Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ


Πίσω από το προσκήνιο της πολιτικής αποσταθεροποίησης, κρύβεται η κατάρρευση του αποτυχημένου, θνησιγενούς μοντέλου δανειοδίαιτης ευημερίας της Μεταπολίτευσης.  Τα δύο κόμματα εξουσίας κυβέρνησαν επί δεκαετίες με παροχές και διορισμούς, που χρηματοδοτήθηκαν με εξωτερικό δανεισμό και πακτωλούς κοινοτικών επιδοτήσεων. Η επιφανειακή πολιτική σταθερότητα οφειλόταν στην εισροή πόρων από το εξωτερικό, παράπλευρο δε αποτέλεσμα του πλουτισμού που δεν οφειλόταν σε υψηλή παραγωγικότητα και κόπο, ήταν η γενικευμένη διαφθορά, των κομμάτων και των παρατρεχάμενων.Όταν το κράτος χρεωκόπησε, και τα δάνεια και οι επιδοτήσεις σταμάτησαν, όλο αυτό το σκηνικό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Τα διαδοχικά μνημόνια αποδόμησαν την κοινωνία και κατέστρεψαν την μεσαία τάξη, τους εμπόρους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, και οδήγησαν την ελληνική νεολαία στην ανεργία και στην μετανάστευση. 

Η στροφή 180 μοιρών της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (είχε προηγηθεί η υπαγωγή της χώρας στην τρόϊκα από το ΠΑΣΟΚ) υπέρ του μνημονίου οδήγησε την μεγάλη μάζα των πολιτών εκτός του δικομματισμού, σε αντισυστημικές κατευθύνσεις. Η πελατεία των κομμάτων έμεινε μετέωρη και στράφηκε σε πολιτικές επιλογές απόγνωσης ή και εκδίκησης. Αρχικά, το 2011, δημιουργήθηκε το κίνημα των «Αγανακτισμένων», που επεχείρησε να ανατρέψει το πολιτικό σύστημα με επαναστατικό τρόπο, αλλά απέτυχε, διότι δεν υπήρχε ενιαία ιδεολογία, κοινά αποδεκτή ηγεσία και πολιτική στρατηγική. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η ρίψη χημικών στους διαδηλωτές. Στην αποτυχία της ανατροπής του συστήματος έπαιξε, επίσης, ρόλο η απροθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να μεταβάλει την «Σπίθα» σε πολιτικό κόμμα και να διεκδικήσει την εξουσία στις εκλογές.Στην συνέχεια, το 2012, οι πολίτες αντέδρασαν αποδομώντας εκλογικά τα δύο μεγάλα, μέχρι τότε, κόμματα εξουσίας και μετατρέποντάς τα σε μικρό (το ΠΑΣΟΚ) και μεσαίο (την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ). 

Ταυτόχρονα, η οργισμένη εκλογική μάζα κατασκεύασε νέα κόμματα όλων των ιδεολογικών κατευθύνσεων, όλα όμως κόμματα ηχηρής διαμαρτυρίας εναντίον των μνημονίων. Από τις διπλές εκλογές του 2012, και υπό την πίεση εκβιαστικών διλημμάτων, σχηματίσθηκε τελικώς μία κυβέρνηση συνεργασίας των υπολειμμάτων του δικομματισμού, με την προσθήκη της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά χωρίς ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτή η αρχικά τρικομματική κυβέρνηση εξέπεσε στην συνέχεια σε δικομματική. Στις διαδοχικές ψηφοφορίες η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία συνέχισε να συρρικνώνεται, μέχρι που έφθασε σήμερα να παραμένει στην εξουσία με πλειοψηφία μίας έδρας.To πραγματικό, λοιπόν, πρόβλημα, που κρύβεται πίσω από τα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ημερών, που δημιουργούν σκηνικό αστάθειας. είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. 

 Μέχρι τότε, η πολιτική ζωή θα κινείται στον αστερισμό των κουτσομπολιών και των ψιθύρων, των υποκλοπών και των «αποκαλύψεων», των κουτσαβακισμών, των ύβρεων, των γελοιοτήτων. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν θα τεθούν στον Ελληνικό λαό τα πραγματικά διλήμματα και οι πραγματικές λύσεις, και η ώρα αυτή δεν θα αργήσει. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ..........

ΚΙΠΡΙΣ: ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΦΟΥΛΕ

 

Τα αιτήματά τους από την ΕΕ μετέφεραν στον Επίτροπο, Στέφαν Φούλε οι δύο ηγέτες και σύμφωνα με την Κίπρις, η ε/κ πλευρά ζήτησε να μεταφερθεί στην τ/κ πλευρά το αίτημά της για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Στο πρωτοσέλιδό της η Κίπρις σήμερα αναφέρει ότι, όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε με τον κ. Φούλε τον ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να μεταφερθούν οι προτάσεις του προς τους Τ/κ στο θέμα των Βαρωσίων. Έγινε επίσης γνωστό, προστίθεται, ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο τη συμβολή της ΕΕ ώστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν ένα αποτέλεσμα και επικαλούμενη πληροφορίες η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν ανέκυψε στην συνάντηση Έρογλου – Φούλε.

Επικαλούμενη πηγή που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί, η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης τόνισε στον κ. Φούλε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να είναι ισορροπημένα, προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και να μην εκτρέπουν από το στόχο της λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τις προτάσεις της τ/κ πλευράς στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Η Κίπρις γράφει επίσης ότι χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Στέφαν Φούλε παρακάθισε χθες βράδυ σε δείπνο με Ε/κ και Τ/κ επιχειρηματίες σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, όπου παρόντες ήταν και οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι. Μετά το τέλος του δείπνου, αναφέρεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος και οι δύο διαπραγματευτές είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στην οποία «έγινε ένας καλός διάλογος», όπως έγινε γνωστό.Σημειώνεται ότι η συνάντηση των τριών κράτησε μέχρι αργά. 


ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

 

Αν όλα όσα συμβαίνουν γίνονται για κάποιο λόγο, θέλω κάποιος να εξηγήσει τη φτώχεια. Η σκιά της ημέρας όσο πάει μεγαλώνει. Ανάμεσα ακούγονται πάρα πολλοί άνθρωποι να μιλάνε, από το ένα πρωί έως το επόμενο, να μιλάνε και να εκφράζονται από παντού και διαρκώς, από κάθε μορφή υπαρκτής επικοινωνίας. Αυτή η ακατάπαυστη ροή των λέξεων είναι αποδομητική για την ουσία των επιχειρημάτων. Τι από όλα όσα διαβάζονται και όσα ακούγονται έχει σημασία;

Ο διάλογος είναι μια καλοφόρετη ασθένεια όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν καταλήγουν. Όταν αυτά που αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά είναι περισσότερα από όλα τα υπόλοιπα, δεν έχει σημασία. Όλος αυτός ο χρόνος που δεν καταλήγει, όλα αυτά τα επιχειρήματα που παραμένουν ορφανά, όλες αυτές οι λέξεις που γεννήθηκαν για να μείνουν μετέωρες πολιτείες... Αρχίζεις και αμφισβητείς την ελευθερία του λόγου όταν το κοινοβούλιο ιδεών επιτίθεται στην κανονικότητα της λογικής. Πόση βλακεία χωράει σε ένα κοινοβούλιο. Η βαρύτητα εναντιώνεται σε ό,τι έμαθες να στηρίζεις και δεν μπορείς να ακούς πλέον τους ανθρώπους να μιλάνε.

Στέκομαι στην ουρά και ακούω τις επιλύσεις των προβλημάτων. Ο λαός πρέπει να συντονιστεί με την πραγματικότητα πηδώντας από το παράθυρο. Να γίνεσαι κατανοητός, χωρίς να λες τίποτα. Τι τελείωσε το 1991; Μάλλον το 1990. Περνάει ξανά από το χέρι των λαών το μέλλον τους και αυτό συνεχίζει να πατάει πλήκτρα επανάστασης. Τι νοθεία έτυχε στο κόσμο, να σοκάρεται με τα ασήμαντα και να έχει αποκτήσει τέτοια αντίσταση ή αντοχή στα ουσιαστικά; Και αν κλέψουν, αν εξαπατήσουν, αν σκοτώσουν, αν φυλακίσουν, χωρίς υπερβολή, τα σύνορα του ανθρώπου έχουν βυθιστεί στον ύπνο.

Προχθές σκέφτηκα ξανά τι από όλα αυτά έχει σημασία. Τίποτα. Το σύνολο της ζωής αυτόματα ασκεί εξουσία στο ρόλο της ύπαρξης από την στιγμή που συμβιβάζεσαι με την ανάγκη σου να αναπνέεις. Ένα σύνολο ρόλων που εναντιώνεται ο ένας με τον άλλο, με στόχο την επιβίωση. Η ελευθερία στην σκέψη υπάρχει μόνο μέσα από αυτό που βιώνει ο καθένας ως ευτυχία. Παραπέρα υπάρχει κάτι ακλόνητο, μια απόλυτη πραγματικότητα, κάτι που είναι αδύνατο να χωρέσει σε λέξεις. Πόσο παράλογο να είσαι ελεύθερος. Οι νεκροί που είναι απόλυτα ελεύθεροι από την φθορά και το θάνατο, δεν έχουν την ελευθερία του να επιλέξουν τη ζωή.

Έμαθες να στηρίζεις ό,τι εναντιώνεται στη βαρύτητα. Το να είσαι νέος και να φορολογείσαι για την εργασία που δεν έχεις, πόσο παράλογο να είσαι νέος. Πόσο δύσκολο να είσαι η ελευθερία στην Ευρώπη που βρωμάει δεξιά, που ταξιδεύει στο άκρο. Όσο διαβάζεις, τόσο θα σκέφτεσαι, αν είσαι νέος, αν νιώθεις νέος, κλείσε τα αυτιά στα επίκαιρα, στα νέα, στις απόψεις, τα σχήματα. Ψάξε και βρες ποιητές και συγγραφείς, επιστήμονες και καλλιτέχνες και διάβασε, ταξίδεψε μέσα από τις σκέψεις και τόσο θα σκέφτεσαι. Είναι το σπίτι που έχτισαν που θα αρχίσει να καταρρέει έρημο. Δεν υπάρχει καμία απάντηση, καμία σημασία, οτιδήποτε ζωντανό και οτιδήποτε βιώνει ο καθένας σαν ευτυχία, μπορεί να είναι η μοναδική ουσία που επιβιώνει και θα επιβιώνει στον παραλογισμό των καιρών.

 


ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ - ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ

 

Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμένεται να καταπλεύσει «σε μία εβδομάδα» για να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. «Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Αναμένεται να φτάσει εκεί σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τον τύπο του εν λόγω πλοίου για λόγους «ασφάλειας της επιχείρησης».

«Στόχος (της αποστολής) είναι πάνω απ' όλα να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή», υπογράμμισε. Μόλις φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα το πλοίο θα πραγματοποιήσει ναυτικούς ελιγμούς και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS Donald Cook. Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, αναπτύχθηκε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.