Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Το έθιμο αυτό το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες, Διαβάστε την συνέχεια εδώ

ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: "ΑΝ ΕΜΠΛΕΞΕΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΦΤΑΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Μετά την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Sergey Aksyonov προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν "να συνδράμει στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας", άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου που σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείo Ειδήσεων ανέφερε ότι η Ρωσία θα λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα του πρωθυπουργού για βοήθεια. Παράλληλα με την έκκληση για την συνδρομή της Ρωσίας, ο Aksyonov ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το μέλλον  της Κριμαίας, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από ό, τι είχε προηγουμένως προγραμματιστεί (25 Μαΐου).

Η αμερικανική εταιρία αναλύσεων stratfor που παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, σε ανάλυσή της διατυπώνει την άποψη ότι "το δημοψήφισμα μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια επίσημη ανακήρυξη περαιτέρω αυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας της Κριμαίας και, ενδεχομένως, ένωση με τη Ρωσία". "Μια τέτοια κίνηση" συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, "όχι μόνο θα επισημοποιήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά και θα περιπλέξει τα όποια σχέδια του Κιέβου για την ένταξη της χώρας στην  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών (για τα ασαφή σύνορα).

Όπως συμπεραίνουν οι αμερικανοί αναλυτές, η νέα ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά για την υπόθεση της Κριμαίας, "τόσο λόγω της αυξανόμενης ρωσικής δύναμη στην περιοχή, αλλά και των φιλορωσικών αισθημάτων που κυριαρχούν στην Κριμαία". Μπορεί ο νέος Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk να προέτρεψε την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στην Κριμαία και να επιστρέψουν στις στρατιωτικές τους βάσεις, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο-εταιρία αναλύσεων, ο ουκρανικός στρατός δεν έχει την δύναμη να αντομετωπίσει τη Ρωσία στην Κριμαία.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί (πάντα μέσω stratfor) θεωρούν ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ζήτησαν από την Ρωσία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, είναι απίθανο, ωστόσο, να επέμβουν στρατιωτικά, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για μια διαφορετική στην αυριανή(03 03 2014) συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ουκρανία.  Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί κάτι που αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν φαίνεται, αλλά ούτε και παρουσιάζεται από κανένα δυτικό ή ανατολικό ΜΜΕ, το γεγονός ότι στο "πίσω μέρος του μυαλού του Πούτιν" εδώ και μια δεκαπενταετία, που κρατά τα ηνία και τον πλήρη έλεγχο της Νέας Μεγάλης  Ρωσίας(όπως ο ίδιος ο Ρώσσος Πρόεδρος την οραματίζεται) βρίσκεται σεπλήρη εξέλιξη ένα πλήρες  αλλά "μυστικό άκρως απόρρητο" σχέδιο.  Σχέδιο  με στρατηγική δομή το οποίο αποβλέπει στην ανακοπή, αλλά και τον πλήρη έλεγχο ή δυντόν την αναχαίτηση και ανακοπή  του Ισλάμ στην ευρύτερη ασιατική περιοχή.

Ισλάμ, το οποίο αυξάνεται με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας ανατριχίλα όχι μόνο στους ορθόδοξους ρώσους και όλες τις χώρες της σφαίρας επιρροής τους, αλλά και στο δυτικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας, όπου το πρόβλημα του Ισλάμ θεωρείται το υπ' αριθμόν έναν ζήτημα που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προσεχή 20ετία.  Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Πούτιν, που "δικαιολογεί" αν θέλετε στα μάτια ενός Βαλκάνιου την εισβολή και κατάληψη, φιλορωσικής όμως επιρροής εδάφη, πέρα από τα γεωπολιτικής και ενεργειακής  σημασίας συμφέροντα που θέλει να προασπίσει και να προστατεύσει, είναι ο πλήρης έλεγχος του ρόλου της Τουρκίας.

Η κατάσταση σήμερα στην Τουρκία από την άλλη όπως μεταδίδουν πάντα τα διεθνή δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχει σημασία πια και στον μέλον αυτός ο διαχωρισμός θα γίνεται όλο και πιο αισθητός,  όχι μόνον δεν είναι η καλύτερη αλλά ο Ερντογάν πια ευθέως βάση μυστικής συμφωνίας που έχει κάνει το Αμερικανικό κράτος με τον  έκπτωτο Ιμάμη Φεντουλάχ Γκιουλέν που μέχρι και πρόσφατα ήταν κόκκινο πανί για το Αμερικανικό IRS λόγω της υηλής φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές σχεδόν στο σύνολο των σχολείων και σχολών που είναι διάσπαρτα στην Αμερικανική επικράτεια.

Σύμφωνα με αυτή την μυστική συμφωνία ο  "έγκλειστος"  και φρουρούμενος Φεντουλάχ Γκιουλέν "έδωσε" στεγνά πληροφρίες  στις Αμερικανικές  αρχές (FBI, CIA & NSA)  το άλλοτε πνευματικό του ταίκνο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως "αντάλλαγμα" της μεγάλης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων φοροδιαφυγής που έχουν εδώ και χρόνια εντοπίσει στις ΗΠΑ οι Αμερικανικές αρχές στις επιχειρήσεις συμφερόντων Γκιουλέν. Ενδεικτικό είναι το αφιέρωμα το ABC αλλά και τα συνεχή μόλις πριν από λίγο διάστημα αμερικανικά δημοσιεύματα για τον  Φεντουλάχ Γκιουλέν

Οι Αμερικανοί-και όταν λέμε Αμερική φυσικά και δεν εννοούμε τον εκάστοτε πρόεδρο αλλά τα πανίσχυρα Ιουδαϊκής κυρίως επιρροής Αμερικανικά  think tank που σχεδιάζουν με συνέχεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου, πολιτικές εκ μέρους των πολυεθνικών άρα και για λογαριασμό τον εκάστοτε πολιτικών σχηματισμών- που (συν)κυβερνούν με τον εκάστοτε  Αμερικανό Πρόεδρο λοιπόν και σίγουρα  δεν ξεχνούν την στάση και τον ρόλο της Τουρκίας στο πόλεμο με το Ιράκ και την άρνηση της  να δώσουν γη και ύδωρ με τις αμερικανικές βάσεις τους στο Ιντσιρλίκ και άλλού, πάντα έψαχναν μια ευκαιρία αν όχι, να ελέγξουν πλήρως και απόλυτα να έχουν στο χέρι  το πάντα  άτακτο και ανυπάκουο  παιδί Ερντογάν, που  μάλλον μοιάζει να πήρε περισσότερο θάρρος από το επιτρεπόμενο μετά τα γεγονότα με το Ισραήλ.

Τουλάχιστον να χειραγωγήσουν με κάποιο τρόπο τον νέο Σουλτάνο της Τουρκίας που αίφνης μέσω του θεωρητικού και πνευματικού του  πολιτικού του μέντορα Αχμέτ Νταβούντογλου άρχισαν να οραματίζονται στο πλαίσιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων, την αναβιώση της Πάλαι ποτέ Μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια  νέα Ισλαμική πολιτική αυτοκρατορία που δεν θα μπορούσε να στηθεί αν δεν υπήρχε η στενή και στεγανή, από τα χρόνια που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης,  βοήθεια του δυκτίου των σχολείων σε όλο τον πλανήτη -κυρίως σε χώρες της Δύσης- του Φεντουλάχ Γκιουλέν. Δύκτιο που ανέδειξε στην πρωθυπουργία και τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Τουρκία που άρχισε όμως να γίνεται ενοχλητική και εμπόδιο στα βαθιά και μεγάλα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή του νέου χάρτη στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής, χάρτης που πρώτο το GreekAmericanNewsAgency αποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2006 και εκ τότε είδαμε το θέμα να αναπαράγεται σχεδόν copy paste σε όλο τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό -ακόμα και σήμερα-  ελληνικό τύπο.

Βάση αυτού του χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής η Τουρκία θα πρέπει να περιορίσει τα σύνορα της για την δημιουργία του Κουρδιστάν. Ενός κράτους δορυφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή της Νέας Μέσης Ανατολής ως ανάσχεση στην δυναμική του Ιράν που πάντοτε φόβιζε και πάντα θα φοβίζει... Σίγουρα αυτή η αλλαγή συνόρων δεν μπορεί να μην επηρεάσει και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα νέο κρατίδιο με καθεστώς  ημιαυτονομίας ή πλήρους ανεξαρτησίας -αυτονομίας στα σύνορα της Ελλάδος  με την Τουρκία. Ποιο θα είναι αυτό το νέο κράτος; Η Τουρκική Δημοκρατία της Θράκης! Ένα κράτος σχεδόν έτοιμο.

Με σημαία. Με δικές τους τράπεζες. Δική του υποδομή. Ένα κράτος που χτίζεται από τις αρχές της 10ετιας του 1990 με συνεχείς παραχωρήσεις και συνεχείς παραβιάσεις της συνθήκης της Λωζάνης εις βάρος της Ελλάδος.  Κοντολογίς. Θα δώσει κάτι η Τουρκία στα βάθη της Ανατολίας "επιλύοντας" ένα χρόνιο πρόβλημα της με τους Κούρδους και θα πάρει μεγάλο μέρος της Θράκης στην νέα κατάσταση που ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς. Ποιος θα βγει χαμένος για άλλη μια φορά δεν θέλει και ερώτημα. Η Ελλάδα! 

Δεν είναι λοιπόν ούτε τυχαία τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις στη γειτονική Τουρκία ούτε αποσυνδεδεμένα με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία και στην Κριμαία.Κρίκος που ο ένας συνδέδει τον άλλο...Και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Οι οργανώσεις που και στην Τουρκία αλλά και την Ουκρανία πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν είναι ΜΚΟ... Οι περισσότερες πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ όπως και στην περίπτωση των ΜΚΟ της Ελλάδας... 

Μιας Τουρκίας, η οποία μέσω της Ευρασιατικής Ένωσης προσπαθεί από τα χρόνια του Οζάλ ακόμα, ιδρυτή και εμπνευστή της ίδρυσης της ισλαμικής ευρασιατικής ένωσης, να διοχετεύσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς -και μάλιστα ακραίους φονταμενταλιστές- στους κόλπους της Ευρώπης, αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας.  Η Ρωσία ως γνωστόν υποφέρει και μετρά θύματα απο τους ακραίους Ισλαμιστές Τσετσένους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το τελευταίο πολύνεκρο χτύπημα στην Ρωσία λίγο πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων.

Το ευαίσθητο υπογάστριο της Ρωσίας για την δίοδο και την διάχυση αυτών των Ισλαμικών  πληθυσμών ήταν πάντα η πολυεθνική Ουκρανία. Όχι μόνον για την γεωπολιτική ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής όπου ο οι Ρώσσοι σαφώς υπερέχουν εδώ και χρόνια με σταδιακή, και βάση σχεδίου, εγκαθίδρυση εταιριών εξόρυξης γεωφυσικών ενεργειακών κοιτασμάτων, όχι μόνον  δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολίσουν συμφέροντα και δυνατότητες ελέχου  αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων που φτάνουν μέχρι την παγωμένη Αρκτική, αλλά σχεδιάζουν την επέκταση της σφαίας επιρροής τους μέχρι και το Αιγαίο στο οποίο πάντα ήθελαν να έχουν διέξοδο από τα χρόνια της Μεγάλης Βυζαντινής σχεδόν 1600ετούς Αυτοκρατορίας. 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν προς τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία τους την νύχτα του Σαββάτου της 1ης Μαρτίου 2014 -και αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα- είναι ότι μπορεί να διαφωνούν σε μια σειρά από λόγους για την επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, σε ένα πράγματα όμως  φαίνεται να συμφώνησαν και αυτό θα το δούμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην πάση θυσία μη εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε -κάτι που συχνά πυκνά αναφέρει σε ιδιωτικές συνομιλίες του στους λιγοστούς ανθρώπους που εμπιστεύεται - ανοιχτά πλέον και Αμερικανό Πρόεδρο  Μ. Ομπάμα είναι η φράση  "Αν εμπλέξεις τους τούρκους, θα φτάσω μέχρι το Αιγαίο".

Η φράση αυτή του Ρώσου προέδρου δεν είναι νέα για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  και ειδικά εκείνων των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία, δεν είναι καινούργια. Όπως τυχαία δεν είναι και τα συχνά πήγαινε - έλα με το προσωπικό του Ελικόπτερο στο Άγιο Όρος εδώ και χρόνια. Επισκέψεις που άλλοτε δημοσιοποιούνται και άλλοτε όχι.   Οι γεωπολιτικές και επομένως και οι στρατιωτικές  εξελίξεις αυτές, στην εύφλεκτη περιοχή της Κριμαίας, όσο και αν ξαφνιάζει, είναι άμεσα και άρρηκτα  συνδεδεμένες με τις καταιγιστικές σχεδόν θυελλώδεις ραγδαίες καταστάσεις στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας! Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ


ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


"Θετική, πέραν του αναμενόμενου", χαρακτήρισε την πεντάωρη συνάντησή του στην Αθήνα με τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι και βέβαια τι να πει κανείς για το εύρος της εθνικής μειοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη... Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο κ. Οζερσάι επανέλαβε ότι συζήτησαν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και δηλώνει "ικανοποιημένος από αυτά που προσφέρει η ελληνική πλευρά" εξέλιξη (πραγματικά αν δεν καθίσουν κάποιοι κάποτε στο σκαμνί λόγω του εθνικού εγκλήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη τότε θα είμαστε άξιοι τις χειρότερης μοίρας ως Έθνος)!

Σημείωσε, δε, ότι στις συναντήσεις, εννοώντας και αυτή του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα, βασικό θέμα ήταν η ισότητα, το ίσιο καθεστώς στο οποίο πραγματοποιήθηκαν και οι δύο, παρατηρώντας πως το αποτέλεσμα δεν είναι ότι η Ελλάδα αναγνώρισε το ψευδοκράτος ή η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην περιοχή, και ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορείς να προβλέψεις πότε μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με μια αστάθεια πολιτική, κοινοτική ή οικονομική, πρόσθεσε, λέγοντας πως «γι’ αυτό, άμεσα, μόλις ο χρόνος είναι κατάλληλος, πρέπει να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες. Υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και αυτό ψυχολογικά μας δίνει την ευκαιρία να μετατρέψουμε το θετικό κλίμα άμεσα σε μια απτή λύση. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Σε αυτό το φυσικό χρονοδιάγραμμα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι θεωρεί πως όσο μπορεί να γίνει μια διαδικασία πάρε – δώσε, να γίνει και «να τελειώνουμε με το πρόβλημα», όπως ανέφερε. Αυτός που πλέει σε πελάγη ευτυχίας είναι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Α.Νταβούτογλου: Χαρακτήρισε "Ιστορικό βήμα" τις συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT1 και ευχήθηκε να συνεχιστούν. Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό βήμα «που στο μέλλον θα κάνει τη διαφορά. Μέχρι σήμερα οι διαπραγματεύσεις γινόταν πάντα στο νησί». Ποτέ μέχρι τώρα, συνέχισε, ένας Τούρκος αρμόδιος δεν άκουσε απευθείας της απόψεις της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και η ελληνοκυπριακή διοίκηση – όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - δεν άκουσε τους Τούρκους αρμοδίους. Το θέμα, είπε, είναι ότι όλοι μας με ένα θετικό τρόπο να βάλουμε το πετραδάκι μας σε κάθε θέμα για την επίτευξη ειρήνης στο νησί.

«Ευχόμαστε αυτές οι συναντήσεις να συνεχιστούν». Έτσι, κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου, ας γεννηθεί στην ανατολική Μεσόγειο μια συγκυρία όπου όλοι θα μπορούν να συναντώνται με όλους.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ Α/ΓΕΝ!


O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) της Ουκρανίας, Ντενίς Μπερεζόφσκι, αυτομόλησε υπέρ της Δημοκρατίας της Κριμαίας, πριν λίγο και σε δηλώσεις του "Ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας", καλώντας τα στελέχη του ουκρανικού Ναυτικού "Να μην υπακούσουν  στην παράνομη ηγεσία του Κιέβου".

Αλλάζοντας ταυτόχρονα και τα δεδομένα στην υπό πολιορκία βάση της 36η Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Επακτίου Αμύνης του ουκρανικού Ναυτικού στο χωριό Perevalnoye αφού είπε ότι "Δίνω εντολή υπακοής στην θέληση του λαού της Κριμαίας"! Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι είχε ονομαστεί την Παρασκευή αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

«Δηλώνω πίστη στους κατοίκους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. . . Ορκίζομαι να εκτελώ της διαταγές της ανώτατης διοίκησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας», είπε ο ναύαρχος σκορπώντας ενθουσιασμό στο Στόλο. Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, χαιρέτισε την «ιστορική εξέλιξη» και τόνισε ότι "Ο ναύαρχος Μπερεζόφσκι δέχθηκε να τεθεί υπό τις διαταγές των νόμιμων αρχών της χερσονήσου", μιλώντας κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, ολόκληρος ο ουκρανικός Στόλος, όχι απλώς παραδόθηκε στην Ρωσία, αλλά σήκωσε το ιερό λάβαρο του Αγίου Ανδρέα, την σημαία του ρωσικού Ναυτικού, εντασσόμενος στις τάξεις του. Συνολικά 15.000 Ουκρανοί αξιωματικού, υπαξιωματικοί και ναύτες, δήλωσαν πίστη στην Κριμαϊκό λαό και στην Ρωσία. Συνολικά 18 ουκρανικά πολεμικά πλοία ύψωσαν το ρωσικό λάβαρο του Αγίου Ανδρέα!

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή εθνικής σημαίας σε ένα πολεμικό Ναυτικό στην παγκόσμια ιστορία των πολέμων. Επίσης πριν λίγο έξι ρωσικά πολεμικά πλοία (τρεις φρεγάτες, δύο κορβέτες και μία ναρκοθέτιδα) απέκλεισαν το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Στην βάση της 36ης Ανεξάρτητης Ταξιαρχίας Επακτίου Αμύνης του ουκρανικό Ναυτικού στο χωριό Perevalnoye, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η επίθεση αναβλήθηκε καθώς πλέον ο διοικητής ενημέρωσε ότι θέλει να συσκεφθεί με τους επιτελείς του για την παράδοση.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ


Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα ειρήνης σε μια περιοχή όπου τα έθνη και οι λαοί έχυσαν ποταμούς αίματος κατά τις προ της ίδρυσης της Ε.Ε. δεκαετίες και αιώνες. Και εκεί όπου χύθηκαν ποταμοί αίματος, με εκατόμβες θυμάτων, εκεί όπου ξέσπασαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι με εκατομμύρια θύματα, τώρα οι λαοί απολαμβάνουν τους καρπούς της ειρήνης, αφού από την ίδρυση της Ε.Ε. δεν έχει ανταλλαχθεί ούτε μια σφαίρα μεταξύ των λαών και των κρατών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Μιλάμε για μια ειρήνη που δεν είναι καθόλου δεδομένη και την οποία έχουμε ευθύνη να υπερασπιστούμε και να διαιωνίσουμε εμείς οι λαοί και τα έθνη της Ευρώπης. Αυτό, λοιπόν, η ΕΙΡΗΝΗ, είναι το πιο υψηλό διακύβευμα των ευροεκλογών του Ιουνίου, η οποία δε ειρήνη δεν είναι καθόλου δεδομένη, αν δεν διαφυλάξουμε την ενότητα και τη συνοχή της Ε.Ε. Εκτός από την ειρήνη σε ενδοευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει και το ζήτημα της ειρήνης μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. και των χωρών που γειτνιάζουν μ’ αυτήν.

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε από το 1980 και εντεύθεν είναι το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε την είσοδό μας στην ΕΟΚ-Ε.Ε. ως μέσο και διαδικασία βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου και όχι ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας και εξασφάλισης της ειρήνης με τους γείτονές της και κυρίως με την Τουρκία.

Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι ήταν η πρώτη φορά μετά το 1923 που η Ελλάδα γινόταν μέλος σε έναν οργανισμό και καθόταν σε ένα τραπέζι λήψεως αποφάσεων που αφορούσαν και επηρέαζαν ΚΑΙ την Τουρκία, στο οποίο τραπέζι δεν συμμετείχε η γειτονική χώρα.Αυτό ήταν - και παραμένει - ένα ασύγκριτης σημασίας και αξίας στρατηγικό πλεονέκτημα, που δυστυχώς δεν το εκμεταλλευτήκαμε όσο έπρεπε. Είναι κι αυτό, λοιπόν, ένα διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών.

Αντί, λοιπόν, με την είσοδό μας στην ΕΟΚ, το 1981, να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας, στελεχώνοντας τις θέσεις που μας ανήκουν στις Βρυξέλες και το Στρασβούργο με ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα, εμείς στείλαμε εκεί αγράμματους και διεφθαρμένους κομματικούς εγκάθετους, με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Το ίδιο σε γενικές γραμμές κάναμε και με τις θέσεις των επιτρόπων αλλά και των ευρωβουλευτών.

Το γεγονός ότι δεν είδαμε και δεν αντιμετωπίσαμε την Ε.Ε. ως μια γεωπολιτική ευκαιρία αλλά απλά ως εργαλείο και μέσο εύκολου πλουτισμού και ευμάρειας δεν μας επέτρεψε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας πρόσφερε, όπως τα διάφορα πακέτα χρηματοδότησης και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ετσι, αντί να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια από τα πακέτα χρηματοδότησης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη μεταρρύθμιση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας, έγιναν σεμινάρια και μελέτες που κατέληξαν στα σκουπίδια.

Ετσι, με τέτοιες κινήσεις και με λανθασμένες ή, ορθότερα, εγκληματικές επιλογές, όπως η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη, χωρίς την κατάλληλη θωράκιση και προετοιμασία, από τη μια πλευρά η Ελλάδα έγινε ο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε. και από την άλλη αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα μετατράπηκε σε αχίλλειο πτέρνα της χώρας μας, με σοβαρούς κινδύνους, ο μεγαλύτερος από τους οποίους να καταστεί η Ελλάδα μια αποικία χρέους για πολλές δεκαετίες, το οποίο είναι και το επόμενο διακύβευμα.

Τέλος, το πιο σοβαρό ίσως διακύβευμα είναι με τις επιλογές μας να τα χάσουμε όλα, δηλαδή να οδηγήσουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, γεγονός που θα σημαίνει εξαθλίωση του λαού, σε βαθμό που η σημερινή κρίση να φαντάζει με παράδεισο, εξέλιξη που θα οδηγήσει ίσως και στη διάλυση της Ε.Ε. και θα ανοίξει τις πόρτες  της αποσταθεροποίησης σήμερα, του αίματος και του πολέμου αύριο.

Αν σήμερα η Ελλάδα έχει έναν βαθμό δυσκολίας να διαχειριστεί τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις εξελίξεις σε ένα περιβάλλον που αλλού φλέγεται και αλλού είναι ασταθές, αύριο, σε περίπτωση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φύγουμε από την Ε.Ε., ο βαθμός δυσκολίας θα έχει εκθετική πρόοδο. Παρά την τεράστια οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη στα δύο ελληνικά κράτη, η Ελλάδα και η Κύπρος, ακριβώς επειδή είναι μέλη της Ε.Ε., είναι νησίδες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που είναι από ανατροπή σε ανατροπή.

Αν δούμε τι γίνεται στη βόρεια Αφρική, στην Τυνισία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στην Ουκρανία, στο Κουρδιστάν και την ίδια την Τουρκία, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο βοηθά η παρουσία μας στην Ε.Ε., όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη δική μας σταθερότητα, σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και για να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και στη διάρκεια των κρίσεων αλλά και την επόμενη μέρα, στην ανοικοδόμηση αυτών των χωρών! Αυτά είναι λοιπόν τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών.