Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ..


Ο μείζων, ο Σαμαράς, περιγράφει την Ελλάδα με ύφος εμβατήριο. Σπάει το κέλυφος και προχωρά προς τα μεγάλα πεπρωμένα.  Ο καθ' ύλην αρμόδιος επί των πεπρωμένων αυτών βλέπει πρωτοφανή πρόοδο, πρωτοφανή ανταγωνιστικότητα, πρωτοφανείς επενδύσεις, πρωτοφανή σιγουριά. Και πλούτο πρωτοφανή, και διεθνές κύρος πρωτοφανές, και προοπτική πρωτοφανή. Αρκεί να μην ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να δεχτούμε επιτέλους τον ίδιο ως Πρωτοφανή Πρωθυπουργό, που μας ξεκόλλησε από το παρελθόν και μας οδηγεί στο λαμπρό μέλλον.

Ο άλλος, ο ελάσσων, έχει διαφορετική ματιά. Άλλο ο αυγουλομάτης, άλλο ο ανοιχτομάτης. Αυτός βλέπει πρωτοφανή ακυβερνησία, πρωτοφανή αστάθεια, πρωτοφανές περίπου χάος αν το κόμμα του δεν πάρει τουλάχιστον δέκα στους εκατό ψήφους στις επικείμενες εκλογές. Διότι αν, ό μη γένοιτο, πάρει απλώς δέκα φάσκελα αντί για τις απαραίτητες δέκα ψήφους, τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση. Και μπορεί να εξαχθεί εξ αυτού το υφέρπον συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει και Πρωτοφανής Πρωθυπουργός. Οπότε: Αν θέλετε τον δεξιό - ή ακροδεξιό, δεν θα τα χαλάσουμε - Πρωτοφανή, τότε πρέπει να ψηφίσετε την Ορφανή. Αν θέλετε Σαμαρά, ψηφίστε Ελιά!

Πρόκειται για καταπληκτικό δίδυμο, δεν νομίζετε; Δίδυμος λαχνός. Ο ένας υπερβατικός, οραματιστής, μετεωρίζεται πάνω από την πραγματικότητα και διακρίνει στο βάθος τού γαλάζιου ορίζοντα το πρωτοφανές μέλλον. Το πολιτικό του μάτι έχει έναν εκλεκτικισμό σχεδόν προφητικό. Δεν βλέπει τα ευτελή και ταπεινά, όπως την ανεργία, ή τη λιτότητα, ή τα λουκέτα, ή τα ερείπια μέσα από το κέλυφος. Διακρίνει όμως καθαρά όσα μέλλουν να συμβούν, μας περιγράφει τα χρώματά τους, ακούει τους ήχους των παιάνων για το πρόσωπό του. Μεγκάλο καλό βλέπω, μεγκάλη κέρδος και μεγκάλο ντόξα - όπως έλεγε κάποτε η τσιγγάνα χαρτορίχτρα μου.

Ο άλλος πάλι αντικρίζει το παρόν με μάτι όχι απλώς ρεαλιστικό, αλλά ρεαληστρικό: Την ψήφο σας ή τη ζωή σας. Και το λέει αυτό όχι στους πρώην δικούς του, αλλά σε όσους δεξιούς και διαπλεκόμενους και τραπεζίτες διαθέτουν ζωή. Θα πεθάνει η ψυχή του μετά των άλλων φίλων αν τον παρατήσουν και κατακρημνιστεί. "Στηρίξτε με, να στηρίξω τον Σαμαρά, να σας στηρίξουμε μαζί". Παντρεύει έτσι τον Πρωτοφανή με την Ορφανή. Και δίνουν μαζί τίτλο στις επικείμενες εκλογές: Το Βατερλό δύο γελοίων...

Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........
 



ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΕΝΝΟΟΥΜΕ… ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ 1ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

Πλησίασαν τα 900 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και στο ίδιο διάστημα περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 3,652 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους κάθε μήνα φόρους που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών από τις αρχές του έτους, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τον Ιανουάριο απλήρωτοι φόροι 962 εκατ. ευρώ, στο δίμηνο 2,356 δισ. ευρώ και στο τρίμηνο 3,652 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά δε, έρχονται να προστεθούν σε μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 61,9 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Από τα ίδια στοιχεία όμως προκύπτει πως σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια, η Φορολογική Διοίκηση έχει αρχίσει να εισπράττει σημαντικά ποσά από ληξιπρόθεσμα. Από τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα η ΓΓΔΕ εισέπραξε 328 εκατ. ευρώ και από τα παλαιά επιπλέον 561 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο. Στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων, τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 πλήρεις έλεγχοι και στο σύνολο του έτους 500.

Αντ αυτών στο πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν 95, ενώ και οι εισπράξεις έναντι των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων περιορίζονται στο 26,73% έναντι στόχου 65%. Στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου έχουν ολοκληρωθεί 59, για τις οφ σορ μόλις 4 και για τα εμβάσματα 31. Τον Μάρτιο πάντως ξεκίνησαν 468 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου, άλλοι 657 σε πρόσωπα με εμβάσματα και άλλοι 152 σε off shore. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος.

 


ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΩΝ

 

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό «Εάν δώσεις γροθιά, θα χτυπήσεις τον καρπό σου», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνει ότι «Για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις πρέπει να πλήττουν τόσο αυτούς που στοχεύουν, όσο και αυτούς οι οποίοι τις επιβάλλουν». Ο λόγος, λοιπόν, για την λίστα των κυρώσεων της Δύσης (ας θεωρήσουμε ότι μιλάμε για ενιαία οντότητα...) με στόχο το Vladimirum imperium, οι οποίες στοχεύουν κυρίως 30 αξιωματούχους και επιχειρήσεις. Είναι, τουλάχιστον προς στιγμήν, καθολικές, αποτελεσματικές και προπάντων επιθυμητές;

Η Total σκοπεύει να παραμείνει επί μακρόν στη Ρωσία, διότι εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η τελευταία θα αποτελεί τη Νο 1 πηγή παραγωγής της σε υδρογονάνθρακες. Το γαλλικό group, συμμετέχει απευθείας με ποσοστό 20% στο Yamal project στον Αρκτικό κύκλο, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον πλανήτη. Πλέον αυτού, η Total θα συνεκμεταλευτεί με τη Lukoil (πρώτη σε μέγεθος κρατική πετρελαϊκή εταιρία) τα μεγαλύτερα παγκοσμίως κοιτάσματα πετρελαίου από σχιστόλιθο (το μέλλον στην πετρελαϊκή εκμετάλλευση!), στη Σιβηρία. Πρόσφατες δηλώσεις ιθυνόντων της εταιρείας καθιστούν σαφές ότι «δεν υφίσταται καμία απειλή για τους Ρώσους εταίρους μας».

Η ΒP, η οποία κατέχει το 20% της Rosneft (και το οποίο αντιπροσωπεύει το 1/3 της παραγωγής της βρετανικής πολυεθνικής), δια στόματος του Γενικού Διευθυντή της, στις 10 Απριλίου, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας θα συνεχιστούν, καθησυχάζοντας τους μετόχους του. Η Rosneft  είναι η δεύτερη σε μέγεθος κρατική πετρελαϊκή εταιρία, με πρόεδρο του ΔΣ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας! Ο Igor Sechin, ανήκει στον Obama-list.

Η Εxxon-Moblie (η οποία είναι επίσης συνέταιρος της Rosneft),  η Boeing, η Shell και η Siemens, δεν έκαναν το παραμικρό να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ενώ οι  διευθύνοντες σύμβουλοι της Shell και της Siemens, συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Βλαδίμηρο, καθιστώντας σαφές ότι οι business θα συνεχιστούν as usual! Ο διευθύνοντας σύμβουλος της τελευταίας, σημειώνει: «η Siemens έχει ήδη επενδύσει στη ρωσική οικονομία 800 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας στο μέλλον, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερα συμπαθής αυτή εταιρία στη χώρα μας, έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται τα τρένα μεγάλης ταχύτητας και ειδικών συνθηκών (-40 έως +40 Co) του Vladimirum imperium, με κύκλο εργασιών στα 1,4 δισ. ευρώ το 2011 και 2.280 εργαζομένους.

H  αυστριακή ΟMV την περασμένη εβδομάδα, παρακάμπτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οποία στο πλαίσιο των πιέσεων έχει παγώσει τη διαδικασία έγκρισης του αγωγού South Stream, προχώρησε σε διμερή συμφωνία με την Gasprom προκειμένου να συνδέσει τον υπόψη αγωγό με το δικό της κόμβο φυσικού αερίου, γεγονός που ενόχλησε την Ιταλία αλλά ικανοποίησε τη Γερμανία! Ο South Stream, καθαρά «κρεμνιλικών» συμφερόντων, διοχετεύοντας φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας και Βουλγαρίας, περιθωριοποιεί την Ουκρανία.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ερευνητή του Kings College του Λονδίνου: «Εάν συμφωνήσουμε για τον South Stream, θα πουλήσουμε στη Ρωσία το σχοινί για να κρεμάσει την Ουκρανία». Στον τομέα των εξοπλιστικών, η Γαλλία δεν φαίνεται ιδιαίτερα δατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο τη σύμβαση με τη Ρωσία για 2 πλοία τύπου Mistral (ελικοπτεροφόρα «τσέπης»), ύψους 1 δισ. δολαρίων (γεγονός βέβαια το οποία θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της). Μήπως τελικά το αστείο που μοιράζονται ο Βλαδίμηρος με τον εικονιζόμενο καρδιακό φίλο και τωρινό executive της Gasprom, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας (1998-2005),  είναι η ObaMerkel list;

 


ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ; ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ; ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ;

 

Άγνωστοι στους Αυστριακούς φαίνεται ότι είναι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά κι αυτοί που τους γνωρίζουν, δεν φαίνεται να τους προτιμούν. Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν τον κεντροδεξιό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς ως «επικρατέστερους» να εκλεγούν στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά οι αυστριακοί δεν ασχολούνται.

Για την ακρίβεια τα δύο ονόματα δεν τους λένε τίποτε. Η έρευνα που διενέργησε η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, παρουσιάζει ανάγλυφα την παντελή άγνοια και αδιαφορία των Αυστριακών, όχι μόνο για τους δύο πολιτικούς αλλά γενικότερα για τις ευρωεκλογές.

Έλαβον...

Στο ερώτημα «Ανάμεσα στον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ποιον θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», οι ερωτηθέντες απάντησαν:

 Δεν γνωρίζω τα ονόματα: 31%
 Κανέναν από τους δύο: 22%
 Τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: 18%
 Τον Μάρτιν Σουλτς: 14%
 Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ: 15%

Παντελής αδιαφορία για το ποιος θα διαδεχθεί τον Μπαρόζο

Οι ερωτηθέντες φαίνεται να μην νοιάζονται καν για το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν το διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν. Στο ερώτημα για το εάν η απ' ευθείας εκλογή προέδρου της Επιτροπής αποτελεί ένα κίνητρο για να πάνε στις κάλπες, οι ερωτηθέντες απάντησαν:

Σίγουρα και μαλλον όχι, δεν αποτελεί κίνητρο: 63%
Σίγουρα και μαλλον ναι, αποτελεί κίνητρο: 22%
Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ: 15%