν στην περιφέρεια, όσοι έχουν κατώτερη και μέση μόρφωση, εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα σε έναν χρόνο, 22% των μισθωτών έχασαν τη δυνατότητα να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, ενώ, για το 24% όσων θα πάνε οι διακοπές θα είναι μικρότερες και για το 59% ίσες με εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού.

Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο 18% μπορούν να διαθέσουν χρήματα για τη διαμονή τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 1100 μισθωτών, από τις 3, έως τις 11/7/2014, αποτυπώνει τις τάσεις κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, των κριτηρίων που την ορίζουν, τη διαχρονική τους εξέλιξη και ειδικά τα χαρακτηριστικά της κατανάλωσης. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........




Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΤΑ "ΚΟΡΑΚΙΑ" ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

H Aργεντινή "καθάρισε" την επαπειλούμενη πτώχευσή της από τα αμερικανικά πειρατικά fund με ένα τρόπο που θα μπορούσε να είχε πράξει, και η Ελλάδα, αλλά ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε το δάνειο των 25 δισ. ευρώ που του πρότεινε ο Β.Πούτιν: Όπως μεταδίδεται από το Μπουένος Αϊρες, η Αργεντινή σύναψε επενδυτικό δάνειο με την Κίνα ύψους 4,7 δισ. δολ. με το οποίο θα αποπληρώσει τους δανειστές της που απειλούσαν να την κηρύξουν σε πτώχευση. Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά την συνάντηση της προέδρου C. Fernandez και του Κινέζου ομολόγου της και προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Xi Jinping.

Η Κίνα θα δώσει 4,7 δις δολάρια για επενδύσεις στην ενέργεια, ενώ συμφώνησε και για τριετές swap σε παράταση υφιστάμενου, ύψους 11 δις δολαρίων. H Αργεντινή είχε αποκλειστεί από τις αγορές μετά την σταθερή άρνησή της να πληρώσει ομόλογα κερδοσκόπων που δεν είχαν συμφωνήσει με το “κούρεμα του χρέους τους”. Το χρήμα από τη Κίνα θα διοχετευθεί σε έργα υποδομής με δυο υδροηλεκτρικά φράγματα στην Παταγονία, δυνατότητας ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπήκε το Μνημόνιο τον Μάϊο του 2010 για ένα δάνειο 15 δισ. ευρώ το οποίο έπρεπε να πληρωθεί και υποτίθεται ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έβρισκε από πουθενά αυτά τα λεφτά...
 



ΠΟΣΟ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΣΑΙ;

 

Τις περασμένες δεκαετίες, ειδικά πριν την 11η Σεπτεμβρίου, ο αντιαμερικανισμός για τον έφηβο Έλληνα ήταν ότι ο αγχωμένος αυνανισμός στο δωμάτιο, κρυφά από τους γονείς. Απαραίτητος για τις ορμόνες και το μυαλό, απενοχοποιημένος ανάμεσα σε άτομα της ίδιας ηλικίας, θέμα-ταμπού για συζήτηση σε μεγάλη κλίμακα και με ευρύτερο ακροατήριο. Μάθαμε πως οτιδήποτε πηγαίνει κόντρα στην Αμερική είναι καλό. Είτε αυτό ονομάζεται Ρωσία, είτε απλά πρόκειται για το αποτύπωμα μιας μπογιάς σε τοίχο με την επιγραφή της Coca-Cola.

Έβγαινες και μιλούσες κατά των ΗΠΑ κι αυτομάτως βαφτιζόσουν επαναστάτης. Αντίσταση στο σύστημα και καλά, εναντίωση στους παγκόσμιους δυνάστες που είτε με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε με τη διπλωματία τους αλλάζουν τον κόσμο. Αντίσταση που έφτανε (και φτάνει ακόμη) μέχρι τη στιγμή που μπαίνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει από το πορτοφόλι μερικά χαρτονομίσματα για να αγοράσεις το νέο παπούτσι της NIKΕ, το νέο i-Phone, το οτιδήποτε φεύγει από τις ΗΠΑ και κατακτά τον κόσμο.

Αυτή ήταν η κατάσταση στη χώρα -προφανώς ισχύει ακόμη, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Βλέπετε, τα χρόνια από την άμεση εμπλοκή της Αμερικής στα εντός μας, πέρασαν. Όχι πως τώρα δεν γίνεται, απλά αλλάζει τρόπο. Δεν γίνεται με διαγγέλματα και συναντήσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, δεν γίνεται με ατάκες «ευχαριστούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ» στην ελληνική Βουλή, αλλά με εμπλοκή πιστωτικών οργανισμών και κατευθυντήριων γραμμών από οργανισμούς όπως το IMF. Το μόνο που αλλάζει είναι η βιτρίνα.

Μέσα στην εβδομάδα που έφυγε, το Pew Research Center παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι μέσα στις 10 χώρες που αντιπαθούν περισσότερο την Αμερική, είναι -μάλιστα- η πρώτη από τις χώρες της Ε.Ε. Πρώτη η Αίγυπτος, μέσα στη δεκάδα και περιοχές της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Τυνησίας. Μέσα και η Γερμανία. Όλες τους περιοχές που υπήρξαν πρόσφατα (ή διαχρονικά) ταραχές και που βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου (στην περίπτωση της Γερμανίας παίζει σημαντικό ρόλο το πρόσφατο θέμα με τις παρακολουθήσεις).

Προσπαθώ να σκεφτώ τι είναι αυτό που μας έκανε και μας κάνει τόσο αντιαμερικανούς. Τους μισούμε για τον Εμφύλιο; Για την Κύπρο και την χούντα; Δύσκολο, αν μιλήσετε με νέους από 15-25 είναι πράγματα κι έννοιες που αγγίζουν ελάχιστους. Η αμέσως επόμενη ηλικιακή κατηγορία στρέφει την οργή της περισσότερο στο εγχώριο πολιτικό προσωπικό, παρά στον Ομπάμα.

Μου κάνει εντύπωση το ποσοστό αυτό. Όχι γιατί δεν έχω απάντηση, μάλλον η απάντηση βρίσκεται σε όλα τα παραπάνω. Μου κάνει εντύπωση γιατί πρόκειται για μια χώρα (αν μπορείς να το βαφτίσεις ως κάτι ενιαίο και με τον όρο χώρα αυτό το μείγμα πολιτειών και κοινωνιών) στην οποία αντανακλάται πιο καθαρά η ελληνική νοοτροπία απ' ό,τι στην Ευρώπη.

Είμαστε πολύ πιο κοντά στην Αμερική απ' ό,τι στη Γερμανία. Οι πόλεις μας μοιάζουν πιο πολύ με κωμοπόλεις της Λουιζιάνα παρά με αυτές στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Ο Έλληνας μεσήλικας έχει πιο πολλές κοινές αναφορές με τον αντίστοιχο που μένει στη Νεμπράσκα, στη Νεβάδα και στην Αλαμπάμα. Σε γεύσεις, τρόπο ζωής, ηθικές αξίες (όσον αφορά τον θρησκευτικό πουριτανισμό) και αντίληψη της παγκόσμιας πραγματικότητας. 

Κι όμως εμείς τους μισούμε σε ποσοστό 63%. Στο ίδιο ποσοστό δηλαδή που δυσφορούμε και με τον Έλληνα δίπλα μας. Αν κι αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.





ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

 

Θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα για ένα θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και που για αυτό χύθηκε αρκετό μελάνι και δηλητήριο. Το θέμα, ο περιβόητος γιατρός του Ευαγγελισμού που δεν χειρούργησε γιατί δεν πήρε φακελάκι. Ξεκαθαρίζω ότι δεν σκοπεύω να υπερασπιστώ την κάθε μορφής παράνομη ενέργεια αλλά να αναδείξω μια άλλη οπτική γωνία. Ο συγκεκριμένος γιατρός-καρδιοχειρουργός για να είναι διευθυντής ας υποθέσουμε ότι είναι σε ηλικία γύρω στα 60. Για να φθάσει ως εκεί χρειάστηκε ως μαθητής να περάσει στη σχολή με την υψηλότερη βαθμολογία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Να σπουδάσει επί 6 χρόνια στην πιο δύσκολη σχολή. Να κάνει 7 χρόνια ειδικότητα. Εφημερίες, νυχτερινή εργασία, κ.λπ. Να πάει αγροτικό. Προφανώς να κάνει μετεκπαίδευση, να έχει μεταπτυχιακό, διδακτορικό, παρακολουθήσεις συνεδρίων, δημοσιεύσεις, ομιλίες σε συνέδρια κ.λπ. Παρένθεση. 

Τα τελευταία, αν και δεν είναι προαπαιτούμενα, πρακτικά τα έχουν όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί γιατί λόγω μεγάλου ανταγωνισμού δεν διορίζεσαι αλλιώς στο δημόσιο και μάλιστα σε νοσοκομεία των Αθηνών. Ας υποθέσουμε ότι αυτός ο γιατρός στο βασικό του ωράριο τις 22 εργάσιμες ημέρες οφείλει να κάνει 1 bypass την ημέρα δηλαδή 22 bypass τον μήνα. Ο γιατρός αυτός αμείβεται από το κράτος με 1600 ευρώ τον μήνα. 1600/22= 72,72 ευρώ το bypass. Αν αυτό διαρκεί 5 ώρες 72,72/5=14,54 ευρώ η ώρα. Και αυτά όρθιος συνεχώς επί 5 ώρες, με άγχος, με ευθύνη, με κίνδυνο να κολλήσει ένα λοιμώδες νόσημα που μπορεί να έχει ο ασθενής, π.χ. ηπατίτιδα, και επίσης αν ο αγγειοπαθής ασθενής πεθάνει να συρθεί και στα δικαστήρια από τους συγγενείς του.Για τους εργάτες της Μανωλάδας πέρυσι χύθηκαν τόνοι κροκοδείλιων δακρύων. 

Για αυτόν τον άνθρωπο τον επιστήμονα, θα γράψει κανείς κάτι καθώς και για τον άλλο άνθρωπο, τον ασθενή, που ενώ δούλεψε μια ζωή όταν χρειάστηκε κάτι το κράτος τον πέταξε στα σκουπίδια, με έμμεσο πάντα τρόπο. Πολλοί θα βιαστούν να πουν «αν δεν του άρεσαν οι μισθοί ας έφευγε». Τότε ξέρετε ποιοι τελικά θα καταλάμβαναν αυτές τις θέσεις; Οι γιατροί που μόλις θα είχαν τελειώσει την ειδικότητα, που θα είχαν εκπαιδευτεί από λίγο πιο παλιούς από αυτούς. Δηλαδή θνησιμότητα στο bypass 70%. Και γι' αυτόν που θα επιβίωνε ποιότητα ζωής 0. Αυτό είναι που θέλουμε από τη δημόσια υγεία;