Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Kύριος άξονας και ζώνη "τράνζιτ" για τη μεταφορά Ασιατικών πληθυσμών με σκοπό τόσο το προσπορισμό κέρδους, όσο και την επιδίωξη πολιτικών ανταλλαγμάτων Το μέγα ζήτημα της λαθρομετανάστευσης σε ότι αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, εδράζεται στην ανάλυση και μελέτη του άκρως σημαντικού ρόλου που παίζει η Τουρκία ως ο κύριος άξονας και ζώνη "τράνζιτ" για τη μεταφορά Ασιατικών πληθυσμών με σκοπό τόσο το προσπορισμό κέρδους, όσο και την επιδίωξη πολιτικών ανταλλαγμάτων, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει την λαθρομετανάστευση ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Θα δοθούν επιπλέον λεπτομέρειες με τις οποίες θα καταδειχθεί η λειτουργία αυτής της παράνομης βιομηχανίας.

Κατηγοριοποίηση δικτύων παράνομης
μετανάστευσης στη Τουρκία

Παντουρκικά δίκτυα και με διεθνή διακλάδωση

-Κρατικά δίκτυα αποτελούμενα από διεφθαρμένα στελέχη της Στρατοχωροφυλακής, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τελωνείων, Αστυνομίας

-Η αποκαλούμενη Τουρκική Μαφία με το δίκτυο των λεγόμενων "Μπαμπάδων" Τουρκικής και Κουρδικής καταγωγής - Οι ίδιοι ελέγχουν και την πλειονότητα των καναλιών διακίνησης ηρωίνης από την Ανατολή προς τη Δύση.Μικρότερα δίκτυα συμπληρωματικού τύπου

-Μικρές μαι μεσαίες επιχειρήσεις μεταφορών

-Τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία

-Εξαγωγικές μονάδες

-Δικηγορικά γραφεία

Τα ανωτέρω υποθάλπουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών ως συμπληρωματικό εισόδημα ως προς τις κύριες νόμιμες συναλλαγές τους. Ο ρόλος των Ε.Δ και της Στρατοχωροφυλακής είναι ζωτικής σημασίας αρχής γενομένης από τα σύνορα με το Ιράν, όπου εκτός από το ότι δεν υφίσταται καθεστώς ταξιδιωτικής θεώρησης, τα "ανθρώπινα φορτία" που εισέρχονται τυχαίνουν κάλυψης από τα διεφθαρμένα δίκτυα, αναλόγως βεβαίως και της διάθεσης των διακινητών να πληρώσουν τις κατάλληλες προμήθειες. Περί το 50% του αντιτίμου που καθορίζεται από τους διακινητές σε κάθε μετανάστη εν τέλει καταλήγει στα χέρια των αρχών.

Κούρδικες αντάρτικες ομάδες σε περάσματα που ελέγχουν καθορίζουν αντίστοιχες "χρεώσεις" και συμμετέχουν ενεργά στη λαθρομετανάστευση. Στην Κωνσταντινούπολη, υπολογίζεται ότι το 20-30% που βγάζουν οι διακινητές από τους παράνομους μετανάστες καταλήγει στα χέρια κυρίως της Αστυνομίας της Πόλης για να κάνει τα στραβά μάτια. Επιπλέον έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου αλλά και τη συσσώρευση κεφαλαίου εκ μέρους των διακινητών, η ικανότητα στησίματος εταιρειών-βιτρίνας που υποθάλπουν με ποικίλους τρόπους τη λαθρομετανάστευση στη Τουρκία. Κατά την έξοδο προς την Ελλάδα ή/και τη Βουλγαρία ένα ακόμα ποσό της τάξεως του 30% καταλήγει στα χέρια διεφθαρμένων κρατικών υπαλλήλων προκειμένου να επιτρέψουν την έξοδο.

Ο ρόλος των αεροδρομίων. Τη τελευταία 5ετία, έχει εκτιναχθεί ο αριθμός Αφρικανών και Ασιατών που εισέρχονται στην Τουρκία ως σταθμό προς την Ευρώπη αεροπορικώς. Νεοφανείς εταιρείες με αμφιβόλου ποιότητος αεροπορικό στόλο και με διεφθαρμένο προσωπικό, αλλά και συνέργεια κρατικών στελεχών διασφαλίζει και αυτή την μέθοδο.Ένας δημοφιλής διάδρομος είναι Ντακάρ-Τυνησία-Κωνσταντινούπολη. Αφρικανοί από τη Γκάνα, Γκάμπια, Σενεγάλη, και Νιγηρία ταξιδεύουν πρώτα στο Ντακάρ, έπειτα στη Τυνησία ή/και σε άλλους ενδιάμεσους σταθμούς και μετέπειτα εισέρχονται στη Κωνσταντινούπολη.

Για λαθρομετανάστες που έχουν μεγάλα κεφάλαια και κάποιες γνωριμίες ένας άλλος απλούστερος τρόπος υπάρχει. Παίρνουν την πτήση προς τη Κωνσταντινούπολη ως "τράνζιτ" προς μια άλλη χώρα. Όταν καταφθάνουν αφού περάσουν τον έλεγχο ασφαλείας χειραποσκευών - αλλά όχι διαβατηρίων γιατί δεν υπάρχει για ενδιάμεσες πτήσεις- στη συνέχεια κατευθύνονται προς τις πύλες τις υποτιθέμενης πτήσης ανταπόκρισης, αλλά με τη συνέργεια υπαλλήλων - συνεργών διακινητών, κατευθύνονται προς τους αποθηκευτικούς χώρους των ποικίλων καταστημάτων εστίασης, σουβενίρ, κτλ που επικοινωνούν απευθείας με την έξοδο του αεροδρομίου - αφίξεις. 

Έπειτα οι συνεργοί τους παραλαμβάνουν και χάνονται στον αστικό ιστό της Κωνσταντινούπολης. Η ίδια μέθοδος προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί η εξειδίκευση πλέον της Κωνσταντινούπολης ως διεθνές κέντρο πλαστογραφίας εγγράφων και διαβατηρίων όπου αναλόγως κεφαλαίων και γνωριμιών, "ότι πληρώνεις παίρνεις". Παρόλο που αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει στην παραγωγή διαβατηρίων νέου τύπου, η πρόοδος της τεχνολογίας, εξασφαλίζει πάντα άριστα διαμορφωμένα αντίτυπα που διαφεύγουν από τους τυπικούς αεροπορικούς ελέγχους (αναλόγως του αεροδρομίου, του βαθμού εκπαίδευσης του προσωπικού, ύπαρξης διεφθαρμένων κυκλωμάτων, χρονική περίοδο,κ.α). 

Υφίστανται περιπτώσεις λαθρομεταναστών που πετούν εν συνεχεία της παραμονής τους στη Κωνσταντινούπολη με πλαστά έγγραφα κυρίως προς τα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις όπου δεν πληρούνται αρκετοί κανόνες ώστε να αποτραπεί η είσοδος. Επιπλέον η κατάσταση στην Ουκρανία, ενδέχεται να αποτελέσει μια νέα "μαύρη τρύπα" καθότι ο λιμένας της Οδησσού που κατέχει παγκόσμιες πρωτιές στη διακίνηση λαθραίου οπλισμού και καπνού, μπορεί να αποτελέσει μια νέα μαζική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Τουρκία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα εάν η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας συνεχιστεί, κάτι το οποίο είναι αρκετά πιθανό, σε συνδυασμό με την κατάσταση στη γειτονική Μολδαβία και Υπερδνειστερία αλλά και τη Ρουμανία η οποία για δικούς της εθνικούς λόγους, έχει σχεδόν "αφύλαχτα σύνορα" με τη Μολδαβία και κατά συνέπεια με την Νότιο-Δυτική Ουκρανία.

Τέλος πρέπει εμφατικά να σημειωθεί ότι η λαθραία μετανάστευση εκ Τουρκίας συμπλέκεται με την διακίνηση ηρωίνης και πλέον συνδέεται άμεσα με την επίσημη κρατική θέση της Τουρκίας περί της προώθησης τρομοκρατών στο Συριακό έδαφος, αλλά και της επανεισόδου αυτών στη Τουρκία. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με ένα λίαν σοβαρό τρίπτυχο που άπτεται της διεθνούς Τρομοκρατίας-Οργανωμένου εγκλήματος και Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Υ.Γ Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία βαίνει αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα παρά τις προειδοποιήσεις διαφόρων διεθνών παραγόντων (όχι μόνο επισήμων κρατικών) στη κυβέρνηση Ερντογκάν σχετικά με την αυτοκαταστροφική της πολιτική που συντείνει στην άσκοπη συνέχιση της αιματοχυσίας στη Συρία.Από ότι φαίνεται η Τουρκική ηγεσία έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο από το οποίο δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει και μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι από τα μέσα του 2014 και εντεύθεν θα αρχίσει η πτώση της κυβέρνησης Ερντογκάν, παρασύροντας μαζί του και το ΑΚΠ, αλλά και πολυδιάστατα συμφέροντα που συνδέονται διεθνώς μαζί του.

Η πρόσφατη υποκλοπή συνομιλίας από κλειστό γραφείο του Τουρκικού ΥΠΕΞ όπου υπάρχουν ισχυρότατα ηλεκτρονικά αντίμετρα, παραπέμπει σε ευθεία προειδοποίηση προς την Τουρκία από παγκόσμια Δύναμη που είναι σε θέση να υποκλέπτει ζώσες συνομιλίες από πολύ μεγάλη απόσταση, με άριστη σχεδόν ποιότητα ήχου παρά τις προφυλάξεις (Δεν πρόκειται για τηλεφωνική υποκλοπή πρέπει να διευκρινιστεί αλλά για "συνωμοτική" συζήτηση σε κλειστή ελεγχόμενη σύσκεψη). Το μήνυμα ήταν σαφές και θα υπάρξει συνέχεια ανεξαρτήτως της απαγόρευσης του You Tube. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ…


ΠΤΗΣΗ ΜΗ 370: ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ - ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΣΙΓΗΣΕΙ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ"


Έχουν περάσει πάνω από τρείς εβδομάδες από τότε που το Boeing 777 των μαλαισιανων Αερογραμμών εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ και ακόμη δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος του αεροσκάφους. Παρά τις κατά καιρούς πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για να αποκάλυψη 300, 400 ή 1000 συντριμμιών που έχει ο Χ ή ο Ψ δορυφόρος τίποτα απολύτως που θα μπορούσε να δώσει κάποιου είδους πληροφορία για το αεροσκάφος  αλλά και τους 227 επιβάτες και το 22μελές πλήρωμα δεν έχει βρεθεί.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ οι έρευνες πρόκειται να εντατικοποιηθούν από σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται 1100 μίλια περίπου δυτικά του Περθ καθώς το σήμα που εκπέμπει το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους πρόκειται να σύντομα να σταματήσει καθώς οι μπαταρίες του εξαντλούνται στις 20 ημέρες. Τουλάχιστον 20 άτομα συγγενείς επιβατών της μοιραίας πτήσης έφτασαν στην Μαλαισία από την Κίνα σε μια προσπάθεια να πιέσουν του επισήμους της Μαλαισίας για απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν.

Στο μεταξύ από την Αυστραλία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα  το σκάφος Ocean Shield το οποίο μεταφέρει ειδικό εξοπλισμό στην ανίχνευση του σήματος του «μαύρου κουτιού» ενώ παράλληλα μεταφέρει και ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο σκάφος. Χωρίς όμως τον καθορισμό της γενικότερης περιοχής που μπορεί να έχει πέσει το αεροσκάφος ακόμη και αυτός ο ειδικός εξοπλισμός είναι ζήτημα εάν τελικά θα αποδειχθεί χρήσιμος.

Το σύστημα σύρεται ουσιαστικά από το σκάφος αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τους 5 κόμβους σε ταχύτητα ενώ πρέπει να βρίσκεται και τουλάχιστον ένα μίλι εντός της ζώνης κάλυψης του σήματος από την υποτιθέμενη θέση του «μαύρου κουτιού». Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η περιοχή που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της έρευνας έχει την έκταση περίπου της Πολωνίας γίνεται σαφές ότι η έρευνα λίγες πιθανότητες επιτυχίας έχει.

Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - Σ.ΛΑΒΡΟΦ: "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Η ... ΤΑΝΚΣ"!


H Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί επαναφορά της Ουκρανίας στην πρότερη διοικητική της κατάσταση ως ενιαίου κράτους και ζητεί ("με το καλό"...) να διαδεχθεί την δημοκρατία της Ουκρανίας, μια χαλαρή συνομοσπονδία αυτόνομων κρατών. Σε διαφορετική περίπτωση - και αν κινδυνεύσει η ασφάλεια των ρωσόφωνων, πράγμα βέβαιο - τον λόγο έχουν ... οι ρωσικές στρατιές! Αυτή είναι πλέον η επίσημη ρωσική θέση που ξεκαθαρίζει και εξηγεί απόλυτα το γεωστρατηγικό-στρατιωτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες μετά την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, με την υπερσυγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων όχι μόνο στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αλλά σε όλο το μήκος των συνόρων της ρωσική Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Και η ρωσική απαίτηση για ομοσπονδία αναφέρεται σε μία νέα δομή με την ύπαρξη ανεξάρτητων κρατών, ακόμα και σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων-πολιτοφυλακών, αλλά και Κοινοβουλίων κλπ. Η οποία ουσιαστικά θα διαιρέσει την Ουκρανία, ένα ούτως ή άλλως τεχνητό κράτος, στις δυτικές περιοχές που είναι τα πρώην εδάφη των Πολωνίας και Ρουμανίας που προσάρτησε η Σοβιετική Ένωση μετά την νίκη της στον Β'ΠΠ επί της ναζιστικής Γερμανίας (αντίστοιχα προσαρτήθηκαν από την Πολωνία γερμανικά εδάφη, όπως η ανατολική Πρωσσία, κοιτίδα του γερμανικού μιλιταρισμού τον 19ο και 20ο αιώνα) και στις ρωσόφωνες περιοχές.

Κατ'αυτό τον τρόπο θεωρεί η Μόσχα ότι θα υπάρξει ασφάλεια για τους ρωσόφωνους (είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εν καιρώ και οι περιοχές αυτές θα ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία). Σε διαφορετική περίπτωση τον λόγο θα έχει η ένοπλη ισχύς προς εξασφάλιση της επιβίωσης των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας και βέβαια η υπερσυγκέντρωση στρατιωτικής ισχύος στα δυτικά ρωσικά σύνορα επέναντι σε ουσιαστικά άοπλα ή μειωμένης στρατιωτικής ισχύος ΝΑΤΟϊκά κράτη έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό: Να καταστήσει πειστική την πρόταση της Μόσχας.

Μιας Μόσχας που θεωρεί ότι εξαπατήθηκε στην υπόθεση "Ουκρανία" από "τους δυτικούς εταίρους της" και μάλιστα σε μια στιγμή που οι Ρώσοι θεωρούν υπέρτατη προσβολή: Την ώρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, όπου όλη η Ρωσία είχε προσπαθήσει να δείξει ότι ξαναέγινε μεγάλο έθνος σε μία ειρηνική εκδήλωση. "Και τότε μας κτύπησαν, όταν γνώριζαν ότι δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε", λένε στην Μόσχα. Η απάντηση είναι όλα όσα ξέρουμε ότι συνέβησαν στην Κριμαία και τώρα έρχεται η πρόταση της Ρωσίας, την οποία διατύπωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σ.Λαβρόφ πριν την έκτακτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τ.Κέρι στο Παρίσι, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο::

«Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση -ούτε συμφέρον- να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, αν και είναι έτοιμη να προστατεύσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η πρότασή μας είναι σαφής: Ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας. Δεν είναι μια λέξη ταμπού. Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να επιμείνουμε σ' αυτό, όχι τόσο επειδή το επιθυμούμε, αλλά επειδή είναι μια απαίτηση των περιφερειών του Νότου και της Ανατολής».

Oι περιφέρειες στις οποίες αναφέρεται ο Σ.Λαβρόφ είναι αυτές που είναι σημειώμενες με μπλε στον χάρτη, πλην φυσικά της Κριμαίας που έχει ήδη ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.Θα υπάρξει αποδοχή της ρωσικής πρότασης από τους δυτικούς; Είναι "το μη χείρον βέλτιστον" για την Δύση. Διασώζουν τα προσχήματα και σταματούν τις ρωσικές στρατιές που όπως τις περιέγραψε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη αυτή την στιγμή "Είναι πολύ μεγάλες και πολυ-πολύ έτοιμες να αναλάβουν δράση".

Σε διαφορετική περίπτωση είναι καθαρά θέμα χρόνου να ξεκινήσουν αποσχιστικές κινήσεις στην Ανατολή και το Νότο (όπου εκτός από τους ρωσόφωνους και η λοιπή συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού διάκειται φιλικά προς την Μόσχα), προσπάθεια του Κιέβου να παρεμποδίσει στρατιωτικά την απόσχιση και συνακόλουθα επέμβαση της Ρωσίας για να αρθεί το αδιέξοδο...

«ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι ρωσικές δυνάμεις κρύβουν τις θέσεις τους και δημιουργούν γραμμές ανεφοδιασμού. Το Stratfor επιμένει ότι «η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει μέλη του 45ου Συντάγματος των επίλεκτων Spetsnaz στην ανατολική και νότια Ουκρανία» Σε δυσεπίλυτο γρίφο για τη Δύση ανάγονται πλέον οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στη γεωπολιτική περιφέρειά της, με μείζον πια ερώτημα εάν το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει τελικά να διαβεί -μετά την Κριμαία- τον Ρουβίκωνα και των λοιπών ουκρανικών συνόρων.

Ηδη οι τόνοι ανεβαίνουν στο ΝΑΤΟ και στο αμερικανικό Πεντάγωνο, τα επιτελεία των οποίων εστιάζουν κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και στην υπερσυγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία κατά μήκος αυτής της μεθορίου: στις περιφέρειες του Κουρσκ, του Μπελγκορόντσκαγια και του Ροστόφ. Προς το παρόν, οι εκτιμήσεις Αμερικανών και Ουκρανών για τον συνολικό αριθμό Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται ήδη εκεί κυμαίνονται μεταξύ 30.000-100.000 μαχίμων…

 Πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπίας μάλιστα αναφέρουν ότι στις περιοχές αυτές οι δορυφόροι δεν λαμβάνουν καν ενδείξεις για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ρουτίνας, στις οποίες η Μόσχα αποδίδει την κινητοποίηση δυνάμεών της. Αντίθετα, γράφει η «Wall Street Journal», εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις τώρα κρύβουν τις θέσεις τους και δημιουργούν γραμμές ανεφοδιασμού -ένα πιθανό σημάδι προετοιμασίας για επέμβαση, όπως εκτιμά στέλεχος του Πενταγώνου…Επικαλούμενο δική του πληροφόρηση από αρμόδια αμερικανικά χείλη, το Stratfor πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας λόγο για «βάσιμες ανησυχίες της αμερικανικής αντικατασκοπίας ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει μέλη του 45ου Συντάγματος των επίλεκτων δυνάμεων Spetsnaz στην ανατολική και νότια Ουκρανία».

Προσπάθεια εκφοβισμού. Ως πιθανή αποστολή τους, η αμερικανική γεωπολιτική επιθεώρηση αναφέρει «την καταγραφή των κινήσεων του ουκρανικού στρατού, τον συντονισμό με τοπικές φιλορωσικές δυνάμεις -όπως συνέβη και στην Κριμαία- και την προετοιμασία πιθανών ενεργειών σαμποτάζ, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για επέμβαση της Ρωσίας»!

«Μπορεί απλά να πρόκειται για μία προσπάθεια εκφοβισμού της Ουκρανίας, μπορεί πάλι να αποτελεί ένδειξη ότι [η Μόσχα] έχει κι άλλα σχέδια», ανέφερε χθες ο Αμερικανικός πρόεδρος Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση λύσης είναι η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της [από τα σύνορα] και να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα».

Προς το παρόν, πάντως, το Κρεμλίνο προτιμά να καλλιεργεί γύρω από τις επόμενες κινήσεις του ένα κλίμα… μυστηρίου, στέλνοντας ανάμικτα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάνοντας τη δική του ανάγνωση στο προχθεσινό, μη δεσμευτικό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ -που με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά* και 58 αποχές, χαρακτήρισε «άκυρο» το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας- το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε ανοιχτά τη Δύση ότι εξασφάλισε τη στήριξη της απόφασης μέσα από έναν συνδυασμό πολιτικών εκβιασμών και οικονομικών απειλών, χρησιμοποιώντας το «εναπομείναν δυναμικό της μηχανής της προπαγάνδας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου»!

Λίγο αργότερα εξέδωσε μία ακόμη πιο σκληρή ανακοίνωση, κατηγορώντας λίγο-πολύ το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για υποκρισία. «Οι τέσσερις διεθνείς επιθεωρήσεις που έγιναν τον Μάρτιο (στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΑΣΕ) στην ευρωπαϊκή πλευρά της Ρωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Λετονίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν αποκάλυψαν καμία “επιθετική προετοιμασία” και καμία στρατιωτική δραστηριότητα πέρα από αυτήν που είχε προαναγγελθεί», τονίζει χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Μήπως οι αντικειμενικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται από τους στρατιωτικούς παρατηρητές δεν μεταφέρονται στην πολιτική ηγεσία;» διατυπώνεται ως ρητορικό περισσότερο ερώτημα της ρωσικής διπλωματίας. «Ή μήπως οι ηγέτες αυτοί, παρασυρμένοι από τα αισθήματά τους, έχουν την τάση να αγνοούν τα γεγονότα ανάλογα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις;»Στο μεσοδιάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν περηφανευόταν δημόσια ότι «τα γεγονότα στην Κριμαία έδειξαν τις νέες ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και το σθεναρό ηθικό των ανδρών» -μία ρητορική που εν πολλοίς εκλαμβάνεται ως έμμεση παραδοχή για την κατάληψη της γεωστρατηγικής σημασίας χερσονήσου στον Εύξεινο από ρωσικές κι όχι απλά «φιλορωσικές» δυνάμεις.

Το πρακτορείο Interfax μετέδιδε ταυτόχρονα δηλώσεις του υποδιευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μαλεβάνι, ότι «οι νόμιμες φιλοδοξίες των λαών της Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας προκαλούν υστερία στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», εξ ου και η Ρωσία λαμβάνει «επιθετικά μέτρα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας», ως αντίβαρο στις προσπάθειες της Δύσης «να αποδυναμώσει τη ρωσική επιρροή σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή».

Ενώ ως… «από μηχανής Θεός» για αυτές τις μεθοδεύσεις επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να ζητήσει «ως πρόεδρος» από όλους τους «λογικούς Ουκρανούς πολίτες» να «μην αφήσετε τους απατεώνες να σας εκμεταλλευθούν! Απαιτείστε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για να αποφασιστεί το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας»!

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, προσέθεσε ο Γιανουκόβις, σύμφωνα με το Itar-Tass. Προανήγγειλε τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία ως «παράνομες» και «αντισυνταγματικές». Και επιβεβαιώνοντας… διά της πλαγίου τον νέο ρόλο του ως πολιτικού «κομπάρσου», ζήτησε από το πρώην κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα της κομματικής ηγεσίας.