Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ.
ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ

Για να διαβάσετε το Επετειακό Αφιέρωμα πατήστε εδώ

ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΧΑΡΜΑΝΙ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ


Το σημερινό σκηνικό της πολιτικής παρακμής το ξέρουμε: αόριστες αναφορές, ψευδείς εντυπώσεις, διχαστική παρελθοντολογία, σχολιασμοί χωρίς προτάσεις. Σ' αυτό το φόντο, περίσσεψαν οι «αρπαχτές»: κάθε μέρα ιδρύεται ή διαλύεται κάποιο κόμμα, κάποια κίνηση ή κάποια συνεργασία για να «κατεβεί» στις ευρωεκλογές. Κοντεύουν να εξαντληθούν πια οι συνδυασμοί όλων με όλους και όλων εναντίον όλων.

Από αυτό το θορυβώδες τίποτα, κανείς δε μπαίνει στο κόπο να μας πει τι θα έκανε για μας, εάν του δίναμε τη ψήφο μας. Αντιθέτως, δεν κρύβει τι θα έκανε για τον εαυτό του. Άλλος θέλει να μείνει πρωθυπουργός, άλλος να γίνει πρωθυπουργός, άλλος να μείνει αρχηγός, άλλος να γίνει αρχηγός και άλλοι να μας δέσουν χειροπόδαρα με διάφορους τρόπους. Αυτό το τοξικό χαρμάνι ιδιοτέλειας και κυνισμού πρέπει να αποδοκιμαστεί. Την επομένη των ευρωεκλογών ο «εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος».

Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς θα είμαστε κοψοχέρηδες. Ας είναι η τελευταία φορά. Επειδή άλλος χρόνος για χάσιμο σε παραπολιτική δεν υπάρχει. Έχουμε ανάγκη από δουλειές, σταθερότητα και ελευθερία. Και δικό μας σχέδιο για το πως μπορούμε να τα πετύχουμε. Δηλαδή ΠολιτικήΔιαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ

ΓΙΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ” ΣΤΟ ΔΟΜΟΚΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ


Την “ελληνική εκδοχή του Γκουαντάναμο” θεωρούν οι κρατούμενοι ότι ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές στο Δομοκό, κάνοντας λόγο για “εκδικητική τιμωρία”, ενώ διακινούν στα Καταστήματα Κράτησης, έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα δικηγορικού γραφείου της Αθήνας το οποίο, μάλιστα, προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Στο επίμαχο κείμενο, αναφέρονται τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται “φασιστικό”, ενώ καλούνται σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό. Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζεται, “το σύστημα δημιουργεί ανθρώπους δίχως ελπίδα. Έτσι οι φυλακές γίνονται εργοστάσιο αναπαραγωγής του εγκλήματος καθώς ο κρατούμενος δεν έχει τίποτε να χάσει γιατί τα έχει χάσει όλα”.

“Όλοι οι κρατούμενοι οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε και θα κινητοποιηθούμε ενάντια σε αυτούς που κάνουν τις φυλακές τόπους διαρκούς τιμωρίας και στέρησης της ελπίδας.Καλούμε τον Υπουργό και τον κάθε αρμόδιο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να ανοιχτεί ένας δημόσιος διάλογος για τις φυλακές και τα πραγματικά τους προβλήματα. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά, όλοι μαζί ενωμένοι, ενάντια στην αδικία και την στέρηση των δικαιωμάτων μας”, καταλήγει το έγγραφο.Η εισαγγελική έρευνα, που στόχο έχει να διαπιστώσει αν το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, με έγγραφο που έφτασε με δυο φαξ στις φυλακές της Κέρκυρας, καλούσε σε εξέγερση τους κρατούμενους, είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, δικηγορικές πηγές ανέφεραν πως το συγκεκριμένο κείμενο “συντάχθηκε από κρατούμενους και εστάλη στο δικηγορικό γραφείο με σκοπό να δοθεί η γνώμη του δικηγόρου ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τη νομιμότητα και ουσιαστικά καλεί σε διαβούλευση”. Όπως έλεγε η ίδια πηγή, “το έγγραφο λειτουργεί εκτονωτικά, ενημερωτικά ώστε να ξέρουν οι κρατούμενοι τι λέει ο νέος νόμος, και όχι εξεγερτικά, άλλωστε τι νόημα θα είχε να λειτουργεί εκτός νομιμότητας όταν εστάλη από το φαξ ενός δικηγορικού γραφείου στο επίσημο φαξ της γραμματείας των φυλακών; Δεν εδόθη σε κλειστό φάκελο. Πρόκειται για ενημέρωση μεταξύ κρατουμένων και κείμενο που καλεί σε δυναμική αντίδραση με την έννοια της αφύπνισης. Καλεί σε διαβούλευση και λειτουργεί αποσυμπιεστικά”.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΛΕ ΠΕΝ...


Η άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας αναδεικνύει και πάλι σε μείζον θέμα την ενίσχυση των δυνάμεων της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Από τον Ζαν-Μαρί, στη Μαρίν Μάλιστα, το Εθνικό Μέτωπο είναι ίσως η πιο σταθερά ανερχόμενη δύναμη του ακροδεξιού χώρου στην Ευρώπη. Έχοντας ιδρυθεί το 1972 από τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν, κατάφερε από τα ποσοστά κάτω του 1% που συγκέντρωνε κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του να εκτοξευθεί στις προεδρικές εκλογές του 1988 στο 14,4%, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε το 2002, όταν ο Λε Πεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 16,9%, αφήνοντας έξω τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, όμως εκεί όλα τα κόμματα συσπειρώθηκαν κατά του Λε Πεν, με αποτέλεσμα ο Ζακ Σιράκ να εκλεγεί με το πρωτοφανές ποσοστό του 82,21%.

Με την κόρη του Λε Πεν, Μαρίν, πλέον στην ηγεσία του, το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών να αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ σημαντική επιτυχία θεωρείται η εκλογή από τον πρώτο γύρο του Στιβ Μπριουά στην πολή Ενέν-Μπομόν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της παράταξης για πόλη άνω των 10.000 κατοίκων. Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην ενίσχυση του Εθνικού Μετώπου δε διαφέρουν και πολύ από τους λόγους για τους οποίους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή, ένα ακόμα... success story της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: Η εσωτερικές “κοκορομαχίες” στο κεντροδεξιό UMP και οι καθόλου δημοφιλείς χειρισμοί του Φρανσουά Ολάντ οδηγούν τους ψηφοφόρους σε αυτό που η Μαρίν Λε Πεν ελπίζει πως θα αποτελέσει το “τέλος του διπολισμού στη γαλλική πολιτική”.

Ο... πρωτοπόρος Χάιντερ. Βέβαια, πολύ πριν το Εθνικό Μέτωπο και τη Χρυσή Αυγή φτάσουν σε τόσο μεγάλη εκλογική ισχύ, ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα είχε ήδη προκαλέσει αίσθηση στην Ευρώπη: Ήταν το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, το οποίο ενώ για τριάντα χρόνια συγκέντρωνε μονοψήφια ποσοστά, υπό την ηγεσία του Γεργκ Χάιντερ έφτασε το 1990 στο 16,6%, το 1994 στο 22,5%, το 1995 στο 22% και το 1999 στο 26,9%. Το 1999 μάλιστα, το κόμμα του Χάιντερ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και συγκυβέρνησε με το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.  Μετά από τη συγκυβέρνηση και την αποχώρηση του Χάιντερ από την ηγεσία του κόμματος το 2000, το Κόμμα Ελευθερίας αποδυναμώθηκε σημαντικά, και τα ποσοστά του έπεσαν κοντά στο 10%, όμως στις πρόσφατες εκλογές συγκέντρωσε και πάλι ποσοστό 20,5%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Όμως τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Στη Φινλανδία, οι Αληθινοί Φινλανδοί του Τίμο Σόινι στις τελευταίες εκλογές πήραν ποσοστό 19,1%. Στην Ουγγαρία, το Γιόμπικ, με ανοιχτά αντισημιτικές ιδέες, το 2010 απέσπασε πάνω από 850.000 ψήφους, και ποσοστό 16,7%. Στις χώρες της Βαλτικής, όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, τα αντιρωσικά κόμματα, με έμφαση στον εθνικισμό, πηγαίνουν πολύ καλά. Και βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε το ουκρανικό Σβόμποντα, που πλέον αποτελεί σημαντικό “παίκτη” στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την εξουσία.

Και όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρεί αμήχανη την άνοδο της ακροδεξιάς, χωρίς να μπορεί να τη σταματήσει (καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη έχει φθείρει μάλλον ανεπανόρθωτα το “ευρωπαϊκό όνειρο” και η ΕΕ εμπνέει όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες), τόσο το φαινόμενο θα ενισχύεται...


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ G8


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε μια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία και η οποία ενδέχεται να αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι "θα πιέσει" τους υπόλοιπους εταίρους προς αυτή την απόφαση. Η συνάντηση των G7 γίνεται μετά από πρόσκληση του Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια  που γίνεται στη Χάγη. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθούν κυρώσεις και στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνοδος κορυφής της G8 δεν θα λάβει χώρα στη Ρωσία φέτος. Μιλώντας από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, ο Κάμερον είπε ότι είναι "απολύτως σαφές" ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του Ιουνίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.