Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΛΑΣ & ΧΑΡΥΒΔΗΣ

 

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης έχει βρεθεί η Κύπρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η στάση της Ρωσίας και τα αντίποινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα για προσάρτηση της Κριμαίας, φέρνουν την Κύπρο σε μία κατάσταση που πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, αφού κινδυνεύει να χάσει το σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της τα τελευταία χρόνια, στον οποίο στήριξε και το οικονομικό της οικοδόμημα.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων, Ρώσων και Ουκρανών της Κριμαίας, καθώς και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, στον κατάλογο δεν υπάρχουν Ρώσοι υψηλοί αξιωματούχοι, όπως Υπουργοί, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δυναμιτίσουν το διάλογο με τη Μόσχα για μια διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Από την άλλη, η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αυστηρότερων κυρώσεων, αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ήδη ανέφερε πως σε τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα.  Την ίδια ώρα που αποφασίζονταν οι κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώριζε με τον πιο επίσημο τρόπο τη χερσόνησο της Κριμαίας ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας. Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει συνεχείς αναφορές στις προσπάθειες για το λεγόμενο deoffshorization, κάτι που αν τελικά πετύχει, το πλήγμα στην Κύπρο ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών θα είναι τεράστιο. Την ίδια ώρα πολλά θα κριθούν και από την επικείμενη επαναξιολόγηση της Κύπρου από το Παγκόσμιο Φόρουμ Φορολογικής Διαφάνειας τους επόμενους μήνες. 

Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να πείσει για τις αλλαγές που έκανε και κάνει, και παραμείνει η διαβάθμιση «μη συμμόρφωσης» για σειρά από θέματα, τότε το ενδεχόμενο να βρεθεί στη μαύρη λίστα της Ρωσίας είναι περισσότερο από εμφανές. «Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, τότε μπορούμε να πούμε game over», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του τομέα των υπηρεσιών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανοικτή πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα, και δεδομένων των εξελίξεων αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία το συντομότερο δυνατό. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ
   



ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΟΙ ΗΠΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ – ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ!

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απόφαση να «παγώσουν» τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Συρία διατάσσοντας όλους τους Σύρους οι οποίοι υπηρετούν στην πρεσβεία της Δαμασκού στην Ουάσιγκτον, καθώς και στα προξενεία σε Μίσιγκαν και Τέξας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στις ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν μόνον οι Αμερικανοί πολίτες ή οι Σύροι μόνιμοι κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι εργάζονται για τη συριακή διπλωματική αποστολή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Μάλιστα σχετικές δηλώσεις έκανε ο  ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ για τη Συρία Ντάνιελ Ρούμπινσταϊν ο οποίος με εντελώς προκλητικό τρόπο προς την κοινή λογική ανέφερε: «Θεωρήσαμε ότι είναι απαράδεκτο να παραμένουν στη χώρα μας και να ασκούν διπλωματικά και προξενικά καθήκοντα άνθρωποι οι οποίοι είναι διορισμένοι από το συγκεκριμένο καθεστώς»! Προφανώς η Ουάσιγκτον μετά το πρωτοφανές κάζο που έπαθε στην Ουκρανία έχει αρχίσει και χάνει την ψυχραιμία της.
 


ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 

To ανεξάρτητο κράτος της Υπερδνειστερίας το οποίο δεν αναγνωρίζεται όμως από την Δύση και βρίσκεται μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας (είναι περίκλειστο, χωρίς έξοδο σε θάλασσα) είναι κατέθεσε πριν λίγο αίτημα ένταξης στη Ρωσία! Η Υπερδνειστερία που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και 24 χρόνια, αλλά οι δυτικοί επιμένουν να την θεωρούν τμήμα της Μολδαβίας.  Το Ανώτατο Συμβούλιο της Υπερδνειστερίας ζήτησε από την Κρατική Δούμα της Ρωσίας να καταρτίσει σχετικό νομοσχέδιο για πιθανή ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.  Ολα αυτά και ενώ η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θέλουν να εντάξουν στις τάξεις τους την Μολδαβία...

Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι de facto αυτόνομο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του, και μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις μολδαβικές/ρουμανικές δυνάμεις , όπου με την βοήθεια της 14ης ρωσικής Στρατιάς επέβαλε την θέλησή του για απόσχιση.  Από τότε ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός του εδάφους της για να προστατεύουν την περιοχή από τις βλέψεις του ΝΑΤΟ και των Μολδβορουμάνων (η συγγένεια με τους Ρουμάνους ειναι ιδιαίτερα στενή).Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκατεστημένοι 1800 Ρώσοι στρατιώτες.

Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει),τότε η Ρωσία δεν είχε προχωρήσει σε αποδοχή, αλλά τώρα οι συνθηκες και ιδίως μετά τα γεγονότα της Κριμαίας επιτρέπουν νέες στρατηγικές κινήσεις. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και βοηθημένο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης».Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει).Αποδοχή του αιτήματος σημαίνει αυτόματα ότι η Ρωσία αποκτά μία "σφήνα" μεταξύ της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, πολύ κοντά στην φιλικά διακείμενη περιοχή της Οδησσού.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα το θέλουν οι τοπικοί ρωσικοί πληθυσμοί. Η Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας έχει 555 χιλ. κατοίκους. Φαίνεται όμως ότι και οι κατοικοι της Υπερδνειστεριας το θέλουν τόσο πολύ να ενωθούν με την Μητέρα Ρωσία, αλλώστε και αυτή πήραν την τύχη στα χέρια τους, έχυσαν αίμα, και το ζητούν δύο δεκαετίες.   
 


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι ζητάνε οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου…Να το γράψω λιανά: να μην περικοπούν οι μισθοί των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος για τους μήνες της απεργίας τους, διότι δούλεψαν υπερωριακά - λέει  στη συνέχεια, ώστε να κερδηθεί το χαμένο διάστημα…

Να θυμηθούμε τι συνέβαινε όταν απεργούσαν; Πληρώνονταν κανονικά, επειδή ο πρύτανης ισχυριζόταν - όπως και ο συνάδελφός του στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο - ότι δεν είχε τους ακριβείς καταλόγους των υπαλλήλων για να περικόψει τα ημερομίσθιά τους όπως επιτάσσει ο νόμος…

Όπως είναι λογικό, αν δεν πληρώνονταν θα είχαν σταματήσει πολύ νωρίτερα τις κινητοποιήσεις και οι φοιτητές θα είχαν υποστεί πολύ μικρότερη ταλαιπωρία. Οι πρυτάνεις, όμως, πριμοδοτούσαν δι αυτού του τρόπου την απεργία, διότι έτσι πίστευαν ότι θα τορπίλιζαν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι σημερινοί πρυτάνεις έχουν εκλεγεί ΚΑΙ με τις ψήφους των διοικητικών υπαλλήλων. Μιλάμε, συνεπώς, για την επιτομή των πελατειακών σχέσεων, που κατέστρεψαν τα Πανεπιστήμια. Ευτυχώς όλα αυτά τελειώνουν, παρά την (αναμενόμενη) αντίστατη του φαύλου καθεστώτος των τελευταίων 30 χρόνων…