Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΤO ΤΡΙΠΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

 
Η γεωπολιτική και γεωστρατηγική ανάλυση οφείλει να εκκινεί από τη ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας, όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή.  Οι αυταπάτες φιλικών σχέσεων ή εξομάλυνσης ή και ακύρωσης των διαφορών με τα γειτονικά κράτη εν ονόματι κάποιας υποτιθέμενης κοινής ευρωπαϊκής πορείας, απλώς δυσχεραίνουν τη χάραξη ρεαλιστικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, στο εξαιρετικά ασταθές και επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον των αρχών του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα υφίσταται τα μειονεκτήματα της εκτενούς συνοριογραμμής της. Ένα μείζον πρόβλημα είναι η συνεχής εισροή λαθρομεταναστών, που απειλούν να διαρρήξουν την κοινωνική συνοχή και μεσοπρόθεσμα να υποκαταστήσουν τον φθίνοντα ελληνικό πληθυσμό. 

Σε καθαρά στρατηγικό επίπεδο, προβληματίζει η γειτνίαση με τριτοκοσμικά αναθεωρητικά κράτη, δηλαδή τα Σκόπια, την Αλβανία, την Τουρκία, τα οποία έναντι της Ελλάδας ή τρέφουν ανοιχτά αναθεωρητικές φιλοδοξίες ή κρύβουν ιστορικά απωθημένα ή διακατέχονται από εθνικιστικά και μισαλλόδοξα αισθήματα. Το κομβικό σημείο, το οποίο πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι σχεδιαστές του αμυντικού συστήματος της χώρας, είναι η σύγκλιση, η συνεργασία και η συνδυασμένα γεωστρατηγική διάταξη της Τουρκίας, των Σκοπίων και της Αλβανίας. Ασφαλώς η Αλβανία μόνη της ή τα Σκόπια μόνα τους δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ για να προκαλέσουν κάτι παραπάνω από αποσταθεροποιητικές ενέργειες ανορθόδοξου χαρακτήρα στη μεθοριακή ζώνη.

Αλλά ως παραπληρωματικές δυνάμεις σε ένα γενικότερο στρατηγικό επιθετικό πλαίσιο προς την Ελλάδα, με αιχμή την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια, μπορούν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα θα συμβεί εάν η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα εκδηλωθούν προκλήσεις στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία; Επομένως, με βάση την παραδοχή ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει εν δυνάμει ένα τριπλό πρόβλημα ασφαλείας, οφείλουμε να επινοήσουμε τη διάταξη εκείνη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, που θα μεγιστοποιήσει την απόδοσή τους σε τρία μέτωπα. 

Ασφαλώς ο σχεδιασμός πρέπει να αρχίσει με τη δραστική αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού, που θα μπορούσε σχετικά εύκολα (και, μάλιστα όταν το 60% των νέων είναι άνεργοι) να γίνει με την αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στα δύο έτη και την επάνδρωση όσων μεθοριακών μονάδων αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένες ή και ανενεργές. Η αναδιάταξη του αμυντικού σχεδιασμού θα πρέπει ασφαλώς να συμπεριλάβει

Α. την πλήρη ανασυγκρότηση της Όγδοης Μεραρχίας με αυτόχθονες κληρωτούς που θα έχουν και ειδικούς λόγους να επαγρυπνούν για την ασφάλεια της περιοχής

Β.Την εγκατάσταση μεγάλης δυνάμεως πυρός βορείως της Θεσσαλονίκης, στους νομούς Φλώρινας, Πέλλας και Κιλκίς

Γ.Τη δημιουργία επιθετικής στρατιωτικής δομής που θα επαπειλεί τον επιτιθέμενο με σοβαρό κόστος, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ενδεχόμενους επιθετικούς σχεδιασμούς εις βάρος της χώρας μας

Δ.Την πλήρη ανασυγκρότηση της εφεδρείας, την εκκαθάριση των μητρώων, την τακτική επανεκπαίδευση των εφέδρων, τη διενέργεια ασκήσεων επιστράτευσης κατά νομούς

Ε.Τη μεταβολή κατά 2/3 του Στρατού Ξηράς σε καταδρομική δύναμη

Ζ.Τη ριζική ανασυγκρότηση της βασικής εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μάχιμων και εκπαιδευμένων οπλιτών

Η. Την συγκρότηση αποτελεσματικής εθνοφρουράς στις μεθοριακές περιοχές.

Παράλληλα, θα έπρεπε να αρχίσει άμεση αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών (σε εθελοντική βάση και μεγάλη αποζημίωση, η ανταπόκριση θα είναι τεράστια) σε αποστολές του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών. Έτσι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν μάχιμα στελέχη με πραγματική επιχειρησιακή εμπειρία. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........




 


ΠΟΥ ΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ;

 

Ονειρεύεσαι να ζεις στο Παλιό Ψυχικό, ή έστω σε μια περιοχή η οποία θα φέρει τα καλά στοιχεία του Ψυχικού. Να απολαμβάνεις την ηρεμία της περιοχής και το αρκετό πράσινο που υπάρχει σε κάθε δρόμο. Στο Ψυχικό, οι δρόμοι σπανίως έχουν κίνηση, εκτός από τους κεντρικούς και το παρκάρισμα είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση. Ακόμα και η ποιότητα του αέρα σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε βουνό. 

Οι μονοκατοικίες που κυριαρχούν στα περισσότερα κτίσματα σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε χωριό. Βέβαια αυτές οι μονοκατοικίες σε μερικούς δρόμους πυκνώνουν περίεργα, και έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται τριώροφες πολυκατοικίες. Το Ψυχικό συνεχίζει να δείχνει όμορφο και εκεί, αλλά χωριό πλέον δεν το λες, και δείχνει να χάνει λίγο από την αίγλη του, διότι υπάρχουν δρόμοι που είναι πιο όμορφοι και πιο ανοιχτοί σε άλλες περιοχές, όπως στα Βριλήσσια, στο Μαρούσι στο Χολαργό και αλλού..

Οι πολυκατοικίες με τα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα πυκνώσουν, εφόσον το επιτρέπει η νομοθεσία, και θα κυριαρχήσουν. Όταν χτίζεται η πρώτη δεν ενοχλεί κανέναν. Αλλά κάθε πολυκατοικία που προστίθεται επιβαρύνει την υπάρχουσα περιοχή. Οι υποδομές όπως δρόμοι και χώροι παρκαρίσματος υπάρχουν για συγκεκριμένο αριθμό κατοίκων. Όσο προστίθενται επιπλέον πολυκατοικίες, η περιοχή θα φθίνει.  

Η περιοχή του Ψυχικού, θα αρχίσει να μοιάζει πιο πολύ στον Χολαργό. Η οποία εξαιρετική περιοχή είναι, αλλά απέχει πολύ από το Παλιό Ψυχικό. Αλλά δεν θα σταματήσει εκεί, με τον καιρό θα συνεχίσουν να πυκνώνουν οι κατοικίες, να αλλάζει όψη και να πλησιάζει την Κυψέλη. Άλλωστε ο σημερινός Χολαργός είναι σαν την Κυψέλη του 1960. Γιατί και η Κυψέλη αρκετά δέντρα έχει, και μεγάλους δρόμους έχει και πάρκα έχει αλλά είναι πολύ πυκνοκατοικημένη και δεν αρκούν αυτά που παρέχει για το σύνολο των κατοίκων της.

Θα μπορούσαμε να βγάλουμε τον γενικό κανόνα ότι το σύνολο των περιοχών έχουν την τάση να γίνονται όλο και πιο πυκνοκατοικημένες με τα χρόνια, και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων να χειροτερεύει. Αυτά συμβαίνουν κατά κύριο λόγο γιατί εμείς το επιτρέπουμε, και κατά δεύτερον γιατί δεν υπάρχει η σωστή νομοθεσία η οποία να μην το επιτρέπει.  Μήπως χρειάζεται να τεθούν συγκεκριμένα όρια για κάθε περιοχή, σε αντιστοιχία με το πώς θέλουν οι κάτοικοι να είναι η περιοχή τους; 

Να σταματήσουμε επιτέλους να υποβαθμίζουμε ερήμην μας την καθημερινότητα μας; Να σταματήσουν οι εργολάβοι να ενεργούν εις βάρος των κατοίκων, οι οποίοι λειτουργούν με γνώμονα μόνο το δικό τους κέρδος χωρίς να τους νοιάζει πώς θα είναι η περιοχή όταν προστεθούν 10 με 50 επιπλέον διαμερίσματα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο; Να σταματήσουν οι άνθρωποι να αποξενώνονται, η έννοια της γειτονιάς να χάνεται. Ίσως έτσι μπορέσουμε να ξαναδούμε παιδιά να παίζουν ανέμελα στο δρόμο.

 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ Η ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατέστησε σαφές πως, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν καταθέσει γραπτώς προτάσεις επί όλων των κεφαλαίων, δεν θα είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην τρίτη φάση για "πάρε-δώσε". Δεν πρόκειται, τόνισε, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας μόνο σε εκείνα, που διεκδικούν και θέλουν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι και δε μπορεί, συνέχισε, να μην συζητηθεί το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας, ιθαγένειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αξιώνει μορφές λύσης, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές ή αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο κ. Αναστασιάδης έθιξε στην ουσία το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή στη στιγμή στις συνομιλίες και απειλεί να τις οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση, δηλαδή την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς . Πρόκειται για πληθυσμιακά "καθαρό κράτος" στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο Κύπριος πρόεδρος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει έγγραφα με προτάσεις για όλες τις πτυχές του κυπριακού, ακόμα και χάρτη για εδαφικό, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις στο περιουσιακό, αλλά αρνείται να τοποθετηθεί γραπτώς στο εδαφικό και να δώσει χάρτη. Οι κ.κ. Ερογλου και Οζερσάι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να δώσουν χάρτη και να μιλήσουν για ποσοστά επιστροφής εδαφών, διότι θα αναστατώσουν τον πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Πρόβλημα υπάρχει και στην πτυχή της ασφάλειας εγγυήσεων, που επίσης η τουρκοκυπριακή κ πλευρά θέλει να συζητηθούν στο τέλος.

Προφορικά δέχονται να το συζητήσουν, αλλά έγγραφα δεν θα φέρουν στο τραπέζι, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα ως προς το πώς θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις από τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι αναγκαίες στην περίπτωση μιας ομόσπονδης Κύπρου για να διασφαλίζονται η πολιτική ισότητα και καθαρότητα, σε πληθυσμό και γη, του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.



ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΙΡΑΚ

 

Την ώρα, που οι σουνίτες τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη, περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.   Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 500.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Η κατάσταση για όσους έχουν απομείνει στην πόλη είναι τραγική καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα τεμένη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία εκστρατείας για να περιθάλπουν τους τραυματίες. 

Οι οικογένειες στο δυτικό τμήμα της πόλης έχουν πολύ μικρή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνον για μερικές ώρες ημερησίως.   Καθώς οι μάχες μαίνονται και η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ο οργανισμός αναμένει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων θα αυξηθεί. "Εμείς προβλέπουμε μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση", προειδοποίησε η Μάντι Αλεξάντερ, συντονίστρια των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του ΙΟΜ στο Ιράκ. 

Ο ΙΟΜ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται άμεσα 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 11,1 εκατομμύρια ευρώ) για να αγοράσει και να διανείμει 30.000 τεμάχια μη διατροφικής βοήθειας, 5.000 σκηνές και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να καταγραφούν και να αποτιμηθούν οι ανάγκες των εκτοπισμένων.Παράλληλα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ξεκίνησε την πρώτη έκτακτη επιχείρηση για να παράσχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 42.000 ανθρώπους που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι από αυτούς που εκτοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράκ.