Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

 

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να εξορκίσει τη λαϊκή θύελλα που απειλεί να το εκθεμελιώσει, το κομματικό κατεστημένο συνεχίζει να ανακυκλώνει ψευδεπίγραφες συνταγές μετάλλαξής του. Ο γραπτός και ηλεκτρονικός τύπος βρίθει τελευταία από αναφορές στην επανεμφάνιση μιας ανεγκέφαλης «λαϊκής δεξιάς», στη συσπείρωση του πολιτικώς ευνουχισμένου «κεντρώου χώρου», ή στη σύμπραξη των πεφυσιωμένων κουφιοκεφαλάκηδων της «ευρύτερης αριστεράς».

Στο μέτρο δε που η προσοχή της κοινής γνώμης απορροφάται από τα αποπροσανατολιστικά αυτά φληναφήματα, μένει εκτός δημόσιου διαλόγου το πραγματικό εθνικό διακύβευμα: η επιτακτική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων το πελατειακό ελληνικό κράτος. Η τριτοκοσμική ανεπάρκεια του οποίου δοκιμάζει όλους τους σημαντικούς τομείς της εθνικής μας ζωής: την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια τάξη, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία.

Δεν πρέπει φυσικά να εκπλήσσει ότι, τόσο οι «δεξιοί», όσο και οι «αριστεροί» λαϊκιστές αποδεικνύονται ένθερμοι θιασώτες της διαιώνισης ενός κρατικού μηχανισμού, ναι μεν τυμπανιαίου, αναξιοκρατικού, και συνεπώς αναποτελεσματικού, πλην όμως αιμοδότη της παρασιτικής τους ύπαρξης. Εις πείσμα, ωστόσο, των δημαγωγούντων αυτών θορυβοποιών, η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου, αποτελεσματικού κράτους ταγμένου στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος παραμένει κορυφαίο ζητούμενο για τον ελληνισμό κατά την παρούσα φάση της ιστορικής σταδιοδρομίας του.

Και τούτο διότι θα προσφέρει τον αποφασιστικό μοχλό για τη συνολική ανασυγκρότηση της χώρας – και κατ’ επέκταση και για την αναβάθμιση της διεθνούς της παρουσίας. Είναι γεγονός ότι, υπό την επήρεια ενός ουτοπικού διεθνισμού του συρμού, ορισμένες συνιστώσες του κομματικού φάσματος – και δη εκ των πλέον σοβαροφανών – αμφισβητούν ευθέως την αντίληψη του κράτους ως θώρακος του έθνους. Οι ιδεοληψίες όμως αυτές – «καπιταλιστικής» ή «σοσιαλιστικής» κοπής, αδιάφορο – βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τη διεθνή πραγματικότητα· και απλώς λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός στην υπηρεσία των ισχυρών του πλανήτη για την άλωση και χειραγώγηση των ασθενεστέρων.

Καθώς όλα δείχνουν ότι, και στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον, ο ρόλος των κρατών και των συμφερόντων τους παραμένει πρωταγωνιστικός. Με τις μεγάλες δυνάμεις να δίνουν εν προκειμένω τον τόνο· και με τις σοβαρότερες από τις λοιπές να τις μιμούνται.  Παρά δε ορισμένες ψευδαισθήσεις, το ευρωκοινοτικό εγχείρημα ουδόλως ανατρέπει τη διαπίστωση αυτή. Παρασάγγας απέχουσα από το μεγαλεπήβολο ομοσπονδιακό όραμα των πατέρων της ευρωπαϊκής ιδέας, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετεξελίσσεται σε έναν ιδιότυπο διακρατικό οργανισμό, με σημαντικά ανεπτυγμένο το οικονομικό, αλλά ασθενές το διεθνοπολιτικό, και υποτυπώδες το αμυντικό του σκέλος.

Υπό τις συνθήκες δε αυτές, η ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, όχι μόνο δεν υποκαθιστά την εθνική μας ταυτότητα, αλλά, καταλλήλως αξιοποιούμενη, και την εξυπηρετεί - προσφέροντας στην ελληνική πολιτεία ευρύ στίβο για την επίτευξη των εθνικών της στόχων.  Πρόκειται για μια πραγματικότητα διαρκείας, με την οποία όλοι, ευρωπαϊστές και μη, οφείλουμε να συμφιλιωθούμε· πολλώ μάλλον καθότι ανήκουμε σε χώρα αδυνατούσα, λόγω μεγέθους, να επηρεάσει καθοριστικά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Κατά τα λοιπά, προαπαιτούμενο για την επιβεβλημένη ανασύνταξη του κράτους μας είναι μια βαθιά πολιτειακή τομή με πυρήνα: τη θεσμοθέτηση ενός ισχυρού, λαοπρόβλητου προέδρου· την επικέντρωση του κοινοβουλίου στο νομοθετικό έργο και στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας· και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.  

Διότι μόνον ένας στιβαρός, αλλά συγχρόνως αυστηρά ελεγχόμενος, εκτελεστικός βραχίονας θα είναι σε θέση να ανοίξει τον δρόμο στην αξιοκρατική ανανέωση του κυβερνητικού προσωπικού της χώρας - και συνακόλουθα και στον εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και υπηρεσιών.  Η αντίφαση μεταξύ της άθλιας ποιοτικής εικόνας των πολιτικών μας ταγών και της τεράστιας δεξαμενής μορφωμένων και ταλαντούχων Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων είναι τραγική - και πρέπει να αρθεί.  

 Συγκριτικά με κράτη ανάλογου μεγέθους στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο, οι ανθρώπινοι πόροι μας είναι εντυπωσιακοί. Η αξιοποίησή τους θα αποτελέσει αυτονοήτως την κεντρική στόχευση μιας υγιούς εθνικής ανορθωτικής προσπάθειας. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 




ΠΡΟΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ-ΣΑΜΑΡΗ


Προτού η Εθνική μας ομάδα αναχωρήσει από το Αρακαζού με προορισμό το Ρεσίφε όπου το βράδυ της Κυριακής θα αντιμετωπίσει την Κόστα Ρίκα για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Φερνάντο Σάντος δοκίμασε την 11άδα που έχει στο μυαλό του, στην πρωινή προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.  Ο Ανδρέας Σάμαρης είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του τραυματία, Παναγιώτη Κονέ στη μεσαία γραμμή, ενώ, ο Γιώργος Καραγκούνης φαίνεται να αποκτά προβάδισμα έναντι του Κώστα Κατσουράνη, στο αρχικό σχήμα της «γαλανόλευκης». Ο «τυπάρας», που πήρε φανέλα βασικού και στην αναμέτρηση με την Ακτή Ελεφαντοστού, αναμένεται να καθοδηγήσει για ακόμα μια φορά με το πάθος και την εμπειρία του, τους υπόλοιπους διεθνείς.

Πιο αναλυτικά... Ο Ορέστης Καρνέζης έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στη μέση και θα βρεθεί κανονικά κάτω απ' τα δοκάρια της Εθνικής. Από δεξιά στα αριστερά, στην άμυνα, θα βρεθούν οι Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και Χολέμπας, με τον τελευταίο να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο μάτι, έπειτα από το χτύπημα που δέχθηκε σε εναέρια μονομαχία με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά την περασμένη Τρίτη Μανιάτης, Σάμαρης και Καραγκούνης θα είναι η «τριπλέτα» στη μεσαία γραμμή, ενώ οι Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς και Σαλπιγγίδης οι τρεις της επίθεσης. 

Μανωλάς: «Να παίξουμε όπως με την Ακτή...» Σίγουρος πως η Εθνική μας ομάδα θα γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της, αν καταφέρει να βγάλει και με την Κόστα Ρίκα το πάθος και την ποιότητα που έδειξε στην αναμέτρηση με την Ακτή Ελεφαντοστού, εμφανίστηκε ο Κώστας Μανωλάς. Ο νεαρός αμυντικός του Ολυμπιακού, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο της σημερινής, πρωινής προπόνησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Αρακαζού, πριν την πτήση για το Ρεσίφε και είπε:

Για το παιχνίδι της Κυριακής: «Είμαστε πανέτοιμοι. Θα πάμε στον αγώνα μόνο και μόνο για την πρόκριση. Αν είμαστε όπως στο τελευταίο παιχνίδι, θα τα καταφέρουμε. Αν βγάλουμε την εικόνα που βγάλαμε με την Ακτή, είμαστε κοντά στην πρόκριση».

Για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα: «Πάντα υπάρχει καλό κλίμα στην Εθνική. Είναι εξαιρετικό. Όλα τα παιδιά θα δώσουμε το 100% για την Εθνική και τους Έλληνες και πιστεύω, πρώτα ο Θεός, να πάνε όλα καλά».

Για την προετοιμασία: «Κάθε αντίπαλο τον αναλύουμε, βλέπουμε τι τρωτά σημεία έχει και εκεί θα χτυπήσουμε».

Για τις πιθανές ομοιότητες της Κόστα Ρίκα με την Ακτή Ελεφαντοστού: «Είναι μια διαφορετική ομάδα. Η Κόστα Ρίκα δεν παίζει τόσο ανοιχτά όσο η Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν έχει κάποιο μεγάλο όνομα, αλλά έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Έχει παίξει με μεγάλους αντιπάλους και δεν έχει χάσει».

Για την αντιμετώπιση του Κάμπελ: «Δεν έχω κάνει κανένα εντατικό μάθημα. Ξέρουμε τι παίκτης είναι ο Κάμπελ και θα προσπαθήσουμε να τον αντιμετωπίσουμε».
 


ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

 

Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος περιόδευε σε Χίο και Σάμο η τουρκική Αεροπορία φρόντιζε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο με τον τρόπο που γνωρίζει πολύ καλά: Παραβιάζοντας τον Εθνικό Eναέριο Xώρο και αμφισβητώντας κατ' αυτό τον τρόπο την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος Έτσι έξι τουρκικά μαχητικά και 2 αεροσκάφη CN-235 πραγματοποίησαν σήμερα 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και  5 παραβάσεις του FIR Αθηνών σε όλο πρακτικά το Αιγαίο δηλαδή βόρειο κεντρικό και νοτιανατολικό.

Από τα έξι τουρκικά μαχητικά τα 2 έφεραν οπλισμό. Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ ανέμεναν την κίνηση και είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας περισσόττερα μαχητικά απ'ότι συνήθως αφού οι Τούρκι συνηθίζουν να προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις όταν Ελληνες επίσημοι η η στρατιωτική ηγεσία επισκέπτονται νησιά για τα οποία η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία, όπως το Αγαθονήσι.

Σε ετοιμότητα βρισκόταν και το ΓΕΝ για τυχόν ναυτικό επεισόδιο. Ανησυχία έχει προκαλέσει και ο κατονομασμός μαχητικού της ΠΑ ως "άγνωστου ίχνους" από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και οι δήθεν "παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου". Αγνωστα ίχνη στο Αιγαίο δεν υπάρχουν για κανέναν, αλλά "Αυτή η ορολογία διευκολύνει στην δημιουργία επεισοδίων" αναφέρει πηγή του ΓΕΕΘΑ...
 


ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ

 
Τα χαρακτηριστικά των περιοχών θα παρουσιαστούν στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες σε συνέδριο που θα γίνει την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στο Λονδίνο. Στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τα χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως αυτά προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής PGS που ολοκληρώθηκαν πέρυσι, θα παρουσιαστούν στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες σε συνέδριο που θα γίνει την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στο Λονδίνο, με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου».

Τις περιοχές θα παρουσιάσει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θα αναφερθεί, ειδικότερα, στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές που θα ακολουθήσει, καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ και στελέχη του υπουργείου θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και επενδυτών, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα.

 


ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΕ

 

«Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Η παρούσα ανησυχία αφορά στον κίνδυνο που υπάρχει για οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς όπου νωρίτερα υπήρχε πρόοδος», σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφεν Φούλε. Κίνδυνο οπισθοδρόμησης της ΠΓΔΜ, εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους δικαίου, διαπιστώνει ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

Σε συνέντευξη του στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων «Novatv», ο κ. Φούλε επισημαίνει την ανάγκη διαχωρισμού κράτους-κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ, την εξάλειψη των προβλημάτων σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, την εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού και ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και την εμπέδωση ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου στη χώρα. «Κατά τα προηγούμενα χρόνια, η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Η παρούσα ανησυχία αφορά στον κίνδυνο που υπάρχει για οπισθοδρόμηση σε πολλούς τομείς όπου νωρίτερα υπήρχε πρόοδος», σημειώνει.

«Όλα αυτά τα εξήγησα στον πρωθυπουργό (σ.σ. Νίκολα Γκρούεφσκι) και αναμένω να δω πρόοδο. Εμείς αποστέλλουμε επίσης μηνύματα προς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα κάθε φορά που συναντιόμαστε με αυτούς σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλιστεί ταχύτερη πρόοδος στην πορεία προς την Ε.Ε.Αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα είναι πως είναι απαραίτητος ο εποικοδομητικός διάλογος και η ώριμη πολιτική συμπεριφορά εκ μέρους όλων των πολιτικών παραγόντων και των κομμάτων. Έτσι όπως αναμένουν οι πολίτες», ανέφερε ακόμη ο κ. Φούλε.