Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΜΙΛΑΤΕ;

 

Για ποιον «σύγχρονο άνθρωπο» να γράψεις και να αναπτύξεις τη σκέψη σου στην κόλλα των εξετάσεων; Για τον σύγχρονο απολυμένο; Για τον σύγχρονο καρκινοπαθή που ψάχνει φάρμακο στα κοινωνικά ιατρεία;  Ευτυχώς που δεν είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου να γράφω Πανελλήνιες. Κομμένος από χέρι θα ήμουν χτες στην έκθεση με το θράσος αυτών που μιλούν για ανθρωπισμό στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης. Δέκα σελίδες θα έγραφα για τον ανθρωπισμό του Άδωνι και του Στουρνάρα και άλλες τόσες για τον ανθρωπισμό του Μητσοτάκη, του Δένδια, του Βρούτση, του Βαρβιτσιώτη, του Βορίδη και του Πλεύρη.

Ποιος Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και ποιος ανθρωπισμός στη χώρα των άστεγων, των πεινασμένων, των ανασφάλιστων, της Μανωλάδας, των Κασιδιάρηδων και των Φαρμακονησιών; Για ποιον «σύγχρονο άνθρωπο» να γράψεις και να αναπτύξεις τη σκέψη σου στην κόλλα των εξετάσεων; Για τον σύγχρονο απολυμένο; Για τον σύγχρονο καρκινοπαθή που ψάχνει φάρμακο στα κοινωνικά ιατρεία; Για τον σύγχρονο πεινασμένο που στριμώχνεται στις ουρές των συσσιτίων; Για τον μετανάστη που ζει πίσω από τα συρματοπλέγματα της Αμυγδαλέζας ή για τον "παρείσακτο" πρόσφυγα που χάθηκε στα νερά του Αιγαίου;

Με τους εξεταστές να περιμένουν βαθυστόχαστες αναλύσεις και υψηλά αισθήματα, θα έγραφα σίγουρα κάτω από τη βάση με την απανθρωπιά που βιώνω τα τελευταία χρόνια στη χώρα που έκανε κουρελόχαρτο κάθε έννοια ανθρωπισμού. Θα γέμιζα τις σελίδες με αμέτρητες εικόνες απανθρωπιάς και αναλγησίας, όπως αυτές που εικονογραφούν την κοινωνική μας καθημερινότητα και θα αράδιαζα ένα προς ένα τα ονόματα των ανάλγητων βιαστών της ζωής μας.

Θα τους περιέγραφα με τα πιο μελανά χρώματα την ώρα που σηκώνουν το χέρι στη Βουλή και ψηφίζουν τον αφανισμό μας. Θα άδειαζα όλο το μελάνι πάνω στο χαρτί για να μετρήσω την έλλειψη ανθρωπισμού στους νόμους και στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μας καταδίκασαν να ζούμε. Δεν περισσεύει ανθρωπισμός πια από εσάς. Τον εξαντλήσατε όλο στους λίγους και εκλεκτούς σας φίλους. Για τους υπόλοιπους περίσσεψαν μονάχα τα ψίχουλα του οίκτου και της φιλανθρωπίας των κοινωνικών σας μερισμάτων.

Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο δικός σας ανθρωπισμός. Στο προεκλογικό χαρτζιλίκι. Σε αυτή την έκθεση λοιπόν εγώ κόβομαι, είμαι εκτός θέματος και γράφω κάτω από τη βάση. Γιατί, για όλους αυτούς που ζουν κάτω από τη βάση, εσείς είστε εκτός θέματος και ευτυχώς που δεν είμαι δεκαεφτάρης γιατί θα έγραφα και κάτι πιο βαρύ. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........



 


ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων ειδών συμφώνησαν ομόφωνα τα κράτη μέλη της ΕΕ στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Στη συμφωνία προβλέπεται πως κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα δικά της εδάφη. Πολλοί επισημαίνουν πως το δικαίωμα απαγόρευσης στο εσωτερικό των χωρών αποτελεί το «καρότο» στην «εκστρατεία εισβολής» των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Όπως είχε σημειώσει ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, η απαγόρευση στο εσωτερικό των χωρών είναι «σαθρή» καθώς δεν βασίζεται σε λόγους υγείας ή περιβάλλοντος.

Ειδικότερα η κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης. Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Παράλληλα, οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Η συμφωνία για τα μεταλλαγμένα, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Μετά την έγκριση από τους υπουργούς η συμφωνία θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Στην συμφωνία προβλέπεται πως όσα κράτη διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφος τους θα μπορούν να προσφεύγουν στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες μεταλλαγμένων να αποκλείσουν τις εν λόγω χώρες από τα σχέδιά τους.

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία είχε εκφράσει αρχικά τις αντιρρήσεις τους για το νομικό πλαίσιο που τίθεται μέσω της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει γίνει κάποια τροποποίηση άλλαξαν στάση και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης. Τελικά η μόνη χώρα που διαφώνησε μέχρι το τέλος με τη συμφωνία ήταν το Βέλγιο το οποίο απείχε από την ψηφοφορία. Με τη συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη, αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και μια 15ετία.

Τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, ωστόσο μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε Υπό έγκριση είναι ακόμη επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, όπως το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.
 


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Ο ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, έκανε έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των αυτονομιστών.

«Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η βία και η αιματοχυσία και να ξεκινήσει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

Στο τηλεφώνημα αυτό, που έγινε με πρωτοβουλία του Ολάντ, ο Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι θα βρίσκεται στη Γαλλία στις 5 και 6 Ιουνίου για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Η παρουσία του Ρώσου προέδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου είχε επιβεβαιωθεί και στις αρχές Μαΐου, όταν το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκλησή του προς τον Πούτιν ισχύει, παρά την κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το Κρεμλίνο είχε τότε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει και μια συνάντηση των δύο προέδρων στις 5 Ιουνίου στο Παρίσι. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη δυτικής χώρας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο. Την ίδια ημέρα ο Ολάντ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι στιγμής πάντως, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποια απευθείας συνάντηση του Ομπάμα με τον Πούτιν στο διάστημα που και οι δύο θα βρίσκονται στη Γαλλία.
 



ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Το ΝΑΤΟ έχει ορισμένες ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την μεθόριο με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. «Έχουμε ενδείξεις για τουλάχιστον μια μερική απόσυρση (...) Ίσως περίπου τα δύο τρίτα να έχουν τώρα αποσυρθεί και βεβαίως εμείς το χαιρετίζουμε αυτό», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βίλνιους μαζί με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

«Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένας αριθμός ρωσικών στρατευμάτων που είναι έτοιμος να αναλάβει δράση αν ληφθεί μια πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. «Συνεχίζουμε να καλούμε την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τις φιλορωσικές συμμορίες και να σφραγίσει τα σύνορα έτσι ώστε να μην βλέπουμε όπλα και μαχητές να τα διασχίζουν και να εισέρχονται στην Ουκρανία», σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Ράσμουσεν κατέληξε ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας την Δευτέρα, για την οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.