Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ YUAN (ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ)

 

Σε ένα ακόμη βήμα προς τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος, προχώρησαν πρόσφατα οι βρετανικές αρχές, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε τράπεζα του λονδρέζικου Σίτι να συναλλάσσεται στο κινεζικό γουάν. Η συμφωνία αυτή σε συνδυασμό με την πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας-Κίνας για μεταφορά ρωσικού αερίου καθώς και η συμφωνία για πληρωμές στα μεταξύ τους εθνικά νομίσματα, δείχνει για μία ακόμη φορά την αυξανόμενη ισχύ των δύο αυτών χωρών ως ανερχόμενων οικονομικών υπερδυνάμεων.

Αν και είναι πρόωρο να μιλά κανείς για  άμεση απειλή στην παντοκρατορία του δολαρίου, η στενότερη συνεργασία Μόσχας-Πεκίνου σε ζητήματα ενέργειας, ενισχύει τις προσπάθειες Ρωσίας και Κίνας για τη δημιουργία ενός νέο πολυμερούς διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στο δολάριο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη είδηση, που είδε το φως της δημοσιότητας στα διεθνή ΜΜΕ.

Η κινεζική Τράπεζα του Λαού (People’s Bank of China), η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανέθεσε στην Κινεζική Τράπεζα Ανοικοδόμησης (China Construction Bank), να είναι η πρώτη Εκκαθαριστική τράπεζα (clearing bank)  στη Βρετανία και το Σίτι που θα  συναλλάσσεται σε κινεζικό γουάν. Η Εκκαθαριστική τράπεζα είναι μία κατηγορία τραπεζών στη Βρετανία αρμόδια για την εκκαθάριση επιταγών. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι σημαντικότερες τράπεζες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό η Κίνα η οποία είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, προωθεί τη χρήση του νομίσματος της στο διεθνές εμπόριο, ενώ το Λονδίνο εξελίσσεται σε κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό κέντρο για συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα.

Σταδιακή μετατρεψιμότητα

Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τη σταδιακή πορεία προς την απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού της μομίσματος και την πλήρη διεθνοποίησή του. Η Κίνα εγκατέλειψε την πρόσδεση του γουάν με το δολάριο το 2005, προχωρώντας σε υποτίμηση προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της-ζήτημα που προκαλεί κατά καιρούς τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου καθώς μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις παραπονιούνται για χειραγώγηση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.  

Από το 2006 το γουάν βρίσκεται σε ελεγχόμενη διακύμανση έναντι καλαθιού νομισμάτων. Το γουάν το οποίο γίνεται αποδεκτό και στο περισσότερο διεθνοποιημένο(όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα) Χονγκ Κονγκ(σ.σ. ανήκει στην Κίνα αλλά διαθέτει πολιτική και νομισματική αυτονομία), είναι το όγδοο πιο εμπορεύσιμο νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές. Η ανακοίνωση για τη δημιουργία της πρώτης  κινεζικής Εκκαθαριστικής τράπεζας στο Λονδίνο, συνέπεσε με την επίσκεψη στη Βρετανία στα μέσα Ιουνίου του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ και τη υπογραφή οικονομικών συμφωνιών ύψους 18 δισ. λιρών. 

Στις συμφωνίες αυτές περιλαμβάνονται η συμφωνία αξίας 12 δισ. λιρών για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη βρετανική εταιρία πετρελαίου BP στην Κίνα καθώς και η υπογραφή συμφωνίας από την Rolls-Royce για συνεργασία με δύο κινεζικές εταιρίες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, την SNPTC  και την CGN. Συμφωνήθηκε ακόμη η χορήγηση αδείας στην τράπεζα HSBC να επενδύει απευθείας στην κινεζική αγορά και η έγκριση δανειακών εγγυήσεων σε γουάν από την βρετανική υπηρεσία εξαγωγικών πιστώσεων.
  
Πιο κοντά Ρωσία και Κίνα

Τα κινεζικά ανοίγματα προς τη Δύση συνοδεύονται με την όλο και μεγαλύτερη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Η ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος Gazprom ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την επίσης κρατική κινεζική εταιρία πετρελαίου China Petroleum Corp (CNPC) για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κίνα.

Η αξία της συμφωνίας, που θα έχει διάρκεια 30 ετών, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 400 δισ. δολάρια.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την ιστορία της ΕΣΣΔ και της Gazprom», προσθέτοντας ότι « θα χορηγηθούν περισσότερο από ένα τρισ. κυβικά μέτρα αερίου σε όλη τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας».

Παρόλο που δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, εικάζεται ότι η αυξανόμενη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στα θέματα ενέργειας θα οδηγήσει στην απευθείας μεταξύ τους συναλλαγή σε γουάν και ρούβλι. Με δύο λόγια Ρωσία και Κίνα θα παρακάμψουν το αμερικανικό δολάριο, το οποίο εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο νόμισμα στις αγοραπωλησίες πετρελαίου, καθώς σήμερα είναι το βασικό διεθνές αποθεματικό νόμισμα.

Άλλωστε την ίδια στιγμή που υπογράφονταν η συμφωνία Gazprom-CNPC, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB, υπέγραφε συμφωνία με την Τράπεζα της Κίνας για μεταξύ τους πληρωμές στα εθνικά νομίσματα. Ρωσία και Κίνα έχουν ταχθεί, μετά την κρίση του 2008, υπέρ της δημιουργίας ενός νέου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα στηρίζεται σε καλάθι νομισμάτων στο οποίο θα περιλαμβάνονται το δολάριο, το ευρώ, το γεν και η στερλίνα και ενδεχομένως το ρούβλι και το κινεζικό γουάν. 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ρωσική τηλεόραση τόνιζε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το ρούβλι στις διεθνείς της εμπορικές συναλλαγές, καθιστώντας το «μετατρέψιμο σε αποθεματικό νόμισμα». Η ισχύς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος επιτρέπει στις ΗΠΑ να ζουν «πέρα από τις δυνατότητες τους», καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το νόμισμά τους. 

Έτσι εξηγείται εν μέρει το «παράδοξο» οι ΗΠΑ να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο - η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της με αποθεματικά ύψους 3,8 τρισ. δολαρίων τα οποία στην πλειονότητά τους είναι αμερικανικά κρατικά ομόλογα-χωρίς αυτό να προκαλεί ανησυχίες για χρεοκοπία. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ και ο ρόλος τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Η αμφισβήτηση ωστόσο της ηγεμονίας του δολαρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επέλεξε την 70η επέτειο(1η Ιουλίου) από την ίδρυση του ιαπωνικού στρατού αυτοάμυνας για να ανακοινώσει τον τερματισμό του ιαπωνικού πασιφισμού. Ο Άμπε δήλωσε ότι  οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας θα μπορούν πλέον να δρουν σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων-μέχρι τώρα ο ιαπωνικός στρατός μπορούσε να δράσει μόνο σε περιπτώσεις αυτοάμυνας και άμεσης απειλής της εθνικής κυριαρχίας της Ιαπωνίας.  

Η απόφαση για αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της Ιαπωνίας συμπίπτει με την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας  γύρω από την αμφισβητούμενη κυριαρχία επί των νησιών Σενκάκου/Ντιαογού. Πρόσφατα και η Γερμανία «απελευθερώθηκε» από το μεταπολεμικό ταμπού της μη στρατιωτικής ανάμειξης σε πολεμικές συρράξεις εκτός συνόρων, με τον πρόεδρο Γκιοαχίμ Γκάου να ζητά πρόσφατα πιο ενεργό στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας στις διεθνείς εξελίξεις. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........


 

 


ΓΙΑΤΙ ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

 

Υγεία: Ανήμποροι ασθενείς «στοιβαγμένοι» για ώρες σε διαδρόμους των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας περιμένουν να εξετασθούν, έχοντας χάσει σε πολλές περιπτώσεις την αξιοπρέπειά τους. Έχοντας εργαστεί για 35 και 40 χρόνια ζητούν απλά το αυτονόητο: Μια αξιοπρεπή, όχι πολυτελή περίθαλψη, να δώσουν την μάχη τους με την ασθένειά τους. Δεν ζητούν ούτε μονόκλινα στα ιδιωτικά κέντα υγείας με τα κλιματιστικά και τις νοσοκόμες σε 24ωρη βάση. Ζητούν έστω μια θέση σε ένα εξάκλινο δωμάτιο που να θυμίζει νοσοκομείο και όχι κατάσταση ανάγκης σε ώρα μάχης στη διάρκεια ενός πολέμου.

Πολιτισμός: Μπάζα, κάθε λογής αντικείμενα πετάμενα και παρατημένα για μήνες ίσως και για χρόνια, έχοντας δημιουργήσει ακόμη και εστίες μόλυνσης στις πλαγιές της Ακρόπολής, την οποία έχουν ως όνειρο ζωής να επισκεφθούν εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου. Το παγκόσμιο σύμβολο του κλασικού πνεύματος και πολιτισμού.

Παιδεία: Η φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνίγεται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και την βρόμα και σταματάει συμβολικά τη λειτουργία της για να βρεθεί λύση. Το μέλλον της Ελλάδος βγαίνει μέσα από τις Σχολές αυτές, εκεί ζει, εκεί ονειρεύεται, εκεί διαμορφώνει ιδέες. Τα παραπάνω τρία γεγονότα παρουσιάστηκαν από εφημερίδες και τηλεοράσεις, μετά από έρευνα και ρεπορτάζ, στη διάρκεια μόνον των τελευταίων 10 ημερών. Στη συνέχεια, τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν και παρουσίασαν τις αντιδράσεις των αρμοδίων.

Στην Ακρόπολη, όπως ανέφερε η εφημερίδα Καθημερινή που ανέδειξε το θέμα, «οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού κινήθηκαν με αμεσότητα στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου κατ’ εντολή του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα (μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα) και επιχείρησαν, σε ικανοποιητικό βαθμό όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που μας απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία, να μετακινήσουν το θέμα από την κατηγορία της «ντροπής» στην κατηγορία του «αναγκαίου κακού».

Κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», για τα Δημόσια Νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε ότι σχεδιάζει σειρά παρεμβάσεων για να βελτιωθεί η κατάσταση και την αμέσως επόμενη ημέρα ανακοίνωσε 2.800 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών 200 θέσεις για το ΕΚΑΒ. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, εξήγησε ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από τη στιγμή που έληξε η σύμβαση με τον εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα. 

Εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί σύντομα το πρόβλημα μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας. Αναρωτιέται κανείς το απλό: χρειάζεται πάντα η παρέμβαση και η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης ζητημάτων που επηρεάζουν την ίδια την ζωή των ανθρώπων -αλλά και δευτερευόντως την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό- για να λυθούν προβλήματα τόσο μεγάλης εμβέλειας;

Τότε μόνον ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί θα σηκώσουν το τηλέφωνο για να λυθεί το αυτονόητο; Δηλαδή:

•Να έχουν απλά μια αξιοπρεπή περίθαλψη, τίποτα παραπάνω, αυτοί που δικαιούνται και πλήρωσαν για 40 χρόνια για αυτό.

• Να μην περιτριγυρίζεται η μια και μοναδική Ακρόπολη από μπάζα.

• Να μην πνίγεται στα σκουπίδια η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Τι, επιτέλους, δεν λειτουργεί σωστά ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν να έχουν κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στις ζωές των ανθρώπων και στην ίδια τη χώρα μας; Σε τελική ανάλυση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού και μόνον;

Ποιες οι ευθύνες των επιτελείων και των εξειδικευμένων συμβούλων των υπουργών να τα εντοπίσουν πρώτοι και να τα επιλύσουν; Ποιες οι ευθύνες των κομμάτων; Ποιες οι ευθύνες, αν υπάρχουν, των αρμόδιων υπηρεσιών, των κρατικών φορέων, των συλλόγων εργαζομένων και των απλών πολιτών; Τα καταγγέλλουν αλλά κανείς δεν ασχολείται; Πως λειτουργεί το σύστημα; Γιατί φθάνουμε πάντα σε αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα; Ερωτήματα προς απάντηση!

 


ΝΙΓΗΡΙΑ: ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΟΙ 63 ΑΠΟ ΤΙΣ 68 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ

 

Οι 63 από τις συνολικά 68 γυναίκες που είχαν απαχθεί στη Νιγηρία, τον περασμένο Ιούνιο μετά από μια σειρά επιθέσεων στα βορειοανατολικά της χώρας που αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς τους, σύμφωνα με μια πηγή ασφαλείας. Οι γυναίκες απήχθησαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων που διήρκεσαν αρκετές ημέρες αρχής γενομένης από της 16ης Ιουνίου στο χωριό Κουμαμπζά στην πολιτεία Μπόρνο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας στο Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 63 όμηροι δραπέτευσαν την Παρασκευή το βράδυ. "Μόλις έλαβα την ειδοποίηση από τους συναδέλφους μου στην περιοχή Νταμπόα ότι περίπου 63 γυναίκες και κορίτσια που είχαν απαχθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους", δήλωσε ο Αμπάς Γκαβά εκπρόσωπος των τοπικών πολιτοφυλακών ο οποίος συνεργάζεται στενά με την αστυνομία.

Άλλος αξιωματούχος στην περιοχή Νταμπόα ανέφερε ότι μεταξύ των απαχθέντων γυναικών και κοριτσιών ήταν ακόμη και παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών.Η Μπόκοπ Χαράμ της οποίας η αιματηρή εξέγερση έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους στη Νιγηρία από το 2009 είχε απαγάγει περισσότερες από 200 μαθήτριες γυμνασίου από την πόλη Τσίμποκ επίσης, στην πολιτεία Μπόρνο στα μέσα Απριλίου, σε μια ενέργεια η οποία προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στη Νιγηρία και σε όλο τον κόσμο.

Μια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που χρονολογείται από το τέλος του 2013, έχει επισημάνει τις απαγωγές και το βιασμό γυναικών και κοριτσιών από την ομάδα των ακραίων ισλαμιστών καθώς επίσης και την αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών.
 


ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: EΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ - ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ;

 

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα επιτυχημένη δοκιμή ενός τακτικού πυραύλου ακριβείας, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA επισημαίνοντας στην επίσημη ανακοίνωση τις σημαντικά «προχωρημένες» αμυντικές δυνατότητες του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Η δοκιμή του νέου αυτού όπλου που «έχει αναπτυχθεί κάτω από τον προσωπικό έλεγχο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα δεν είναι γνωστό αν διατηρεί οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βλημάτων, αλλά η ανάλυση των πρόσφατων κινηματογραφικών ταινιών προπαγάνδας που δημοσιοποιεί το καθεστώς της χώρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποκάλυψε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει αποκτήσει μια παραλλαγή του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου KH-35. Στις αρχές Μαΐου, από δορυφορικές εικόνες οι οποίες αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς διαπιστώθηκε ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει δοκιμάσει το σύστημα πρόωσης ενός ή περισσοτέρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.