Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ


 

Πολλά και μεγάλα είναι τα γεγονότα που διαδραματίζονται τη Μ. Πέμπτη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε φώς στο γεγονός της Προδοσίας του Ιούδα του Ισκαριώτη μαθητού του Χριστού, (Λουκ. 22,1,33 & Ματθ. 27,140), γιατί πολλά γράφονται και λέγονται όλως αδικαιολόγητα και εκτός αληθείας και πραγματικότητος,

Διερωτώνται πολλοί, πώς είναι δυνατόν ο Ιούδας να χαρακτηριστεί προδότης αφού ο Χριστός, σε καθημερινή βάση, ήταν ορατός και ευπλησίαστος από τους πάντες και η Γραφή ομιλεί για την προδοσία Τα ερωτήματα είναι εντελώς αστήρικτα και καταλήγουν σε «σοφίσματα», διότι:

Α.Από μόνος του έγινε όργανο του Σατανά, και ήλθε σε επαφή με τους Αρχιερείς, τους Γραμματείς, και τους κατακτητές Ρωμαίους Στρατηγούς, και συμφώνησε μαζί τους για τα της προδοσίας του Χριστού. Μάλιστα τους υπέδειξε, ο ίδιος, και τον βέβαιο τρόπο της προδοσίας, και πληρώθηκε γι’ αυτή του την αποτρόπαιο πράξη, «... εζήτουν οι αρχιερείς και οι γραμματείς το πώς ανέλωσιν (=φονεύσουν) αυτόν, εφοβούντο γαρ τον λαόν. 

Εισήλθε δε ο σατανάς εις Ιούδαν τον επικαλούμενον Ισκαριώτην και απελθών συνελάλησε τοις αρχιερεύσι και γραμματεύσι και στρατηγοίς το πώς αυτόν παραδώ αυτοίς, και εχάρησαν, και συνέθεντο αυτό αργύρια δούνε... και εζήτα ευκαιρίαν του παραδούναι αυτόν αυτοίς » ( Λουκά 22,1-5 ).

Β.Ο Χριστός, στο δείπνο για την εορτή, γνωρίζοντας τα σχέδια του Ιούδα προσπάθησε, όπως ακριβώς έπραξε και με το Πέτρο, (Λουκά 22,31-33), να τον αποτρέψει από την προδοσία, αλλά ο δόλιος Ιούδας έμεινε αμετανόητος, «... πλήν ιδού η χείρ του παραδίδοντος με μετ' εμού επί της τραπέζης ... πλην ουαί τω ανθρώπω εκείνω δι’ ού παραδίδοται». Δηλαδή, η Γραφή ομιλεί για αυτή καθ' εαυτήν την πράξη της προδοσίας του Χριστού, όχι και για τον προδότη.

Γ.Ο δούλος και δόλιος Ιούδας γνωρίζοντας τον τόπο όπου συνήθιζε να προσεύχεται ο Χριστός, οδήγησε εκεί τους αρχιερείς και τους στρατηγούς του ιερού και πρεσβυτέρους και τους τον υπέδειξε, «... ο λεγόμενος Ιούδας προηγεν αυτούς, και ήγγισε τω Ιησού φιλήσαι αυτόν, τούτο γαρ ση μείον δεδώκει αυτοίς ... ».

Δ.Ο Ιούδας δε πίστευε ότι θα καταδικαζόταν ο Χριστός, γι' αυτό και όταν έμαθε τη θανατική καταδίκη, ακολούθησαν τα αποδεικτικά γεγονότα της όλης σκευωρίας για την προδοσία του Χριστού,«... Τότε ιδών Ιούδας ότι κατεκρίθη, μεταμεληθείς απέστρεψε τα τριάκοντα αργύρια τοις αρχιερεύσι και τοις πρσβυτέροις λέγων, ήμαρτον παραδούς αίμα αθώου.... και απελθών απήγξατο, (=κρεμάστηκε, πνίγηκε με σχοινί) (Ματθ. 27,3-10).

Τα αναφερόμενα αυτά της Γραφής δε διαψεύστηκαν από τους δράστες, αντίθετα οι ίδιοι με τις μετέπειτα πράξεις τους τα επιβεβαίωσαν. Ο Ιούδας είναι ένας άθλιος και αμετανόητος προδότης.
 


FT: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

 

Η έξοδος της χώρας στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα. Όμως, κατά τον Βόλφγκανγκ Μουνχάου, αποτελούν και δύο από τους λόγους για τους οποίους η χώρα θα έπρεπε να αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Με άρθρο του στους Financial Times ο Γερμανός εκτιμά πως πλέον η Ελλάδα έχει τη συγκεκριμένη επιλογή, ενώ υποστηρίζει πως «Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση.

Ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη στάση της ευρωζώνης ως την προσπάθεια δημιουργίας μίας «τεράστιας χρηματοπιστωτικής επενδυτικής φούσκας», ενώ διερωτάται ποιος άνθρωπος με σώας τα φρένας θα έκανε μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητα μακροπρόθεσμο χρέος;

Αποσπάσματα από το άρθρο: «Για πρώτη φορά από την κρίση, η Ελλάδα είναι σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών. Διαθέτει πρωτογενές (χωρίς την πληρωμή τόκων) πλεόνασμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε ένα πρώτο πλεόνασμα. Η Ελλάδα δεν εξαρτάται πλέον από τους ξένους επενδυτές. Βεβαίως, το ότι είσαι σε θέση να προβείς σε χρεοστάσιο δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνεις. Ποιο είναι λοιπόν το σκεπτικό;

Η Ελλάδα πιθανότατα βρίσκεται τώρα κοντά στον πάτο της οικονομικής της διολίσθησης, που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν. Μεταξύ των ετών 2008 και 2013 το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 23,5% και οι επενδύσεις 58,4%. Στην πιο πρόσφατη έρευνα, η ανεργία άγγιξε το 26,7% τον Ιανουάριο. Η ανεργία των νέων το 2013 ήταν 60,4%. Τα τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις ήταν μειωμένα με ετήσιο ποσοστό 5,2% τον Φεβρουάριο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει στο 38% του συνόλου. Οι τραπεζικές καταθέσεις συρρικνώνονται.

Ακόμη μεγαλύτερο σοκ από τις συγκριτικές αυτές αλλαγές προκαλούν τα στατιστικά που σκιαγραφούν την εικόνα. Ο πολιτικός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης πρόσφατα κατάρτισε έναν μακρύ κατάλογο, όπου εντοπίζονται τα πιο δραματικά: Από τα 2,8 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά, τα 2,3 εκατ. έχουν φορολογικά βάρη που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Οι συντάξεις αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για το 48,6% των οικογενειών. Συνολικά 3,5 εκατ. εργαζόμενοι έχουν να στηρίξουν 4,7 εκατ. ανέργους ή αέργους.

Η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ούτε ανακάμπτει. Έχει καταρρεύσει. Υπάρχει όμως κι μια άλλη οπτική - εκείνη του πωλητή ομολόγων -, που λέει ότι η Ελλάδα αποτελεί το σπουδαιότερο σενάριο ανάκαμψης στη σύγχρονη εποχή. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank κατόρθωσαν να αντλήσουν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ. Πέρσι, ήταν κυρίως τα hedge funds που στοιχημάτιζαν στη χώρα. Από τότε έχουν εισέλθει και οι πιο παραδοσιακοί επενδυτές. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα προσέλκυσε προσφορές 21 δισ. ευρώ από περισσότερους από 600 διεθνείς κυρίως επενδυτές.

Αν μπορώ να ανιχνεύσω κάποια στρατηγική στην επίσημη στάση της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, θα την περιέγραφα ως εξής: ας δημιουργήσουμε μια τεράστια χρηματοπιστωτική επενδυτική φούσκα και ας ελπίσουμε να κυλήσει και λίγο χρήμα κάποια στιγμή και στην πραγματική οικονομία. Με συντελεστή χρέους που προβλέπεται να φτάσει το 177% του ΑΕΠ φέτος, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν προσελκύει πολλές πραγματικές επενδύσεις στα εδάφη της από το εξωτερικό. Ούτε μπορεί να δημιουργήσει εγχώριες επενδύσεις, λόγω του διαλυμένου τραπεζικού συστήματος.

Αν η κυβέρνηση μπορούσε να δημοπρατήσει το μερίδιό της στις τράπεζες, θα δημιουργούσε μια «κακή τράπεζα» που θα αναλάμβανε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όταν ολοκληρώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα φετινά stress tests, ο αναζωογονημένος τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αρχίσει να δανείζει σε μια καθαρή και αλλαγμένη οικονομία. Το πρόβλημα λύθηκε. Αλλά θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη φούσκα για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο.

Ο λόγος που η Ελλάδα προσέλκυσε τόσο ενδιαφέρον στην ομολογιακή έκδοση της περασμένης εβδομάδας ήταν ένας συνδυασμός από την υπόσχεση υψηλής απόδοσης αφενός και τη δομή των λήξεων στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα. Τα επίσημα δάνεια -από τα μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ - απαρτίζουν το 80% του συνολικού χρέους. Η Ελλάδα δεν θα αρχίσει να τα αποπληρώνει πριν από το 2023. Με άλλα λόγια, η χώρα βραχυπρόθεσμα είναι αξιόχρεη. Όμως το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Και όλα αυτά μας γυρίζουν στο βασικό πρόβλημα: Ποιος άνθρωπος με σώας τα φρένας θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε μια χώρα με τόσο αφόρητο μακροπρόθεσμο χρέος; Δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επενδυτική εκτίναξη, αν δεν χαριστεί ή δεν κηρυχθεί στάση πληρωμών στο επίσημο χρέος. Ο πιο καθαρός τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν μέσω ενός συνεδρίου για το χρέος, αλλά οι πιστώτριες χώρες δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.

Ας αναλογιστούμε τώρα την εναλλακτική λύση. Η Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμής όλου του εξωτερικού της χρέους. Καθιερώνει ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα υποτιμήσει αμέσως. Για να κλειδώσει το επενδυτικό πλεονέκτημα -να γίνει πραγματική η υποτίμηση- θα χρειαστεί μια κεντρική τράπεζα με αξιόπιστο στόχο πληθωρισμού καθώς και επαρκώς απελευθερωμένες αγορές εργασίας και προϊόντων. Δεν είναι εύκολη απόφαση και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχει κάνει μέχρι σήμερα η Αθήνα.

Μολονότι αυτό το σενάριο θα τρόμαζε τους διεθνείς επενδυτές αν συνέβαινε, είναι βέβαιο ότι θα το ξεχνούσαν και θα επέστρεφαν γρήγορα. Στην τελική, οι πιθανότητες χρεοκοπίας είναι οι λιγότερες, αμέσως μετά τη χρεοκοπία. Σε εκείνο το σημείο, η μεταρρυθμισμένη Ελλάδα θα είναι πολύ ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, κι όχι μόνο για τους χρηματιστηριακούς επενδυτές. Δεν υποστηρίζω την έξοδο. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και οι ξένοι επενδυτές, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει επιλογή».


Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ


Ιορδανικά στρατιωτικά αεροσκάφη κατέστρεψαν σήμερα θωρακισμένα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο βασίλειο από την εμπόλεμη Συρία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας.
         
"Μαχητικά αεροσκάφη των βασιλικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα αρκετά θωρακισμένα οχήματα, τα οποία προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ιορδανία από την Συρία", επισημαίνει ο στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παράλληλα και η ιορδανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας έπληξε και κατέστρεψε στρατιωτικά οχήματα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ιορδανικό έδαφος από την Συρία.

"Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε έναν αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας", μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει και αυτή περαιτέρω.

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΑΝΚΣ ΥΠΟ ΡΩΣΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ -ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


Κλιμακώνεται το κλίμα εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις από τη μία και τους φιλορώσους αυτονομιστές από την άλλη να κάνουν επίδειξη δυνάμεων. Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού υπό ουκρανική σημαία βρίσκονται στο Κραματόρσκ, μετά τη χθεσινή ανακατάληψη του αεροδρομίου, που εξώθησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία, βρίσκονται τώρα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της αντικατασκοπείας των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών. «Είναι οι ίδιοι πράκτορες που κατέλαβαν την Εθνοσυνέλευση στην Κριμαία. Το είδαμε από τις επικοινωνίες τους» υποστήριξε ο Βιτάλι Νάιντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «περίπου 40 μέλη των ρωσικών υπηρεσιών και οι συνεργάτες τους», Ρώσοι πολίτες όπως και Ουκρανοί, έχουν συλληφθεί από την έναρξη της εξέγερσης αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις 6 Απριλίου. «Οι ενέργειες αντιπερισπασμού στην ανατολική Ουκρανία διευθύνονται από αξιωματικούς της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», συνέχισε ο Νάιντα, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία αυτή, την οποία έχουν ήδη διατυπώσει Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι Ρώσοι πράκτορες είναι επιφορτισμένοι να προκαλέσουν «την μέγιστη αποσταθεροποίηση» στο ουκρανικό έδαφος, κατέληξε. Εδώ και περίπου 10 ημέρες φιλορώσοι διαδηλωτές, όπως και ομάδες χωρίς διακριτικά, αλλά καλά οργανωμένες και οπλισμένες, έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια σε περισσότερες από έξι πόλεις του ρωσόφωνου ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας, φέρνοντας εκ νέου στο νου το σενάριο της Κριμαίας πριν από την προσάρτησή της στην Ρωσία τον Μάρτιο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πριν από λίγο ότι έξι θωρακισμένα μιας ουκρανικής στρατιωτικής φάλαγγας κατελήφθησαν σήμερα από «μια ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων», αφού εθεάθησαν να αλλάζουν στρατόπεδο και να περνούν στις τάξεις των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Τα θωρακισμένα αυτά οχήματα μεταφοράς προσωπικού ανήκαν σε φάλαγγα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία εισήλθε στην πόλη Κραματόρσκ, όπου «της απέκλεισαν τον δρόμο κάτοικοι» της πόλης «μαζί με μέλη μιας ρωσικής τρομοκρατικής ομάδας που επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς", προτού τα έξι θωρακισμένα καταληφθούν από φιλορώσους "εξτρεμιστές"», διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Τα έξι θωρακισμένα βρίσκονται τώρα στην Σλαβιάνσκ και φρουρούνται από «ένστολους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», καταλήγει.

Την ίδια ώρα ένας 50χρονος που, σύμφωνα με τον ίδιο, ανήκει στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Σλαβιάνσκ ότι τα έξι θωρακισμένα που έφτασαν σήμερα στο κέντρο της πόλης αυτής ανήκουν σε μονάδα των Ουκρανών αλεξιπτωτιστών, η οποία συνελήφθη από το πλήθος στην Κραματόρσκ, η οποία απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την Σλαβιάνσκ.

«Πήραμε τον έλεγχο αυτών των θωρακισμένων, τα οποία προορίζονταν να συντρίψουν την επανάσταση στην Σλαβιάνσκ και οι στρατιώτες πέρασαν στην πλευρά μας», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και έδωσε μόνον το ψευδώνυμο «Μπαλού». Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι οι στρατιωτικοί που έφτασαν σήμερα στην Σλαβιάνσκ για να ενισχύσουν το στρατόπεδο των φιλορώσων είναι εθελοντές από την Κριμαία και λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού.

Ο άνδρας αυτός, ο μόνος που δέχθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους διέψευσε εξάλλου την παρουσία στην Σλαβιάνσκ και στην περιοχή της ειδικών μονάδων του ρωσικού στρατού, αντίθετα με αυτό που δηλώνουν το Κίεβο και οι Δυτικοί.Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προέλευση των όπλων και του εξοπλισμού αυτών των «εθελοντών από την Κριμαία», αυτός απάντησε: «Τον εξοπλισμό τον αγοράσαμε εδώ σε ένα κατάστημα. Τα όπλα μας τα έδωσαν πολιτοφυλακές αυτοάμυνας της περιοχής».

«Θα παραμείνουμε εδώ μαζί με τα άρματα μάχης έως ότου ο λαός να μπορέσει να αποφασίσει για το μέλλον του με δημοψήφισμα», για μια ένωση με την Ρωσία ή για μια ευρεία αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος προκαλώντας επευφημίες στο μικρό πλήθος των κατοίκων της Σλαβιάνσκ που τον περιέβαλε.

«Υπολογίζουμε σε σας, δεν μπορούμε να ζήσουμε υπό ένα φασιστικό καθεστώς που έχει επιβληθεί από το Κίεβο», δήλωσε μια συνταξιούχος, η οποία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων.«Ο ουκρανικός στρατός δεν θα πυροβολήσει κατά του λαού. Αυτοί που μπορεί να το κάνουν είναι μισθοφόροι, φασίστες. Θα τους συντρίψουμε», διαβεβαίωσε ο «Μπαλού».




ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ 300 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ Ν.ΚΟΡΕΑ -ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ Η ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ


Σε εξέλιξη βρίσκεται μια τεράστια επιχείρηση ανεύρεσης και διάσωσης των 300 αγνοουμένων του ναυαγίου που συνέβη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ανοιχτά της Νότιας Κορέας. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 164 έχουν διασωθεί (55 είναι τραυματισμένοι), ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 300, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές Λυκείου. Στην επιχείρηση διάσωσης, που στήθηκε με το που άρχισε να παίρνει κλήση το πλοίο, συμμετείχαν βάρκες, ελικόπτερα αλλά και δύτες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι η λίστα των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζεται τόσο η ανάσυρση ανθρώπων από τη θάλασσα, αλλά και η προσπάθεια απεγκλωβισμού όσων έχουν παγιδευτεί μέσα στο πλοίο.

Στην αρχή οι διασώστες έσπευσαν στο πλοίο, το οποίο είχε γείρει και βυθιζόταν και προσπάθησαν να απομακρύνουν από το κατάστρωμα όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσαν. Μάλιστα, οι στιγμές πριν η θάλασσα καταπιεί το πλοίο, ήταν δραματικές. Το καράβι είχε πάρει κλίση, όλα επάνω είχαν αναποδογυρίσει, επιβάτες και πλήρωμα - με αγωνιώδεις προσπάθειες - αναζητούσαν τρόπο να γλιτώσουν. Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατούσε είναι οι φωτογραφίες με τα σωστικά που έχουν «αράξει», ουσιαστικά, πάνω στο μισοβυθισμένο πλοίο με τους επιβάτες να απλώνουν έντρομοι τα χέρια τους προς τους διασώστες.

Mέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς προκάλεσε τη βύθιση του πλοίου, μιας και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και δεν προμήνυαν μια τέτοια τραγωδία. Μαρτυρίες επιβατών αναφέρουν ότι ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και στη συνέχεια το πλοίο άρχισε να γέρνει. Μέσα σε διάστημα ωρών, οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν το Sewol να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του. Λίγο αργότερα το πλοίο είχε ανατραπεί, και πάνω από το νερό φαινόταν μόνο το εμπρός τμήμα του κύτους του.