Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΜΑΣ


Στροβιλιζόμενοι στην δίνη της οικονομικής καταστροφής, αλλά και στον ανελέητο βομβαρδισμό της κυβερνητικής προπαγάνδας, έχουμε προ πολλού απωλέσει την δυνατότητα του προσανατολισμού μας ως λαός, αλλά – κυρίως - έχουμε χάσει πολλά συμβαίνοντα στον ευρωπαϊκό περίγυρο, τα οποία μας αφορούν άμεσα. Ήδη γίνονται καταγγελίες από επώνυμους και έγκριτους συνταγματολόγους για την σχεδόν ολοσχερή καταπάτηση του Συντάγματος, με σειρά μνημονιακών νόμων. Τις απόψεις αυτές των ειδικών ήρθε να δικαιώσει σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο αποδομεί την συνταγματική λειτουργία της κυβέρνησης η οποία στο όνομα του μνημονίου (και με τις διαταγές της τρόικα) συντάσσει νόμους (ή φέρνει έτοιμα νομοσχέδια που έχουν σαν πρωτότυπη γλώσσα την αγγλική) οι οποίοι δεν συνάδουν με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα της χώρας... 

Όμως, αυτή η μη φυσιολογική (παράνομη) λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους φαίνεται πως δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας, αφού έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα ανησυχητικά "περιστατικά" εκτός της χώρας, τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά για το σε ποιά χώρα βρισκόμαστε και τι ακριβώς είμαστε (ή θεωρούμαστε ότι είμαστε) σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Έτσι, αν και είχε παραξενέψει πολλούς η δήλωση του Κάμερον «δεν θα γίνουμε Ελλάδα», κανείς από την χώρα μας δεν ασχολήθηκε με το τι εννοούσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει και ο γείτονας Ταγίπ Ερντογάν, όταν στην κρίση της πλατείας Ταξίμ απευθυνόμενος σε μία συνέντευξή του προς τους τούρκους πολίτες επανέλαβε τα λόγια του Κάμερον, λέγοντας ότι «δεν θα γίνουμε Ελλάδα».






Παρόμοιες δηλώσεις είχαν κάνει και αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της κρίσης των ΗΠΑ στα τέλη του 2013 που αφορούσε την αύξηση ορίου του χρέους, λέγοντας επίσης και αυτοί «δεν θα γίνουμε Ελλάδα»...!!! Κανείς ποτέ δεν ερεύνησε τι εννοούσαν όλοι αυτοί… Δεν ήταν όμως τα μοναδικά περίεργα περιστατικά. Πριν λίγο μόλις καιρό, συνεδρίασε η τρόικα, χωρίς τον έλληνα υπουργό οικονομικών, κ. Στουρνάρα, ο οποίος δεν είχε καν ιδέα (κατά δήλωσή του) για την εν κρυπτώ συνεδρίαση! Ξεπέρασαν κάθε όριο αγένειας οι... δανειστές μας;  Ξεπέρασαν κάθε όριο συνεργασίας με την Ελλάδα ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει, αφού δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή καταγγελία από την κυβέρνηση Σαμαρά για την συγκεκριμένη "απρέπεια" των Ευρωπαίων να απαλλαγούν από τον Στουρνάρα και να συζητήσουν για την Ελλάδα, χωρίς την Ελλάδα!!!  

Επίσης, δύο τελευταίες δικαστικές αποφάσεις σε Αγγλία και Τουρκία, όπου υπήρξε σαφέστατη άρνηση εκτέλεσης εντολής από την Ελληνική Δικαιοσύνη (μέσω της Interpol) σύλληψης και έκδοσης συγκεκριμένων προσώπων (ζεύγος Γριβέα και Φιλιππίδης) στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα «αμφισβητείται» επειδή δεν αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας, ήρθαν σαν καταπέλτης, αφού με διακρατικές συμφωνίες που υπάρχουν, τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Τουρκία υποχρεούνται να εκτελούν εντάλματα σύλληψης και να εκδίδουν στην Ελλάδα τα πρόσωπα που καταζητούνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη… Όμως, δυστυχώς για την χώρα μας, το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από την Αίγυπτο και δεν ήταν λεκτικό. Ήταν ένα καίριο χτύπημα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της Ελλάδας, ως χώρας, τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. 

Για την ακρίβεια, η Αίγυπτος δημοπράτησε για ενεργειακές έρευνες μέρος της Μεσογείου που ανήκει στην Ελλάδα (λόγω ΑΟΖ). Η Αίγυπτος δεν μπήκε στην διαδικασία να συζητήσει με την Ελλάδα για τα δικαιώματα της δημοπρατηθείσας θαλάσσιας (και υποθαλάσσιας φυσικά) περιοχής, αλλά ενεργώντας μονομερώς και ως να μην υπάρχει χώρα που έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, την δημοπράτησε, ουσιαστικά την οικειοποιήθηκε (με απλά λόγια, αγνοώντας την Ελλάδα, έκλεψε αυτή την θαλάσσια περιοχή από την Ελληνική ΑΟΖ). Μετά από αυτή την ενέργεια της Αιγύπτου, δεν έγινε γνωστή καμία αντίδραση από την Ελληνική κυβέρνηση. Δεν γνωστοποιήθηκε κανένα διάβημα στην Αιγυπτιακή πρεσβεία. Δεν έγινε καμία καταγγελία σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς… 

Δηλαδή, χάσαμε ένα κομμάτι (πιθανότατα πλουσιότατο σε ενέργεια) της ΑΟΖ και κανείς δεν ενοχλήθηκε… Και όμως, αυτοί που μας "νοιάζονται", που "χρεώνουν" τις χώρες τους, που θέλουν να αναταχθούμε σαν χώρα, μας αγνόησαν επιδεικτικά πολλές φορές και με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό πλείστες όσες απορίες για το πως μας αντιμετωπίζουν οι «εταίροι», οι «φίλοι» και οι «σύμμαχοί» μας. Μάλιστα, αθροίζοντας όλα τα παραπάνω, δημιουργούνται εύλογες απορίες: Συνεχίζουμε να είμαστε κράτος;  Μήπως έχουμε περιπέσει σε καθεστώς failed state και έχει υπάρξει μία άτυπη – αλλά καίρια - αλλαγή της εμφάνισης και αντιμετώπισης της Ελλάδας διεθνώς; Τι ακριβώς έχουν υπογράψει οι περίφημοι διασώστες μας που επιμένουν (χωρίς να μας ρωτάνε) να μας κυβερνούν; Μήπως είμαστε ένα κράτος υπό «περιορισμό» ή ένα κράτος που λειτουργεί κάτω από ιδιότυπες συνθήκες ή σύμφωνα με τις επιθυμίες των δανειστών μας; 

Συνεχίζουμε να είμαστε χώρα ή μήπως είμαστε γενικά κάποιος χώρος χωρίς δικαιώματα που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και από διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις; Μήπως είμαστε το παγκόσμιο πρωτότυπο ενός "πράγματος" που απέχει πολύ από το να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως χώρα; Οι ερωτήσεις γίνονται, επειδή τα γεγονότα είναι πολύ παράξενα και δεν έχουν «ερμηνευθεί» από κανέναν… Διαβάστε την Επικαιρότητα  εδώ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ Η ΨΕΥΔΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ;


Στις 9 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της Eurostat δημόσια αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, χαρακτηρίζοντάς τους ως «καθαρή εικασία». Άμεσα απάντησε ο Στουρνάρας επιμένοντας ότι «υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο». Το πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα είναι από τα κύρια οικονομικά στοιχεία ενός κράτους και αποτυπώνεται διαχρονικά. Βλέπουμε μια συνεχή οπισθοδρόμιση, που άρχισε ήδη το 2000, αν και στην εποχή του Σημίτη είχαμε πάντα πρωτογενές πλεόνασμα ή ένα πολύ μικρό πρωτογενές έλλειμμα. Από τα πρώτα χρόνια του Καραμανλή όμως έχουμε συνέχεια πρωτογενή ελλείμματα, και βλέπουμε καθαρά τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών το 2008 και 2009, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, αντί να πάρει μέτρα, αύξανε τις πελατειακές παροχές για να κουκουλώσει τα προβλήματα.

Το 2010 και 2011, με την κυβέρνηση Παπανδρέου, έχουμε μια σημαντική μείωση κατά 80% του πρωτογενούς ελλείμματος, από 24,190 δις που παρέλαβε το 2009 στα 4,981 δις που παρέδωσε το 2011. Όμως από το 2012 και πέρα τα πράγματα ξαναχειροτερεύουν απότομα. Έτσι το 2012 έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 7,771 δις, και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013 ένα τεράστιο έλλειμμα 17,026 δις. Το ίδιο αντανακλάται στο επίσημο “Statistical Annex of European Economy” με τους αριθμούς της Eurostat που δείχνει πρωτογενές έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2011, 4,0% το 2012, και υπολογίζει ένα αστρονομικό πρωτογενές έλλειμμα 9,4% για το 2013. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο. Να θυμηθούμε ότι αρχές του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά διατυμπάνιζε ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 1,5%, όταν στα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης διαβάζουμε ότι ήταν 4,0%.

Τι λένε τα ελληνικά επίσημα στοιχεία; Στην έκθεση της ΤτΕ για το 2013 πληροφορούμαστε, στην σελίδα 79, ότι η κυβέρνησή μας δεν υπολογίζει το πρωτογενές αποτέλεσμα σύμφωνα με το ESA95, που είναι το ευρωπαϊκό λογιστικό πρότυπο, αλλά σύμφωνα με την μεθοδολογία «ΠΟΠ» (για Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής), που όπως φαίνεται είναι δική μας πατέντα. Όταν το ευρωπαϊκό πρότυπο που χρησιμοποιεί η Eurostat και η ΕΚΤ βγάζει πρωτογενές έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, και η δική μας μεθοδολογία βγάζει πλεόνασμα 0,4% (μια διαφορά της τάξης των 20 δις), τότε εύλογα ανησυχεί κανείς ότι έχουμε εδώ μια καινούργια περίπτωση Greek Statistics. Και δεν είναι καλό σημάδι ότι στην σελίδα 41 η ΤτΕ διευκρινίζει ότι η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 δεν είναι της ιδίας αλλά του υπουργείου οικονομικών.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει στο ελληνικό λαό τι συμβαίνει. Συγκεκριμένα και καθαρά. Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορετική εκτίμηση για ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά στοιχεία του τόπου μας; Η έννοια του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος είναι σαφής: αν αρχές του 2013 το δημόσιο χρέος μας είχε εξαφανισθεί και άρα δεν είχε υπάρξει καμία παρεμβολή στα δημοσιονομικά της χώρας λόγω της διαχείρισής του, τότε το 2013 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αντεπεξέλθει στις χρηματικές της υποχρεώσεις χωρίς την βοήθεια των ξένων, ναι ή όχι;

«LA TRIBUNE»: Η BILD ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Την δική του απάντηση στους γερμανούς συναδέλφους του, δίνει ο γάλλος δημοσιογράφος, Romaric Godin, μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της «La Tribune», καυτηριάζοντας το ‘’ξαφνικό’’ πικρόχολο δημοσίευμα της σημερινής Bild, που κατηγορεί τους έλληνες ότι ζητάνε και πάλι βοήθεια από τους Γερμανούς, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς».

Συγκεκριμένα, ο Romaric Godin, στο άρθρο του στην «La Tribune» με τίτλο: «Η Bild, βγάζει και πάλι το όπλο του ψέματος για να σώσει τον Γερμανό φορολογούμενο», απαντά: «Η γερμανική εφημερίδα ρίχνει για μία ακόμη φορά, το βιτριόλι της στους Έλληνες, με το σημερινό της δημοσίευμα που αναφέρει ότι ‘’Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς’’, την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Η επιχειρηματολογία τους ωστόσο είναι για μία ακόμη φορά λανθασμένη». Και συνεχίζει: «Είναι ένα είδος συνήθειας, καθόσον ΄’ένα νέο πλάνο βοήθειας ετοιμάζεται, η γερμανική Bild  να ξεκινά μία ακόμη εκστρατεία για να ‘’επαναστατήσει’’ κόντρα στην υποτιθέμενη σταύρωση των γερμανών φορολογουμένων. 

Την ώρα που ο Ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σίομπλε εργάζεται για την δημιουργία ενός νέου προγράμματος για την Αθήνα, η Bild, καταφεύγει στην συνήθη κραυγαστική τιτλοφορία: ‘’Οι έλληνες είναι πιο πλούσιοι από εμάς’’ και προσθέτει: ‘’Είναι απίστευτο, γιατί οι Έλληνες είναι δυο φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς, αλλά η κυβέρνηση μας ετοιμάζει μία ακόμη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων’’. .

Αποδομεί την «επιχειρηματολογία» της εφημερίδας: 

Σύμφωνα με την κριτική του γάλλου δημοσιογράφου, «το άρθρο που ξεδιπλώνεται στην σελίδα 2, μεταξύ των λόγων που επικαλείται για τα ‘’πλούτη των Ελλήνων’’, αναφέρει την ‘’ χαμηλή φορολογία, (σ.σ. την ώρα που επικρίνει τη υψηλή γαλλική φορολογική επιβάρυνση),την ακίνητη περιουσία των ελλήνων πολιτών, τις υψηλές συντάξεις και…την φοροδιαφυγή! Όμως το δημοσίευμα δεν σταματά εκεί, συνεχίζει, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντερ, ο οποίος είχε προτείνει να αντικατασταθεί ένα πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας προς τους Έλληνες, με την επιβολή μίας έκτακτης φορολόγησης της περιουσίας των ελλήνων πολιτών.. 

Πρέπει να πω στους φίλους γερμανούς, ότι και πάλι, αυτή η πρόταση είναι γελοία αν θυμηθεί κανείς ότι η γαλλική πρόταση για την περίφημη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων με ποσοστό 75%  πυροδότησε μια έντονη αντίδραση από τον γερμανικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης της Bild»!!!.

Η εφημερίδα διαβάζει τα νούμερα όπως την βολεύει! «Τι συμβαίνει όμως πραγματικά»; Αναρωτιέται ο Romaric Godin και εξηγεί: «H Bild , στο άρθρο της επικαλέστηκε μία μελέτη της ΕΚΤ του 2013 και μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι την ‘’κακοποίησε’’. Η Bild έγραψε: ‘’Κατά μέσο όρο ένα ελληνικό νοικοκυριό βγάζει € 101.900. (…) Ένα γερμανικό νοικοκυριό έχει αντίθετα 52.000 ευρώ’’. «Μια ματιά στα στοιχεία της ΕΚΤ μπορεί να αποδείξει ότι όσα γράφει η Bild είναι ψευδή. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην «μέση» (Median Net Wealth) αξία, δηλαδή στην περιουσία των ελλήνων, διαιρεμένης στα δυο. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι το ήμισυ των γερμανικών νοικοκυριών έχουν περισσότερα από 52.000 ευρώ, ενώ το ήμισυ των ελληνικών νοικοκυριών έχει, πάνω από € 101.900.

Ως εκ τούτου, το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρίνεται στον «μέσο όρο» σε ότι αφορά τις περιουσίες», και αποκαλύπτει με μία μεγάλη δόση ειρωνίας ότι οι γερμανοί διαβάζουν λάθος νούμερα της μελέτης. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για να βρείτε τον μέσο όρο των περιουσιών των νοικοκυριών, θα έπρεπε να τον αναζητήσετε στο σχετικό διάγραμμα που υπάρχει στην εν λόγω μελέτη της ΕΚΤ ως  “Mean Net Wealth», αλλά το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το στοιχείο της έρευνας της ΕΚΤ, ο Γερμανός μέσος όρος είναι υψηλότερος από τον ελληνικό μέσο όρο κατά 25%!!!  Το μέσο καθαρό ενεργητικό των γερμανικών νοικοκυριών είναι € 195.200 έναντι € 147.800 για τους Έλληνες … Αντιλαμβανόμαστε ότι Bild δεν έχει λάβει το σωστό αριθμό»!!!

«ΨΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΙΙ ΣΕ ΒΥΣΣΙΝΙ ΚΑΜΙΝΕΤΟ ΜΕ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ ΦΛΟΓΑ»


Μελανίες συσσωρεύονται πάνω από την περιοχή μας. Πυκνά μαύρα σύννεφα πάνω από τον ουρανό της αποικίας. Το Bloomberg προειδοποιεί ότι πάμε για επιμήκυνση του χρέους κατά 50 χρόνια! Δηλαδή, οι επόμενες γενιές θα είναι αλυσοδεμένες και σε κατάσταση διαρκούς επιτήρησης και ασφυκτικής δουλείας μισό αιώνα ακόμα – και βλέπουμε. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έρχεται στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, για συνομιλίες στο Μαξίμου, επειδή επίκεινται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Εδώ και πολύ καιρό σας έχω προαναγγείλει με ακρίβεια (και το έβγαλα στον αέρα τόσο το πρωί στο ραδιόφωνο όσο και το βράδυ στην τηλεόραση) ότι υλοποιείται συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας για σειρά επισκέψεων μεταξύ εκπροσώπου του ψευδοκράτους του Βορρά και των Αθηνών, και αντίστοιχα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Η συμφωνία επήλθε στο ταξίδι του κ. Βενιζέλου στις ΗΠΑ και στις εκεί επαφές με την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτή τη συμφωνία, ο «πολύ πιεσμένος» από διάφορες πλευρές Κύπριος πρόεδρος έπαιξε σημαντικό ρόλο, όπως φυσικά και ο παράγοντας της ελέγχουσας γεωπολιτικά την περιοχή, Ουάσιγκτον.

Περνάμε πλέον σε Σχέδιο Κόφι Ανάν ΙΙ «επίλυσης» του Κυπριακού με παραμονή μικρότερης στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας επάνω στο νησί ως εγγύηση για την ασφάλεια του Βορρά. Ήδη οι Αμερικανοί έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να έχει αντίδραση ο προηγούμενος στις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, και οι προκάτοχοι του κ. Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος ήταν υπέρ του Σχεδίου Ανάν Ι και απόλυτα ευθυγραμμισμένοι εκείνη την εποχή με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους προθυμότερους των προθύμων, σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αναρτήθηκαν στα Wikileaks.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, έχει ήδη συμφωνήσει με τις θέσεις της Λευκωσίας, άρα να αποδεχτεί το Κόφι Ανάν ΙΙ, και τούτο –επισημαίνουν οι διπλωματικοί κύκλοι- φαίνεται ολοκάθαρα από το γεγονός ότι επί των ημερών του ουδέποτε προσέβαλε, επέκρινε ή κατήγγειλε αμερικανικές θέσεις, για την ακρίβεια, υπογραμμίζουν, ούτε καν αμφισβήτησε, παρά τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα και παρά τις εξαγγελίες περί «Αριστερής Ευρώπης». Όποτε πέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ εμφανίστηκε, με συνεντεύξεις και δηλώσεις, με θέσεις όπως «ένα συντηρητικό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος» των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αντιδράσει ο κ. Σαμαράς στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον. Είναι ήδη με την πλάτη στον τοίχο. Είναι δημοσκοπικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει εδώ και πολύ καιρό αυξήσει τη «συνεργασία», την «όσμωση» της Αθήνας με το Τελ Αβίβ και το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ. Όπως αναμενόταν, οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που καταρρέει η οικονομία της χώρας και κατά την οποία, ζητιανεύοντας, αναμένουμε την ενίσχυση των 10-15 δισ. από τον γενναιόδωρο και φιλεύσπλαχνο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.