Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


Μια διαφορετική σημειολογική διάσταση έδωσε άθελά της η ισχυρά κυρία του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας της στην Αυστραλία αναφερόμενη στο πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα των Σαμαρά και Στουρνάρα. «Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο, αν δεν κάνω λάθος από το 1943», ανέφερε σε κάποιο σημείο της ομιλίας της η κ. Λαγκάρντ.

Φράση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από το ακροατήριό της, που προφανώς δεν σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή πως το '43 η Ελλάδα ήταν εν μέσω κατοχής από τη Ναζιστική Γερμανία και θρηνούσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της από την πείνα και το κρύο. Ο μεγάλος λιμός του 1942 είχε οδηγήσει σε θάνατο 300.000 Έλληνες εκείνον τον χειμώνα ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο πλεόνασμα εκείνης της εποχής.

Μπορεί το παράδειγμα της Κριστίν Λαγκάρντ να ξεφεύγει από το πεδίο του γνωστικού λάθους και να αγγίζει την ιστορική ύβρι, δεν παύει όμως να προκαλεί αναπόφευκτους παραλληλισμούς με την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα ώστε η κυβέρνηση των “success stories” να πανηγυρίζει το δικό της πρωτογενές πλεόνασμα. Πλεόνασμα που, σύμφωνα με τη συλλογιστική της κ. Λαγκάρντ, μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με την εξαθλίωση, την πείνα και τον λιμό ενός απροστάτευτου πληθυσμού που ζει υπό καθεστώς οικονομικής κατοχής των δανειστών του.

Προφανώς και είναι εύκολο να επιτύχει μια κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, ενώ άλλοι πεθαίνουν από ασφυξία γιατί αναγκάζονται να καίνε σκουπίδια στα τζάκια τους για να κρατηθούν ζεστοί. Προφανώς και είναι εύκολο να πανηγυρίζουμε μετά το 1943 ένα ακόμα πλεόνασμα όταν 800.000 άνθρωποι στερούνται υγειονομικής κάλυψης, όταν υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του HIV, των αυτοκτονιών και της παιδικής θνησιμότητας, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι θάνατοι από την ασιτία και την κακή διατροφή.

Με τέτοιες συνθήκες είναι προφανές πως η κ. Λαγκάρντ δεν είχε και τόσο άδικο και ας μην σπεύσουν κάποιοι να την κατηγορήσουν μιας και είπε άθελά της μια μεγάλη αλήθεια. Τέτοια πείνα είχαμε να ζήσουμε όντως από το 1943. Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ



ΥΒΡΙΣ ΣΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


Η πολιτική ανεπάρκεια του ηγετίσκου του θνήσκοντος ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που δεν χρήζει ανάλυσης και υπενθύμισης. Από το οργίλο «διάγγελμά» του στο Ζάππειο, όταν έθετε υποψηφιότητα για την αρχηγία του Κινήματος, και την πρώτη ήττα του από τον Γιώργο Παπανδρέου έως το εκλογικό βατερλό του 2012, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει πάψει να εκδηλώνει την αδυναμία του να πολιτευτεί με αποτελεσματικότητα και επάρκεια.

Ομως οι παράξενες συμπληγάδες που περνάει η χώρα και η ανεξήγητη ανοχή του πολιτικού προσωπικού προς τον κ. Βενιζέλο τού επιτρέπουν να εκδηλώνει και την επικινδυνότητά του για το εθνικό σύνολο και τις κρατικές υποθέσεις τις οποίες χειρίζεται. Χαρακτηριστικό των ανωτέρω είναι το τελευταίο «κρούσμα» με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος «υπέπεσε σε νέο εθνικό φάουλ. Τραβάει τις καθυστερήσεις στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αμφισβητώντας τώρα μέχρι και το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Ο συστηματικά άστοχος κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, γνωστοποίησε ότι «αμφισβητεί ευθέως το πόρισμα ως ανεπαρκές, αφήνοντας μάλιστα πολλούς υπαινιγμούς ότι η χώρα μας δεν μπορεί να πατήσει σε αυτό ως νομικό κείμενο για να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι σ' αυτή την περίπτωση ισχύει κατά κεραία ο τίτλος που έφερε το σχετικό θέμα στην εφημερίδα μας: «Εθνικό φάουλ Βενιζέλου, δώρο στη Frau Μέρκελ!».Ο κ. Βενιζέλος, μια και στην Ελλάδα όλες οι απόπειρές του να διαιωνίσει τα ίχνη της όποιας «ηγεμονίας» του έχουν στεφθεί με αποτυχία, τώρα ελπίζει να βρει ερείσματα προς την πλευρά του Βερολίνου. Επιδιώκει να «κλείσει» πολιτικά το μάτι στην κυρία Μέρκελ και να της διαμηνύσει ότι όσο καιρό βρίσκεται εκείνος στα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσει η διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων που δικαιούται η Ελλάδα από τη Γερμανία.

Ακόμα μία ύβρις στις θυσίες του ελληνικού λαού.


Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 170 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΗ!


"Εξαέρωση" των 175 περίπου ισλαμιστών ανταρτών στην Ανατολική Γούτα. Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana ανάμεσα στους τρομοκράτες υπήρχαν Σαουδάραβες, Τσετσένοι και υπηκόοι του Κατάρ. Το πρακτορείο ανέφερε ότι μονάδα του Στρατού «εντόπισε τρομοκράτες του Μετώπου Αλ Νόσρα και της Λίουα Αλ Ισλάμ» κοντά στη Δαμασκό και «σκότωσε 175 από αυτούς, ενώ τραυμάτισε και άλλους».

«Η τρομοκρατική ομάδα είχε αποστολή να ελαφρύνει την πίεση που δέχονταν άλλοι τρομοκράτες από τα σφοδρά πυρά του Στρατού στην περιοχή Καλαμούν», σημείωσε το Sana. «Τουλάχιστον 70 ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν και 89 ακόμη έχουν εξαφανιστεί μετά την ενέδρα των στρατιωτών, με την υποστήριξη του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στη συνοικία Οταϊμπέ στην ανατολική Γούτα», επιβεβαίωσε από τη μεριά της η φιλο-ισλαμική ΜΚΟ "Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

ΨΑΡΙ 400 ΕΚΑΤ. ΕΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ


Για τους περισσότερους είναι δεδομένο ότι τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια πάντα είχαν πρόσωπο, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Κι όμως αυτό δεν ισχύει. Τα πρώτα πλάσματα στη Γη με σπονδυλική στήλη ήταν κάποια ψάρια χωρίς σαγόνια και πρόσωπο, τα οποία έζησαν πριν εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός προϊστορικού ψαριού εν ονόματι Ρομουντίνα (Romundina) στην Καναδική Αρκτική. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature την Τετάρτη, Σουηδοί και Γάλλοι ερευνητές περιγράφουν βήμα βήμα πώς τα σπονδυλωτά ζώα εξελίχθηκαν και απέκτησαν σαγόνια, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του προσώπου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες σάρωσαν τις εσωτερικές δομές του κρανίου του προϊστορικού ψαριού χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Σύγχροτρον (ESRF) στη Γαλλία. Στη συνέχεια ανασκεύασαν την ανατομία του κρανίου του σε τρείς διαστάσεις. Η Ρομουντίνα ανήκε σε έναν τύπο ψαριών που ονομάζονταν πλακόδερμα και έζησαν κατά τη Σιλούρια και Δεβόνια περίοδο όμως εξαφανίστηκαν πριν 360 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Per Ahlberg, που ειδικεύεται στην εξέλιξη των σπονδυλωτών στο πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία, η Ρομουντίνα, με μήκος μόλις 20 εκατοστά, είχε προστατευτικά αγκάθια στην πλάτη της, ενώ τα σαγόνια της δεν είχαν αληθινά δόντια αλλά εξογκώματα με τα οποία συνέθλιβε την τροφή της. Το μπροστινό μέρος του ψαριού ήταν θωρακισμένο και έμοιαζε με πανοπλία, ενώ το πίσω μέρος ήταν ευέλικτο και είχε πτερύγια και ουρά παρόμοια με του καρχαρία.

Συγκρίνοντας τη Ρομουντίνα με άλλα πλάσματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάβαση από τα σπονδυλωτά που δεν διέθεταν σαγόνια στα σπονδυλωτά που διέθεταν σαγόνια και πρόσωπο έγινε σε τρεις φάσεις.Στην πρώτη φάση, αυτή της Ρομουντίνας, εξελίχθηκαν τα σαγόνια, καθώς επίσης δύο χωριστές δομές για το αριστερό και το δεξί ρουθούνι, καθώς μέχρι τότε υπήρχε μόνο ένα.

Στο συγκεκριμένο στάδιο το μέτωπο παρέμενε εξαιρετικά στενό, με τη μύτη να εντοπίζεται ακριβώς ανάμεσα στα μάτια και το κρανίο να πετάγεται προς τα έξω σαν μεγάλο οστέινο «άνω χείλος». Στη δεύτερη φάση, που αντιπροσωπεύεται από πιο εξελιγμένα ψάρια, το «άνω χείλος» συρρικνώθηκε, αφήνοντας τη μύτη να προεξέχει στο μπροστινό μέρος του προσώπου, ακριβώς πάνω από την άνω γνάθο.

Στην τρίτη, τελική φάση, που αντιπροσωπεύει τα σημερινά σπονδυλωτά ζώα, επιμηκύνθηκαν το μέτωπο και το πρόσωπο.