Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Ζ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ FINANCIAL TIMES


Το σχέδιο Ζ για το πώς θα αντιμετωπιζόταν από την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, άρχισε να καταρτίζεται από τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Peter Spiegel των FT. Ήταν τόσο μυστικό που ποτέ δεν γράφτηκε επίσημο έγγραφο και δεν εστάλη email σχετικά με αυτό. Ήταν υπό την ευθύνη 4 ανδρών, των Jorg Asmussen της ΕΚΤ, του Marco Buti επικεφαλής του διεύθυνσης οικονομικών της Κομισιόν, του Thomas Wieser του Euroworking Group και του Paul Thomsen του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε επίσημο γεύμα δύο εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, η κ. Merkel ρώτησε τον κ. Barroso εάν υπήρχε σχέδιο για το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και συνέβαινε το Grexit. Όταν ο Barroso διαβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο και προσφέρθηκε να της το δείξει εκείνη το αρνήθηκε διότι εάν το έπαιρνε στα χέρια της θα ήταν υποχρεωμένη να το δώσει στη γερμανική Βουλή, εφόσον το ζητούσε. Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο είχε λεπτομερώς τις κινήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα  20-σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε τόσο δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων. Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν το παράδειγμα της Αργεντινής με την έκδοση σημειωμάτων οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμα. Μεταξύ των επιλογών ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα είχαν περίπου τη μισή αξία του ευρώ.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο που ονομάζεται Target 2, ένα γιγαντιαίο ιδιόκτητο υπολογιστικό σύστημα  που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το Target 2, δεν θα υπήρχε τρόπος να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές. Το όλο σύστημα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί. Παρόμοιες διαβουλεύσεις γίνονταν και στις Βρυξέλλες. Πολλές είχαν να κάνουν με τη νομοθεσία της ΕΕ: πώς θα μπορούσε μία τέτοια οικονομία να παραμένει  μέλος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, που απαιτεί μια ελεύθερη ροή των αγαθών; Ποιες θα ήταν οι νομικές αρχές που θα έλεγχαν την κίνηση κεφαλαίων;

Το μεγαλύτερο μέρος όσων εργάστηκαν για το σχέδιο Ζ, ήθελε να αποδείξει σε εκείνους που στήριζαν το Grexit ότι η δουλειά ήταν Τιτάνια, και δεν θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί όταν διαπιστωνόταν πόσο δύσκολη ήταν. Όμως, το καλοκαίρι του 2012, οι Έλληνες ψηφοφόροι παραλίγο να προκαλέσουν την εφαρμογή του.

Πώς σώθηκε το ευρώ: Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε μια μικρή "ομάδα έκτακτης ανάγκης" στο γραφείο του, στις 6μμ, για να επανεξετάσει την υγεία των κρατικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου του 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει.

Ήταν η Παρασκευή πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές - η δεύτερη εθνική ψηφοφορία - και η χώρα διακατέχονταν από πανικό. Την ημέρα εκείνη, οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από € 3 δισ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή περίπου το 1,5% του συνόλου της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τα τελευταία 3 χρόνια τον κόσμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα στρώματά τους, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

"Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μία πλήρως ανεπτυγμένη τραπεζική κρίση," είπε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του. Με τέτοιο ρυθμό, η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα σε μια ημέρα ή δύο. Τότε, υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα κατάφερε να μεταφέρει έξτρα ευρώ από άλλα μέρη της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Ήταν πολύ σημαντικό οι καταθέτες ακόμη και την επόμενη ημέρα να μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάληψη που επιθυμούσαν. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, θα είχε προκληθεί πανικός. Για το λόγο αυτό λίγο πριν τις εκλογές η Ελλάδα άντλησε το υπέρογκο ποσό των 28,5 δισ. ευρώ.

Εν αγνοία όμως του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονταν κρυφά επι μήνες για την προετοιμασία κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Το μυστικό σχέδιο τους, γνωστό ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα έφτιαχναν από την αρχή την οικονομική και χρηματοπιστωτική υποδομή στην Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ.

H έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί από δύο πράγματα. Πρώτον λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτά αν η Ελλάδα πτώχευε. Ο λόγος της πτώχευσης θα οφειλόταν στη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος στήριξης. Η δεύτερη αιτία θα οφειλόταν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.

Η ανησυχία του Λουκά Παπαδήμου: Σύμφωνα με τους FT, ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι δημοσκοπήσεις τον είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ για το αποτέλεσμα, που το βράδυ των εκλογών παρέμεινε μέχρι αργά στο γραφείο του για να προετοιμαστεί σε ενδεχόμενο σοκ της αγοράς.  Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι ελληνικές αρχές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο αν δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως ανησυχούσαν για το ότι μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης, με αποτέλεσμα οι αρχές της ΕΕ να "τραβούσαν την πρίζα". Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι επτά ευρωπαίοι ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Los Cabos συμφώνησαν στο εξής: θα στήριζαν την Ελλάδα μόνο αν τηρούσε τις συνθήκες του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης. Δεν θα υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανίδα Καγκελάριος ταλαντευόταν για αρκετό καιρό ανάμεσα στο Grexit και την απόρριψή του. Στη Γερμανία είχαν διαμορφωθεί δύο απόψεις, του “ντόμινο” και του “ακρωτηριασμού”. Η πρώτη άποψη υποστήριζε ότι εάν η Ελλάδα έφευγε θα υπήρχε ένα ντόμινο που θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ, ενώ η αντίθετη, την οποία υποστήριζε με σθένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε ότι εάν το “μολυσμένο πόδι” δηλαδή η Ελλάδα ακρωτηριζόταν, τότε το υπόλοιπο σώμα θα μπορούσε να εξυγιανθεί.

Ο κ. Σόιμπλε ενώ ήταν πιο αποφασισμένος για το Grexit ήταν και πιο πρόθυμος να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στο Ταμείο διάσωσης για να στηριχθούν οι υπόλοιπες χώρες όταν θα είχε φύγει η Ελλάδα. Οι αναλύσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας μάλιστα υπολόγιζαν ότι το κόστος του Grexit θα ήταν μικρότερο από το να στηρίζεται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μια χρεοκοπημένη χώρα. 

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε τελικά το Grexit επειδή οι οικονομικοί της σύμβουλοι δεν μπορούσαν να διατυπώσουν με σαφήνεια πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση και η καγκελάριος δεν ήθελε να λειτουργήσει με βάση την αβεβαιότητα.

Η στροφή Σαμαρά έπεισε την Μέρκελ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα όταν προ των ελληνικών εκλογών ο Μπαρόζο είπε στη Μέρκελ να μην ανησυχεί διότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε ο Σαμαράς, η καγκελάριος του απάντησε ότι πηγή ανησυχίας για εκείνη ήταν ο Σαμαράς, καθώς στην καμπάνια του είχε υποστηρίξει την αλλαγή του προγράμματος.

Προτού καταλήξει η Μέρκελ στην τελική της απόφαση είχαν υπάρξει αρκετές συγκρούσεις μέσα στην καγκελαρία αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως γράφει ο Peter Spiegel σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές και το έπεισε ότι δεν έπρεπε να ζητήσει αλλαγή του προγράμματος και να το εφαρμόσει πιστά τουλάχιστον για ένα χρόνο. Μόνο μετά από αυτό θα μπορούσε να θίξει το ζήτημα των αλλαγών.

Ο Σαμαράς πείστηκε τότε και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωση την οποία ετοίμαζε λέγοντας ότι θα ξεκινούσε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων αμέσως. Μόνο τότε, γράφουν οι FT η κυρία Μέρκελ, μετά από έξι εβδομάδες σκέψης και προβληματισμού κατέληξε στην απόφαση να απορρίψει το Grexit και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αθήνα σε ένα ιδιαίτερα συμβολικό ταξίδι, ενώ στο επόμενο eurogroup, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........


ΠΕΡΙ ΒΛΑΚΕΙΑΣ


Πάλι βεγγαλικά χθες. Πάλι ο ουρανός άστραψε, η νύχτα έγινε μέρα και τα σκυλιά αλυχτούσαν τρομαγμένα. Ο υποψήφιος κύριος δήμαρχος της Άνω Ρεματιάς να σηκώνει τα χέρια του ψηλά, να δοξάζεται. Και οι πλατείες, το κέντρο κάθε ρεματιάς σε αυτή τη χώρα, να σφύζουν από φυλλάδια. «Να σας δώσουμε το πρόγραμμά μας;» σε ρωτούν και πριν προλάβεις να νεύσεις, συνειδητοποιείς ότι κρατάς την χαρτούρα. Τα βεγγαλικά δεν προσδίδουν παρά έναν τόνο λαϊκο-ποπ μεγαλοπρέπειας.

Κάθεσαι και σκέφτεσαι, Η Κοντσίτα μας μάρανε; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τριγύρω τι είναι; Τι κάνουν; Τόση φιλοδοξία, κρυμμένη πίσω από «καλοπροαίρετα» χαμόγελα, είναι καλύτερη αισθητικά από την φιλοδοξία μιας drug queen με μούσι; Όχι, όχι, εμένα με τρομάζει περισσότερο η καταπιεσμένη φιλοδοξία, η υποβόσκουσα, η καλά κρυμμένη. Κανείς δεν μιλάει για τις δύο Ελλάδες που δοκιμάζονται. Όλοι μιλούν για τον βαθμό ανάπτυξης με φόντο σπασμένα πεζοδρόμια που κρύβονται από βεγγαλικά. Και οι δύο Ελλάδες; Παραμένουν στο περιθώριο.

Κι όμως, από αυτές θα κριθούν τούτες οι εκλογές. Από τη μία είναι η Ελλάδα που τα έχει χάσει όλα. Οι άνεργοι που ζουν με δανεικά. Οι επαγγελματίες που μέχρι πρότινος τα είχαν όλα και τώρα δεν έχουν τίποτα. Ξέρω πολιτικούς μηχανικούς, δημοσιογράφους, πρώην στελέχη στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που ζουν χάρη στα πεθερικά τους. Για κάθε οικογένεια που έχει πληγεί άμεσα, αναλογεί άλλη μία οικογένεια που πλήττεται έμμεσα επειδή έχει επωμιστεί το πρόβλημα της οικογένειας που έχει πληγεί άμεσα. Αρκετά μεγάλος αριθμός, αγγίζει εκατομμύρια πολίτες.

Αυτοί δεν έχουν λόγο να ψηφίσουν κατά της όποιας σταθερότητας, επειδή δε τους νοιάζει, τα έχουν χάσει όλα και θέλουν να δουν και τους υπόλοιπους να τα χάνουν όλα. Είναι ένα είδος δικαιοσύνης που από την πλευρά τους μοιάζει λογικό και δεν μπορείς παρά να το σεβαστείς. Γιατί αυτοί και όχι οι άλλοι; Γιατί αυτοί και όχι ΟΛΟΙ; Στον αντίποδα, υπάρχει η Ελλάδα που παλεύει ακόμη, που κάτι της έχει μείνει και θέλει να το διατηρήσει μακριά από νέες απρόσμενες εκπλήξεις.

Είναι πολύ απλό το δίλλημα. Και η ρητορική αυτών των εκλογών θα έπρεπε να αγγίξει τους μεν και τους δε επί της ουσίας και όχι εν μέσω επικοινωνιακών τρικ, ακατάσχετης θεωρητικολογίας και λαϊκισμών. Αυτές οι εκλογές θα έπρεπε να είναι οι πρώτες στην ιστορία όπου ο διάλογος ανάμεσα στον πολίτη και τον υποψήφιο της κάθε ραγούλας θα επικρατούσε ριζικά, έτσι ώστε ο κοινωνικός διχασμός που έχει προκαλέσει η κρίση όχι να εκλείψει φυσικά, αλλά τουλάχιστον να δώσει σε μένα, σε σένα, στον συνταξιούχο, στον άνεργο, στον βιοπαλαιστή μια σαφέστατη εικόνα για την κάθε Ελλάδα που δοκιμάζεται. 

Αντ’ αυτού παίρνουμε βεγγαλικά και ένα freak show πολύ πιο αντιαισθητικό από διαγωνισμούς με γενειοφόρες τρανσέξουαλ. Παίρνουμε αυτό το ηλίθιο χαμόγελο που συνοδεύεται από παρωχημένες υποσχέσεις. Δηλαδή δεν παίρνουμε τίποτα. Παρακολουθώντας την ατελείωτη αυτή παρέλαση υποψηφίων στους δήμους και τις κοινότητες, φλερτάρω έντονα με την ιδέα ότι πάρα πολύ λίγοι, ελάχιστοι, αξίζουν πραγματικά. 

Κάθε φορά, σε μια κλίμακα δέκα ατόμων, βρίσκω έναν που μπορεί να με πείσει ότι θέλει πραγματικά να δώσει κάτι στον τόπο του, το πολύ δύο. Οι υπόλοιποι ανήκουν σε αυτό που ο Σεφέρης είχε κάποτε αποκαλέσει «γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στην Ελλάδα». Πρώην βουλευτές που χαμήλωσαν τον πήχη των φιλοδοξιών τους και τρώγονται από το σαράκι της εξουσίας.

Wannabe βουλευτές, που θα σκότωναν τον καλύτερο τους φίλο για μια βουλευτική υποψηφιότητα.Δημοσιοσχετίστες. Ψωροφαντασμένοι. Άτομα που κοιτάζονται στον καθρέφτη και φαντασιώνονται κάτι που δεν είναι. Και έπειτα υπάρχουν κι εκείνοι που ίσως αξίζουν κάτι, αλλά απέχουν. Γιατί; απορείς. Γιατί απέχει ο τάδε που κάθε απλή συζήτηση μαζί του σε εμπνέει; Γιατί απέχει ο δείνα που ξέρει να ακούει και όχι να μιλάει; Γιατί άραγε;

Ίσως η απάντηση βρίσκεται στο αιώνιο πρόβλημα αυτής της χώρας, σε αυτό που ώθησε πριν από εβδομήντα χρόνια τον Γιώργο Σεφέρη να αποτυπώσει στα προσωπικά του ημερολόγια. Ό,τι τον ταλάνιζε βέβαια, ήταν ο χωρισμός της Ελλάδας σε λαϊκό μέτωπο και σε εθνικιστική Δεξιά, αλλά πέραν τούτου διέκρινε μια ελίτ καταρρακωμένη, εκδικητική, με φιλοδοξίες που δεν είχαν καμία σχέση με τις συνθήκες του τόπου.

«Αποκαρδιωμένος όπως πάντα ύστερα από κάτι τέτοια», έγραφε ο ποιητής (ήταν Οκτώβριος του ’45), «μολονότι τα είδα τόσες και τόσες φορές, όπου η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα, σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις. Γιατί; Γιατί είμαι δεμένος με αυτό τον τόπο και μολονότι δεν έχω καμιά απολύτως φιλοδοξία για πολιτική δράση, μου φαίνεται σαν ένα είδος ακρωτηριασμού να πω ξαφνικά να σας χέσω και να αποξενωθώ από όλα αυτά. 

Επειδή είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι, πολλοί που δεν ξέρουμε καν, αλλά που αξίζουν, που σε φωνάζουν». Εν ολίγοις, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι πάλι άναψαν βεγγαλικά χθες το βράδυ. Αλλά μόλις έσβησαν, απλώθηκε ξανά το σκοτάδι και η μόνη διαφορά που είχε το σπασμένο πεζοδρόμιο με πριν ήταν ότι καλυπτόταν από ένα σωρό πεταμένα φυλλάδια.



         


ΣΥΡΙΑΚΑ MIG-29 ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΜΕ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ TOW


Η συριακή Αεροπορία προσέβαλε με περιλήπτες βομβιδίων τουρκικό κονβόι, που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στους ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία, όπως μετέδωσε πριν λίγο το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων που έχει ανταποκριτές στην περιοχή (υπάρχει σημαντικός αρθμός Αρμένιων στην περιοχή). Το πρακτορείο αναφέρει, "Η Τουρκία προσπαθώντας να σώσει τους ισλαμιστές τρομοκράτες της περιβόητης οργάνωσης «Dzhebhat en – Nusra», που έχουν κυκλωθεί από συριακά κυβερνητικά στρατεύματα στην περιοχή Handarata στην Συρία (Χαλέπι) έστειλε μεγάλο φορτίο οπλισμού οδικώς με φάλαγγα οχημάτων η οποία προσβλήθηκε από την συριακή Αεροπορία".

"Συγκεκριμένα, με απόφαση του διευθυντή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT Hakan Fidan και του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποστάλθηκε στην περιοχή τουρκική «ανθρωπιστική φάλαγγα» που προσπάθησε να σπάσει τον συριακό κλοιό, με άμεσο αποτέλεσμα την δράση της συριακής αεροπορίας". Η τουρκική φάλαγγα σύμφωνα με πληροφορίες ανήκε στην οργάνωση HRF

"Τουλάχιστον 4 φορτηγά ήταν φορτωμένα με αντιαρματικά συστήματα TOW, ρουκέτες, ελαφρά όπλα αμερικανικής κατασκευής, πυρομαχικά, και συνοδεύονταν από ένοπλους Τούρκους καταδρομείς με προορισμό του ισλαμιστές αντάρτες, εκτελώντας μια ακόμα στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία με την επωνυμία «αστέρας Κάνοπος» (Ο Κάνωπος, γνωστός και διεθνώς ως Canopus, είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό Τρόπιδα, ο άλφα Τρόπιδος, αλλά και ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρης της ουράνιας σφαίρας, μετά τον Σείριο)».

Μόλις η τουρκική φάλαγγα πλησίασε τον «στόχο» σε απόσταση 7 χλμ., ο διοικητής της συριακής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Issa Hallaak διέταξε την καταστροφή της. Συριακά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Kuvayris, δεν χρειάστηκαν παρά μερικά λεπτά για να εξουδετερωθεί ο στόχος τους και να ολοκληρώσουν την αποστολή. Τα πτώματα των Τούρκων στρατιωτών, έχουν ήδη αναγνωριστεί από τους Σύρους στρατιώτες καταδρομείς της συριακής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, (στα πρότυπα της ρωσικής GRU). 

 Οι Σύροι καταδρομείς βρισκόντουσαν στο κέντρο αεράμυνας στο Handarate, το οποίο μπλοκάρει όλες τις τουρκικές στρατιωτικές αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Πληροφορίες σχετικά με τον στρατιωτικό υλικό και τον εξοπλισμό στην Handarate δεν έχουν αποδεσμευτεί από την συριακή πλευρά.


ΑΞΟΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ


Απέπλευσε σήμερα η ομάδα μάχης του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού από την βάση τους στο Βλαδιβοστόκ με κατεύθυνση τη Σαγκάη της Κίνας προκειμένου να συμμετάσχουν στα ναυτικά γυμνάσια που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι δύο χώρες. Η ομάδα μάχης του ρωσικού Ναυτικού θα συμμετάσχει με σκάφη του κινεζικού Ναυτικού στην άσκηση "Joint Sea-2014" στη βόρεια περιοχή  της ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας .

Στα ρωσικά σκάφη περιλαμβάνονται το πυραυλοφόρο καταδρομικό Varyag, το ανθυποβρυχιακό σκάφος  Admiral Panteleyev,το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων  Admiral Nevelskoy, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Bystry, το πετρελαιοφόρο Στόλου Ilim και το σκάφος υποστήριξης  Kalar. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αριθμητικά συμμετοχές του ρωσικού Στόλου σε ασκήσεις όχι μόνο με το κινεζικό Ναυτικό αλλά γενικότερα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Ναυτικού στην Joint Sea 2014 πρόκειται να λάβουν μέρος 14 σκάφη επιφανείας, δύο υποβρύχια, εννέα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ελικόπτερα  και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της άσκησης είναι πως αυτή θα διεξαχθεί  σε μια περιοχή όπου η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας λίγο έχει λήψει απο το να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη τις δύο χώρες αναβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στο κατακόρυφο και δεν είναι άλλη από τα αμφισβητούμενα νησιά και από τις δύο χώρες Senkaku/ Diaoyu.

Η ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας συμπίπτει και με την ημερομηνία της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία, αναφέρει το πρακτορείο China Times. Η Ρωσία έχει επίσης θέματα διένεξης  με την Ιαπωνία, για το καθεστώς των Κουρίλων νήσων, μιας ατόλης που κρύβει στο υπέδαφος της τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Βέβαια όπως σημειώνουν  διεθνείς αναλυτές ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος σκάφη του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού να βρεθούν «απέναντι»  από αμερικανικά σκάφη του 7ου Στόλου αλλά και του ιαπωνικού Ναυτικού καθώς η Ιαπωνία ιδιαίτερα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νήσων.

Πάντως η ενεργοποίηση του άξονα Πεκίνου –Κρεμλίνου στον στρατιωτικό τομέα αποτελεί μια γεωπολιτική επανάσταση στην έως τώρα κατάσταση στην περιοχή του ΝΑ Ειρηνικού Ωκεανού. Σίγουρα αναμένεται και αμερικανική και ιαπωνική «απάντηση» στην διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων. Είναι η τρίτη κατά σειρά φορά που πραγματοποιούνται οι κοινές ρωσο-κινεζικές ναυτικές ασκήσεις ενώ πέρυσι αυτές είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.