Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΜΣΕΝ


ΑΠ’ ΟΣΑ ΞΕΡΩ, επισήμως τουλάχιστον, οι υπάλληλοι της τρόικας δεν δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Σίγουρα, όμως, κάνουν απροκάλυπτα ρουσφέτια και προσωπικές διευθετήσεις. Η εμμονή τους στις μαζικές απολύσεις, σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο και βάλε ανέργους και με μισθούς πεντακοσίων και εξακοσίων ευρώ - όταν αυτοί καταβάλλονται - σοκάρει ακόμη και τους ελάχιστους εναπομείναντες θιασώτες του μνημονίου. Ο παραλογισμός τους, που συνοδεύεται με τις γνωστές απειλές για δήθεν μη καταβολή της δόσης, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη δουλειά την οποία ήρθαν εδώ να κάνουν.

Αντίθετα, εξυπηρετεί ελάχιστες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που θέλουν να ξεφορτωθούν άρον άρον και φθηνά το προσωπικό τους και να βαφτίσουν τη νέα σφαγή μεταρρύθμιση. Η τρόικα δεν είναι η λύση αλλά το πρόβλημα της χώρας, καθώς μετεξελίχθηκε σ’ έναν ανεξέλεγκτο πόλο εξουσίας χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Τόμσεν λειτουργεί ως σαμποτέρ εξήντα μέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες τα αφεντικά του επιθυμούν οι Έλληνες να ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά. Κακά τα ψέματα, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει σήμερα μόνο μια επιλογή. Τη σύγκρουση, ώστε να αποφύγει πάση θυσία υπογραφή νέου μνημονίου.

Ούτε βουλευτές θα βρει πρόθυμους να το ψηφίσουν, ούτε κάποια κοινωνική ομάδα να το αποδεχθεί. Το πρώτο βήμα είναι η κατηγορηματική δήλωση ότι δεν επιθυμούμε την επιστροφή της τρόικας στη χώρα. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ…


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, κάτι το οποίο φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Καταρχήν σαν νέο σίγουρα είναι θετικό και μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση θετικών μηνυμάτων στην αγορά, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Από την άλλη, όμως, με το δυσθεώρητο ύψος του δημοσίου χρέους που αντιμετωπίζει ακόμα η χώρα μας, μια λάθος προσέγγιση στο θέμα των αγορών, θα είναι σαν να βουτά η Ελλάδα απροστάτευτη στον λάκο των λεόντων, όπου πλέον οι συνέπειες θα είναι μόνο αρνητικές, αν όχι καταστροφικές.

Η στρατηγική που οφείλει, λοιπόν, προσεκτικά ν' ακολουθήσει η χώρα, είναι η στενή παρακολούθηση με τις ασυμμετρίες που υπάρχουν στην αγορά ομολόγων αναδυόμενων αγορών, καθώς η Ελλάδα πλέον ως γνωστόν ανήκει χρηματοπιστωτικά στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, οι αποφάσεις των διεθνών οίκων για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, μπορεί να δώσουν ώθηση στην έξοδο της χώρας, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα η S&P διατήρησε ήδη προς το παρόν σταθερό το outlook της Ελλάδος, στο B - μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, ενώ η Moodys ενδέχεται ν’αναβαθμίσει την χώρα στην προσεχή αξιολόγησή της τον Μάιο.

Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα πρέπει να βγει σταδιακά και συνδυαστικά στις αγορές, με μεσοπρόθεσμες εκδόσεις, όπως πενταετή ομόλογα όχι όμως μεγάλης αξίας, που δεν θα ξεπερνούν για παράδειγμα τα 2 δισ. ευρώ, αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 5-5% περίπου και όχι παραπάνω, όπου αρχίζει και απομακρύνεται τόσο από τις αποδόσεις των εκδόσεων ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης όσο και των εκδόσεων που πέτυχαν βγαίνοντας στις αγορές η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Στη συνέχεια, και σε απόσταση περίπου ενός τριμήνου, αν καλυφθεί το ποσό που αναζητήσει η Ελλάδα, μπορεί γι' αντιστάθμιση κινδύνου, να προβεί σε νέα έκδοση  τριετούς ομολόγου ανάλογου ποσού ίσως και μεγαλύτερου των 2 δισ., σύμφωνα με την καμπύλη αποδόσεων που παρακολουθεί στενά ο ΟΔΔΗΧ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η Ελλάδα να πετύχει μέσω της μικρότερης διάρκειας και πιθανής αναβάθμισης του αξιόχρεου στην πορεία, μεγαλύτερο ποσό με μικρότερη απόδοση και άρα επιτόκιο καταβολής προς τις αγορές, αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο, τόσο από την πρώτη έκδοση όσο και από τα δάνεια μέσω του Μνημονίου που κυμαίνονται περίπου στο 2%.

Παράλληλα με αυτή την διαδικασία, αν η Ελλάδα επιτύχει στις δύο πρώτες εκδόσεις, μπορεί εντός του 2014 εκτιμώντας την διεθνή συγκυρία και την πιθανή μεγάλη μείωση των τιμών ομολόγων διεθνώς, να επιχειρήσει και ξαφνική έξοδο σε ποσό της τάξης όχι πάνω από 2 δισ. πάλι, με σαφώς μειωμένο κόστος, αλλά χωρίς καθυστέρηση ώστε να προλάβει έξοδο άλλων χωρών, είτε του Νότου, είτε και χωρών που θα επιδιώξουν κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών με εξωτερικό δανεισμό.

Πολύ σημαντικό στην παραπάνω διαδικασία των διαδοχικών εξόδων, είναι η ύπαρξη αναδόχων, που οφείλει η κυβέρνηση να έχει προετοιμάσει και ενημερώσει κατάλληλα, αλλά και να γνωρίζει τη στάση των οίκων αυτών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, που σταδιακά δημιουργούν τάσεις απεξάρτησης από τον μηχανισμό ρευστότητας ELA μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άρα, λοιπόν, με μια συντονισμένη στρατηγική παρακολούθησης των αγορών, ενημέρωσης των μεγάλων οίκων και θεσμικών επενδυτών, ευθυγράμμισης με τη στάση των τραπεζών, και αντιστάθμισης του κινδύνου μέσω απόδοσης και τιμής των ομολόγων, η κυβέρνηση μπορεί ν' αποκτήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διαδικασία εξωτερικού δανεισμού και αποφυγής νέου χρηματοδοτικού προγράμματος με επιπλέον Μνημόνιο.

Όλα όμως, τελικά, θα εξαρτηθούν από την πολιτική βούληση και τη σοβαρότητα αντιμετώπισης των διεθνών συγκυριών, χωρίς κορώνες και λαϊκισμούς.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;


Ενώ πολλά ελληνικά (και όχι μόνο...) δημοσιεύματα εστιάζουν σε 2-3 ναυάγια τουρκικών σκαφών με τραγωδίες λαθρομεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή και προβολή σε πολλαπλάσιες αντίστοιχες ή μεγαλύτερες τραγωδίες με θύματα άλλους λαθρομετανάστες κοντά στα παράλια της Τουρκίας ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Παρακολουθώντας τον τουρκικό τύπο στο ίδιο χρονικό διάστημα ας πούμε από την περίπτωση του Φαρμακονησίου και μετά, οι τραγωδίες ''αρμοδιότητας'' Τούρκων είναι σε μια αναλογία, περίπου, 1 προς 4-5!

Όμως ούτε εδώ ούτε στα ΜΜΕ της Ευρώπης και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Γερμανία και αλλού, υπάρχουν καταγεργαμμένα τα ανθρώπινα αυτά δράματα. Στον τουρκικό τύπο περνούν κάποια - πιστεύουμε όχι όλα - χωρίς όμως εκτενείς καμπάνιες. Και σε όλα οι ''δουλέμποροι'' είναι Τούρκοι και οι σαπιο-βάρκες τουρκικές... Καταγράφουμε στην συνέχεια μόνο τα παράδειγμα της χθεσινής ημέρας- πιστέψτε μας, κάθε ήμερα με κακοκαιρία, όλο τον χειμώνα, είναι και ένα και δυο και περισσότερα τα περιστατικά με πνιγμένους στις τουρκικές ακτές!

Μονόπλευρη αντιμετώπιση των τραγωδιών... Ενώ λοιπόν συμβαίνουν τόσα και τόσα, στον ευρωπαϊκό τύπο περνούν μόνο όσα γίνονται στο νησί Λαμπεντουζα της Ιταλίας και στα Ελληνικά νησιά. Και στην περίπτωσή μας, ενώ δεκάδες είναι οι διασωθέντες από το ελληνικό Λιμενικό σε σχέση με τα θύματα, αυτό που μένει είναι το στίγμα στους διασώστες...

Οι φίλοι μας των ανθρωπιστικών οργανώσεων της Ευρώπης-  και ιδιαίτερα μια οργάνωση γερμανική - σχεδόν μόνο το Λιμενικό μας έχει ''στο μάτι'' και το κατηγορουν ότι δεν σώζει τους πάντες και πολλές φορές ότι τους ...πνίγει!.Την ίδια ώρα όμως ξεχνούν ότι οι παράνομοι μετανάστες ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια αφού διασχίσουν σχεδόν όλη την Τουρκία με την ανοχή πολλές φορές των τουρκων αρμοδίων ,ότι οι δουλέμποροι -διακινητές είναι όλοι Τούρκοι, ότι από κάθε μετανάστη - θύμα αρπάζουν από 1.000 έως 10.000 δολάρια, ότι οι βάρκες που τους διαθέτουν είναι  όλες είναι σάπιες ή τρύπιες, ότι μόλις ανοιχτούν από την ακτή τους εγκαταλείπουν στο έλεος των κυμάτων και φεύγουν με ταχύπλοα...Λίγα από αυτά περνουν στον ευρωπαϊκό τυπο...

Η βαλίτσα-σωσίβιο δεν άντεξε... Η Hurriyet, στις εσωτερικές σελίδες, γράφει για μια δίκη που τώρα ξεκίνησε και αφορά περιστατικό του  περασμένου Νοέμβριου. Τότε  βούλιαξε σκάφος στα ανοιχτά της περιοχής Μπουρχανιγιέ του Μπαλικεσίρ, ενώ προσπαθούσε να μεταβεί με λαθρομετανάστες στη Λέσβο. Τελικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό 1,5 ετών, διασώθηκαν. 

Οι λαθρομετανάστες ήταν από τη Συρία και είχαν καταβάλει 1.000-1.800 ευρώ το άτομο. Για τους δουλεμπόρους έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν. Μία από τους λαθρομετανάστες, η Ρουκσάν Μουχαμέτ, είπε ότι αφού προχώρησαν λίγο δρόμο, ο κυβερνήτης του σκάφους είπε ότι το σκάφος θα ανατραπεί και ακριβώς τη στιγμή που ζητούσε βοήθεια, το σκάφος βυθίστηκε και πνίγηκαν ο γιος της και ο πατέρας του συζύγου της. Ακόμα είπε ότι είχε βάλει το γιο της πάνω στη βαλίτσα, αλλά δεν μπόρεσε να τον σώσει από το θάνατο και επεσήμανε ότι διαμαρτύρεται για τους υπεύθυνους. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Vatan, τονίζοντας ότι  ξεκίνησε δίκη με 7 κατηγορούμενους, ως υπαίτιους για το θάνατο 6Σύριων και με  αίτημα ποινής φυλάκισης από 1,5 χρόνο μέχρι 27 χρόνια.

 Κύκλωμα με 18 ''δουλέμπορους'' ...

Επίσης στην έκδοση Τσανάκκαλε της Posta γράφει άλλο περιστατικό που αφορά επιχείρηση κατά των δουλεμπόρων, που έκαναν ετοιμασία να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στη Λέσβο.  Από τους 18 κατηγορούμενους που τέθηκαν υπό κράτηση, συνελήφθησαν τελικά οι τρεις. Τονίζεται ότι έγιναν ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων στο Τσανάκκαλε, στη Σμύρνη, στα Μούγλα, στην Κων/λη, στην Τραπεζούντα και στο Ζόνγκουλνταγκ.

ΓΙΑ ΘΕΡΜΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Συνεχίζει η Άγκυρα να μας ''πάει πακέτο'' με την Συρία εμφανιζόμενη διαμαρτυρόμενη ότι είτε ελληνικά  είτε συριακά (ή και από τις δύο χώρες) εγκλωβίζουν αεροσκάφη της. Οι λόγοι είναι προφανείς: Να έχει βγει ''από πάνω''  αν άτι συμβεί, ενώ είναι αυτή που - όπως αποδεικνύεται από τις υποκλοπές- ετοιμάζει προσεκτικά προβοκάτσιες  σε επίσημα κυβερνητικά όργανα με συμμετοχή υπουργών!

Σήμερα λοιπόν η εφημερίδα Cumhuriyet και με τον τίτλο «Θερμάνθηκαν τα νερά στο Αιγαίο», γράφει ότι τουρκικό αεροσκάφος, που εκτελούσε ''αναγνωριστική πτήση'' στο Αιγαίο, εγκλωβίστηκε από δύο ελληνικά F- 16. Σε τέτοιες περιπτώσεις, γράφει,  ο πιλότος του αεροσκάφους έχει τη δυνατότητα, με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού, να ρίξει το (εγκλωβισμένο) αεροπλάνο. Το τουρκικό αεροσκάφος παρενοχλήθηκε,υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας, δήθεν στο διεθνή εναέριο χώρο, και ότι αυτό έγινε εφτά (7) φορές σε διάρκεια 96 δευτερολέπτων!

Τα συριακά αντιαεροπορικά. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται από την άλλη, ότι τουρκικά αεροσκάφη, χθες, εγκλωβίστηκαν από συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων SA-2, SΑ-5 και SA-8 εγκατεστημένα στη Συρία.