Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Τουλάχιστον 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και 51 άλλοι τραυματίστηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ανέφερε μια ένωση δικηγόρων. Οι τραυματίες δεν έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα, ενώ η πλειονότητά τους είχε ενοχλήσεις από τα δακρυγόνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ένωση Προοδευτικών Δικηγόρων.

Οι τουρκικές δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν επέμβει σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με στόχο να διαλύσουν τις ομάδες των διαδηλωτών οι οποίοι, μετά το κάλεσμα των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ήθελαν να επιστρέψουν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, την καρδιά του αντικυβερνητικού κινήματος αμφισβήτησης που συγκλόνισε την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε επίσημα κάθε συγκέντρωση σε αυτήν την πλατεία με ευκαιρία την Πρωτομαγιά και κινητοποίησε περίπου 40.000 αστυνομικούς για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην πλατεία. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ομάδων νεαρών, κυρίως μελών των κομμάτων της άκρας αριστεράς, συνεχίζονται το απόγευμα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........



         


Η ΚΡΙΣΙΜOΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ


Καλό μήνα να έχουμε και... καλά μυαλά, αφού αυτό τον μήνα θα κληθούμε να... εμπιστευτούμε και να στηρίξουμε ή όχι τους κυβερνώντες (και άλλους θλιβερούς) δια της ψήφου μας επί των εκπροσώπων τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές. Αυτό το μήνα εμείς θα γίνουμε ο στόχος των επιτήδειων πολιτικών, ανεπάγγελτων ως επί το πλείστον, κρατικοδίαιτων, αλλά και των κομματαρχών και των λοιπών ακολούθων τους που ευελπιστούν να αγκιστρωθούν στο κυβερνητικό σχήμα (μέσω οποιασδήποτε απολαβής κάποιας θέσης που θα τους εξασφαλίζει κάποιο οικονομικό έσοδο).

Αυτό το μήνα εσύ κι εγώ θα βιώσουμε μία σφοδρότατη επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου, μέσω της οποίας θα κληθούμε να υποστηρίξουμε πρόσωπα και όχι κόμματα!!! Αν είναι δυνατόν, οι κουκουλοφόροι της πολιτικής, που θα μας φτύσουν κατάμουτρα αφού το ίδιο βράδυ της εκλογής τους θα πανηγυρίζουν για την εκλογή τους και τη νίκη του κόμματός τους, θα αποπειραθούν να ξορκίσουν τις αμαρτίες και τα ανομήματα των κομμάτων που τους στηρίζουν, θα μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο για να μας πείσουν πως καμία σχέση δεν έχουν με τους εξολοθρευτές μας, με όλους εκείνους που μας έχουν καταστρέψει και πως είναι στο πλευρό μας, μαζί μας, ένα με εμάς...

Αυτοί οι κουκουλοφόροι, που καμία διαφορά δεν έχουν με τους άλλους κουκουλοφόρους της πλατείας Συντάγματος, έχοντας ως απόλυτη στόχευση την εκλογή τους -και μέσω αυτής της απόδειξης χρησιμότητάς τους στο κόμμα που υπηρετούν- θα επιχειρήσουν να μας πείσουν για τις αγαθές τους προθέσεις, έχοντας ήδη έτοιμη την αυριανή δικαιολογία, όταν δηλαδή δεν θα μας υπερασπίζονται απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα, λέγοντάς μας είτε πως "είναι πέρα από τις δυνάμεις μου" ή πως "άλλο τοπική αυτοδιοίκηση και άλλο κεντρική κυβέρνηση" ή ακόμη και επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά διλήμματα περί χάους, πτώχευσης κ.λ.π.

Αυτό το μήνα, λοιπόν, εσύ κι εγώ θα πρέπει να αποδείξουμε πως γίναμε περισσότερο σοφοί από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε μπροστά σε κάλπη. Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την οποιαδήποτε χρησιμότητα - σπουδαιότητα - ικανότητα των υποψηφίων σε θέματα τοπικά ή και επικράτειας, τόσο σε οικονομικού ό όσο και σε εθνικού περιεχομένου. Κι εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα: Ποιόν θα στηρίξουμε, λοιπόν;
Σαφέστατα εκείνον που θα μας δίνει τις εγγυήσεις για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο. Εκείνον που είναι αποφασισμένος να εργαστεί μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο θα είναι προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση δημιουργίας συνθηκών βελτίωσης ή δημιουργίας υποδομών στον οικονομικό τομέα (π.χ. αύξηση θέσεων εργασίας, στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, εκμετάλλευση υπαρχόντων και μελλοντικών ευρωπαϊκών πόρων κ.α.).

Αλλά και της απόλυτης, αμετάκλητης και αμετακίνητης θέσης τους επί των εθνικών θεμάτων, όπου θα είναι οι πρώτοι στη γραμμή μάχης κατά εκείνων που με οποιοδήποτε τρόπο βάλλουν ή προτίθενται να επιτεθούν κατά του Ελληνισμού, των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κατ' επέκταση κατά όλων των Ελλήνων πολιτών, των οποίων θα αποτολμήσουν να απειλήσουν την ειρηνική και ασφαλή διαβίωσή τους.

Είναι δύσκολη η επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως δίλημμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε και να περιφρουρήσουμε δια της ψήφου μας όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά μας δικαιώματα, αλλά επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας για να χτίσουμε ένα τείχος ασφάλειας που θα αφορά τόσο εμάς, όσο, κυρίως, την πατρίδα μας.

Η ψήφος που επιχειρούν ήδη να μας υποκλέψουν (για μία ακόμη φορά) οι τοπικοί υπηρέτες εκείνων που είτε μας κατέστρεψαν και συνεχίζουν να μας καταστρέφουν οικονομική είτε εκείνων που είναι αδιάφοροι (κατ' ελάχιστον) σε θέματα εθνικά, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε αυτή τη στιγμή ως πολίτες και το οποίο οι "χρήσιμοι ηλίθιοι" του αισχρού και επικίνδυνου υπάρχοντος συστήματος θα προσπαθήσουν να μας υποκλέψουν.

Και αυτό το "αγαθό" (την ψήφο μας) θα πρέπει να την τοποθετήσουμε με μέγιστο προβληματισμό. Χωρίς να θεωρώ ότι είναι υπερβολή, είναι άγνωστο το πότε και το εάν και κάτω από ποιές συνθήκες θα γίνουν εκλογές.  Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία, μέσω των εκλογών, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους δημίους μας, αλλά και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της αυτοπροστασίας μας (σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο) έναντι καλοσχεδιασμένων πολιτικών επιθέσεων επί του συνόλου της κατοίκων της χώρας και επί του πολιτεύματος, το οποίο προ καιρού έχουν αρχίσει την υλοποίηση της κατάπτωσής του. Αυτό τον μήνα θα πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε εαυτούς και αλλήλους, μα κυρίως την ίδια την πατρίδα μας η οποία απειλείται ευθέως από την συνέχιση της παραμονής στην εξουσία απάτριδων ελληνόφωνων μετά των τοπικών εκπροσώπων τους.

Αυτός ο μήνας ίσως είναι ο κρισιμότερος μήνας και ημέρες της βιοτής μας... Γιατί από τα αποτελέσματά του, θα κριθεί το πως θα ζήσουμε τη συνέχεια... Και μην ξαφνιάζεστε καθόλου με αυτό. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αποτελούν - κατά κοινή ομολογία - τους ισχυρούς πυλώνες, τα πόδια, της εκάστοτε κυβέρνησης και του σημερινού αισχρού πολιτικού συστήματος. Είναι εκείνα τα πόδια που έχουν ποδοπατήσει την λογική και έχουν καταστρέψει την ζωή μας. Και αυτά τα πόδια πρέπει να τα κόψουμε, από τη ρίζα τους...

Αν δεν το κάνουμε μέσα σε αυτό το μήνα, ίσως να μην έχουμε ποτέ ξανά την ευκαιρία το κάνουμε... Εάν στηρίξουμε τους "εκλεκτούς" των δημίων μας, δεν θα έχουμε πλέον καμία δικαιολογία για οτιδήποτε μας κάνουν στη συνέχεια... Ο μήνας αυτός, θα είναι ο μήνας που είτε θα πούμε "καλά μας κάνετε, συνεχίστε", είτε θα πούμε "όχι, τέρμα ως εδώ, φεύγετε"...



ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ


Για να πεθάνεις μέσα σε μια φούσκα λούνα-παρκ, θα πρέπει οι θεοί στον Όλυμπο, να σ΄ έπαιξαν στα ζάρια. Πρέπει να δούλεψαν πολλές δυνάμεις μαζί για να συμπέσουν στον ίδιο παρονομαστή τεχνική αστοχία, παρανομία και αδυναμία διαχείρισης. Συνέπεσαν όμως. Και τα τρία μέρη του συστήματος, ήρθε η στιγμή που βρέθηκαν στο ίδιο δραματικό σημείο. Κάθε σύστημα, είτε είναι καράβι, αυτοκίνητο ή λούνα-παρκ, αποτελείται από το θεσμικό (κανόνες), τεχνικό (μηχανισμός) και το οργανωτικό (διαχείριση). Αν υποθέσουμε ότι κάποιο από τα τρία δεν λειτουργεί σωστά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί το κακό.

Μπορεί για χρόνια ολόκληρα, το σύστημα να κρύβει καλά τις αδυναμίες του γιατί το ένα επίπεδο καλύπτει το άλλο. Μπορεί με την επανάληψη της φαινομενικής ευρυθμίας, να αισθανόμαστε ασφαλείς. Κάποια στιγμή, όμως, η τραγική «εντελέχεια» ενώνει την «κακότητα» και των τριών και γίνεται το δυστύχημα. Για παράδειγμα, δεν φοράμε ζώνη, οδηγώντας για δεκαετίες και όσο δεν γίνεται τίποτα, τόσο περισσότερο αποκτάμε αλαζονεία για την «άσκοπη» χρήση της. Μία φορά όμως αρκεί να μας πετάξει έξω από το παρμπρίζ και να μας στείλει αδιάβαστους…

Μ΄ αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι τα παιχνίδια της μοίρας, μόνο ένα μέσο έχεις να τα αποφύγεις. Να τα παίξεις σωστά. Αν δηλαδή ο υπεύθυνος του λούνα-παρκ στο Ελληνικό είχε δέσει, ως όφειλε, τη φούσκα, αν η πολιτική λειτουργίας του χώρου ήταν αυστηρή, όπως προβλέπεται και αν ο Δήμος Ελληνικού είχε στείλει την αστυνομία να συλλάβει τους καταπατητές (περί αυτού πρόκειται) του δημόσιου χώρου που λειτουργούσαν χωρίς άδεια, τότε ποτέ κανείς δεν θα πέθαινε. Κι αν η μοίρα ήθελε να χτυπήσει με τον γνωστό κυνικό τρόπο της, τουλάχιστον το ύψος και η ηθική του ανθρώπου θα είχε κρατήσει ψηλά την αξία του.

Πριν πέντε χρόνια στη Χαλκιδική η κόρη μου παραλίγο να πνιγεί σε πισίνα, αξιοπρεπέστατου κατά τα άλλα, ξενοδοχείου. Ούτε υπεύθυνος υπήρχε, ούτε περίφραξη το βράδυ, την ώρα που έτρεχαν γύρω γύρω τα παιδάκια. Κάποια στιγμή το παιδί γλίστρησε αθόρυβα στο νερό, ενώ προσπαθούσε να δει καλύτερα ένα βατραχάκι… Το χειρότερο ήταν ότι ο μόνος παράξενος που ενοχλούνταν από την απουσία ελέγχου ήμουν εγώ. Δεν το συνέχισα όμως, γιατί κινδύνευα να θεωρηθώ γραφικός. Οι υπόλοιποι γονείς απλά απολάμβαναν το ποτό τους και την «αλαζονική» άγνοια του κινδύνου. Σε πισίνες του Αλίμου, επίσης εμφανίστηκα, ως άλλος «μυστήριος» και δεν ξαναπάτησα μετά τις δύο πρώτες επισκέψεις. Μέχρι στιγμής, στα λίγα χρόνια λειτουργίας, η επιχείρηση μετράει δύο πνιγμούς μικρών παιδιών!

Το Σάμινα βούλιαξε ακριβώς για τους ίδιους λόγους, το κορεάτικο καράβι επίσης. Αλλά και στους ελληνικούς δρόμους, στην Αθηνών Πατρών, στο Μαλιακό  και στα Τέμπη ό,τι τραγικό έχει συμβεί δεν ήταν μόνο μοιραίο, αλλά η επαναλαμβανόμενη ανευθυνότητα του ανθρώπου που δεν ολοκληρώνει τους δρόμους. Η εθνική οδός φτιάχτηκε κάποτε και μηδενίστηκαν τα τροχαία. Μέχρι τότε, τα μίντια ασχολούνταν με την «ηθική» των Ελλήνων οδηγών. Όταν όμως το σύστημα λειτούργησε σωστά με τα τρία του επίπεδα (κανόνες, τεχνική υποδομή και διαχείριση) σταματήσαμε να ασχολούμαστε και με τους «ανεύθυνους» οδηγούς.

Το μεγάλο πρόβλημα για μένα, είναι η αναισθησία και σε πολλές περιπτώσεις η αδυναμία «νοητικής εμβάθυνσης του γίγνεσθαι» όσων εντάσσονται σε ένα σύστημα. Είναι οι γονείς που αδιαφορούν για τις αφύλακτες πισίνες, για τα επικίνδυνα σχολεία, για τους κανόνες ασφαλείας ενός λούνα –παρκ. Είναι οι οδηγοί που ανέχτηκαν δεκαετίες τώρα ένα δρόμο καρμανιόλα, την Αθηνών-Πατρών (μια διαδήλωση δεν έγινε στην Κόρινθο ή στην Πάτρα), είναι όλοι αυτοί οι εγκληματίες διαχειριστές των συστημάτων, όπως οι επιχειρηματίες του λούνα- παρκ και ο απίστευτος δήμαρχος Ελληνικού που βγήκε να δηλώσει πως δεν είχε άδεια (πως επέτρεπες τότε «επαναστάτη» δήμαρχε τη λειτουργία του σε πάρκο της πόλης σου; Κανείς από το δήμο δεν το είχε δει;).

Σ΄ αυτή τη χώρα των θαυμάτων, οι αναίσθητοι της διπλανής πόρτας συναινούν στα εγκλήματα και τρέφουν αθόρυβα τον υποχθόνιο «φασισμό» τους. Βουτηγμένοι μες στον κομφορμισμό τους, αδιαφορούν και ανέχονται τα πάντα. Το κάπνισμα, την αθλιότητα των γηπέδων, τις άθλιες κατασκευές στα κτίρια, τους ημιυπαίθριους, τα απλωμένα εσώρουχα στην απέναντι πολυκατοικία, τα σκουπίδια στους δρόμους, τους απατεώνες πολιτικούς, τα διαλυμένα σχολεία, τις αφύλακτες πισίνες, τους βρώμικους παιδότοπους και τους ανεύθυνους των λούνα-παρκ.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που σε κοιτούν παράξενα με κείνο το ηλίθιο βλέμμα της αγελάδας, όταν διαμαρτύρεσαι, όλοι αυτοί οι «υπνωτισμένοι», οι χαμένοι μες στη νιρβάνα της «κοσμάρας» τους, είναι συνυπεύθυνοι για τη μοίρα που έρχεται να δώσει το κυνικό και σκληρό της χτύπημα. Όλοι αυτοί είναι που ψηφίζουν και εμπιστεύονται τον κάθε μικρό «Ναπολέοντα» για να τους διοικήσει. Γιατί τελικά αυτή η χώρα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο «λούνα-παρκ» χωρίς άδεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ;


Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του ελεύθερου εμπορίου έγκειται στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη του εμπορικού εταίρου συντείνει τόσο στην ημέτερη όσο και στην κοινή ανάπτυξη. Η προοδευτική πολιτική ερμηνεία αυτής της φιλοσοφικής προσέγγισης διεκδικεί μέσω του εμπορίου την ανάπτυξη των λιγότερο ανεπτυγμένων, τη σύγκλιση των οικονομιών, την προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μεταξύ των χωρών, καθώς είναι η ανάπτυξη των άλλων που τελικά σταθεροποιεί και ενισχύει και τη δική μας ανάπτυξη.

Η αντίθετη εκδοχή, όπου η ανάπτυξη του εμπορικού εταίρου προκύπτει στο μέτρο που υπηρετεί την ημέτερη ανάπτυξη, αποτελεί μια συντηρητική και εντέλει αυταρχική πολιτική ερμηνεία του φιλοσοφικού υπόβαθρου του ελεύθερου εμπορίου. Είναι η πολιτική ερμηνεία που διέκρινε περιόδους ιμπεριαλιστικών επεκτάσεων και αποικιοκρατίας. Ποιες από τις δύο πολιτικές ερμηνείες χαρακτηρίζουν το σημερινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έχει σμιλευτεί από τη γερμανική ηγεμονία; Ποια είναι η ερμηνεία της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας και του είδους τραπεζικής ενοποίησης που εξαντλεί τις χώρες του Νότου, έναντι μιας πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας υπό όρους νομισματικής διευκόλυνσης, που καταπολεμά την ανεργία και διεκδικεί τη συγκλίνουσα ανάπτυξη Βορρά - Νότου;

Η εύκολη ανάγνωση των δεδομένων που αναδεικνύει τη Γερμανία σταθερό «νικητή» στην Ευρώπη ακόμα και στην περίοδο της κρίσης κατατείνει στην απολυταρχική και συντηρητική εκδοχή. Εστω και εάν υποθέσουμε ότι η Γερμανία ίσως και να υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμπορικού εταίρου με τη χρονική καθυστέρηση που απαιτείται για τη δημοσιονομική και τραπεζική προσαρμογή του, δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς για το τελικό αποτέλεσμα. Οι αποστάσεις στο μεσοδιάστημα της προσαρμογής μεγαλώνουν για το σύνολο της κοινωνίας του προσαρμοζόμενου κράτους, ενώ περιορίζονται για ορισμένες επίλεκτες κοινωνικές ομάδες.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός τέτοιου συστήματος διεθνούς εμπορίου και διεθνών οικονομικών σχέσεων εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αντοχές των εθνικών σχηματισμών στις οικονομικές ανισότητες και στην κοινωνική πόλωση που θα αντιμετωπίσουν. Ο αυταρχισμός έναντι των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών μετατρέπεται σε αυταρχισμό έναντι των λιγότερο ανεπτυγμένων κοινωνικών ομάδων τους και η κοινή ανάπτυξη σε μια στοιχισμένη ανάπτυξη των επιλεγμένων ομάδων συμφερόντων υπό όρους και προαπαιτούμενα. Εν ολίγοις, ή θα συγκλίνουμε για να αναπτυχθούμε όλοι μαζί ή θα υπακούσουμε για να το επιτύχουμε... όποιοι και αν το επιτύχουμε. Στην Ελλάδα, η κυβερνητική συμμαχία επέλεξε το δεύτερο. Η προοδευτική δημοκρατική εναλλακτική προσδιορίζεται από το πρώτο!!

ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες ύφεσης ως και το τέλος του 2015, διατηρώντας τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, καλούνται οι ελληνικές τράπεζες στα ευρωπαϊκά stress tests. Οι τέσσερις εγχώριοι συστημικοί όμιλοι που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εν όψει της ανάληψης από τον ερχόμενο Νοέμβριο του νέου εποπτικού της ρόλου θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη Core Tier 1 πάνω από το 5,50% με βάση το δυσμενές σενάριο που υιοθετήθηκε.

Παρά τη συνολική άντληση κεφαλαίων 8,31 δισ. ευρώ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ  προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σε ετοιμότητα για την κάλυψη επιπρόσθετων αναγκών που μπορεί να προκύψουν στη νέα διαδικασία ελέγχου τους. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν νέες ανάγκες, θα διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τοποθετώντας το σχετικό πλαφόν στα ελλείμματα που διέγνωσε - βάσει του δυσμενούς σεναρίου που χρησιμοποίησε - η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τα κεφάλαια αυτά, με εξαίρεση τη Eurobank, έχουν ήδη αντληθεί μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου ή θα αντληθούν πλήρως με τις λοιπές ενέργειες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, οι ίδιες πηγές δεν αναμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Σημειώνεται πάντως ότι σε σχέση με τους ελέγχους που διενήργησε η Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, τόσο το βάθος της έρευνας της ΕΚΤ όσο και ο αριθμός των φακέλων που θα περάσουν από «ακτινογραφία» θα είναι μεγαλύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις ανάγκες διενέργειας επιπρόσθετων προβλέψεων.

Ανάπτυξη, ανεργία και ΑΕΠ. Με βάση το δυσμενές σενάριο που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, μια νέα ενδεχόμενη κρίση θα ξεκινήσει από την αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Με βάση αυτή την υπόθεση, σε πρώτη φάση πλήττεται η αμερικανική οικονομία, καθώς η άρνηση των επενδυτών για τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος θα προκαλέσει άνοδο των επιτοκίων. Στη συνέχεια προκαλείται έξοδος κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, η οποία οδηγεί σε μείωση της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση των εξαγωγών της ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει την ύφεση, η οποία αποτυπώνεται στις τιμές των ακινήτων και των μετοχών.

Οι αθροιστικές απώλειες στο ΑΕΠ της ευρωζώνης τοποθετούνται στο 2,1% την τριετία 2014 - 2016. Την ίδια περίοδο η ανεργία σκαρφαλώνει στο 13% και οι τιμές υποχωρούν 20% κατά μέσο όρο, πυροδοτώντας σημαντική άνοδο των επισφαλειών.    Για την Ελλάδα το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη την τριετία 2014 - 2016 κατά 0,6%, 2,9% και 3,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως, ενώ το δυσμενές ύφεση 1,6% φέτος, 0,6% το 2015 και ανάκαμψη 1,6% για το 2016. Αντιστοίχως το καλό σενάριο για την ανεργία είναι 26%, 24% και 19,5% στην τρέχουσα τριετία και το «κακό» 26,5%, 25,3% και 21,6% αντίστοιχα.